» »

Zobozdravnik - vprašalnik

Zobozdravnik - vprašalnik

kozi ::

Zanima me če je normalno, da ti pri zobozdravniku dajo za izpolnit takšen vprašalnik klik.

W1: Popravljen naziv teme

Modri dirkač ::

Če se ne motim, dobiš ta vprašalnik vsakič ko si izbereš osebnega: zdravnika, zobarja, ginekologa.
Everybody lies!

Zgodovina sprememb…

Nagi Bator ::

Prvic vidim.
Pri izbiri osebnega zdravnika ali zobozdravnika, pa dobis v podpis precej bolj enostaven obrazec, kjer ne obkrozujes nobenih
odgovorov, le podpises se.

El Nino ::

To sem tudi jaz dobil zadnjič pri zobozdravniku in sem moral izpolnit (oz. eden od staršev kot zakoniti zastopnik). Baje da je le v informativne namene, samo ne vem, kaj jih njih briga tvoj zakonski stan :\ ? Sej niso ženitna agencija?

kronik ::

Te podatke bodo mirno posredovali dalje raznim zavarovalnicam, da te bodo lahko spamali na vsakem koraku. Zdravstvo je pravo kapitalistično sranje.

zee ::

kaj hudiča pa zobar rabi vedet o tvoji angini pektoris??
+ menda obstajajo tudi zobozdravstveni kartoni...aja niso v elektronski obliki :(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pyr0Beast ::

Jp, stvar se je skomericalizirala.
Včasih jih zanima ime matere, očeta, kaj ješ ... svašta skratka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zee ::

eh...pri Mobitelu sem ob podpisu zadnjih dveh aneksov vselej izbral, da naj mojih podatkov ne zlorabljajo (ie da naj mi ne posiljajo promocijskega materiala, SMSov in podobnega sranja).

ne bi okleval storiti istega pri kaksnem zdravniku in zobozdravniku.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jabe ::

kako ste vsi paranoični. ker itak nimajo nič drugega bolj pametnega za početi, kot da čakajo nove ljudi, ki bodo to izpolnili in bodo to potem naprej dali.
očitno še noben ni šel na stomatološko kliniko zob popravljat. tam dobiš še drugo stran tega (podobnega) vprašalnika in sicer, če je kaka varianta, da imaš HIV ali hepatitis, vključno z vprašanji, če se drogiraš in prostituiraš oz. jih plačuješ. :D

ToniT ::

Tega vprašalnika ti ni treba izpolniti, če ne želiš. Očitno nekdo dela kako diplomo oz. magisterij. Za zobozdravnika je samo pomembno ali si alergičen na lokalno anestezijo in ali imaš HIV oz. kaj podobnega.

ANGEL_B ::

Kot bodoci zobozdravnik lahko potrdim da je to normalno in predvsem koristno za pacienta. V bistvu zobozdravnik pacienta ki ne resi vprasalnika sploh nebi smel obravnavat, ker na vprasalniku je kup pomembnih stvari.
Naprimer zelo pomembno je vedet ce ima clovek kasksne druge bolezni. Naprimer pri pacientu z srcnimi boleznimi je lahko smrtnonevarno ce mu delas dolocene posege na zobu, ker nekaj bakterij pride v kri in ce je srce ze prej okvarjeno se lahko te bakterije naselijo v srcu kar je zelo nevarno. Enako pri pacientih z oslabljenim imunskim sistemom, naprimer pri AIDSu.
Pa bolezni kot so aids in hepatitis... so tudi pomembne, ker more zobozdravnik izbrat posebni postopek in se dodatno zascitit, da mu naprimer kaplica krvi ne spricne v oci... Pa tudi po obravnavi takega pacienta more ocistit ordinacijo da zasciti paciente ki pridejo za njim na vrsto. Sicer pa se taksne rizicne paciente tak naceloma jemlje nazadnje, torej da nihce ni za njimi na vrsti tisti dan.
Al pa zelo pomembno je tudi ce clvoek jemlje aspirin. Namrec aspirin preprecuje strjevanje krvi in ce ti takrat izruvajo zob bi lahko izkrvavel.

Tak da ti vprasalniki so predvsem zaradi koristi pacientov, ceprav nazalost vecina misli "kaj se pa to njih tice" al pa "kot da se mi da zdaj tu neko anketo resevat"...
Seveda, lazje in bol prijetno bi bilo ce bi zdravnik osebno povprasal po teh stvareh in bi se zadeva odvila v obliki pogovora in ne kot nek vprasalnik. Samo to bi pomenilo da bi vsak pacient v ordinaciji bil se kakih 5 10 minut dalje in pri mnozici pacientov bi se ta cas samo nalagal in to bi pomenilo da bi zdravnik lahko obravnaval manj pacientov, ker je spet samo slabo za paciente ki so tisti ki morejo cakat.

Tak da ti vprasalniki so tu samo zato da bi pacienti imeli cimboljso oskrbo in prisli cimprej na vrsto. Vem da so ze zdaj problemi, samo ti vprasalniki si vsaj en korak v smeri izboljsave.

