» »

Svinske zamudnine v knižnjici !

Svinske zamudnine v knižnjici !

«
1
2

John Abruzzi ::

Danes sm šel vrnit 3 knige, katere sm si sposodu pred dobrimi petimi tedni. Nism vedu kolk cajta jih mam pač lahko doma, ampak sm vseno vedu, da jih ne smem met glih pet tednov. No ko sm uni ženski na blagajni reku da sm mal zamudu je potegnila knige čez črtno kodo. In rekla, da mam 16€ zamudnine (občutek sm mel da se je tud njej zdel velik). Mislm WTF. Zamudu sm ampak nism si mislu, da bo tko velka kazn. Kokr se spomnim je blo učasih to bistveno ceneje. Zanima pa me če povsod plačujete take zamudnine (al pa sm sam jst tak neodgovornež:D ) in pa kdaj so se zvišale, če so sploh se...

bond007 ::

Jst tisto knjižničarko sam lepo pogledam in zamudnina izgine. Če je pa knjižničar, pa raje drugič pridem:D

Modri dirkač ::

16 € / 3 knjige / 21dni (ponavadi je 14 dni max za izposojo IIRC) = 0,25 centa

Pravilno? To je 60 SIT na knjigo na dan.

Click!

Zgleda, da je normalno ...
Everybody lies!

Azrael ::

Povsem pravilen izračun in cena. Dokler je bila zamudnina drobiž, se je folku fučkalo, kdaj, če sploh, bo knjige vrnil.

Ker pa ti računalnik ni tuj.

Zaprosi v knjižnici, za geslo do dostopa do sistema Cobiss/Opac. Ko boš geslo dobil (najbrž že pri tem obisku knjižnice), boš lahko od doma pogledal, koliko časa imaš lahko še knjige/ si nastavil opozorila/ v nekaterih primerih uredil podaljšanje/ mogoče še kaj, odvisno od knjižnice.

Pridobitev gesla je brezplačna in večina storitev tudi.
Nekoč je bil Slo-tech.

Modri dirkač ::

Ma, sej se da po tel. podaljšat.

Moja boljša polovica podaljša vedno vsaj dvakrat ...>:D
Everybody lies!

Azrael ::

Več kot 2x ne moreš podaljšati, vsaj v knjižnicah, ki spadajo pod knjižnico A.T. Linharta v Radovljici, ne. Je pa še ena stvar, če zamudiš, podaljšanje ni več mogoče.
Nekoč je bil Slo-tech.

Modri dirkač ::

V LJ niso tako strogi.
Everybody lies!

Loki ::

v lj so mi ze veckrat podaljsali, ce sem rekel, da jo prinesem naslednji dan.
I left my wallet in El Segundo

kajpravis ::

Prijavi se v COBISS in vse lahko vidiš, kdaj preteče izposoja, opozori te pred iztekom roka, se pravi vse podatke imaš tam, ki jih potrebuješ. Olajšaj si življenje.

Ice-Heki ::

Enkrat letno - na en dan knjige al neki podobnga, v naši knjižnici (Škofja Loka) oprostijo zamudnino (ne pa opomine!) - sam pogoj je, da na ta dan vrneš knjigo

John Abruzzi ::

Ma s tem odvračajo folk od branja:D Včasih folk sploh ni vračal knig, zdej grejo pa čist v drugo skrajnost.

TeraSonic++ ::

Odkar sem še ni toliko tega mogu plačat 40 E zamudnine (dont ask velik knig za 60dni+) se zelo pazim kdaj mi kaj poteče .
(A.T. Linhart Radovljica)

Se strinjam z Azraelom, ko je bila zamudnina drobiž res ni noben pazil kdaj ima kaj za vrnt (vključno z mano:8) ), vsaka stvar je za nekaj dobra.
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

Pyr0Beast ::

Matura angleščina; Neka bedna kniga ... zamudnina 2500SIT .. v knjigarni je bla nova 1200 bivših :D
Dobra naložba, ni kej
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

AlienGT ::

Upam da potem nisi plačal 2500, ker imaš možnost reči da je knjiga izgubljena, pa lahko prineseš novo, doplačaš še sicer nekaj stroškov za obdelavo knjige za izposojo.
Važno je da se dela, pa četudi škoda.

Ted ::

Tudi če je "izgubljena", ti nove nisi vrnil v roku, ampak si zamujal. Opomin potem velja.
Mah...

