» »

Lastovicje gnezdo na fasadi

Lastovicje gnezdo na fasadi

bozicek ::

Pred zimo smo obnovili fasado.
In sedaj, ko je prisla pomlad so se od nekod vzele stiri lastovke, katere so pricele graditi gnedzo na fasadi pod streho.
Ze cel teden jih odganjamo vendar so vztrajne ko sam hudic. Sedaj jih tri dni ni bilo (po vsej verjetnosti zaradi dezja), danes pa je bilo ponovno cel kup zemlje pred vrati. Pogled navzgor in eto jih, ponovno meter fasade ves od zemlje.

Kako se tega malega hudica resit, da ne bo vec gradil?
Gnezdo pa delajo ravno nad vrati, tako da ni hudic da bo kaj padlo na glavo (ce bi bilo na zadnjem delu hise potem ne bi bilo problema)
Darila letos samo za poredne

krneki0001 ::

Jaz bi pustil na miru. Razen blata ti ne bo škode delala, poleti pa bodo vse muhe in komarji pojedeni. Poleg tega jih tako malo še vidim, da bi bil sam prov vesel, da bi jih imel na svoji hiši.

Mr_Globus ::

Blato fasadi ne škodi ;)

OZZY ::

Problem boste mel tud od drekov, ki jih bo polno...ampak to je tud druga pesem.

če praviš, da so 4 potem boste mel 2 gnezda. Naslednje leto pa še kakega, če se bojo vrnile.
Go with the flow.

Meizu ::

Nebivedu - pri nas na primorskem kar mrgoli lastovk :P Pri nas v hiši imajo že vrsto let lastovke svoje gnezdo. Spijo v garaži. Smo jim lepo vse zrihtali - sedaj se jih je mislim da enih 15-20 vsaj - cela familija že :D:D Ne vem kam bo to peljalo... :P Še malo pa bomo imeli lastovičjo rejo v garaži, hehe :D

Karaya 52 ::

Najbrž ne bo več blata ko bo gnezdo zgrajeno, iztrebkov pa tudi ne ker to niso recimo golobi. Sam se jih nebi branil, nasprotno. V bližnji mlaki je cel kup žab, pa mi na kraj pameti ne pride da bi vodo zastrupil. Mislim, malo več strpnosti oz. občutka do narave nebi škodilo.

Pa še to. Lahko da so v gnezdu če jajca. Ko se ohladi odletijo v toplejše kraje, tako da bi jaz raje takrat razdrl gnezdo, če bi ga že. So pa to ptice ki se vračajo na isto mesto spomladi. Spomnim se, kako smo bili pri nas doma zaskrbljeni ker naše še niso priletele, pri sosedu pa so že bile. Skratka, avanturistični člani družine. :)

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Jaz tako vse moje golobe zamenjam za trikrat vec lastovk! ;> Golobi so PAIN! Poserjejo vse. Resnicno vse. Balkon imam zaradi golobov prakticno neuporaben. Kljub vsem protigolobnim spicam na tramovih in raznoraznih polickah, ostane na balkonu se balkonska polica, ki je siroka dobrih 30cm in kamnita. Kako jih od tam stran spravit nimam pojma.

zee ::

@BW: Achtung Minen! :D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Spikster ::

Če boš odstranjeval gnezdo to naredi pozimi. Letos malo potrpi, naslednjo pomlad pa poskrbi da gnenzda ne naredijo spet na istem mestu;)

šernk ::

Najbrž ne bo več blata ko bo gnezdo zgrajeno, iztrebkov pa tudi ne ker to niso recimo golobi.


iztrebkov da ne bo??? heh, s težavo smo se jih znebili iz garaž, najbrž ima še največje zasluge mačka, ki jih je vztrajno lovila čeprav ni mogla do njih. lahko so še kako koristne živali vendar smo mogli zaradi njih spraznit polovico garaže. nekateri pač ne veste kako moteče so lahko nekatere stvari
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

BigWhale ::

Se lastovke kaj oglasajo?

