» »

Planiranje domačega omrežja-IDEJE

Planiranje domačega omrežja-IDEJE

tvich ::

Stvar je taka: Potrebujem nekaj vaših predlogov v sledeči situaciji, ker bom začel zadevo hmalu postavljat in mislim, da bi bilo bolje dobiti malce feedbacka od ljudi, ki vejo več kot jaz. Sem samo-oklicani skrbnik in lastnik spodaj narisanega LAN-a.

Na voljo imam:
Licenco za VMWare ESX
Licenco za MS 2008 Server
Licenco za MS 2003 Server (2x)

Server 1:
Intel E6300
4x 1 GB DDR2
1x 250 GB
2x 500 GB RAID 0

Server 2:
Intel Pentium 4 3,2 GHz
2x 512 MB DDR2
2x 250 GB RAID 1

Ali mi svetujete za router in DHCP 2003-ko (kjer bom za vse skupaj porabil 30 minut) ali pa naj se sprijaznim z napredkom in naložim na primarni server 2008-ko in se jo začnem počasi učiti iz izkušenj ;), kar pa bo trajalo malce dlje. Ker gre za domače okolje zanesljivost ni življensko pomembna.

Utorrent bi mi tekel (kot servis seveda) zraven (na 2003 dela super, za 2008 ne vem), lahko pa tudi počim gor ESX in ločim 2003 (utorrent, file server) od 2008 DHCP, Router. Meni se zdi virtualizacija odveč, vendar lahko da se motim.

Drugi server bi uporabil za backup dokumentov vendar se mi zdi samo za backup škoda licenc in bi nanj naložil linux (Suse oziroma RHEL). Pozna kdo kakšno distribucijo specializirano za backup? Kašne aplikacije? Ali ima kdo kakšne izkušnje z backupiranjem Windows klientov na linux?

Mrežo bi želel razdeliti na 2 VLAN-a (po nadstopjih) vednar še nisem popolnoma prepričan. Mrežo bi razdelil predvsem zaradi zasebnosti. Je VLAN sploh smiselen za tako majhno mrežo?

Vsi klienti razen enega stacionarca so Windows XP SP2 (desktop v drugi vrsti poganja SUSE)
IP Telefoni so od Cisco-ta (tukaj nimam vprašanj)
Firewall je od Cisco-ta (tukaj mi je tudi vse jasno)
Kabli so CAT-6

lp in hvala za odgovore.
And AC said, ''LET THERE BE LIGHT!''
And there was light--
  • spremenilo: tvich ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10516598 (13693) ta-mau