AndrejS ::

Mislim da bi morali biti zamudnine še višje... Včasih rabiš neko knjigo - nujno , je celo rezerviraš in je ne dobiš, ker se nekomu ne da knjige vrnit !

Spike Edin ::

Jaz imam pa redke težave z zamudnino zdej nazadnje sem imel kar 16 € za nekaj knjig zamudnine... Nimaš kej bo treba ahtat.
The PC Doctor

bluefish ::


Mislim da bi morali biti zamudnine še višje... Včasih rabiš neko knjigo - nujno , je celo rezerviraš in je ne dobiš, ker se nekomu ne da knjige vrnit !

Se strinjam. Ni problem, če morda kdo zamudi rok za dan ali dva, postane pa že glupo, ko po enem tednu, ko naj bi bila knjiga že prosta, le te ni.

imagodei ::

Jaz sem se iz knjižnice ATL Radovljica gladko izpisal prav zaradi zamudnine. Priznam, napaka je bila v osnovi na moji strani, ker sem stalno zamujal in si nisem vzel časa za podaljševanje po telefonu, ampak to je pač postalo oderuštvo. Če je to družinska varianta, si od 3-4 ljudi tudi nekdo najde čas, da vrne, pri meni pač ni bilo tako. Danes je pa časa itak vedno premalo. Skratka, za ta špas nisem bil in sem se izpisal - knjižničarkam z moje zamudnine ne bodo plačevali 13 plače.

AndrejS> Mislim da bi morali biti zamudnine še višje... Včasih rabiš neko knjigo - nujno , je celo rezerviraš in je ne dobiš, ker se nekomu ne da knjige vrnit !


Se nikakor ne strinjam. Zamudnina nikakor ne bi smela biti NIKDAR dražja od cene nove knjige. Morda piham čisto mimo, ampak gotovo obstaja tudi kak zakon na to temo. Kako lahko plačaš zamudnine npr. 15 EUR za knjigo, ki je NOVA v trgovini vredna 12 EUR? To pač ne gre. In če nato še ugotoviš, da si jo izgubil, boš nato plačal še odškodnino?

Če knjigo nujno rabiš, je še vedno najboljša naložba, da jo kupiš. Če to ni opcija, ni vrag, da ne poznaš koga iz drugega kraja in druge knjižnice, ki bi si lahko knjigo izposodil zate. Sploh pa - če nekdo npr. 2 meseca ne vrne knjige, je itak popolnoma faleno, da knjižnica z zamudnino zasluži za 3-4 nove knjige - pravilno bi bilo, da bi nabavili novo knjigo, zamudniku na dom pa poslali položnico v enakem znesku za odkup stare knjige. Edino to reši zadevo na korekten način - knjižnica lahko naprej izposoja nove izvode knjig, zamudnik "kupi" knjigo, ki si jo očitno tako zelo želi imeti doma, knjižnicam kot neprofitnim organizacijam pa zamudnine ne predstavljajo nesramno visokih dohodkov.
- Hoc est qui sumus -

jan01 ::

Bolje, da bi eksponentno naraščale.

strictom ::

jan01, itak po pozabiš da maš knjigo in lahko po enmu leto bajto pa avto na njih napišeš. Clap clap.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Icematxyz ::

Vse lepo in prav. Ampak razmišljate premočrtno.

In sicer:

Zamudnine so višje, ljudje bodo drago plačali in začeli pazit in vračati knjige pravočasno.

Ampak bolj vrjetna situacija je ta:

Zamudnine so višje, ljudje bodo drago plačali in ne bodo več hodili v knjižnico. Toliko pač v razmislek, da ni vse tako enostavno kot se na prvi pogled sliši.

Mavrik ::

Jebiga, bomo vsaj tisti, ki smo za silo resni lahko normalno do knjig prišli. Ker to je zdaj že absurdno, še posebej v času ko te knjižnice lahko še celo po SMSih opozarjajo da ti bodo knjige pretekle.
The truth is rarely pure and never simple.

michel ::

Jaz si veliko sposojam v knjižnici, pa vselej vem do kdaj imam lahko. Do sedaj pa sem plačal zamudnino zgolj za kakšen dan (pa še to ker me ni bilo v mestu). Imam kar nekaj "pozabljivih" prijateljev, in edina stvar, ki jih pripravi do tega da vrnejo knjigo je opomin in zamudnina. Pa še takrat mi jamrajo kako so ubogi in kako se jim sploh ne sanja za katere knjige gre in kje jih imajo.
Si sploh ne morem predstavljat kako bi bilo brez obračunavanja zamudnine.