ANGEL_B ::

Aja se to. Ocitno se ti vprasalniki do neke mere razlikujejo, ker pri nas v MB so malo drugacni oz. malo krajsi.
Ta ki si ga ti dal gor je ocitno zelo obsezen.
Nevem pa kaksna so pravila kaj vse more bit na taksnem vprasalniku oz. kdo to doloca.. Nevem al je to kaki dolocen predpis al to vsak zdravstveni dom za sebe sestavi.
Drugace pa je nekdo omenil tudi da more nekaj podpisat. V MB je vprasalnik formata A5, na eni strani so vprasanja na katera odgovoris/obkrozis, na drugi strani pa nekaj trditev s katerimi se mores strinjat oz. podpisat, preden te sme zobozdravnik vzet v roke.

Pyr0Beast ::

Ja ANGEL, seveda je to pomembno. Ampak kaj ko to niso več kot 4 vrstice ... tam maš pa celo stran za izpolnit.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jabe ::

vprašalnik je seveda treba izpolniti, saj ni sam sebi namen. gre v bistvu za anamnezo, gor so vprašanja, ki so relevantna, ne sprašujejo, ker bi jih tako malo zanimalo. kako se anamneza vzame, je pa stvar vsakega (zobo)zdravnika - a da vprašalnik pa ga potem pregleda, a sprašuje, pa si potem pomembne podatke zapiše ali pa kombinacijo. vedno pa bo na koncu v kartoteki zapisano, če je kaka posebnost. to da se da v pisni obliki in pacient podpiše je tudi zato, da se vidi, da je bilo vprašano in odgovorjeno. da ni potem, ko pride do kakih komplikacij sprenevedanj, ali je bilo vprašano ali ne in kako, če je bilo, je bilo odgovorjeno. tipično je, da je treba vsako stvar vlečt iz vsakega pacienta, sam nič ne pove, če direkt ne vprašaš tudi sam ne bo povedal. kar ni nič narobe po svoje, samo ni pa potem se za razburjat, ko se vprašajo vse te stvari.

laser ::

Se oproščam ker je mimo teme vendar nebi rad odpiral nove. Naročil sem se k zobozdravniku, ki je sprejemal nove paciente. Sestra je vzela moje podatke in mi povedala da bom obveščen o datumu naročila. Ne boste verjeli od junija 2007 do danes še nisem prejel datuma, vmes sem enkrat klical - v novembru pa je sestra odgovorila da bom obveščen nekje konec januarja. Ima kdo izkušnje kakšne so poti v dobi interneta????
lp

Nagi Bator ::

Do zdaj ti je zob verjetno ze zagnil? Ja poisci nekoga drugega, ne !?

fosil ::

Seveda je logično da mora zobar vedet določene stvari, recimo če imaš aids ali pa kaj podobnega. Ampak tukaj so tudi vprašanja ki se ga sploh ne tičejo, recimo o phihiatričnem zdravljenju, ali si imel kilo, imaš izpuščaje na koži... Konec koncev zobar ni tvoj osebni zdravnik. Sploh bi pa morala bit razlika ali si prišel samo na kontrolo ali pa na recimo puljenje zoba, kjer se pričakuje da bo na veliko kri špricala.
Tole bi bilo po moje kar zrelo za informacijsko pooblaščenko.
Tako je!

ANGEL_B ::

To kar si napisal Fosil je tipicno razmosljanje ljudi.
Sicer nocem prevec pametovat ker sem komaj na polovici studija in nisme se zobozdravnik, samo morem povedat da je studij zelo obsezen in tezek in da se moremo ucit ogromno stvari. In clveka ki stvari ne pozna zgleda vseskup enostavno v smislu "ok zob me boli, mali mi naj povrza pa zakrpa pa bo". Tak podobno tudi gledajo ljudje na razna vprasanja, ze pri navadnem zdravniku, pri zobozdravniku pa se bol. Tipisno je naprimer vprasanje o poklicu. Prprican sem da veliak vecina ljudi si misli "kaj zavraga pa to njega briga kje sem zaposlen". splho pa kaj bi to zobozdranvnika zanimalo, naj mi zob popravi, kje ja delam sigurno nima veze s tem. To je to in na prvi pogled zgleda res nepomembno. Sampak studij ne traja za hec 6 let in zato nas ucijo kup nekih stvari ki pac samo kmecka logika nebo dovol. Zato na prvi pogled zgleda da ni nobene logike v tem ce te zobozdravnik vprasa kje delas. Pri zobozdranviku pa je drugace. Naprimer v pri zidarjih al pa kakih takaih poklicih se pogosto pojavlja naprimer da kaj zabijajo z zebli, pri tem zebl daj ov usta in ker je zebl kovinski, plomba al pa kaka prevleka zoba pa iz neke druge kovine, to povzroci galvanski tok oz. ena izmed kovin se zacne raztapljat. In tak pride do korozije prevleke al pa u plomba zato izpade... Ce bo napisal na vprasalnik kaksen je poklic bo zobozdravnik dosti prej in lazje prisel do ugotovitve v cem je problem. Al pa ljudje ki delajo v tovarnah z raznimi kemikalijami in hlapi teh kemikalij prihajajo v stik z zobnimi materiali, lahko povzrocajo razne reakcije. Zato je pomembno za zobozdravnika kaj ta clovek dela, da bo lazje ugotovil v cem je problem in kako ga resit.