Tisti golobji gru-gru ob soncnem vzhodu je prav nadlezen... Sploh ce je pet golobov!

rdecaluc ::

Mene zanima kaj rabš met da si pridobiš zračno puško. V našem kraju so se pojavili 4 golobi in nekako nočem da jih bo 100 na koncu.. do sedaj ni bilo nobenega :S
Est modus in rebus. ,typos

TESKAn ::

Lahko date en karton na fasado pod gnezdo, da bo lovil iztrebke, pa ne bo posrana.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ejsi_Disi ::

Mene zanima kaj rabš met da si pridobiš zračno puško. V našem kraju so se pojavili 4 golobi in nekako nočem da jih bo 100 na koncu.. do sedaj ni bilo nobenega :S


Denar.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Zimavc ::

Če prov vem, morš bit sam polnoleten za zračno puško, da ti ni treba imeti orožnega lista.

koyotee ::

neki takega bo za golobe, če si že morilec :P

Zračna puška Cometa 400 -FENIX

Kalibra: 4,5mm ali 5,5 mm
Cev: risana
Hitrost V/0: 305 m/s v kalibru 4,5mm
260 m/s v kalibru 5,5mm
Sistem: stisnjen zrak ( vzmet + bat )
Varovanje: avtomatsko
Kopito: zaključeno z gumi kapo
Proženje: nastavljivo
Prednji merek: 3 x menjalni
Zadnji merek: mikrometrični nastavljiv
Vgrajene sani za montažo daljnogleda


cena: okoli 300€
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

bozicek ::

Aja, narobe smo se razumeli.
Gnezda se niso naredile, pripravljajo se na to (nosijo zemljo).
Tako da brez skrbi, ce bi bilo gnezdo ze narejeno ga itak ne bi sel podirat
Darila letos samo za poredne

alsl ::

Znajo biti kar vztrajne vsaj pri golobih je tako. Golobi me že cel mesec budijo okoli sedmih zjutraj in grulijo mi tik nad glavo, ker imam sobo na mansardi. Da ne govorim kakšno svinjarijo delajo, vse posrano pa slamo za gnezdo mi nosijo pod streho. Tolčenje po stehi pomaga za tisti dan, samo kaj ko so naslednji spet tukaj. En dan mi bo dovolj in bom po nočni izmeni ...

gzibret ::

Pusti, naj imajo gnezdo. Pod njim prišraufaj eno polico, da ti ne bodo srale direkt pred vrata, ker teh drekov zna bit kar nekaj. Pomaga pa, da pod streho oz. opaž napelješ eno folijo (polivinil). Samo ne izgleda najlepše.

Glede drekov pa.... Premisli, da so to predelane muhe in komarji, pa te morda ne bodo več tako motili.

Ko bodo zapustile gnezdo (po parih sezonah - 3 do 5 let), ga boš lahko pa mirne duše odstranil, fasado pa počistil z vapom.
Vse je za neki dobr!

Karaya 52 ::

Ideja s folijo sploh ni slaba kot začasna rešitev. Samec bi moral gnezdo zgraditi na drugem mestu če bi hotel imeti "sexy time".

Golobi so pa res nadležni, skoraj tako kot kuna, ki skače po strehi sredi noči in te budi. V zameno pa nimamo težav z glodavci, ti so pa še hujši. :)

Meizu ::

haha:D ja zakaj ne kr C4, pa je še najbolje rešena zadeva :D Ne, ti golobi so ena trovratna nesnaga. Razen tega, ta nonstop čivčejo, v stilu "gru-gru" res ni nobene koristi. Pri nas so bli, pa sm jim vztrajno kamnje v kepo metal (ja, malce glup pristop ja :P). Tko

hendriks ::

Obujam tole temo, ker ne vem kako preprečiti lastovkam, da bi gradile gnezda. Če bi zgradile 1 gnezdo, se niti ne bi sekiral, problem je ker mi serjejo po celi dolzini hiše in gnezda ne zgradijo do konca.

A je tukaj gor kakšen kemik, ki bi znal narediti nek brezbarvni premaz za fasado, ki bi zaključni sloj fasade naredil tako gladek, da se gradbeni material sploh ne bi prijel? Da ne rečem, da bi lahko s tem orng zaslužil ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hendriks ()

nsa_ag3nt ::

Kakšen zaključni sloj imaš na fasadi ?
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

opeter ::

BigWhale je izjavil:

Se lastovke kaj oglasajo?

