» »

Halucinacije - proof?

Halucinacije - proof?

Saladin ::

Vedno me je zanimalo, kako bi lahko sam preveril, ali morebiti haluciniraš.

Torej doživiš eno resnično nenavadno situacijo (recimo da si pijan, zaspan, kakšna zafrkancija aka skrita kamera,..), sam pri sebi pa bi rad prvo preveril, da ni napaka v tvoji glavi.

Obstaja kak standardiziran postopek samopreverjanja, ali nujno potrebuješ sočloveka, da ti on potrdi situacijo?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Blum ::

imo potrebuješ sočloveka ker takrat si malo manj priseben kot če bi bil "trezen" in teško presodiš ali določena metoda preveritve drži ali ne.. :i

rdecaluc ::

V primeru npr LSD...

..fajn način je to ugotovit ko nekdo , ki je prevkar doživel "trip" veselo razlaga , oz. je totalno presran.
Est modus in rebus. ,typos

Mercier ::

Oni, ki se grejo lucid dreaming stalno preverjajo, če sanjajo, ali so budni. Taki preprosti triki. Mogoče bi se dalo uporabit tehnike.

Ampak jaz ne bi znal pomagati. Spim ko zaklan.

Mercier ::

Čeprav, če bi ti to (preverjanje) prešlo v navado, kot baje pri sanjačih, kjer je rutina nujna, bi verjetno pridelal ljubko paranojo. Sploh, če bi test večkrat dajal dvoumne rezultate, kar, pač ni šubler, verjetno bi.

rdecaluc ::

Aja še ta kliše je fajn omenit... če misliš da sanjaš se uščipni !
Est modus in rebus. ,typos

Thomas ::

En drug kliše. Če misliš da sanjaš, poglej na uro. Če ima namesto kazalcev in številk televizijo, ali če nima porihtane številčnice - sanjaš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Ne, ne, uščipneš roza zmaja. :)

Zero One ::

Vbistvu je najbolj osnoven test štetje prstov na rokah. Za vsak slučaj ponoviš na vsaki roki enkrat.

PaX_MaN ::

Vržeš neko stvar v zrak. Če ne pade na tla, orng haluciniraš.

Saladin ::

Koliko omenjenega tukaj je kliše in koliko "dokazano"?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

gzibret ::

Obstaja....

Obrneš se počasi okoli za 360 stopinj in če je slika še vedno ista (recimo drevje na isti poziciji, parkirani avti...), potem verjetno ne haluciniraš.
Vse je za neki dobr!

Marc` ::

@PaX_MaN:
Kaj pa če imaš helijev balon, pa nimaš toliko časa za čakanje? :D

Edit:typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marc` ()

PaX_MaN ::

Vržeš v zrak bombo s helijevim plionom. >.<

]Fusion[ ::

Kolko vem je pri lucidnem sanjanju tak da če lahko neko stvar prebereš(neki text v knjigi ali kje drugje), brez da se nekaj čudno spreminja, če še enkrat prebereš... porem si budn :)

Drugače pa je jeba to... Saj nikoli ne veš kaj lahko tvoji možgani pričarajo... Matrix fenomen :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

imagodei ::

Halucinacije so včasih ekstremno realistične in logične. Ni treba, da ob halucinacijah vidiš ukrivljene stene in nesorazmerne velikosti predmetov. Haluciniraš lahko npr tudi prisotnost človeka (bolj redko celo odsotnost). Povsem vsakdanje stvari. Mislim, da Saladin cilja na tovrstne halucinacije.

Problem je še, ker naši možgani težijo k pojasnjevanju okoliščin. Celo tako dobro, da znajo zapolniti vse manjkajoče detajle in ustvariti logično sliko. Pri močnih halucinacijah (npr na LSD-ju) se kamot prepričaš, da samo haluciniraš. Če se tvoj sogovornik spremeni v kaktus ali govorečo kamelo in se zavedaš, da si pred pol ure vzel LSD, je menda logično, da haluciniraš. Če pa haluciniraš prisotnost prijatelja, pa ga v resnici ni, je zadeva precej bolj zajebana...

Poznam primer, ko je tip bil že prepričan, da je "odtripal" in se odpeljal domov z zabave in srečal v mestu soseda. Skup sta šla na pir, potem ga je sosed prosil za prevoz do nekega prijatelja. Med vožnjo mu je povedal nadvse smešen vic. Ko ga je tip iz zgodbe pripeljal na cilj, se je vrnil domov, parkiral avto in srečal - točno tega soseda, ki ga je pred 10 minutami odložil par kilometrov stran. Izkazalo se je, da je vse do tistega trenutka haluciniral. V gostilni pil pir in se pogovarjal z osebo, ki je sploh ni bilo.

