» »

Procesor ali plata?

Procesor ali plata?

6500 ::

Zivjo,

imam naslednji problem. Nekega dne je prijatlu crknila mašina (enostavno se je sama ugasnala) in mi jo prinese naj počekiram kaj je narobe. Dejstva so, da napajalnik, grafična in rami 100% delujejo, plate in procesorja pa ne znam preverit, ker nimam podobne mašina v bliži (z istim socketom). V igri je Athlonov64 (socket 939) proc in ena Asusova plata.

Ali obstaja še kakšna druga možnost kako preverit te dve komponente brez, da najdem dve brezhibne in probam z menjavo?

LP

DarwiN ::

Procesorji so precej žilavi in praktično nikdar ne crknejo, bili so v preteklosti kakšni pentium sudden death sindromi in kakšne take zadeve, vendar to je extremna redkost.....

Skratka , 99% je plata hin, 1% da procesor, preveril boš pa težko kako drugače. Pravzaprav če plata deluje se mora oglasit, kakšne lučke na plati ali kakšen display, če ne daje nobenih znakov potem je hin...

El Nino ::

Preventiva: prečekiraj kondenzatorje na plati.

ANGEL_B ::

No ja, jaz se nebi prevec zanasal na to.
Meni je tudi "nakj crknilo" in tudi sam sem grafo, ram in napajalnik mel moznost sprobat, potem pa sem tudi sklepal da je najverjetneje crnila plata. In tak sem nameraval kupit rabljeno plato in samo sreca da je tip bil pripravljen testirat ce stvar deluje in tak sma tam ugotovila da je v resnici sel moj procesor in ne plata.
Pa ga nisem navijal oz. nic nenavadnega delal z njim. Kr enkrat se je racunalnik ugasnil in se vec ni htel vklopit.
Je pa bil procesor amd athlon 2500.

Tak da ce noces stran vrect denarja oz kupit necesa kar ne rabis je vseeno bolse da prej ugotovis kaj je narobe.

e_boy ::

imam enak problem, comp se je ugasnu in zdj se vec ne prizge, oz. se prizge, ventilator laufa, vendar ni tistega znacilnega piska in na monitorju ni nobenega znaka...na plato sm dau drugo graficno pa rame pa je se zmer isto...kaj bi lah blo?? pa ksn hitr odg. bi mi zlo fajn prsu, k ga moram dans zrihtat...

kako lah preverm, ce je procesor, dam lah iz druzga compa na to plato?

(glede compa pa je kar vem: Packard Bell, IP 4 Procesor 519)

El Nino ::

Procesor lahko daš, vendar mora imeti isto podnožje, da paše na plato. Kot sem že zgoraj 6500 napisal, preveri konde na plati.

e_boy ::

in kako se to preveri??

e_boy ::

btw: doma mam na enmu compu AMD procesor, na drugm pa Celerona - dam lah katerga od teh dveh na tisto plato? jih sam zamenjam al je treba se kj vec narest?

El Nino ::

V kakšnih papirjih od plate ti more pisat, katera podnožja podpira, npr. 939 (AMD), 775 (intel),...

e_boy ::

papirji so usi pr bratrancu u tujini..tko da...a je se ksna mozna varianta, da je kj druzga? je problem odmontirat pa namontirat procesor - je lah kj narobe, ce ga plata ne sprejme, ipd.??

e_boy ::

a je mozn se kak drug razlog, npr. napajalnik, ipd??

bastadu ::

Tudi sam sem že imel takšen primer in je bil kriv napajalnik, tako da se še 1x prepričaj če je res 100% ok...

ANGEL_B ::

Lahko je tudi napajalnik. Enake "simptome" sem tudi jaz mel pri napajalniku, pa tudi ko mi je crknil procesor. Tak da probaj najprej napajalnik zamenjat pa bos potem videl. Graficno pa rame pa paris da si tak ze probal in da so vredu.
Naslednja stvar je pa ta da preveris ali je procesor ali maticna. Pri tem najpraj sprobaj svoj procesor v drugi maticni plosci. Kako podnozje ima se ponavadi da tudi z maticne same razbrat. Ponavadi nekje cisto na malo zraven podnozja pise kaksno je, tak da malo poglej pa bo. Drugace pa sigurno na maticni pise firma in ime modela, pa lahko na internetu preveris kaksno podnozje za procesor je.
Pa tudi na procesorju lahko preveris kaksen model je in na internetu preveris kaksno podnozje ima. Naprimer na tej strani: http://www.cpu-world.com/

Pa se ena stvarca ko bos procesor deval v drug racunalnik. Najboljse je da tudi za tisti drugi racunalnik pogledas na internetu specifikacije od maticne polosce. Ker tudi ce je podnozje za procesor enako, to se ni nujno da bo tisti procesor na tisti maticni deloval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ANGEL_B ()

e_boy ::

pomoje bi kr plata, ker ceb biu napajalnik, vrjetn se tud ventilator nebi przgau in neb blo nobenga znaka energije (elektrike), kar pa pr tem compu je...tko da bo vrjetn plata...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maticna plosca se ne odziva

Oddelek: Strojna oprema
342256 (1804) RC37
»

Crkno PC (kaj je hin?)

Oddelek: Strojna oprema
252598 (2066) smile-
»

grafična kartica (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7922500 (21311) LukaTCE
»

Kaj je crknilo, plata ali procesor?

Oddelek: Strojna oprema
262293 (1511) Pyr0Beast
»

Kaj sem naredil? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
955158 (3874) Timmah

Več podobnih tem