Forum » Operacijski sistemi » WTF...problem z Xpjem in bootanjem
WTF...problem z Xpjem in bootanjem
budacki ::
no sem na prenosniku hotu instalirat windows mi je crknila baterija in potem sem hotel se enkrat ko sem ga priklopil na napajanje in mi pise
NTLDR file is missin
pres ctrl+alt+del for restart
kako naj to popravim? oz. kako nai nalozim nov sistem?
aja pa je tudi vsak windows Xp kompatibilen z prenosnikom?
hvala za pomoc¨!
NTLDR file is missin
pres ctrl+alt+del for restart
kako naj to popravim? oz. kako nai nalozim nov sistem?
hvala za pomoc¨!
to zal ni mogoce ker rabim ze obstojeci windows ki deluje...moj trdi disk je pa cisto nov in nima gor windowsa :(
se kaskna ideja?
se kaskna ideja?
Jakka ::
Še enkrat napiši jasno kakšna je situacija. Ker tole kar si napisal je en velik WTF. Najprej napišeš, da hočeš nov sistem namestit, nato da rabiš obstoječo windows namestitev, pa da bi namestil na nov disk. Če je disk nov, kako je lahko sistem že gor???
mi je tisti EWER dau link do ene strani kjer pise kai moras naredit. pa gor pise da MORAS met obstojeci windows...se pravi da si ZE imel enkrat instaliran windows! jst pa tega nimam ker je disk cisto nov.
ko sem poskusal nalozit windows mi je baterija crknila in potem ko sem poskusal se enkrat mi je izpisalo tisto kar izpise! sploh mi ne ponudi opcije da bootam in nikakor nemorem izsilit iz compa da mi bi iznudil to opcijo!
ko sem poskusal nalozit windows mi je baterija crknila in potem ko sem poskusal se enkrat mi je izpisalo tisto kar izpise! sploh mi ne ponudi opcije da bootam in nikakor nemorem izsilit iz compa da mi bi iznudil to opcijo!
Highlag ::
Če si inštaliral iz CD-ja potem disk vstavi nazaj, nastavi bootanje s CD-ja in zaženi namestitev. Potem lahko obstoječo namestitev zbrišeš in pričneš znova.
Never trust a computer you can't throw out a window
jah poskusau! pa negre...sem preletel na netu pa pise da HDD nemore najdet nekih fileov....za bootanje....kar pomeni da morsa OBVEZNo nastavit novo pot...in tralalal....na netu je opisano samo za windows 2000NT pa za serverje!
tako da tezko si s tem kai pomagam!
mah nalagau sm ze 100 in 100 windowsov in to se mi je zei drugic pokazalo! prvic ko se mi je na compu sem fukno trdi disk ven pa sem dal drugega noter ker sem lih meu dva enaka WDja pa nisem imel namena delat raida pa sem rajsi imel enega!
to je zdei drugic! vmes sem ena 4 windowse nalozil na drugih compih!
tako da tezko si s tem kai pomagam!
mah nalagau sm ze 100 in 100 windowsov in to se mi je zei drugic pokazalo! prvic ko se mi je na compu sem fukno trdi disk ven pa sem dal drugega noter ker sem lih meu dva enaka WDja pa nisem imel namena delat raida pa sem rajsi imel enega!
to je zdei drugic! vmes sem ena 4 windowse nalozil na drugih compih!
jvolk ::
Pojdi v bios in tam nastavi da je first boot device cdrom, stavi cdrom, sledi navodilom in bodi vesel.
jvolk kot administrator bi lahko VSAJ prebral kar sem napisal....
napisal sem da SE NE DA nastavit C/DVD rom kot first boot device oz. da se da ampak vseeno naredi zahtevo po ntldr fileih!
grem v bios ( na prenosniku je ro F2) gremo pod opcijo boot in potem se pritisnem na cdrom za first boot device!
in potem dam f10 da shrani use in gre ven...se restartira...pregleda opremo...in potem pride tista bela crtica k se prikaze v levem zgornjem kotu....nekaj casa utripa in potem napise tisto kar sem napisal v prvi temi!