Možgani vedno ustvarjajo neke razlage, ki pojasnjujejo svet. Iz tega npr. tudi izhajajo razni nesporazumi, ko oseba A reče X, oseba B pa si to razlaga kot Y in je na moč užaljena. Iz istega razloga so možne tudi optične prevare, tako tiste za hec iz knjig, kot tiste resne iz sveta. Ko npr. ponoči pelješ po cesti in se iz polteme pokaže čudna veja, pa si nekaj trenutkov prepričan, da si zagledal Freddya Kruegerja.

Če gre za halucinacije, so razlage prava jeba. V primeru bolezenskih halucinacij, so pa te "razlage", ki jih možgani ustvarjajo *on the fly* tako resnične, da človek enostavno ne pride na idejo, da si vse skupaj samo domišlja. Glasovi, ki jih sliši v glavi in mu govorijo, da mora nekoga ubiti, so zanj tako resnični, kot npr. stol, na katerem sedi. Enako tudi morebitni drugi shalucinirani liki. Možgani vse skupaj pojasnijo do takšne podrobnosti, da je halucinacija enostavno resnična. Ni nič neobičajnega, da so se ljudje, ki (bolezensko) halucinirajo, pripravljeni skregati z ostalimi, ki ne vidijo njegove halucinacije.

Kako naj tisti, ki halucinira, da na nasprotni strani ceste stoji npr. njegov oče in ga kliče, verjame ostalim okrog sebe, ki mu dopovedujejo, da tam ni nikogar? On ga vidi na lastne oči, sliši ga in ne vidi predmetov, ki jih zakriva "oče" s svojim telesom. Kako naj npr. verjame, da nihče ni vrgel kamna, če pa je razločno čutil, ko ga je zadel v glavo in čuti, da mu na glavi raste buška?

To sicer odpira še celo vrsto zanimivih vprašanj (ali vsi včasih haluciniramo, kako vemo, da večino časa ne haluciniramo, ipd)...
- Hoc est qui sumus -

]Fusion[ ::

imagodei je zelo dobro razložil zadevo. Dejansko so človeški možgani nadvse sposobna reč in ti lahko marsikaj prikažejo. Enostavno povedano, ni nekega pravila, kako se prepričat če haluciniraš. Če so te halucinacije za tebe dovolj resnične enostavno postanejo realnost.

Se pa tu odpirajo razna psihološka in filozofska vprašanja, ki dvomim, da jih bomo razrešli. Edino kaj se lahko zgodi da se razvije zanimiva debata. :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

whatever ::

V bistvu vsak po svoje "halucinira".
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

t3hn0 ::

iz izkusenj ;)

ko drugic pogledas in tega vec ne vidis, potem ves da haluciniras :P

vec se pa ne spomnem
^.^

Doman ::

Sam sem ogromno eksperimentiral z halucigenimi zadevami (LSD,nore gobe,salvija, muškatni orešček...)
Zadeva je lahko zelo zajebana, še posebej če nisi psihično dovolj močan. Sam pri halucigenih substancah vem, kdaj haluciniram, čeprav je meja zelo tanka. Pri lucidnih sanjah je drugače. Tam je vse resnično in meje med namišljenim in resničnim ni. Pomaga štetje prstov na obeh rokah, ker se vsaj pri meni število prstov nikoli ne ujema. LSD mi ni všeč, ker je preveč hardcore zadeva in si zmešan še cel teden, da ne omenjam zenic, ki so naslednji dan še vedno take kot bi posnifal 2g koke.
Gobe so poleg Cannabisa moja najljubša “droga”, saj te popolnoma odreže od realnosti in te odpelje v prečudovit svet haluciogenov. Vse okoli tebe je drugačno, slika je popačena, barve so bolj izrazite, razuma ni, čeprav se sam vedno zavedam da haluciniram. Ko dosežem vrhunec zadetosti, je ta ponavadi tako močan, da želim, da se vse konca (je kdo gledal mesto petelinov... “Bed je kul”  8-). Pri gobah mi je všeč , da si naslednji dan kot prerojen, brez neke izgube spomina, kot pri drugih sintetičnih sranjih. Sam sicer pri gobah vzamem kar konkretno dozo (4-5 ali več g), ker pri majhni dozi halucinacije težko razlikujem, ker te niso dovolj močne. Pa še zlato pravilo, pri jemanju halucigenov... nikoli se ne glej v ogledalo :)

Lp, Doman

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Doman ()

Marc` ::

Kaj pa se zgodi, če se? :)

hamax ::

Sam sem lucidne sanje dozivel samo 1x. Kako sem ugotovil da sanjam?
Po logicnem premisleku. Bil sem na kraju, kjer tudi slucajno ne bi mogel biti.
In ja, prostor se nenehno spreminja. Ko drugic stopis v isti prostor je vse drugace kot prvic.
Saj v mojem primeru.