Pri splosni medicini pa so stvari se toliko bol komplicirane. Naprimer clovek ki ni izobrazen na podrocju medicine verjetno nebi videl nobene povezave med tem da ima zatecene noege in boleznimi srca, al pa da ima preoblikovane prste in pa boleznijo pluc, zdravnik pa bo tukaj takoj videl povezave, ker je pac studiral to stvar in se v te stvari poglobil.

Tak da to je danes neke vrste problem, da ljudje ne zaupajo zdravnikom, da so ze skoraj paranojicni ko jih zdravnik kaj vprasa in si ne znajo razlozit zakaj je to pomembno in takoj pomislijo da je zdravnik kaki perverznes ki vrta v njihovo zasebno zivljenje po nepotrebnem..., hkrati pa od dravnikov zahtevajo cimkvalitetnejse storitve, po moznosti ce kaj naredis narobe pa te grejo se tozit.

Drugace pa profesor nam je par prav zanimiih stvari razlagal ob katerih se prav nasmejes. Naprimer ena izmed obveznosti zobozdravnika je tudi ta da zensko preden jo poslje na rentgen vprasa ce je noseca. Pac to je nujno, ker lahko rentgenski zarski skodijo plodu. V glavnem vsako znsko mores to prej vprsat pa ce ti deluje noseca ali ne in najvecji problem je ko imas kako debelo zensko in jo to vprasas, ona pa seveda takoj vzeme to kot zalitev, ker misli da sklepas po njenem trebuhu da je noseca.
Tak da problem je ko pacienti prevec razmisljajo o tem kaj jih zdravnik vprasa in se vedno znova bojijp da nebi povedal slucajno kaj kar bi lahko zdravnik porti njemu uporabil. Resitev bi seveda bla ce bi zdravnik za vsako vprasanje pacientu razlozil zakaj je to pomembno in ga s tem pomiril. Samo tak kot sem rekel studij traja 6 let, da bi vsakemu pacientu vse razlozil da bi on razumel bi vzelo ogromno casa. In tak kot je ze nekdo tukaj rekel ze zdaj caka ze 2 meseca da bi prisel do zobozdravnika, ce bi zobozdravniki porabljali cas za to da bi vsakemu vse razlozili zakaj je kaj pomembno oz. ga probali o zobozdravstvu poucit da bi pacient toliko vedel kot doktor, potem nebi prisli nikamor. Potem zdravstvo nebi blo tak zanic kot zdaj, ampak bi blo cisto v pizdi.

Drugace pa predlagam vsem pacientom to da na volitvah volijo tistega ki se bo zavzemal da se izobrazi vec zdravnikov +/zobozdravnikov, ne pa tak kot zdaj je velik problem ko se hoce ustanovit kako dodatno medicinsko fakultetko, ko se ustanovi dodatno filozofsko fakulteto al ap akulteto za arhitekturo... pa ni nobenega problema.
Sicer vec zobozdravnikov pomeni za mene vecjo konkurenco in s tem tezje pogoje za mene, je pa le v interesu potrosnika oz. pacienta, tak da ce ste kaj pametni se tudi v tej smeri zavzemajte.
Pa svetujem vam da na volitvah volite tistega ki vam bo ponujal javno zdravstvo, ker stvari grej ov tej smeri da se bo zobozdravstvo cisto privatiziralo. Sicer meni kot bodocemu zobozdravniku je to lahko samo v interesu, za paciente pa zal to pomeni da tisti ko bodo imeli denar si bodo zdravje lahko kupili, revezi pa bojo pac crknili.

Zal pa se bojo ljudje spet na volitvah rajsi odlocili za to da bo josko joras dobil svojo zemljo, ne pa za to da bo drzava poskrbela za njiho vzdravlje. Zal politiki vedno pozornost preusmerijo na dokaj nepomembne stvari, pri pomembnih pa potem ljudi naserjejo in ljudje jamrajo.

ANGEL_B ::

Ja no saj ze tak sem dosti predolgi post napisal. samo nekaj bi rad se glede psihiatricnega zdravljenja omenil, al pa naprimer glede tega ce pije clovek alkohol...
Psihiatricno zdravljenje je lahko pomembno naprimer iz vidika ce je clovek nemirn. Ker pomemno je da je clovek na miru in pri dolocenih posegih je problem ze ce cloek vmes kaslja al pa zapira usta. NEmirno osebo pa zobozdranik potem takoj poslje k specialistu al pa se ji dela poseg v narkozi, da je oseba mirna.
Al pa uzivanje alkohola. Naprimer doloceni anestetiki ne primerjo pri alkoholikih in potem dolocenih stvari ne mores delat ker bi cloveka ful bolelo. Zato je pomembno al uziva alkohol al pa kake droge... JEbemo saj nebo zobozdranik zdaj klical njegove mamae pa ga zatodil da kadi travo al pa klical policije al pa kajazvemkaj.