kot sem ze omenil ni NIKAKRSNE moznosti da pripravim racunalnik da boota preko cd roma!
napisal sem da SE NE DA nastavit C/DVD rom kot first boot device oz. da se da ampak vseeno naredi zahtevo po ntldr fileih!
grem v bios ( na prenosniku je ro F2) gremo pod opcijo boot in potem se pritisnem na cdrom za first boot device!
in potem dam f10 da shrani use in gre ven...se restartira...pregleda opremo...in potem pride tista bela crtica k se prikaze v levem zgornjem kotu....nekaj casa utripa in potem napise tisto kar sem napisal v prvi temi!
kot sem ze omenil ni NIKAKRSNE moznosti da pripravim racunalnik da boota preko cd roma!
;-) ::
Kaj maš appla?
Nevem kaj hočeš povedat. Vstaviš cd od windosow, pa ti ne napiše da stisni poljubno tipko za branje iz cd roma? Pa si sam peko cd al maš original? ziher da dela?
Preveri na drugem računalniku če je CD bootable. Če je, potem delaš nekaj narobe z nastavitvami v BIOSu.
poskusal sem tudi original CD in neoriginal!
pac enostavno NAMESTO da napise da pritisnem poljubno tipko za bootanje mi napise da NTLDR file manjka!
in pa tudi nimam appla! skoda denarja...paceprav je dober! :D
pac enostavno NAMESTO da napise da pritisnem poljubno tipko za bootanje mi napise da NTLDR file manjka!
in pa tudi nimam appla! skoda denarja...paceprav je dober! :D
Ponavadi imajo mašine na začetku kako tipko (Fx) da ti ponudijo s česa vse se da bootat. Probaj s tem. Drugače pa dvomim, da se ne da nastavljat s česa se stvar boota po vrsti.
;-) ::
V biosu nisi naštelal naj ti boota iz CD-ja to je 100% ker drugač ti nebi napisalo da NTLDR manjka, ker tega sploh vedlo nebi =)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ;-) ()
leite lahko pritisnem F1 in mi odpre opcijo za izbiro pogona za bootanje! in potem dam cd rom in VSEENO tisto napise! zato sem se pa na vas obrnil ker ste taki mojstri!
zdei ali je mozno da opticna enota nezmore prebrat Cdja kar pomeni da gre nazaj ali pa bom kar novo kupil ali sta pa oba windowsa zdrkana!
jutri sprobam se z novo opsticno enoto pa bomo vidli kai bo!
hvala vseeno! :D
zdei ali je mozno da opticna enota nezmore prebrat Cdja kar pomeni da gre nazaj ali pa bom kar novo kupil ali sta pa oba windowsa zdrkana!
jutri sprobam se z novo opsticno enoto pa bomo vidli kai bo!
hvala vseeno! :D
Atos ::
Glej, če ti napiše da manjka NTLDR potem je CD že preskočil in ti je probal bootati iz HDD.
Se pravi so možni vzroki težave naslednji:
- imaš prvo boot device narihtano na HDD
- nimaš bootable CD-ja
Drugi vzroki tu ne pridejo v poštev. In pika. Druge možnosti ni. Ne obstaja.
EDIT: no še ena opcija je: - optična enota je pokvarjena :)
Se pravi so možni vzroki težave naslednji:
- imaš prvo boot device narihtano na HDD
- nimaš bootable CD-ja
Drugi vzroki tu ne pridejo v poštev. In pika. Druge možnosti ni. Ne obstaja.
EDIT: no še ena opcija je: - optična enota je pokvarjena :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Atos ()
windows je 100% bootable!
se pravi da je sla opticna enota!
no sem ze itq vcerjan ovo naroco tak da jutr bi moralo prodt pa vam sporocim kako je slo! :D
se pravi da je sla opticna enota!
no sem ze itq vcerjan ovo naroco tak da jutr bi moralo prodt pa vam sporocim kako je slo! :D
Celeborn ::
Dvomim da je šla enota... Med instalacijo Windowsa se računalnik restarta, in ko se zbudi, je spet sredi instalacije, torej ne gre spet bootat od začetka s cd-ja. Računalnik si torej nekje zapomne, da je med instalacijo in bi zato rad bootal z diska.
