» »

Nezaznavanje priklopljenega SATA diska

Nezaznavanje priklopljenega SATA diska

borch ::

Prej sem imel priklopljen 160 Gb velik IDE disk, razdeljen na 2 particiji (xp so na C:). Zraven sem dodal disk SATA II 320Gb 7200rpm WD Sata II-320/16MB.
Kupil sem še potrebna napajalni in podatkovni kabel. Ko comp prižgem disk dela (mislim fizično :)), vendar ga ni nikjer zaznati (ne v BIOSih, ne v nadzorni plošči).
Naložil sem tudi gonilnike s CD od matične plošče, prijatelj (ki se malo bolj spozna) mi je tudi prenastavljal BIOS (omogočil SATA), prestavljal sem jumper na IDE disku, ga tudi čisto snel, pa nič.
Vem, da so lahko težave s kompatibilnostjo IDE in SATA diskov, vendar na nobenem forumu nisem našel pravega odgovora.
Prosim za kakšen nasvet.

solatko ::

Če bi dal podatke osnovne plošče, bi odgovor že imel.

drumhead ::

Tvoja matična plošča verjetno ne podpira SATA II diskov, ampak le SATA. tako je bilo pri meni, zato sem se odpravil nazaj v trgovino in vzel ATA disk.

Aja, bi blo res dobro. Matična plošča je ASRock 775VM8.
Še slika iz Everesta

5er--> ::

"Vem, da so lahko težave s kompatibilnostjo IDE in SATA diskov..."
Aja... prvič slišim.

Jumper na IDE disku ti čisto nič ne pomaga, ker je sata na svojem kanalu.
Poglej, če ima nov sata2 disk kak jumper za nastavit, da se spravi na delo tudi v sata1 načinu. Mogoče moreš to omogočit software-sko.

Drugače pa ima tvoja matična na voljo posodobitev biosa, ki v opisu pravi:
1. Support new flash parts.
2. Added "SATA Operation Mode" in BIOS setup.

Si dal sata driver iz original diska, nastavil v bios-u, na sata - avto. Potem moraš pa še disk instalirat, določit particije, potem ga boš pa vidu, pojdi v nadzorno ploščo - device manager in poglej pod diski, desna tipka - preverjanje nove strojne opreme.

OK Solatko, potem imam pa eno vprašanje. Tebi bo mogoče neumno, samo moraš vedeti, da sem še iz generacije, ki računalništva še v srednji šoli ni imela, kaj šele v osnovni.
Praviš, da moram potem še "disk inštalirat". Kako pa naredim to? Mislil sem, da je dovolj že to, da ga pač s kabli priklopim. A to gre z "Dodajanje nove strojne opreme" ali kaj podobnega.
Drugače pa imam namen formatirat tudi stari IDE disk, in sem potem računal, da bo mogoče tam zaznalo tudi novega, in mu bom pač tam določil particije.

kitewing ::

Na sata disku imaš možnost nastaviti disk v sata1 mode. Kam se da jumper piše na disku....Poleg tega ima tvoja plata Via nabor, pri katerem moraš obvezno namestiti gonilnik za sata diske. Gonilik si dobil ob nakupu plošče drugače pa je na www.asrock.com.tw ....

Tudi sam sem iz generacije, ki še v srednji šoli ni imela računalništva, sem pač prisiljeno postal samouk C64, amiga, PC, vendar znaš čitati, verjetno tudi angleško kaj obvladaš in na internetu je vse gradivo, ki ga rabiš, je pa res - ogromno časa. Diski pridejo iz tovarne brez zapisov, saj jih lahko daš na različne računalnike. Zato moraš disk pred uporabo spravit v tako stanje, da ti ga tvoj računalnik zazna in lahko na njega piše in iz njega čita, včasih mora pa po tvojih željah kaj zbrisat. To se naredi s formatiranjem diska oziroma instalacijo diska z za to namenjenimi programi. Naprej iz CD-ja, ki si ga dobil poleg matične plošče (na njem je nekaj podobnega ASROCK insalation disk - drivers... Poišči sata driver za windows xp in ga instaliraj. Resetiraj mašino in pri ponovnem zagonu, ti bo javil, da je našel novo strojno opremo. Vprašal te bo za format oz izdelavo particije.... sledi navodilom in mora špilat.

Potem te samo nisem razumel. Seveda vem, kaj pomeni to formatirati, pa tudi narediti particije, zmedla me je samo beseda "instalirati disk". Sam original gonilnike sem že dal gor, pa mašino resetiral, a diska ne zazna.
Drugače bom pa najprej probal posodobiti BIOS, dati jumper na disk (da bi deloval kot SATA 1), spraznil še IDE in pol probal vse skupaj formatirat in na novo naložit. Upam, da bo delovalo.

Jozko hvala. Zares je bilo treba le nastaviti jumper na položaja 5 in 6 in takoj ga je zaznalo. Če še ima mogoče kdo podoben problem, evo slike:

Seveda hvala tudi drugim za nasvete in pomoč.

racunalnicar ::

borch, kje si pa dubu ta kabel za tle prklučt. Vidm da ma moj disk tut te špičke vn, sm ne vem kakšen kabl rabm, da ga prklučm, pa tut ne vem kam.

HVALA!!

Računalničar: tisti, ki mi je prodal disk, ga je prek neta naročil. Ga bom vprašal in ti javil.

V Comshopu jih je dobil: sem namreč rabil 2 kabla, tako podatkovnega kot napajalnega (mogoče tebi tega ne bo treba, odvisno kakšen napajalnik imaš) za SATA diske. Drugi konec podatkovnega sem moral vtakniti na spodnji desni rob matične plošče - tam imam 2 reži na katerih piše SATA 1 in SATA 2 (jaz imam na tem).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Adapter USB - SATA / IDE (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
595524 (4798) T-Mac
»

IDE master / SATA slave

Oddelek: Strojna oprema
313077 (1391) Duhec
»