Forum » Hlajenje in modifikacije » koliko mi rac. segreva sobo?
koliko mi rac. segreva sobo?
Gandalfar ::
Trenutno imam v sobi stalno prizgane 4 rac.
Dva PII400 in enega P4 1,6G ter Athlona 1,2G
Obstajajo kaksni progiji, ki bi mi zracunalni koliko watno pecko mi ti procesorji nadomescajo?
Ali je to sploh pomembno? Se je ze kdo ukvarjal s tem?
Poletje bo kmalu to in me zanima koliko mi bo to se dodatno segrelo sobo.
Dva PII400 in enega P4 1,6G ter Athlona 1,2G
Obstajajo kaksni progiji, ki bi mi zracunalni koliko watno pecko mi ti procesorji nadomescajo?
Ali je to sploh pomembno? Se je ze kdo ukvarjal s tem?
Poletje bo kmalu to in me zanima koliko mi bo to se dodatno segrelo sobo.
Tomi ::
Bolj se boš znašel, če boš na vtičnico namestil števec, pa boš lažje preračunal.
Drugače pa lahko oceniš, in sicer pogledal specifikacijo vsem komponent (napajalnik) + recimo monitorji, če bo priključeni sami, pa dobiš nekje 1000W, po moje.
Samo ni tako hudo, pri nas v študentski sobi imamo 6 računalnikov, ki so prižgani 24/7, dobesedno, pa se prostor ne segreva preveč. Je pa res, da je precej velik.
Drugače pa lahko oceniš, in sicer pogledal specifikacijo vsem komponent (napajalnik) + recimo monitorji, če bo priključeni sami, pa dobiš nekje 1000W, po moje.
Samo ni tako hudo, pri nas v študentski sobi imamo 6 računalnikov, ki so prižgani 24/7, dobesedno, pa se prostor ne segreva preveč. Je pa res, da je precej velik.
metrodusa.blogspot.com
experimetant ::
Sam kaj pa sploh rabte tok racunalnikou??? Men je en cist dovol, pa se ta mi je preglasn :D :D Drgac pa en dan ne met przgan noben rac, pol pa en dan mej vse przgane , pa bos prblizn vidu kok ti to greje sobo >:D
experimetant: jah en racunalnik je server. Drugi se gre router. Pa se vsak z bratom mava svojga.
TESKAn ::
Hm, po moje je toplota, ki jo oddaja eno računalo, okoli 300 wattov. Tko da bo Tomijeva domneva najbrž kar držala, da gre okrog 1000 - 1200 W v zrak.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
MadMax ::
Jaz bi se tudi strinjal s tem kilovatom-pod pogojem, da so prizgani tudi monitorji (LCD ne stejejo;) ).
Jah, danes se se ne pozna na temperaturi-kaj pa poleti???
Jah, danes se se ne pozna na temperaturi-kaj pa poleti???
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Tomi ::
Je pa res, da sem jaz imel doma v sobi, preden smo se preselili, prižganega desktopa in laptopa, prvi je dajal po nekje 230 V, drugi 65, pa se je kar lepo poznala višja temperatura pozimi. S tem, da je bila soba 12*2,5m3.
Na faksu je pa tako, da je soba nekje 3*7*3,5, pa se niti ne pozna šest računalnikov plus dva laserja, pa še hub..
Samo odkar imam laptopa, ne morem več prenašati glasnosti.
Na faksu je pa tako, da je soba nekje 3*7*3,5, pa se niti ne pozna šest računalnikov plus dva laserja, pa še hub..
Samo odkar imam laptopa, ne morem več prenašati glasnosti.
metrodusa.blogspot.com
Bevcan ::
Od kje vam ideja da se vsa energija pretvori v toploto. To še pri električnem radjatorju ni res. V toploto se pretvori samo neizkoriščena energija za katero bi rekel da jo je gotovo manj kot 30%.
MadMax ::
Bevcan, daj razlozi to malo:
Vem, da 100% izkoristka ni-ampak 30%???
Kje je ostalo?
Svetloba monitorja? A ves, koliko izkor. ima zarnica?
Magnetno polje? A ti res v petih minutah pobrise vse diskete/audio-video kasete/minidiske v sobi??
Mehansko gibanje? A se ti comp sprehaja po sobi?
Torej: nekaj malega gre res v svetlobo in magnetno p., vecina gre direktno v toploto, ostalo pa posredno iz mehanske e. (ventilatorji, diski...) v toploto zaradi trenja ipd.
<30%? ....
Vem, da 100% izkoristka ni-ampak 30%???
Kje je ostalo?
Svetloba monitorja? A ves, koliko izkor. ima zarnica?
Magnetno polje? A ti res v petih minutah pobrise vse diskete/audio-video kasete/minidiske v sobi??
Mehansko gibanje? A se ti comp sprehaja po sobi?
Torej: nekaj malega gre res v svetlobo in magnetno p., vecina gre direktno v toploto, ostalo pa posredno iz mehanske e. (ventilatorji, diski...) v toploto zaradi trenja ipd.