'FireSTORM' ::

Jebiga, bomo vsaj tisti, ki smo za silo resni lahko normalno do knjig prišli. Ker to je zdaj že absurdno, še posebej v času ko te knjižnice lahko še celo po SMSih opozarjajo da ti bodo knjige pretekle.

Knjižničari služijo na tistih kateri zamujajo, torej ostanete samo tisti ki redno vračate knjige in knjižnice propadejo. In si tam kjer ni muh >:D
Those penguins.... They sure aint normal....

doublemp ::

Ali knjižnice zaračunavajo članarino, če si v tistem letu nisi nič sposodil? Namreč že nekaj let me ni bilo v mojo knjižnico, zdaj pa bi kaj rabil, pa ne vem, ali mi bodo zaračunali za nekaj let? [:D]
Konkretno gre za knjižnico Šiška.

Gandalfar ::

ne bodo, samo par evrov si bodo vzeli za tekoce leto

imagodei ::

Saj - kakorkoli... Jaz si zase ne izmišljam izgovorov. Seveda sem bil cepec jaz, ki sem zamujal. No, na outcome pa ne pristajam. Si raje kupim knjigo, če jo rabim. Kar je pa redko, ob poplavi informacij z Gugla in Wikipedie.

Tako pač jaz razmišljam. Vse je stvar pragmatičnosti. Ker se nisem uspel disciplinirati in pravočasno vračati knjig, sem si jih pač nehal izposojati.

So pa oderuške zamudnine zares sporna reč, ne samo za redne zamudnike... Vsakomur se lahko zgodi in plača presenetljivo visoko zamudnino. Mislim, resno - enostavno se izmika zdravemu razumu, da bi za zamudnino plačal več, kot za novo knjigo. Če bi šlo za NAJEMNINO bi še razumel, koncept zamudnine v takšnih astronomskih zneskih mi pa ni jasen; sem že v prejšnjem postu napisal zakaj. Skratka, ne rešijo ničesar, člani knjižnice, ki čakajo na zamudnika, pa tudi ne pridejo do želenega čtiva.
- Hoc est qui sumus -

Azrael ::

Mah jamrači, če ne premorete minimuma odgovornosti in držanja rokov, potem pač plačajte. Ko vzameš bukve /CDje/ kasete... dobiš zraven listek do kdaj moraš vrniti. Bolj enostavno ne more biti.

Zase lahko rečem tole: v knjižnico sem včlanjen od 1998. Do danes nisem plačal niti centa zamudnine, pa precej sposojam. Če gradiva ne moreš pregledati v dogovorjenem roku, se ali zmeniš za podaljšanje ali pa jo vrneš, saj te očitno ne zanima.

Imago upam, da nisi tisti, ki je neke sobote v knjižnici na Bledu prišel na PC in potem bluzil 300 na uro, ko so mu povedali koliko je dolžan zamudnin skupaj s tremi opomini. Škoda samo, da so ga takrat osušili za samo 10 jurčkov, več ni imel sabo.

Drugače koliko take neresneže osušijo, niti ni pomembno, kar jih, je premalo, mnogo slabše je, da knjig in ostalega gradiva ni. Zato knjižnice tudi delajo tako. Neresnežem zarubiti maksimalno, tako, da se spokajo.
Nekoč je bil Slo-tech.

imagodei ::

Azrael>Mah jamrači, če ne premorete minimuma odgovornosti in držanja rokov, potem pač plačajte.

Azrael, saj jaz nič ne jamram. Pravim pa, da se tega špasa ne grem. Ni zame, se mi bolj splača kupiti nove knjige takrat, ko jih pač rabim. Sicer si pa sposodim od kakšnega kolega, ki ne bo težil z zamudnino, če bom imel knjigo doma 3 mesece. Oderuške zamudnine, po drugi strani, pa niso problem odgovornosti, pač pa (IMO) zgrešene politike knjižnic. Kot bi si na rent-a-car sposodil avto za en teden, ga ne bi vrnil 2 meseca, pa bi zamudnina znašala več, kot izposojen avto. Wild comparison? Mogoče, ampak v resnici isto sranje, samo drugo pakovanje.

Azrael>Imago upam, da nisi tisti, ki je neke sobote v knjižnici na Bledu prišel na PC in potem bluzil 300 na uro, ko so mu povedali koliko je dolžan zamudnin skupaj s tremi opomini. Škoda samo, da so ga takrat osušili za samo 10 jurčkov, več ni imel sabo.