Tisti golobji gru-gru ob soncnem vzhodu je prav nadlezen... Sploh ce je pet golobov!


To lahko potrdim. Sploh zjutraj, ko se prebuja sonce si predstavljajo, da so neki petelini ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

AndrejO ::

rdecaluc je izjavil:

Mene zanima kaj rabš met da si pridobiš zračno puško. V našem kraju so se pojavili 4 golobi in nekako nočem da jih bo 100 na koncu.. do sedaj ni bilo nobenega :S


V razmislek, če imaš kakšne neumne ideje.

342. čl. KZ-1

(1) Kdor brez dovoljenja ali sicer neupravičeno lovi in ubije ali rani divjo žival ali jo ujame živo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

(2) Če gre pri dejanju iz prejšnjega odstavka za divjad večje vrednosti ali divjad, pomembno po predpisih o lovstvu, ali je dejanje storjeno med varstveno dobo ali v skupini, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(3) Kdor lovi ogrožene ali zredčene vrste divjadi, katerih lov je prepovedan, kdor lovi brez posebnega dovoljenja divjad posamezne vrste, za katero je potrebno tako dovoljenje, kdor lovi na način ali s sredstvi, s katerimi se divjad množično pokončuje ali kdor lovi s pomočjo motornega vozila ali žarometa, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Magic1 ::

Pri rihtanji fasade se obvezno namontira to na tramove in podobno pod streho:

Magic

mmcmmc ::

Magic1 je izjavil:

Pri rihtanji fasade se obvezno namontira to na tramove in podobno pod streho:



Ne vem če bo to pomagalo proti lastovičjim gnezdom.

hendriks ::

nsa_ag3nt je izjavil:

Kakšen zaključni sloj imaš na fasadi ?


Baumit. Zadeva je pralna, tako da ko se bo blato posušilo, bom z wapom spral dol. Sicer kljub pranju ostane na fasadi tak rumenkast madež (najbrž od lastovičje sline), ki ga je nemogoče sprati. Zato sprašujem po kemiku. Skoraj ne bi mogel verjet, da ne obstaja nek sprej ali premaz za fasado, ki bi preprečil sprijemanje blata na fasado.

SpaceCaw ::

Živjo, sami smo imeli podoben problem, ki smo ga rešili tako, da smo kupili pol metra pločevine profila L in ga privijačili pod gnezdo. Sedaj se lastovke že 3 leta vračajo na isto mesto in jih sploh ne opazimo.

nejcek74 ::

1. Sicer imas gor, ampak vseeno se enkrat: Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakonom.
2. lastovke so kul, tudi na lastni hisi. Mi smo jih bili vedno veseli. Poleg tega je moj fotr namontiral se par ptičjih hišic, ki se občasno napolnijo.
3. Baumit je tako ali tako grda, cenena fasada*, par flekov na njej ji ne bo škodilo. Ze v osnovi je to ena tistih kemičnih zmesi, na katere imajo zunanji dejavniki minimalen vpliv.
4. ze imas sedaj cel kup premazov, ki so hidrofobni, antifouling (hard botom, s teflonom) oziroma surface sealant. Na veliko jih uporabljajo recimo na ladjah, pa na letalih. Vsake toliko casa si kaksen idiot z njimi "zasciti" podvozje starega renoja, da mu potem zgnije iz notranjosti ne pa od zunaj. Vecina teh zascit je dragih, toksicnih (ob barvanju) ter spremenijo lastnosti fasade. Predvsem vodo prepustnost in odsevnost. Oboje te pri baumitu verjetno ne bo motilo, tako ali tako ni vodo prepusten, izgled pa je ze dosedaj podpovprečen.
5. edini pameten nasvet je: namontiraj zacasno polico pod gnezdo, tako bodo drekci padali tja, po koncu gnezdne sezone pobereš vse

*vzamem nazaj in se ti opravicim, ce si jo pustil v beli barvi :)

shadeX ::

1. Sicer imas gor, ampak vseeno se enkrat: Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakonom.


Tudi, če ti zgradijo gnezdo v poštnem nabiralniku sem v prekršku? :)

Sicer to je že nekje 5 leto, ki so si gnezdo zgradile v našem nabiralniku. Me pa čudi, da jih ne moti dostavljena pošta (nabiralnika dugače ne odpiramo, ker je gnezdo visoko in pošta ne pade povsem na dno ter se ga da z roko ven pobrat). Verjamem pa da je tam za njih super zavetje, sploh prot dežju in vetru.