<30%? ....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Boeing ::
bevcan: pri računalnikih je že tako, da se VSE pretvori v toploto... če ne neposredno zaradi delovanja vezij, pa posredno v mehansko gibanje (diski, venti itd), kar pa povzroča trenje... trenje pa povzroča segrevanje, je tako ?
tudi svetloa, ki jo odda monitor... se vpije v steno, ki se zaradi tega segreje... praktično nič, ampak teorija pravi tako, in po mojih izkušnjah teoriji kar gre zaupati :D
lp Boeing
tudi svetloa, ki jo odda monitor... se vpije v steno, ki se zaradi tega segreje... praktično nič, ampak teorija pravi tako, in po mojih izkušnjah teoriji kar gre zaupati :D
lp Boeing
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
bevcan: pravzaprav gledas drugace. Procesor ima temperaturo stalno okoli 60C. To je skupaj z hlajenjem. Torej ce ga hladim ima se zmeraj 60C. Torej gre tisti visek v zrak. Pa tudi tistih 60C gre v zrak scasoma saj stalno odvajam toploto.
Kaboom ::
hehe, tukaj pa spet jaz pridem in povem svoje rezultate o porabi moči mojega kolkulatorja.
800 duron z 200W napajalnikom, disk, disketnik, cederom, 2 grafični, tv tuner.
Vse to skupaj porablja 92W električne moči v polni obremenjenosti in 70W samo v dosu in 10W če je samo vklopljeno v vtičnico.
Modem porablja 10W.
Monitor 15" Goldstar Studioworks 56i porablja pri celem črnem zaslonu 55W in 65W pri celem belem.
V kratkem je povpreček tega 150W.
Tisti ki pravi da gre vseh 150W ali malo manj v zrak kratkomalo žali svoj računalnik. Navadna žarnica res greje kot pečka, ampak deluje na osnovi pečke (kovina se zagreje do žarišča da sveti...). Kaj pa kaka nizkovarčna Philips žarnica ? 15W električne porabe, ista svetilnost kot Osram 80W žarnica ?
Samo v pomislek fantje/dekleta, ne rečt svojemu računalniku osram grelec...
800 duron z 200W napajalnikom, disk, disketnik, cederom, 2 grafični, tv tuner.
Vse to skupaj porablja 92W električne moči v polni obremenjenosti in 70W samo v dosu in 10W če je samo vklopljeno v vtičnico.
Modem porablja 10W.
Monitor 15" Goldstar Studioworks 56i porablja pri celem črnem zaslonu 55W in 65W pri celem belem.
V kratkem je povpreček tega 150W.
Tisti ki pravi da gre vseh 150W ali malo manj v zrak kratkomalo žali svoj računalnik. Navadna žarnica res greje kot pečka, ampak deluje na osnovi pečke (kovina se zagreje do žarišča da sveti...). Kaj pa kaka nizkovarčna Philips žarnica ? 15W električne porabe, ista svetilnost kot Osram 80W žarnica ?
Samo v pomislek fantje/dekleta, ne rečt svojemu računalniku osram grelec...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.
DJroky ::
Kaboom, potem pa nam razloži svojo teorijo, kam gre druga energija, ki ne gre v toploto? Kolikor so mene učili pri fiziki poznamo naslednje vrste energije: notranja, kinetična, potencialna. Potencialna energija se ne spreminja, ker računalnik ne leta po sobi. Kinetično energijo računalnik ima (vrtenje diskov, ventilatorjev...), vendar se le ta spreminja v toloto zaradi trenja. Ostane nam samo še notranja energija, ki je v našem primeru toplota. Ker dovajamo energijo ves čas jo je potrebno tudi odvesti ravno toliko. Se pravi odvajamo toploto. Ostanejo nam samo še deli, ki svetijo (led diode-ki niso omembe vredne, monitor, lahko neonke...). Te zadeve oddajajo toploto in svetlobo. Ampak ta svetloba pa mora nekam iti. Tudi to gre v toploto, če ne preje takrat ko se zaleti v steno, se jo nekaj odbije nekaj pa se jo spremeni v toploto. Svetloba, ki pa se odbije pa se spet zaleti v naslednjo oviro in nekaj se jo odbije nekaj spremeni v toploto, toliko časa, da nam ostane samo toplota. iz tega vidimo, da se skoraj VSA energija spremeni v toploto. Pa tudi mojim računalnikom sem rekel da vso energijo pretvorijo v toploto, pa se niti eden ni počutil užaljenega :). Se mogoče motim? Kar se pa tiče porabe energije: Če imamo recimo Athlona nam prav hitro naraste poraba in lahko samo sanjamo o 150W. Ravno tako je če beremo iz CD-roma, da ne govorim, da en bere en pa piše istočasno. Novejše grafične tudi rabijo za delovanje zelo veliko energije...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DJroky ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ogrevanje z racunalnikomOddelek: Hlajenje in modifikacije | 5058 (3731) | zenith1 |
» | Ogrevanje na kalorifer ali plin (radiator) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 17204 (16214) | Vajenc |
» | električni radiatorOddelek: Loža | 16510 (14120) | Pyr0Beast |
» | Obremenjenost Vtičnice (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20872 (19973) | AngelOfDeath |
» | Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticahOddelek: Novice / Grafične kartice | 3029 (2493) | MrStein |