So pa lucidne sanje izredno zanimiva zadeva. Upam, da jih bom se kdaj dozivel :D

Doman ::

Prva izkušnja z gobami je bila zelo neprijetna, saj sem okoli 2g gob pojedel med poukom. Približno 30min po zaučitju sem se pogledal v ogledalo in se ustrašil samega sebe. Zenice sem imel tako močno razširjene, da se ni videlo nič modre barve, ampak samo dve črni buli. Isto uro sem bil vprašan slovenščino...
Še huje je pri LSD-ju, ko imaš črne bule še naslednji dan in se je prikazati doma enostavno nemogoče, saj je razlika preveč opazna. Problem pa ni v samih bulah, problem je, ker ti lahko udari t.i bad trip, kar pa nikakor ni to kar pričakuješ. Te občutke je zelo težko opisat..
Pri halucinacijah z pomočjo raznih substanc ugotoviš svojo psihično moč, ker te občutki so neopisljivi.
Najhujši trip sem doživel, ko sem popolnoma sam pojedel 5g gob v sobi ob 9ih zvečer. Po nekaj desetih minutah so se začeli pojavljati prvi znaki zaužitja gob(potenje v rokah,zamišljenost...) Po eni uri sem film gledal že stoje. Tako močno sem se vživel v vlogo igralca, da sem skakal po sobi kot klovn. Po končanem filmu sem se ulegel nazaj v posteljo, ko se je najhuje šele začelo. Soba je bila vsa v oranžno-rdeči barvi. Na stropu sem videl zvezde in komete kako švigajo sem ter tja. Monitor je bil trikotne oblike, soba pa se mi je zdela neskončno dolga. Potem je bil problem na stranišču, ko nisem imel kaj prijeti (ja.., penis se mi je zdel 1mm velik). Povrh vsega sem bil še cel od sperme (halucinacije). Ko sem prišel nazaj v sobo sem se psihično čisto sesul. Imel sem občutek, da so mi vsi obrnili hrbet, da me prijatelji le izkoriščajo, da so mi starši obrnili hrbet. V nekem trenutku mi je "notranji" glas rekel, da moram temu narediti konec in ubiti starša. Takrat sem imel ogromno srečo, da sem imel toliko samokontrole, da tega nisem storil. Nato sem napisal spisek vseh svojih napak na štirih listih A4 formata, ki sem jih še cel teden poskušal odpravljati. Od takrat sem zelo pazljiv, pri jemanju haluciogenov, saj sem takrat čutil posledice še mesec-2.
Previdno pri teh substancah, ker se zna zelo hitro zgoditi pizdarija, če ni v bližini nekoga treznega, ki VE, kaj si vzel.

BigWhale ::

Torej, gobe med poukom?

A si preprican, da nisi bil ze prej na cem, ker na necem si moral biti, da te je prijelo jesti gobe med poukom.

Monster ::

heh, ja med poukom ziher ne :) ... pa tudi ce je prevec folka se ni fajn zatripat ;) ... definitivno pa je najbolj pomembno da si dobre volje in da nimas kakih problemov v podzavesti, ker to ti vse lahko pride na dan ... ko tripnes :) ... drugace pa zna biti jako fajn :), pa tud naporno(3ure+ smeha.. konkretnega smeha) :)
Ka zaboga...

Steinkauz ::

Jst sm tut mel lucidne sanje samo enkrat v življenju. Ravno tisto noč sm gledal film o lucidnih sanjah Waking Life-tut par metod kako preveriš če sanjaš(sam slika najeda) in potem tisto noč nism mogu zaspat do kakih 4ih zjutri, ko pa sem le zaspal sm bil v eni sobi in se mi zdi, da sm se pogledu v špegu in me je kr spreletelo, da sanjam. No in sm se odloču, da bom mal letel in tko se glih vživim, wau to je pa zanimivo in se zbudim ;((Mogoče sm sanjal minuto, bi pa z veseljem še kdaj :), sam mi še ni ratal :|
Pa glih danes sm mel tolk glupe sanje, da bi blo zakon, če bi si reku, ej to so sanje pa prešaltal na kej bl zanimivga :)