Drugace pa tak kot sem rekel, sem sam komaj na sredini studija in seveda nisem pojedel vsega znanja. Naprimer to zakaj bi zobozdranika zanimalo ce mas kaksne spuscaje nevem tocno. Samo zdi se mi pa da sem za kr nekaj stvari povedal zakaj je pomembno da zobozdravnik to ve oz vas to sprasuje. Tak da upam da sem vsaj malo pripomogel k temu da boste razumeli da ta vprasanja niso zato da bi zobozdravnik htel slisat neke osebne stvar in si ga doma na roko metal ob citanju vasih osebnih podatkov, ampak zato da cim boljse oceni kakso zdravljenje je pri vas potrebno oz. da vam nudi cim kvalitetnejse in cim hitrejse zdravljenje.

MadMax ::

Z veliko napisanega se sicer lahko strinjam, z vsem pa ne.

Tak da problem je ko pacienti prevec razmisljajo o tem kaj jih zdravnik vprasa in se vedno znova bojijp da nebi povedal slucajno kaj kar bi lahko zdravnik porti njemu uporabil. Resitev bi seveda bla ce bi zdravnik za vsako vprasanje pacientu razlozil zakaj je to pomembno in ga s tem pomiril. Samo tak kot sem rekel studij traja 6 let, da bi vsakemu pacientu vse razlozil da bi on razumel bi vzelo ogromno casa. In tak kot je ze nekdo tukaj rekel ze zdaj caka ze 2 meseca da bi prisel do zobozdravnika, ce bi zobozdravniki porabljali cas za to da bi vsakemu vse razlozili zakaj je kaj pomembno oz. ga probali o zobozdravstvu poucit da bi pacient toliko vedel kot doktor, potem nebi prisli nikamor. Potem zdravstvo nebi blo tak zanic kot zdaj, ampak bi blo cisto v pizdi.

Hja, razlaganje pacientu je sicer eno težjih in zamudnejših opravil. Ampak ne glede na to je dohtar to dolžan razložit.

Ker se gre za MOJE zdravje, je moja PRAVICA in dolžnost se pozanimat o posegu, ki se bo na meni vršil.
Ni razloga?
O ja, pa je.
Možni zapleti in komplikacije, trajanje zdravljenja, pa še marsikaj moram vedet, da si čim lažje prilagodim življenje.
Saj obisk zobarja ponavadi ne pomeni le 5 minut trpljenja in zadeva končana.
Koneckoncev gre poleg mojega zdravja tudi za MOJ denar, in če ima zobar pravico spraševat smetarja, avtomehanika, PC serviserja, RTV serviserja, polagalca ploščic, zidarja, krovca, fasaderja, polagalca parketa, ...., imam tudi jaz pravico vprašat zobarja kako in zakaj me bo mrcvaril.
To sicer ne pomeni, da bom delal doktorat iz odpadle male plombice, tako kot ne kompliciram ko grem do splošnega dohtarja po recnije za malce hujši prehlad.
Ako pa gre za zdravljenje zoba, odstranitev živca, puljenje ali podobno, pa me hudičevo zanima postopek in posledice, tudi posledice in verjetnost zapletov.
Tudi jaz imam lahko take sorte opravke v naslednjem tednu-dveh, ki mi ne bodo omogočali obisk zobarja vsaka 2 dni, bi pa bilo to nujno za potek zdravljenja. Torej se bo v takem primeru pač zdravljenje zoba, na katero sem čakal 3 mesece, zavleklo še za 2 tedna, pa če se zobar na trepalnice postavi.

(Zobo)Zdravstvo pa ni in ne bo zaradi tega nič bolj v pizdi kot je, le kak cent manj bo kapnil dohtarjem v žep.
Ne podcenjujem dohtarskega poklica, nasprotno, vsaka jim čast, tiščat nos in prste v smrdljive gnile gopce in plesnive anuse.
Ni pa jim potrebno se povzdigovat v višave s takim pogledom, češ "kaj te briga moja stroka, jaz sem študiran, brezpogojno se mi podredi ali pa najdi drugega!" in podobno.

Upam pa si trdit, da bi bilo stanje v zdravstvu veliko bolje, če bi bila organizacija dela na nivoju, ne pa na podnu.
Razumem, da se vrste naročenih posegov zamaknejo zaradi nepredvidenih zapletov pri enem pacientu, ali pa zaradi nujnih intervencij in podobno.
Nikakor pa ne dojamem, kako sem se vedno, ko sem bil naročen na kak zdravstveni poseg, v čakalnici znašel še z vsaj enim pacientom, naročenim ob natanko istem času kot jaz.
Rekord kar sem doživel do zdaj je bilo 5! (z besedo: pet) pacientov, naročenih na natanko isto minuto!
Dokler se bodo dogajale take butaste napake (namerne ali nenamerne), bo zdravstvo v qrcu, kaj pa sledi predolgim vrstam pa itak vsi žal še predobro vemo....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Mercier ::

Če se še komu po pravilu dogaja, da je kot pacient edini, ki v ambulanti (pri zdravniku) odpre usta, potem pa zaradi uvidevnosti in "tujega terena" niti ne protestira zaradi tega, naj dvigne roko.

Če držite roko v luft, potem vam bo jasno zakaj niti na samem vprašalnku ni razložen njegov namen, ali pa vam ga vsaj ne razloži ostalo osebje, če že zobar "nima časa".

Če mogoče še komu z dvignjeno roko ni jasno, bom kar direkt povedal, da je edini nepotrebni člen pri celi zadevi budala, ki drži roko u luft.

IMHO, bi si lahko kar nekaj denarja izmenjali zdravstveni delavci in zavarovalnice brez da mene gnjavijo, da se pojavljam zraven, kot neko opravičilo za transakcijo.

ANGEL_B ::

Madmax, z prvim delom ki si ga napisal se kr strinjam. Drugi del pa si ciszo tgresil.
Ker tak kot sem rekel se mi zdi pomembno da je (zobo)zdravstvo cim kvalitetnejse in to da se pacienta o stvareh pouci, se mu odgovori na vprasanja, se ga pomiri in odpravi razne dvome, se mu svetuje ce se more kaj odlocit... V glavnem ja, h kvaliteti doprenese tudi to da mu posvetis ves cas ki si ga pacient zeli.
Je pa zal tu ta dilema, da imamo premalo (zobo)zdravnikov in da ze danes ljudje vsepovzod v zdravstvu cakajo ko butli da pridejo do zdravnika. Zato se uvajajo taksne stvari kot je ta vprasalnik, da se vseskupaj pospesi. Ko bo (zobo)zdravnikov toliko da bodo odpravljene cakalne vrste pa bom takoj zagovarjal to da se zobozdravnik vse te stvari z pacientom osebno pogovori in mu razlozi zakaj so pomembne...
Sicer zobozdravniku je tak vseeno koliko casa potrebuje za enega pacienta. Samo onim pacientom ko zunaj cakajo ni vseeno. KEr ce bom jaz priu vsakem pacientu 10 minut rabil da mu razlozim zakaj so vsa ta vprasanja na vprasalniku pomembna, potem bo clovek pred katerim je 6 ljudi na vrsti cakal 1 uro dalje kot bi drugace. Al pa drugace povedano, majn pacientov bi lahko dal skozi v enem dnevu in cakalne dobe bi bile se daljse.
Tak da tak kot pravim, tukaj je dilema da po eni strani bi rad posvetil pacentu cimvec casa in mu nudil storitev s katero bo cimbolj zadovoljen, po drugi strani pa hoces cimbolj odpravit cakalne dobe oz. obdelat cimvec pacientov na dan. Si pa te dve stvari zal nasprotujeta in je zato zelo tezko najt pravo razmerje. Razen seveda ce imas vec zdravnikov potem se resi oboje, samo zdravnikov pa ne mores cez noc pricarat.

No tam da bo zdravnikom majn padlo v zep pa si se zelo zmotil. Zobozdravnik ima neko normo koliko pacientov more imet na dan. Torej govorim o javnem zobozdravstvu. Ker pa je pacientov prekprevec tak vecina dela preko norme in niso nic placani za to. Samo pac ne mores it iz ordinacije in ludem v cakalnici rect: ok jaz sem koncal, lahko grete domov. Tak da zobozdravnik v javnem zdravstvenem domu ni placan glede na tol kolko pacientov je mel. Tak da ce bi imel majn pacientov nebo zato nic maj nzasluzil (razen verjetno ce bi pod normo delal al pa kaj).

Drugace pa glede tega stavka: kaj te briga moja stroka, jaz sem študiran, brezpogojno se mi podredi ali pa najdi drugega!
Ce si me tak razumel si narobe razumel. Bom se enkrat povdaril da bi se mi to da bi si za cloveka cimvec casa vzel in mu stvari razlozil zdelo zelo dobro, samo ce si vzemes vec casa za enega ga imas majn za drugega. Tu je problem. Problem pa je ker vsak clvoek se zdi samemu sebi najbol pomemben in si misli "gre se za MOJE zdravje, bo oni drgi ze pocakal". Mislim meni je drugace cisto vseeno al 20 minut porabim za enega pacienta al pa v 20 minutah obdelam dva pacienta. Jaz v vsakem primeru delam 20 minut in mi ni razlike. Razlika pa je pri tistih ki cakajo oz v interesu pacientov je da cimvecim pomagas. Seveda ne smes hitet al pa da bi povrsno delal samo zato da bi cimprej koncal. Samo ce pa das paciuentu vprasalnik ki ga izpolni medtem ko v cakalnici caka, namesto da mu vsako vprasanej v ordinaciji posebej postavljas pa bos na casu pridobil, delo pa nebo nic bol povrsno zaradi tega.

dejanslo ::

mislim, da anamneze nisi dolžan razlagat. seveda jo, če te pacient povpraša. obvezno pa moraš razložit poseg.
There`s More Than One Way To Do It

marsovcek ::

Tudi v zdravstvu je dolžina minute odvisna od tega, na kateri strani vrat si :D .

harvey ::

@ANGEL_B v svojem dolgem ekspozeju si navedel precej puhlic, ki ti jih natresejo v glavo profesorji in zelo malo je cum grano salis . Oprosti, sem moral to povedati, ker te kar razganja od znanja.

Pa še to bom rekel, da za HIV ne velja, tako kot za druge spolno prenosljive bolezni obvezno testiranje (npr. sifilis) in ti zato tudi NI POTREBNO NIKOMUR o tem razlagati. Niti zobozdravniku, ne, koliko pa je to pametno je pa drugo vprašanje.