AndrejO ::

shadeX je izjavil:

1. Sicer imas gor, ampak vseeno se enkrat: Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakonom.


Tudi, če ti zgradijo gnezdo v poštnem nabiralniku sem v prekršku? :)

V prekršku bi bil, če bi gnezdo odstranil, ko je v uporabi. Na srečo gnezda niso v uporabi skozi celotno leto in to pomeni, da ga lahko odstraniš, ko je prazno, nato pa nagruntaš kako preprečiti, da se bi tam ponovno naselili.

Verjamem pa, da bo to težka naloga, ker se resnično zvlečejo skozi še tako majhne špranje.

Meni že nekaj let zapored naredijo vrabci gnezdo v zračniku, ker je bila v steni narejena kvadratna luknja, čez pa postavljena oktrogla rešetka. Špranja v vogalu jim zadošča. Potem pa lahko vsako pomlad na kameri gledam kako pod zračnikom špancirajo mačke in fiksirajo pogled tam gor.

Pika na i ::

shadeX je izjavil:

1. Sicer imas gor, ampak vseeno se enkrat: Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakonom.


Tudi, če ti zgradijo gnezdo v poštnem nabiralniku sem v prekršku? :)

Sicer to je že nekje 5 leto, ki so si gnezdo zgradile v našem nabiralniku. Me pa čudi, da jih ne moti dostavljena pošta (nabiralnika dugače ne odpiramo, ker je gnezdo visoko in pošta ne pade povsem na dno ter se ga da z roko ven pobrat). Verjamem pa da je tam za njih super zavetje, sploh prot dežju in vetru.

A je to iz vašega nabiralnika? :)


blackbfm ::

V prekršku bi bil, če bi gnezdo odstranil, ko je v uporabi.


Ce odstranis gnezdo te pridejo specialci s high-tech helikopterjem ponoci likvidirat

shadeX ::

A je to iz vašega nabiralnika? :)


Ne ne. Je pa verjetno nekaj podobnega.

Na srečo gnezda niso v uporabi skozi celotno leto in to pomeni, da ga lahko odstraniš, ko je prazno, nato pa nagruntaš kako preprečiti, da se bi tam ponovno naselili.


Ma ne sej načeloma nas ne motijo. Revije, reklame in ostalo kramo itak puščajo v "tulcu" pod nabiralnikom, zarad tistih par položnic me tud ne moti če pristanejo not, če tud njih ne moti.

Hudič smo meli nekaj let nazaj, ko so se golobi naselili pod streho in pol srali po fasadi, da ne omenjam koliko so bili glasni. Tisto smo pol počasi odstranli in onemogočili dostop, ko smo tud fasado barvali.

Invictus ::

Golobi so velik problem, soseda skoraj umrla zaradi njihovega dreka.

So jo na infekcijski komaj rešili. Šele, ko je povedala, da ima goloba doma, se jim je začelo sanjati kaj bi bilo lahko narobe...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

wild_tornado ::

Pozdravljeni

Tudi sami smo imeli podobno težavo. Čisto nova fasada, samo da smo podrli delavski oder,čez 2 dni cca 7 gnezd nad teraso, vhodom, in eni strani hiše kjer je glavni vhod. Pač nismo proti živalim, se pa je potrebno včasih malo prilagoditi. Na netu debate katere zaidejo iz naslova, nekatere preveč, rešitve pa ne poda nobeden. Zato obujam temo.
Mi smo rešili zadevo v 5 minutah.
Na teraso smo postavili železno vrano v naravni velikosti. Prvi dan sem jo naveza na A lestev tako, da je lepo bingljala v vetru. Lastovke so našo hišo zapustile takoj in se preselile pod naš hlev kjer so bile tudi sedaj dobrodošle. Vsi skupaj živimo dalje v sožitju.
Upam da nismo z tem zagrešili kakšnega greha in komu pomagali z rešitvijo :)

Lep pozdrav

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Lastovke so zelo koristne. Požrejo muhe, komarje, vso živo golazen. Problem je umazana fasada in iztrebki.