DimmniBurek ::

Ja sej, ni čudno da maš fleše če pa čopneš kilo gob. :D Po možnosti med poukom ja...
Bo treba probat, samo počasi, s temi zadevami se ni za hecat se mi zdi no...
There Is No Stronger Drug Than Reality

Daliborg ::

Moja "slaba" izkusnja:
Po 2h dneh zuranja na slovenski obali, se odpravimo iz diskoteke ob 7h zjutraj domov proti Kranju, seveda jaz nisem tisto noc nic pil razen 2h pirov katerega zadnjega sem odlozil ob 12h zato da bi spravil alkohol iz sebe.
Med vožnjo na avtocesti je pred menoj peljal črn mercedes na levem pasu in oba sva imela v povprečju 150km/h not.
Naekrat zagledam da mecedes pred menoj začel risati sledi gum, a hitrost ista in zavornih luči ni bilo. Ocenjujem da je risal črte kakih 200m,med tem me frend k je sedu zadaj zapros za vžigalnik,ko sem pogledal proti žepu in potem nazaj na cesto opazim da je črn mercedes na desnem pasu in voziva bok ob boku, takrat mi pa frend tud rece " aves da si zgledu kakor da s ta belimio gledas?(odprte a obrnjene oci navzgor)". Men nic ni blo jasn. Posledica zaspanosti bi jaz rekel, ampak sem efekt dozivel se na obvoznici v ljubljani ter na jeprci, črte za avomobili kot da bi bremzalč na polno.

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

1024 ::

Kaj pa vem. Jaz sem pokonzumiral že svašta, stvari za katere slišal niste.

Nikoli nisem želel staršem ali drugim kaj hudega.

Vse štima. ;)
Fish knows everything.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1024 ()

Mercier ::

Daliborg, IMHO si ti imel en rahel epi napad. Se zgodi praktično vsakemu, čeprav ne tako izrazito. Jaz bi na tvojem mestu šel k zdravniku, ker se ti ponavlja in, če se ne motim, je to priporočljivo zdravit.

Matev ::

daliborg
imaš resne težave

priporočil bi ti specialista

rdecaluc ::

Zenice čist navzgor obrnjene , mogoče nič reakcije na dražljaje .. zna bit epileptični napad. Ampak a ni fora da se folk ponavadi ne spomni kaj se je dogajalo tisti čas ?

Drugače pa .. Sam vsake toliko doživim sanje , ki se mi zdijo popolnoma resnične . Ponavadi je vsebina le teh odvisna od nečesa kar se mi je zgodilo tisti dan oz. kak pretekli dogodek , lahko pa tudi odlomek iz filma , slike.. Skratka ponavadi niso ravno "lepe" sanje , in se ponavadi zbudim ves prestrašen in prepoten.

... in NE, ne jemljem drog.
Est modus in rebus. ,typos

1024 ::

"... in NE, ne jemljem drog."

Alkohol? Čokolada? Kava? Tobak? ...
Fish knows everything.

lymph ::

Primerjas kako izgleda realnost in kako izgledajo halucinacije. VEDNO je razlika, pa če je še tako majhna.
"Belief is immune to counter example."

imagodei ::

Kot sem napisal malo višje... Ne moreš vedno vedeti, da nekaj ni res oz. da je razlika. Možgani naredijo določeno stvar lahko toliko resnično, da enostavno ne podvomiš. Tako, kot shizofrenik ne pogrunta, da so glasovi v njegovi glavi neresnični. Ali pa, če hočete filmsko upodobitev, tako kot tudi briljantni um Johna Nasha dolgo časa ni uspel pogruntati, da vidi stvari, ki jih ni.

lymph - pozitivne ali negativne halucinacije kot posthipnotična sugestija?
- Hoc est qui sumus -

Pegaz ::

Lucidne sanje sem imel dvakrat in obakrat je bilo super. Prvič sem se zavedal da sanjam, ker sem spal v sanjah in sanjal (dvojne sanje). Drugič sem pa imel false awakening, sepravi sem se zbudil kakor ponavadi, a v sanjah (še vedno sem spal) in sem nekako vedel, da sanjam. Nekje sem prej prebral, da smo vse obraze, ki jih vidimo v sanjah, že videli, zato sem v neki dvorani polni ljudi gledal obraze in prepoznal kar nekaj znancev.

V prvih sanjah mi je uspelo leteti, dvignil sem se kakšna dva metra od tal.