Mislim, da bo treba formatirat disk, mogoče celo v drugem računalniku.
Mislim, da bo treba formatirat disk, mogoče celo v drugem računalniku.
If air travel is so safe, why do they call it a "terminal"?
hm....to bo tezje ker je to edini prenosnik ki ga posedujem. Ce bi slo za PCja brez problemov, ker imam kar nekaj na zalogi! :D
drugace pa mi je prodajalec rekel, da je opticna enota slabsa in je bil zaradi tega cena nizja. In pac zaradi tega sem jst mislil da bi bilo to da noce zagnat windows CDja...drugace pa bi po mojem na UKAZ moral brat iz CDJa!
pa tudi NTLDR je file ki je na TRDEM DISKU in ne na cdju!
mah boli me kurac. Dal sem ga enemu ki se razume narocil sem novo opticno enoto. skratka vseeno mi je kai bo in kai ne!
ce nebo deloval ga bom pa dal nazaj pa zahteval denar!
drugace pa mi je prodajalec rekel, da je opticna enota slabsa in je bil zaradi tega cena nizja. In pac zaradi tega sem jst mislil da bi bilo to da noce zagnat windows CDja...drugace pa bi po mojem na UKAZ moral brat iz CDJa!
pa tudi NTLDR je file ki je na TRDEM DISKU in ne na cdju!
mah boli me kurac. Dal sem ga enemu ki se razume narocil sem novo opticno enoto. skratka vseeno mi je kai bo in kai ne!
ce nebo deloval ga bom pa dal nazaj pa zahteval denar!
equatorxp ::
Jst imam tudi en problem ... In da nebi odpirau nove teme sem se odloču kr tu uprasat!
In sicer imam windowsxp in ubuntu na enem disku(na prenosnem računalniku)... in ko sem si urediu oba operacijska sistema mi windows xp ne zazna več cd-roma.
kaj bi mi lahko kdo pomagal kako naj to uredim?
In sicer imam windowsxp in ubuntu na enem disku(na prenosnem računalniku)... in ko sem si urediu oba operacijska sistema mi windows xp ne zazna več cd-roma.
kaj bi mi lahko kdo pomagal kako naj to uredim?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: equatorxp ()
Highlag ::
Bi rekel, da če imaš dualboot linux/windows, to ne vplva kako okna ali linux zaznajo strojno opremo. Dualboot samo omogoči, da bootaš enega ali drugega. Pa ti linux prepozna CD enoto? Če jo, je to problem samo v oknih. Poizkusi v device managerju odinštalirat CD pogon, pa da ga okna poizkusijo ponovno najti.
Never trust a computer you can't throw out a window
V ko v linuxu odprem cd enoto mi napise Unable to mount the selected volume.... mount: special device /dev/scd0 does not exist :D in čaki ko pa s5 naložim na novo xp mi cd rom zazna in dualboot izgine čepraj xp samo popravim(isto se zgodi ko s5 formatiram c pogon... tam kjer je xp)
V device managerju pa mi CD pogona sploh ne zazna tudi ko dam da ga okna poizkusijo ponovno najti.
V device managerju pa mi CD pogona sploh ne zazna tudi ko dam da ga okna poizkusijo ponovno najti.
ma nevem... samo ko zdej naprimer imam na prenosniku samo xp instaliran in cd rom mi dela in mi ga zazna normalno! :D
grex ::
mal je to nenavadno ja.
Če še vedno hočeš imet ubuntu, lahko poiskusiš ročno urediti particije, jih sformatirat in potem, brez da še naložiš ubuntu, pogledaš, če ti dela vse na XPju.
Lahko, da ti je ubuntu spremenil particije pred XP particijo, ki je originalno sigurno bila prva in potem ni spoznal več črk za CD rom. Razlog, da ti pa ubuntu ni delal pa je lahko, da nisi znal prav nastavit, ko je stvar bila spremenjena.
