» »

router ali switch?

router ali switch?

cikopiko ::

Pozdravljeni. Mam eno težavo in bi vas prosil za pomoč
Nisem ravno expert za hardware in podobne zadeve. Imam ADSL dostop do interneta, preko modema Callisto821+. Ker pa si je še brat kupil računalnik in seveda hoče met internet, sem hotel kupiti router. Ampak nekateri mi svetujejo, da bo boljše, če kupim switch. Zanima me, kaj je to switch in ali gre v bistvu za enako napravo kot je router, vendar pod dvema različnima "imenoma"? In če že ne gre za enako napravo, kakšna je razlika in kaj je po vašem mnenju boljše nabaviti?
Hvala za odgovor.

zee ::

če hočeš imeti mir, kupi router Linksys WRT54GL ali pa Buffalo WHR-HP-G54.

Router (usmerjevalnik) je boljša izbira od switcha(stikala), ker lahko sam vzpostavlja povezavo z internetom, nanj lahko obesiš skoraj poljubno število računalnikov, tako prenosnih kot namiznih. Obenem lahko na routerju nastavljaš, kateri paketki oz. promet ima prednosti, kar se recimo pozna pri P2P aplikacijah, ki ti lahko brez prometa zasedejo celotno linijo, kar se kaže kot počasno nalaganje spletnih strani.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Ice-Heki ::

Router (slovensko usmerjevalnik) je naprava, ki zna sama vzpostaviti povezavo z internetom, nanjo lahko priključiš X računalnikov in ko se bo vsak prižgal bo imel dostop do interneta.

Switch (slovensko stikalo) je naprava, ki združuje več računalnikov. Ta naprava ne zna sama vzpostaviti povezave z internetom, pač pa skrbi samo za to, da se lahko "računalniki" med sabo pogovarjajo.

Če nabaviš router ga boš po step-by-step vodiču skonfiguriral tako, da se bo sam povezal na internet, priključil boš še oba računalnika in stvar bo delala. Če boš kdaj kupil še 3 računalnik oz. bo prišel na obisk kdo z prenosnikom ga boste samo priključili in stvar bo delal.

Če boš kupil pa switch pa bo moral povezavo z internetom vzpostaviti en računalnik oz. lahko narediš da povezavo vzpostavi en računalnik, drugi pa potem preko njega hodi na internet.

V tvojem primeru ti priporočam router - bo boljše, mogoče malček dražje (stane od 50 ~ 100 €)

Če bodo problemi me lahko kontaktiraš pa ti pomagam vse skupaj sestaviti

T-h-o-r ::

a če imaš ruter in 2 kompa postane povezava skos razdeljena, ali samo takrat, ko sta na net priklopljena oba računalnika?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

cikopiko ::

Najlepša hvala za pomoč.:)

steev ::

Odvisno koliko kdo povezave rabi. Če bosta oba hotelo lovdat do fula, se razdeli na pol.
:|

ANGEL_B ::

Pomojem boljse da kupis router, ker ce imas slucajno internet vezan na mac adreso enega racunalnika, lahko to mac adreso preneses na router in bo posledicno imel dostop do interenta vsak racunalnik. Pri switchu pa se ti lahko zgodi da ce bos htel met internet na enem racunalniku, bos moral imeti prizganega tudi drugega.

Pomojem pac boljse da sprava kupis router in bo sigurno vse ok, kot pa da kupis switch vidis da to ni to in mores se naknadno router kupit. Poleg tega imas na routerju kup dodatnih nastavitev za katere bos mogoce tudi naknadno videl da ti koristijo...
Drugace pa se za firme routerjev pozanimaj, ker doloceni modeli imajo tezave pri dostih povezavah, napriemr pri torrentih...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Noče se mi povezat na internet preko mrežne in kabla v xp

Oddelek: Omrežja in internet
111427 (1427) Lisiček
»

Kabelski internet - 2 PC

71513 (1513) balocom
»

Pomoč pri povezavi dveh računalnikov na internet

51033 (981) lu_death
»

Switch ali router???

333701 (2695) Ursus
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

384906 (4425) SasoS

Več podobnih tem