Obstaja več načinov, da se zavedate, da sanjate. Nekako najbolj pogost je ta, da si čez dan štejete prste na roki. Če vam to uspešno pride v kri, si boste morda šteli prste tudi v sanjah. V sanjah ponavadi vidimo 6 do 8 prstov na roki. Lažje se zaveste, da sanjate, če imate dvojne sanje oz. false awakening. Lahko pa vidite nekaj zelo čudnega oz. nemogočega in se spomnite, da sanjate, ampak tole je precej malo verjetno.

Wolfman ::

Če vidiš govorečega psa naprimer se takoj klofni ali udari po glavi z najbližjo stvarjo (kdor ma električno luč ob postelji: to je na lastno odgovornost) če ga še vedno vidiš pol se ti pa blede od udarca :D

DimmniBurek ::

Če vidiš govorečega psa uživaj sanje
There Is No Stronger Drug Than Reality

PINki ::

Je kdaj kdo tekel v sanjah?

Jaz vem, da sem 1x sanjal da smo metali petarde (otroci 12let) in pride policija. Valda so vsi začeli šprintat, jaz sem pa kar naprej padal po tleh in se pobiral. Večkrat sem sanjal sanje, da sem tekel in sem vedno padal po tleh. LOL

Še kdo?:|

C_maniak ::

ne vem če šteje, ampak enkrat sem preskakoval po dve stopnici, se pravi sem bil hiter :D

Daliborg ::

Hvala za nasvet ...sicer k zdravniku nisem sel, ker sem domneval da sem pac tako zmatran. Lahko kaj vec poves Saša o tem na kaj vse lahko se vpliva, saj imam zadnje case kar precej zdravstvenih tezav za katere sem vedno dobil "neopredeljeno amnezo", kar pomeni da nevejo tocnega kaj je.

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daliborg ()

Mercier ::

@Daliborg

Sicer imam okoli sebe nekaj teh (edit: mislil sem strokovnjakov), pa še večkrat se strokovno izobražujejo glede konkretne motnje in se nekaj informacij prebije do mene, pa tudi imam žal "okoli sebe" včasih možnost bit zraven pri napadu. Pa vendar ... boljše da ti kaj veliko več ne razlagam, zgolj zaradi tega, ker nisem strokovnjak. Lahko pa konkretno vprašaš na med.over.net-u, pa boš dobil odgovor kompetentne osebe.

Jaz, če grem besno obrnit okoli net, da si postavim diagnozo, komot ugotovim hitro napredujoči rak iz katerihkoli dveh danih simptomov. :)

Kar pa gotovo lahko povem, brez da bi kakorkoli zavajal, je: diagnostika ni tu čisto v povojih (IMO se splača preverit) in folku z diagnozo se priporoča, da se dobro naspi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

poweroff ::

Daliborg:

Verjetno si imel blažji epileptični napad.

Torej, pojdi h zdravniku in povej to izkušnjo, predvsem z "zavitimi" očmi in naj te dajo na ustrezne teste.

Več o epilepsiji si lahko prebereš tule.
http://www.ezdravje.com/si/zivcevje/epi...

Nočem te strašiti, ampak epilepsija je lahko indikator kakšnega resnejšega obolenja, nastane lahko tudi kot npr. posledica tumorja v možganih.

Zadevo se sicer v večini primerov da uspešno zdraviti. Zdravljenje epilepsije je nujno, ker epileptični napadi poškodujejo možgane, zaradi epileptičnega napada katerega posledica je zmedenost ali izguba zavesti pa lahko pride tudi do nesreče.

V glavnem, svetujem ti, da greš čim prej h zdravniku, predvsem pa brez panike. Lahko da je vse skupaj kaj čisto drugega, je pa vseeno dobro tudi to izključiti.
sudo poweroff

DimmniBurek ::

Ni možno da je mel ta "napad" zaradi drog?
There Is No Stronger Drug Than Reality

Daliborg ::

ehm...jaz se nisem eksperimentiral z halucigenimi snovmi fyi.
Sicer je pa od tega ze 3 leta ampak, zdaj me ze misli napadajo da bi sel povprasat.
Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

rdecaluc ::

Epilepsija je nevarna , tko da fajn bi blo se potestirat če jo maš. Testirajo pa tko da poskušajo izzvat epi. napad , medtem ko ti merijo eeg.
Est modus in rebus. ,typos


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DejaVu/Sanjam prihodnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6011765 (5335) AndrejS
»

Spalna paraliza (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319070 (9743) Scorpia
»

Lucid Dreaming (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12621284 (17135) CleanPower
»

Igričarji sanjajo bolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4712149 (10514) Lonsarg
»

nočne more (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627196 (6062) Keyser Soze

Več podobnih tem