Rešitev je montaža police cca. 70 do 80 cm pod gnezdom, kjer se nabirajo iztrebki in ki jih je treba sem ter tja očistiti, ne pa vsak dan, ker tega ni veliko.

FrRoSt ::

Se čisto strinjam s @starimfotrom! 8-)

Včasih so selo govorili, da odganjanje lastovk prinaša nesrečo! 8-)

Ali so to res stare vraže, ali ne, pa ne vem.... :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

BorutO ::

Lastovke je zelo lepo občudovati.


Kot otrok sem preživel celo otroštvo na kmetiji, pa smo imeli doma po 15 gnezd lastovk, na vsakem gnezdu je bilo po najmanj dve lastovki. In za razliko od tebe, ki jih preganjaš, smo jim mi spodaj pod gnezdece, ko so odletele na jug, pribili taki nosilec, da gnezdece ni dol padlo, kar je bilo to nekaj čisto normalnega.

Jaz lastovke zelo spoštujem, še posebej, ker imaš ptiče čisto ob sebi - če jih imaš rad, seveda.

Svinjarijo požreš, saj, ko enkrat naredijo gnezdece, več ne delajo nobene svinjarije, le da še imaš ptičje kakce na tleh.
Tudi pri nama, tu ko sva v najemu, si direkt nad oknom lastovke delajo gnezdece, pa prav fajn jih je gledati kako letajo mimo okna. No, vsakemu je po svoje všeč ali ne.

jazjaz52 ::

"Svinjarijo požreš, saj, ko enkrat naredijo gnezdece, več ne delajo nobene svinjarije, le da še imaš ptičje kakce na tleh.
Tudi pri nama, tu ko sva v najemu, si direkt nad oknom lastovke delajo gnezdece, pa prav fajn jih je gledati kako letajo mimo okna. No, vsakemu je po svoje všeč ali ne."
1- ptiče občudujem - jih krmim nastavljam gnezdilnice - ravno pred 3 dnevi sem onemoglo mlado lastovico celo dopoldne grel in hranil v sobi,
Po drugi strani pa jim z veseljem pošpricam z vodo začetke gnezda na novi fasadi.
BorutO - ko boš enkrat v svoji hiši in ne najemnik boš začel ceniti premoženje in če sem dal za fasado 20 000€ si jo želim vsaj par let gledat neposrano to pomeni da lastovke ne bodo imele gnezda na moji hiši jih bom preganjal z vodo. (pa naj gredo k tebi v štalo pobirat letečo golazen(mi je kmetijski pospeševalec razlagal, da je veliko muh in lastovk tam kjer kmet nima ustrezne higijene(ne skrbi za zatiranje mrčesa zato se ne hvali koliko gnezd ste imeli.

Invictus ::

Danes je že večji problem, da teh malih ptičev sploh ni okoli hiš.

Te jebene vrane pridejo čisto do hiš (nič se ne bojijo ljudi) in preženejo vse ostale male ptice.

Mi smo morali vranje gnezdo letos spomladi 3x podirati, pa se jih še ne moremo znebiti. Najbrž imajo gnezdo pri sosedu v orehu.

Pa je oče naredil tri hišice, da bi privabil siničke, pa so vse ušle zaradi vran. Vrana je prav čakala lani, da bi mladiči siničk prišli ven, da bi jih pohopsala.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

hurikhan ::

predi ::

Lastovk je več vrst, opevane pa so samo kmečke. Mestna lastovka je recimo dokaj nadležna, ko se v jatah podi po ulici in vpije ko jesihar. Slednje zgradijo gnezdo na zunanjih stenah zgradb, medtem ko ima kmečka raje notranjost gospodarskih poslopij (ker imajo odprta vrata, sploh poleti). Definitivno pa ne gnezdijo tam, ker je v poslopju veliko muh. To je neumnost. Ti ptiči so ustvarjeni za hitrost, ne za podenje med štirimi stenami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: predi ()

Daliborg ::

Zanimivo, tudi sam sem v Kranju opazil porast vran. A je kakšna fora da jih je več kot prejšna leta? Jih kdo preganja? Kaj jih privablja?
Se je pa zadnjič po vrtu pri hiši sprehajal kos, ker sem ravno zrahljal zemljo in je nabiral žužke seveda sem delo prekinil ker se je z vsakim zamahom usrašil. Je bilo pa očitno da ima mladičke, ker hrano ni pojedel ampak držal v kljunu dokler si ni nabral dovolj in odletel.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

FireSnake ::

Odganjati lastovice?

