» »

NAS namesto domačega file sharing strežnika?

NAS namesto domačega file sharing strežnika?

urosbe ::

Stari domači strežnik, ki sem ga uporabljal prvotno za file sharing, poleg tega pa tudi za downloadanje torrent-ov in gostovanje spletnih strani (Apache + mySql) bi zamenjal za NAS.

Odločam se med:
NETGEAR SC101T: 199€ (brez diskov)
http://www.domex.si/netgear/san-nas/sc1...

NETGEAR RND2150: 449€ (vključen 1x500 GB disk)
http://www.domex.si/netgear/san-nas/rea...

D-LINK DNS-323: cca 200€ (brez diskov)
http://www.dlink.com/products/?pid=509

Thecus N3200: cca 300€
http://www.thecus.com/products_over.php...

Pri zadnjem, sicer najdražjem mi je všeč, da podpira RAID5, torej vanj vstavim 3x 500 GB disk, od tega imam 1 TB razpoložljive kapacitete, 500 GB pa gre za varnost (v primeru da en izmed diskov odpove).

Je že kdo naredil ta korak.. iz PC-ja na NAS in lahko pove svoje izkušnje, če mu je NAS popolnoma nadomestil naloge, ki jih je prej opravljal računalnik?

So te NAS škatlice dobro prevetrene? Glasnost načeloma ni problem, saj je zadeva v kleti, kjer je nihče ne sliši, pa kljub temu, bi bil bolj zadovoljen, da se diski počutijo bolj hladne, kot pa da jim je vroče.

trnvpeti ::

in kako mislis poganjal mysql in apache na NASu?

urosbe ::

Ne vem, saj zato sprašujem pred nakupom, če je vse to sploh mogoče? Pri marsikaterem NAS-u piše možnost webserverja, FTP-ja itd. Če že uporabijo izraz web server, bi predvideval, da bodo dal gor Apache-a, v največji meri pa zraven paše mySql?

Daedalus ::

NAS je točno to, kar pravi ime - Network Attached Storage. Tako da s tem boš pridobil zgolj disk, napopan na lokalno mrežo, ne pa PC ekvivalenta. Poleg tega so tele "all in one" zadeve bolj počasne kot ne, konfiguracija pa precej omejena, tako da je IMO večnamenski PC way to go. Če te skrbi poraba štroma, pač nabaviš nekaj varčnega, pa je.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Matek ::

Trnvpeti je lepo povedal, ne vem kaj pricakujes od teh zadev, ampak po defaultu so pac to, kar pove ze njihovo ime - network attached storage - in nic drugega. S hekanjem se potem morda da pri nekaterih doseci se kako drugo funkcionalnost, ampak to je bolj tako-tako. Gotovo nimajo kaj dosti predimenzioniranih procesorjev, zato ne bos mogel z njimi poceti kaj resnega.

EDIT: Daedalus me je prehitel
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

trnvpeti ::

po mojem bos rabil kaj vec podatkov o NASih, ki si jih nastel.
Vsak NAS po mojem gor laufa eno vrsto unixa. In potem naceloma lahko gor instaliras marsikaj.Ampak tak NAS je omejen z procesorsko mocjo in RAMom.
Verjetno bi gor laufal kaksen ftp, bit torrent client, za mysql pa dvomim, je prevec pozresen. Mogoce bi se dalo gor sqlite.V glavnem probaj, pa sporoci. PO mojem bo to vse zanimalo.

Druga varianta pa, kot je deadalus povedal, nabavi si kaksen alix recimo, pa si sam naredi NAS, bo veliko hitrejsi, pa tudi rama bos imel recimo 128 ali pa 256M.Ali pa ce gres se visje na miniITX.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri Router????

Oddelek: Kaj kupiti
164513 (3391) miller31
»

Router za uporabo Xtremerja z žično povezavo

Oddelek: Zvok in slika
193462 (2006) libreus
»

Router

Oddelek: Kaj kupiti
112135 (1915) jest10
»

Mrežni disk NAS - kateri? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5512892 (8733) Boky
»

SIOL in T2 na istem omrezju

Oddelek: Omrežja in internet
172031 (1577) ElNuncio

Več podobnih tem