Navedel bom konkreten primer, kako je zobozdravstvena oskrba potekala že pred 20 leti v Švici (javna praksa, ne zasebno!).

1. Opravi se pregled in se nazorno poduči o vrsti posegov, izbiri materialov, posledicah ter tudi o ceni. Z modeli in ceniki, ne nekaj na pamet.
2. Dogovori se za terminski plan zdravljenja. Zobozdravnik dela na dveh stolih, da ni nepotrebnega čakanja pri pripravi.
3. Po zdravljenju se oglasite pri zobnemu higieniku (poklic se šele sedaj uvaja tudi pri nas), ki vam nazorno razloži, kako potem tudi vzdrževati stanje v ustih - ustrezna higiena (mostiči, snemna, fiksna proteza, zatiči, implantanti, etc), ker ima vsaka zadeva svoje posebnosti.

Stanje pri nas, konkretno:
I.
Oče hodi redno k zobozdravniku vsako leto na pregled. Konec lanskega leta mu je umrl izbrani zobozdravnik. Zobozdravnica, ki je prevzela ambulanto, mu je dejala, da lahko pride na vrsto čez 1,5 do dve leti. Pred kratkim pa se mu je odlomil del zoba, ker je bil seznanjem s tako čakalno dobo, se je odločil za obisk zasebnega zobozdravnika, blizu kraja bivanja. Ni bil o ničemer podučen, ne o vrsti posega, ne o ceni. Razen o tem, da naj se oglasi čez cca 3 tedne in s seboj naj prinese RTG sliko omenjenega zoba.

II.
Mali nečak, 4 leta, je prešnji teden padel, ter se udaril na enko, zgoraj. Zob je bil razmajan in na dlesni razlita kri od udarca. Ima svojo otroško zobozdravnico in so ga starši peljali k njej. Jasno je ni bilo, neko nadomeščanje. Potem so se odpravili na zobozdravsteveno prvo pomoč. Prepričevanje s sestro, ker ni imel napotnice. Napotnice mu zaradi nadomeščanja spet ni hotela izdati nadomeščanka. Zopet romanje nazaj in potem po prepričevanju, so le prišli do zobozdravnika. In kaj je ugotovil specialist. Da je je zob potrebno dati ven, ker se bo lahko vse gnojilo, brez da bi naredil npr.rtg in videl kakšna je poškodba; nastavek za stalne zobe (malo kmalu, a nikoli se zagotovo ne ve kako to raste). Ker s tem mnenjem niso bili ravno navdušeni, so se odpravili še do enega otroškega zobozdravnika, ki ga je priporočila prijateljica. Ta je opravil temeljit pregled, dal enostavne napotke (spiranje s kamilicami, režim hrane, etc), kako naj se ravna ter dejal, da se bo zob z veliko verjetnostjo zarasel sam nazaj. Malemu se je medtem zob že poštimal. Če bi pa poslušali prvi nasvet, bi bil pa že predčasno škrbast.

Skratka "zobarija" je postala ADIJO! Polno nekih zvenečih in bleščečih privat zadev, ko pa potrebuješ pomoč, pa zelo težko ločiš zrnje od plev, da dobiš kvalitetno oskrbo.

harvey ::

Naprimer to zakaj bi zobozdranika zanimalo ce mas kaksne spuscaje nevem tocno.


Ti bom pa jaz odgovoril. Zato, ker si lahko alergičen na posamezne materiale!

ANGEL_B ::

Ja ok. Samo saj to imas posebej direktno vprasanje ce si na kaj alergicen.
Poleg taga ko kako snov uporabljas ki je lahko alergena, mores pacienta vedno prej vprasat ce so mu s tem ze kdaj kaj delali in ce so ble kake posebne reakcije.
Ce ga vprasas ali ima spuscaje, pa potem iz tega neke zakljucke vleces se mi zdi bol tak. Sicer pa tak kot sem rekel, mam se par let studija pred sabo tak da vsega znanja tudi nisem pojedel.

Z ostalim napisanim pa se morem kr strinjat. Ta problem z zlomljenim zobom in cakanjem po eno leto je imelatudi moja prijateljica pred kratkim in tudi ona je bla prisiljena it k zasebniku. In to je to zaradi cesar pravim da je pri nas zdravstven sistem v pizdi. Jaz sam pac mislim da je bi moglo bit zdravje dobrina oz. pravica vsakega cloveka, ne pa da ce imas denar bos takoj na vrsti, drugace pa pac cakaj.
JE pa ravno ta problem ko sem govoril. V javnem zdravstvenem domu je prekprevec pacientov in vse kar zobozdavnik dela preko norme se mu ne placa. Zato pa vsi hocejo bit koncesionarji. Tam isto drzava placa posege, samo pac do tiste norme. Potem pa zdravik rece: ok vse je polno, samo ce si sam placas pa te lahko vzamem. Tak da kncesionar posledicno zasluzi tolko kot dela oz. vec kot v javnem zavodu in zato vsi silijo tja. Najhujse pa je da drzava to podpira, se hujse pa da ljudje sami to podpirajo in vse gre v tej smeri da bo v prihodnje samo se tak sistem.
Saj ne recem, meni kot bodocemu zobozdravniku bi to lahko blo samo v interesu, ne zdi se mi pa pac najbol moralno.