Ne, nisem bil jaz, nisem hodil na Bled. Toliko pa tudi nisem plačeval, no. :) Kot sem dejal, trije opomini, 10 jurjev... WTF? Zgrešena politika knjižnice: Pošlje se en opomin, z drugim pa tudi zadnji možni datum vračila knjig. Namesto tretjega opomina po poteku tega datuma, se prefakturira račun za nove knjige na zamudnika; s tem odkupi knjige, ki jih ima doma in stvar je rešena.

Azrael>Drugače koliko take neresneže osušijo, niti ni pomembno, kar jih, je premalo, mnogo slabše je, da knjig in ostalega gradiva ni. Zato knjižnice tudi delajo tako. Neresnežem zarubiti maksimalno, tako, da se spokajo.

Se pač ne strinjam. OK, ja, je treba disciplinirat zamudnike, ampak po defaultu zamudnina ne more preseč vrednosti nove knjige. To zdaj govorim čisto mimo tega, da sem jaz plačeval zamudnino - gre enostavno za to, da knjižnica ni ravno profitna ustanova, kot npr. izposojevalnica smuči, ki v eni sezoni na izposoji enega para smuči zasluži za 10 novih. Je pa povsem smiselno, da knjižnica knjige, ki neupravičeno ne najdejo poti nazaj, smatra za izgubljene in jih zamudniku zaračuna. To pa ja.

Azrael> Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.

Še malo za šalo: že en čas s sodelavcem gledava tale podpis in se šaliva, da bi ga moral popraviti - ali komplet z domačimi besedami, še bolje pa komplet s tujkami, npr: Genij je 1% inspiracije in 99% perspiracije :D
- Hoc est qui sumus -

Azrael ::

Če še ne veš Čisti računi, dobri prijatelji. in knjigo imeti 3 mesece na sposoji WTF? V tem času jo 10x skopiraš, če je treba. Saj vem najlažje je uživati in nič plačati.

Da se cena viša, koliko pa je vredna dobra knjiga, ki ni več v prodaji? Če slučajno ne veš vsak dan več, saj jih je vedno manj. Precej po zaslugi folka, ki sposoja in izgubi. Da s tem denarjem knjižnica kupi več knjig, odlično, naj bodo samo dosledni pri izterjavi. Kazen mora biti vzgojna.

Po tvoji logiki, boš šel v knjižnico, nabral naslove, ki ti nucajo, jih nikoli vrnil in potem plačal nek drobiž, saj je inflacija naredila svoje. Malo morgen, tako je bilo, ampar zaradi takih egoistov, upam nikoli več.

Sicer pa, če si toliko pri cvenku, da kupuješ nove knjige, čemu si šel potem v knjižnico? Veš tam imajo pravila. Če se jih ne držiš, imaš problem. Edino pravilno.

Saj vem mnogih naslovov v knjigarnah ni dobiti, kdor ga ima doma, pa takim, ki vrnejo ob svetem nikoli, ne posojajo.

In bodi brez skrbi, podpisa ne bom spremenil. Z njim jezim neodgovorne lene riti.
Nekoč je bil Slo-tech.

DOOM_er ::

jst mam u kranjski knižnci splošni oddelk 7 al 8 tisoč tolarjev zamudnine u študijski pa tm okol 14 jurov sitov, tko da kva se sekiraš za 16 evrov :D
Robots will steal your job. But that's OK

imagodei ::

Azrael> Če še ne veš Čisti računi, dobri prijatelji. in knjigo imeti 3 mesece na sposoji WTF? V tem času jo 10x skopiraš, če je treba. Saj vem najlažje je uživati in nič plačati.

Zdaj se pa umiri malo, kolega... Tvoji odgovori precej mejijo na žalitve. Kdo ti kaj hoče? Jaz sem povedal, da se mi računica ne izide in si zato ne izposojam knjig iz knjižnice. Kaj še hočeš lepšega?

Azrael> ... Da s tem denarjem knjižnica kupi več knjig, odlično, naj bodo samo dosledni pri izterjavi. Kazen mora biti vzgojna.

Knjižnica ni profitna organizacija... Menda je splošnoizobraževalna ali kako že. Nikakor pa ni del kazenskega sistema, da bi na ta način vzgajala. Tudi zamudniki plačujejo letno članarino, ki npr. v Radovljiški knjižnici ni zanemarljivo majhna. