» »

Piskajoče rikverc žarnice?

Piskajoče rikverc žarnice?

dzinks63 ::

:)) Danes me je klical kolega in je rekel, da ni naredil tehničnega pregleda, ker ni imel delujočega piskača, ko prestavi v vzratno prestavo. Baje zato, ker ima zatemnjene šipe. Ima pa vse pošlihtane papirje za zatemnitev. A je to možno, al so se le norca delal iz njega. Vem da piskače morajo imet tovorna vozila, za osebna vozila pa še nisem slišal.

Matek ::

Tole je cisto moj beden laicni komentar, ampak AFAIK morajo imeti piskanje samo vozila, pri katerih voznik ne vidi nazaj zaradi fizicnih ovir (razni kombiji, kamioni in predvsem podobne tovorne zadeve).

Po drugi strani pa - kako bi se lahko norca delal iz njega? To so ja resne zadeve, tut policaj ti ne napise kazni kar tako za hec. A ma slucajno kake kolege tam al zakaj je sploh pomislil na to, da se norcujejo?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

_pobesneli_ ::

Če so rekli da mora imet piskača za rikverc..potem ima šipe zatemnjene čez tistih 55% ali kolikor je že..ali šipe sploh nima,nalepka ali pleh namesto šipe.
Taka osebna vozila potem spadajo že med dostavna vozila.
Gregor

jurre ::

je res, to velja od 1.1.08, ko so spremenili zakon o temnejenju sip (ne smes temnit sprednjih stranskih) Tudi ko gres na LPP homologirat, pa ce se jim zdi pretemno, tezijo da moras imeti piskaca! Tudi par folka poznam, ki niso naredili homologacije, dokler niso imeli piskaca.
Ne vem pa kako je, ce je imel urejeno ze to? jaz imam tudi temnjene sipe in homologirane po starem zakonu...folijo ne mislm it dol praskat, pa piskaca vgrajevat :\

Pyr0Beast ::

Uff, kolk pa je tist kos elektronike s piskačem gor. 5€ ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dzinks63 ::

:)) Ima nomalnega golfa V, malo našminkanega, široke gume, felge, dobra muzika, zatemnjene šipe. Ima vse papirje, seveda še po prejšnjih predpisih. Pravi, da so sedaj neki novi predpisi in da rabi piskača. Saj sama cena ni problem, stane par €, samo je bil pa vseeno full presenečen, da ni naredil tehničnega, in da ga sedaj obravnavajo, kot da bi imel dostavno vozilo.

_pobesneli_ ::

Čudno se mi zdi to ,da če ima vse vpisano v homologacijo.četudi po starih zakonih,da težijo.Ker če ti enkrat dokažes da imas avto po predpisih si ne morejo potem kar izmislit da ga nimaš več.

Jaz mam tudi temnjene šipe in registracijo konc tedna,vendar ne bom upu videt če bi tudi meni kaj rekli,ker mi ni treba še dobre 3 leta na tehnični. :)
Gregor

Loki ::

gledat v zakonodajo, potrdilo od zatemnjevalca, koliko so zadnje zatemnjene pa cao mare.
I left my wallet in El Segundo

AndrejS ::

Poznam enega , ki temni okna na avtomobilih in vem da vsakemu vgradi tudi piskača ! Ker drugače po zakonu ne sme.

opeter ::

Zakaj imajo nekateri sploh zatemnjena okna? Ali slučajno kaj skrivajo? V nekaterih državah fizična oseba kot taka sploh ne sme imeti zatemnjena okna, ker je to privileg državne policije, tajne policije in vojske.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

[BeN] ::

Mal ''bolši'' piskač je lahko tut 30€.... z vgrajenimimi ledicami namesto žarnice.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

PaJo ::

Enim so zatemnjena stekla enostavno šminka, nekateri pa si jih vgrajujejo zaradi boljše klime v vročih dneh. Zatemnitev se zelo pozna pri temperaturi v avtomobilu.
Okoli piskačev pa je res takšna nova zakonodaja, če imaš zadnjo šipo preko 55% rabiš piskač, kakor dostavna vozila.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

bzp ::

Tole bo še en velik problem.
Namreč, od 2008 naprej, merijo količino svetlobe, ki jo prepušča steklo. Prej so samo prepisali/verjeli vrednosti na foliji (ker naprave za merjenje niso mel). Načeloma to ni problem, dokler folijo z deklarirano prepustnostjo daš na 100% čisto steklo. Če maš pa že po defaultu malo tonirana stekla (kar so danes praktično vsa avtomobilska stekla), ti pa dodatna folija 50% hitro spravi skupno zatemnjenost na 70+. In za tako temnjena stekla rabiš piskača. Po zakonu.

Tisti, ki imate še po starem, brez piskača, vse vpisano v homologacijskem ipd. tudi niste rešeni. Ker dejansko se lahko z meritvijo dokaže da so stekla preveč temnjena. Verjetno lahko tožite tistega ki je izdal homologacijo, ker le-te ni ustrezno preveril.

Ena velika zabloda s strani LPPja in ostale homologacijske bande.

jurre ::

aja, BTW sem tudi sam delal tehnicnega (tisti odgovor prej sem na hitro napisal) in sicer en mesec nazaj pa noben tudi besedice ni pisnu o temnenjih sipah. Res pa da sem delal tukaj v Kranju, kjer se mi zdi da ne komplicirajo tolk...

drugace pa mal bluzijo s temi zakoni, najprej dajo zakon da lahko se vetrobransko sipo temnis, zdj pa se sprednjih stranskih ne smes:\

@opeter
sam imam zatemnjena stekla prvic zaradi izgleda, drugic pa zaradi sonca. Res da imam tudi klimo, ampak kakor je Pajo napisal se avto poleti precej manj segreje, plus tega mi je najbolj vsec da mi sonce od strani ne sveti v glavo (kjer ti sencnik ne pomaga). Sploh ne ves, da je tako mocen sonce zunaj, dokler sipe ne odpres (potem jo pa hitro zapres, ker te zgat zacne v glavo:D ). Pa se tretja dobra stvar bi se nasla, v primeru kaksne nesrece ali pa ce ti kdo hoce sipo razbit, ne bos imel miljon kosckov sipe po celem avtu ali pa po sebi, ker jo folijo skupaj drzi...
Aja, se cetrta stvar, ne pritozujem se vec nad folkom, ki vozi ponoci vozi za menoj z razstelanimi zarnicam, ki svetijo meni v glavo/xenon kitom/dolgimi lucmi ipd..Enostavno ne sveti tok mocno skozi folijo, da bi me motilo (in ker imam folijo na sprednjih stranskih sipah, me tudi ne moti svetloba, ki se odbija od zunanjih ogledal).
Plus tega tudi vsak ne vidi v avto, saj ne skrivam nicesar, ampak vseeno..

@bzp
hm, kaj lahko naredis v tem primeru ce ti izmeri prepustnost? Zadevo pa imas homologirano po starem zakonu? Ima pravico zatezit in te poslat na kaksnega izrednega tehnicnega? Saj po starem zakonu ni bilo omenjenega piskaca...ali je problem verjetno bolj zaradi % , ker je bilo verjetno tudi po starem zakonu vec kot 55?:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jurre ()

iso2000 ::

Pozdravljeni,

vidim, da tukaj nekateri poznate te folije itd. Mene zanima, če se kje dobijo folije, ki bi bile praktično brezbarvne, vendar bi preprečevale segrevanje notranjosti avtomobila. Se mi zdi, da se reče termostabilna foljia?

LP

bzp ::

jurre: pojma nimam. Problem ni piskač, problem je da imaš preveč temnjeno, za stari in za novi zakon (če se ne motim je novi celo bolj ugoden?). Verjetno fašeš izrednega tehničnega, kdo ti bo pa potem povrnil stroške ker si bil par let prej nategnjen s strani LPP-ja pa še ni znano. Nič nisi naredil narobe, si pa v prekršku.

Aja pa, v Kranju je samo tehnični, ni homologacij kolikor jaz vem. Če ti na tehničnem spregledajo (pre)temna stekla je to samo njihova dobra volja na tisti dan. Kdaj se bodo spravili merit tudi to in kdaj bodo inkasant... ups, policaji začeli težit zaradi tega pa nihče ne ve. IMHO, večjih problemov ne bo zaradi tega, če ima pa kdo slab dan oz. ti ne najde nobene druge napake, se pa lahko na to obesi, pol si pa naje*al. Kot posameznik. Nekako podobno kot pri piratstvu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Homologacija nalepk?

Oddelek: Na cesti
284633 (1633) UganiKdo
»

Zatemnjeno vetrobransko okno na avtomobilu

Oddelek: Na cesti
193535 (3007) Engineer_
»

folija proti vročini - avtostekla

Oddelek: Na cesti
166371 (5872) kixs

Ali lahko pri nas na javnih cestah voziš takšen avto?

Oddelek: Na cesti
298897 (8031) poweroff
»

AVTOPISKAČ

Oddelek: Loža
51320 (1171) vikec

Več podobnih tem