Glede cenikov in nasvetov o materialih pa je tudi pri nas tak. Vsak zobozdravnik ma pri sebi cenik storitev in lahko pacientu tocno pokaze kolko kaj stane tudi v javnem zavodu. In tocno ve in zna povedat kaj je pacientu pripravljena placat drzava in kaj bo mogu sam doplacat. Verjamem pa ravno pri zasebnikih da jim je v interesu da pacient tega ne ve da mu lahko cimvec denarja poberejo. Enako verjamem da bo svetoval tisti poseg ki mu bo prinesel vec denarja kot pa tisto kar je bolse za pacienta.
Pa sa j ne recem, to je dobro da se pacientu razlozi na cimbolj prijazen nacin, se mu svetuje... samo ne zato ker bi te vodilo to koliko bos zasluzil ampak to kaj je najbolse za pacienta. PA nocem zdaj moralizirat, tudi sam si zelim cimboljso placo, samo nasprotujem pa temu da gre vseskupaj v smeri da je pacient nemocna zrtev katero zdravnik potem kolko se le da izpleni.

Aja pa samo se o aidsu. Hja ce ne pove tak ne mores clvoeka prisilit da bo povedal. In dostikrat je problem da ljudje s temi boleznimi ne povejo da jo imajo ker jih zdravniki zavracajo. Kar pa je protizakonito s strani zdravnika. Zato je dosti bol pametno da se takega zdravnika prijavi kot pa da se bolezen skriva. Ker ce se jo skriva pa pac ogrozas
s tem zdravnika in pa paciente ki bodo za tabo na vrsti. Sicer pa saj tudi zenski ki jo hoces pofukat ne rabis povedat da mas aids, ker najverjetneje nebo htela fukat potem s tabo. Samo je pa le fer do drugih da se to pove ne ? Sploh pa v primeru zdravstva so zakoni na strani takih ljudi in je razno odklanjanje takega pacienta protizakonito. Tak da ce poves da imas aids prakticno nic nimas za zgubit ce to poves, pripomores pa k temu da ga se kdo drug nebo dobil.

Twix ::

Mi lahko nekdo razloži zakaj mora zobozdravnik v vprašalniku vedt pacientov zakonski stan?!

In pa še ena izjva je v kateri, med drugim piše tudi to, da priložnostno prisataja na fotografiranje, snemanja za medicinsko dokumentacijo
Kaj če to recimo odkloni?
The world is a dangerous place, not because of those who do evil,
but because of those who look on and do nothing. Apple has a patent on patent-
ing things they didn't invent. arka putana! :D hašek :D HVALA EDWARD SNOWDEN!

mirage ::

Glede zobozdravnika sicer ne vem.
Pri ostalih vejah medicine pa je socialna anamneza važna predvsem v smislu življenskega stila, če je doma kdo sposoben skrbeti za tebe v času okrevanja in podobno.

Fotografiranje in snemanje lahko vedno odkloniš, iz tvojega vprašanja sicer ni vidno, če je mišljeno slikanje za tvojo medicinsko dokumentacijo (potem ne vidim smisla zakaj bi odklanjal) ali za strokovne publikacije, kjer bi sicer lahko imel pomislek, ampak bi se naj vedno poskrbelo za zakrivanje identitete bolnika.

RejZoR ::

Jezst sem tud to dobil pa mi je sestra pri zobarju rekla da naj izpolnim samo par stvari, drugo pa sem lahko pustil prazno. Tko da not realno nisem vnesel nič pomembnih podatkov.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

kr1ženska ::

Nisem vsega brala tko da sam rahla pripomba. Zobodravnika najvrjetneje res ne briga kakšen je tvoj zdravstveni karton, prav tako ga ne briga karton od odstalih 100 pacientov. Če pa slučajno pride do zapletov so lahko prav te malenkosti ključnega pomena za zdravlje/preživetje (različne kombinacije zdravil, alergije, ipd.).

Razumem, da tvoj delodajalec ne sme videti zdravstvenega kartona, ne razumem pa, zakaj ne bi smel videti kartona kateri koli zdravnik oziroma ginekolog. Pa saj se gre le za tvoje zdravje!

Looooooka ::

kr1ženska je izjavil:

Nisem vsega brala tko da sam rahla pripomba. Zobodravnika najvrjetneje res ne briga kakšen je tvoj zdravstveni karton, prav tako ga ne briga karton od odstalih 100 pacientov. Če pa slučajno pride do zapletov so lahko prav te malenkosti ključnega pomena za zdravlje/preživetje (različne kombinacije zdravil, alergije, ipd.).

Razumem, da tvoj delodajalec ne sme videti zdravstvenega kartona, ne razumem pa, zakaj ne bi smel videti kartona kateri koli zdravnik oziroma ginekolog. Pa saj se gre le za tvoje zdravje!