Particije uredi tako, da boš imel vse linux particije ZA xp particijo in potem ni več razloga, da ti XP cdroma ne bi zaznal. Šele potem pa inštaliri ubuntu.
Če se ti šele potem spet to ponovi z CDROMom, pogledaš kako imaš nastavljen grub, da ti slučajno kaj ne premapira - ampak o tem kasneje, ko ti ne bo delalo :)
Ne vem, če je to bil problem, ampak je edino, kar se spomnim sedaj.
Če še vedno hočeš imet ubuntu, lahko poiskusiš ročno urediti particije, jih sformatirat in potem, brez da še naložiš ubuntu, pogledaš, če ti dela vse na XPju.
Lahko, da ti je ubuntu spremenil particije pred XP particijo, ki je originalno sigurno bila prva in potem ni spoznal več črk za CD rom. Razlog, da ti pa ubuntu ni delal pa je lahko, da nisi znal prav nastavit, ko je stvar bila spremenjena.
Particije uredi tako, da boš imel vse linux particije ZA xp particijo in potem ni več razloga, da ti XP cdroma ne bi zaznal. Šele potem pa inštaliri ubuntu.
Če se ti šele potem spet to ponovi z CDROMom, pogledaš kako imaš nastavljen grub, da ti slučajno kaj ne premapira - ampak o tem kasneje, ko ti ne bo delalo :)
Ne vem, če je to bil problem, ampak je edino, kar se spomnim sedaj.
hvala za odgovor... upam da bom čim prej s5 probau instalirat to zadevo :D ker sem malo zgubu voljo... bom probau na stacionarnem rač pa bom javu spremembe!
T-Majo ::
Mene zanima sledeče;
Imam en fizični disk razdeljen na 2 particiji.
na d: disku sem skoz poganjal Windows XP pro SP3, včeraj sem pa na disc c: namestil Visto Ultimate. Zadeva dela normalno, dokler v boot menuju ne izberem XP. Takrat mi pa piše da je datoteka winload.exe poškodovana. To se mi ni nrdil prvič. Tudi na drugem PCju se mi je nrdil enako, pa ni pomagalo, čeprav sem dal noter cd od xp pa dal riper.
Zdaj imam dostop samo do Viste, vse datoteke itd. imam pa na xpjih, ki jih tud hočem met za primarni OS. Niti nočem se obadat z administratorskimi pravicami, da bi datoteke lahko odpiral v Visti.
Imam en fizični disk razdeljen na 2 particiji.
na d: disku sem skoz poganjal Windows XP pro SP3, včeraj sem pa na disc c: namestil Visto Ultimate. Zadeva dela normalno, dokler v boot menuju ne izberem XP. Takrat mi pa piše da je datoteka winload.exe poškodovana. To se mi ni nrdil prvič. Tudi na drugem PCju se mi je nrdil enako, pa ni pomagalo, čeprav sem dal noter cd od xp pa dal riper.
Zdaj imam dostop samo do Viste, vse datoteke itd. imam pa na xpjih, ki jih tud hočem met za primarni OS. Niti nočem se obadat z administratorskimi pravicami, da bi datoteke lahko odpiral v Visti.
astrofizik ::
Ja valda najbš ti je vista povozla xpje da sama dela, xpji pa pač ne. a lahko u visti odpreš disk na kermu maš xpje, k pol bi lah pač nekje dobila un file winload.exe pa ga not fukno pa bi najbrš delal. Sm pa jst bol lesen tko da nism zihr če bi pol vista delala.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Windows 7 bootOddelek: Pomoč in nasveti | 6629 (5950) | s6c-gEL |
» | Težave z nameščanjem XPOddelek: Pomoč in nasveti | 1489 (1285) | dzinks63 |
» | [ Windows XP ] Brisanje diskaOddelek: Operacijski sistemi | 3061 (1674) | roky22 |
» | OS Boot na ATA/SATAOddelek: Pomoč in nasveti | 1288 (1148) | MrStein |
» | NTLDR missing?!?! !!NUJNO!!Oddelek: Pomoč in nasveti | 2523 (1917) | Vanich |