» »

Baterija pri prenosnikih

Baterija pri prenosnikih

gemini ::

Zanima me en podatek ki ga sicer še nisem zasledil pri nobeni prodaji, tako da niti ne vem ali to obstaja, ampak bi bilo pa vsekakor dobrodošlo. Zanima me če obstajajo prenosniki, pri katerih bi ob vklopu na električno omrežje tekel tok mimo baterije in ne skozi njo. Namreč do sedaj se mi je tako pri Toshibi kot pri HP-ju baterija dokaj hitro uničila ravno zaradi priklpljanja na omrežje. Me pa zelo moti da bi moral vedno jemati ven in noter baterijo. Torej ve kdo če obstaja kakšna rešitev in kako tak prenosnik iskati?

trek@s ::

Ne verjamem, da teče tok vedno skozi baterijo, ko je polna. Uniči se najbrž zaradi drugih dejavnikov, kot so toplota, napravilno polnjenje/praznjenje,...

Mavrik ::

Ko je baterija polna tok seveda več ne teče skoz.
The truth is rarely pure and never simple.

Azrael ::

Problem je vročina, ne toliko polnjenje, čeprav ni tako daleč nazaj, ko je veljalo, da Li akuji prenesejo le okoli 1000 priklopov na polnilec, preden so uničeni.

Pri prenosniku je vse natlačeno skupaj in potem se akumulator lepo greje od ostalih komponent (CPU, grafa, disk). Litijevim gretje zelo škoduje in jim krajša že tako mizerno kratko življensko dobo.

Zato je najbolje, če je akumulator zunaj, ko prenosnik dela na omrežje. Večina prenosnikov to dovoljuje in dela brez težav in brez tveganja, da bi to prenosniku kako škodovalo.

Vendar se za vsak primer pozanimaj pri proizvajalcu/uvozniku tvojega prenosnika, če je delovanje brez akumulatorja dovoljeno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Mavrik ::

Mah, jemanje baterije s prenosnika ne bo kaj opazno podaljšalo življenjske dobe. Kvečjemu se samo prej uničijo kontakti ter pritrjevalni mehanizem, pa je zadeva prav tako neuporabna.
The truth is rarely pure and never simple.

trek@s ::

Mah, jemanje baterije s prenosnika ne bo kaj opazno podaljšalo življenjske dobe.


Torej je po tvoje temperatura baterije enaka ne glede na to, ali je le-ta spravljena v predalu, ali pa vstavljena v prenosnik med delovanjem? Malo poguglaj, kako strmo pada življenska doba z višanjem temperature. (pa ne govorimo tukaj o 100°C)

Mavrik ::

Ni enaka. Ni pa take velike razlike, da bi se splačalo neprestano vlačiti zadeve ven in noter, še posebej ker trpi zaradi tega en kup drugih stvari. Prenosniki se spet tako ne grejejo, da bi se baterija segrela na 40 stopinj celzija.
The truth is rarely pure and never simple.

Azrael ::

Grejejo se kakor kateri. Eni imajo vroče točke ravno zraven akumulatorja. In ni treba, da je cel aku vroč, zadostuje, da greje eno samo celico ali samo del nje. Ko je ena celica fuč je fuč cel akumulator.

Ampak za katerega hudiča bi stalno vlačil ven in spet tlačil notri aku? Če je zadeva v uporabi kot desktop, akumulatorja praktično ne rabi, torej ven z njim. Če je prenosnik, ki mora delati na terenu kjer ni elektrike, pusti aku notri, da se bo napolnil, ko boš zraven vtičnice za elektriko. Torej, kje je problem?
Nekoč je bil Slo-tech.

WarpedGone ::

Neverjetno kako težko grejo folku v glavo znana dejstva.
Tale link sem semle na SloTech nalimal že vsaj 10x: Guidelines for prolonging Li-ion battery life

Za pametnjakoviče, ki se jim ne da niti linkov klikat, pa še direkten citat od tam:

Permanent Capacity Loss versus Storage Conditions
Storage Temperature......40% Charge....................100% Charge....................
0 °C (32 °F) 2% loss after 1 year 6% loss after 1 year
25 °C (77 °F)4% loss after 1 year 20% loss after 1 year
40 °C (104 °F) 15% loss after 1 year 35% loss after 1 year
60 °C (140 °F) 25% loss after 1 year 40% loss after 3 months

Zgodovina sprememb…

gemini ::

Ja zanimivo, torej so baterije prenosnikov v vsakem primeru obsojene na kratko dobo. Očitno sem se motil glede vzroka, mi je pa šlo in mi še gre pošteno na živce tale baterija od HP-ja. Po lastnostih baterije naj bi držala preko tri ure, kar pa se mi nikoli ni zdelo, no že po kakem letu pa je držala le še tri minute. Je pa res da je veliko več v uporabi na elektriko kot baterijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gemini ()

Mavrik ::

Tako je. LiIon baterije same po sebi s časom zgubljajo kapaciteto s časom (povprečno bi naj bile uporabne tam 3 leta), izpostavljenost višjim temperaturam pa ta čas skrajša.
The truth is rarely pure and never simple.

balocom ::

On hoče samo to, da se mu baterija ne fila vsakič ko laptop prkluč na 230V, ampak samo takrat, ko on to hoče.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

vir ::

Da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj vprašal.
Pred dobrim letom sem kupil prenosnik Lenovo za fotra. Prenosnik je samo v eni sobi in stalno priklopljen na omrežje. Zato sem baterijo ( Li-ion ) spravil v omaro ( niti enkrat ni bila priklopljena )
Zdaj berem da se sčasoma baterije uničijo če stojijo. Ali to drži tudi takrat ko baterija sploh ni bila nikoli v PCju?

Baterija:
http://www.cheap-laptop-batteries.com/l...

blackbfm ::

Li ion začnejo propadat takoj ko pridejo iz tovarne. Čeprav je vseeno dosti odvisno, kok jo matraš. Jaz mam zdaj en malo rabljen prenosnik star 4-5 let pa baterija zdrži 1 uro brez problema.

k4vz0024 ::

Meni se zdi nesmiselno, da se baterija začne polniti, ko pade pod npr. 5%. Seveda lahko to pride prav, ampak bi moral uporabnik sam določiti prag ko se začne polniti. S tem bi se zmanjšalo št. polnjen in najbrž tudi življenjsko dobo.

-žiga- ::

Saj ga lahko izklopiš iz napajanja in vklopiš pri 1%, če tako želiš.

k4vz0024 ::

To ne reši problema, ko imamo na voljo el. priključek oz. bi bilo treba baterijo jemati ven. Kar pa ni dobro za kontakte baterije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenska doba baterije pri prenosniku (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
716374 (4899) link_up
»

Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6020278 (16905) MrStein
»

Napajanje prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
102083 (1837) roli
»

Li-Ion vs. Li-Poly (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8014008 (12573) Pyr0Beast
»

Prevare pri prenosnikih

Oddelek: Strojna oprema
394845 (3628) overlord_tm

Več podobnih tem