Kaj ga briga tvoj zakonski stan.
Razen ce so koncno pripravljeni povedat, da zenske negativno vplivate na mosko zdravje in je zato ta podatek dobrodosel...da tipom predpisejo se kaksno zdravilo/pomirjevalo vec :D

kr1ženska ::

Looooooka je izjavil:

kr1ženska je izjavil:

Nisem vsega brala tko da sam rahla pripomba. Zobodravnika najvrjetneje res ne briga kakšen je tvoj zdravstveni karton, prav tako ga ne briga karton od odstalih 100 pacientov. Če pa slučajno pride do zapletov so lahko prav te malenkosti ključnega pomena za zdravlje/preživetje (različne kombinacije zdravil, alergije, ipd.).

Razumem, da tvoj delodajalec ne sme videti zdravstvenega kartona, ne razumem pa, zakaj ne bi smel videti kartona kateri koli zdravnik oziroma ginekolog. Pa saj se gre le za tvoje zdravje!

Kaj ga briga tvoj zakonski stan.
Razen ce so koncno pripravljeni povedat, da zenske negativno vplivate na mosko zdravje in je zato ta podatek dobrodosel...da tipom predpisejo se kaksno zdravilo/pomirjevalo vec :D


Resno? zakonski stan jih zanima? Kva pa če je "zakomplicirano"? :)) Jaz sem pred dvema tednoma izpolnjevala vprašalnik za babico. Je zamenjala zobozdravnika. Tega vprašanja ni bilo napsanega. Jih je pa zanimalo stopnja izobrabe kar se mi je res zdelo malo čudno.

ANGEL B, mogoće veš zakaj so ti podatki pomembni?

dejanslo ::

There`s More Than One Way To Do It

Twix ::

kr1ženska je izjavil:

Looooooka je izjavil:

kr1ženska je izjavil:

Nisem vsega brala tko da sam rahla pripomba. Zobodravnika najvrjetneje res ne briga kakšen je tvoj zdravstveni karton, prav tako ga ne briga karton od odstalih 100 pacientov. Če pa slučajno pride do zapletov so lahko prav te malenkosti ključnega pomena za zdravlje/preživetje (različne kombinacije zdravil, alergije, ipd.).

Razumem, da tvoj delodajalec ne sme videti zdravstvenega kartona, ne razumem pa, zakaj ne bi smel videti kartona kateri koli zdravnik oziroma ginekolog. Pa saj se gre le za tvoje zdravje!

Kaj ga briga tvoj zakonski stan.
Razen ce so koncno pripravljeni povedat, da zenske negativno vplivate na mosko zdravje in je zato ta podatek dobrodosel...da tipom predpisejo se kaksno zdravilo/pomirjevalo vec :D


Resno? zakonski stan jih zanima? Kva pa če je "zakomplicirano"? :)) Jaz sem pred dvema tednoma izpolnjevala vprašalnik za babico. Je zamenjala zobozdravnika. Tega vprašanja ni bilo napsanega. Jih je pa zanimalo stopnja izobrabe kar se mi je res zdelo malo čudno.

ANGEL B, mogoće veš zakaj so ti podatki pomembni?


Jep zanima jih zakonski stan, brez hecov ;)

Looooooka je izjavil:


Kaj ga briga tvoj zakonski stan.
Razen ce so koncno pripravljeni povedat, da zenske negativno vplivate na mosko zdravje in je zato ta podatek dobrodosel...da tipom predpisejo se kaksno zdravilo/pomirjevalo vec :D

:))

mirage je izjavil:

Glede zobozdravnika sicer ne vem.
Pri ostalih vejah medicine pa je socialna anamneza važna predvsem v smislu življenskega stila, če je doma kdo sposoben skrbeti za tebe v času okrevanja in podobno.

Fotografiranje in snemanje lahko vedno odkloniš, iz tvojega vprašanja sicer ni vidno, če je mišljeno slikanje za tvojo medicinsko dokumentacijo (potem ne vidim smisla zakaj bi odklanjal) ali za strokovne publikacije, kjer bi sicer lahko imel pomislek, ampak bi se naj vedno poskrbelo za zakrivanje identitete bolnika.


glede medicinske dokumentacije piše samo da "Priložnostno pristanem na..."
glede strokovne publikacije in drugih for pa drži da se "..širši javnosti ne bo odkrila pacinetova indentiteta."
The world is a dangerous place, not because of those who do evil,
but because of those who look on and do nothing. Apple has a patent on patent-
ing things they didn't invent. arka putana! :D hašek :D HVALA EDWARD SNOWDEN!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprt zob- čakat 6 mesecev ali dat 120 evrov in bo takoj popravljeno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10427145 (7655) mat xxl
»

Kaj bi vi pričakovali od aplikacije z vsemi vašimi zdravstvenimi podatki na pametnem

Oddelek: Mobilne tehnologije
427924 (6259) Matej_K
»

Osebni zdravnik - neprostovoljna menjava

Oddelek: Loža
224666 (3713) Lonsarg
»

Zobozdravnik igra računalniške igrice v času namenjenemu sprejema urgentnih primerov

Oddelek: Loža
275061 (3549) detroit
»

Kako najhitreje do novega zoba?

Oddelek: Loža
4617631 (16366) MadMax

Več podobnih tem