Daleč smo prišli. Res, zadnji čas je, da ljudje izumremo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Matej57 ::

Glede na Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 – odl. US, 96/08, 36/09, 102/11, 15/14, 64/16 in 62/19) so vse vrste ptic zavarovane, z izjemo šestih vrst ptic (raca mlakarica, šoja, sraka, siva vrana, jerebica (gojena), fazan), ki po Uredbi o določitvi divjadi in lovnih dob (Uradni list RS, št. 101/04, z vsemi spremembami) spadajo med lovno divjad.





Po slovenski zakonodaji so vsa gnezda ptic zavarovana. To pomeni, da jih je prepovedano odstranjevati in uničevati. To je mogoče le v izjemnih primerih, če izvajalec pred tem pridobi posebno dovoljenje, ki ga izda Agencija RS za okolje in prostor.


Zakon o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 – uradno prečiščeno besedilo, 61/06 – ZDru-1, 8/10 – ZSKZ-B, 46/14, 21/18 – ZNOrg, 31/18 in 82/20)

160. člen

(hujši prekrški)

(1) Z globo od 10.000 do 50.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba:

1. če iztrebi rastlinsko ali živalsko vrsto (prvi odstavek 14. člena);

2. če zmanjša število rastlin ali živali posameznih populacij, zoži njihove habitate ali poslabša življenjske razmere do take mere, da postane vrsta ogrožena (drugi odstavek 14. člena);

3. če namerno, brez opravičljivega razloga uniči ali poškoduje rastline, ubije ali poškoduje živali (tretji odstavek 14. člena);

4. če namerno, brez opravičljivega razloga uniči ali poškoduje habitate populacij rastlinskih ali živalskih vrst (četrti odstavek 14. člena);

5. če ravna z naravno vrednoto tako, da ogrozi njen obstoj (drugi odstavek 40. člena).

(2) Z globo od 4.000 do 20.000 evrov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.

(3) Z globo od 1.000 do 2.000 evrov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ali odgovorna oseba v državnem organu ali odgovorna oseba samoupravne lokalne skupnosti.

(4) Z globo od 200 do 1.000 evrov se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena posameznik.

Machete ::

Vsaj nekaj. Ne razumem ljudi, ki jih motijo gnezda. Če te moti drek iz kloake, narediš poličko. Jebem vam fasade in nemške avte na oltarjih.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Evolve ::

FireSnake je izjavil:

Odganjati lastovice?

Daleč smo prišli. Res, zadnji čas je, da ljudje izumremo.


to so ljubljanski lulčki, ko jim tastari kupijo vikend na podeželju, da se jih losajo potem pa s takimi padajo ven

Gnezdo pa delajo ravno nad vrati, tako da ni hudic da bo kaj padlo na glavo (ce bi bilo na zadnjem delu hise potem ne bi bilo problema)


wtf?

;-) ::

1. Sicer imas gor, ampak vseeno se enkrat: Odstranjevanje gnezd in vznemirjanje katere koli vrste prostoživečih ptic je v Sloveniji prepovedano z zakonom.


Res je. Če pa pustijo flek na fasadi ali ti naredijo kakršnokoli škodo, pa ti jo država plača. Nam je ptič odpiral pipo za vodo, ko smo ga ujeli na kamero smo dobili stroske vrnjene.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Luknja v fasadi

Oddelek: Loža
173232 (2514) ziga1990
»

pustiti naravo sebi?

Oddelek: Loža
364287 (2841) BlackMaX
»

najden ptič (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5110973 (7062) PrihajaNodi
»

čebele pol pa mi!

Oddelek: Loža
495003 (2925) Vice
»

Katera ptica je to?

Oddelek: Loža
3518300 (17497) Pyr0Beast

Več podobnih tem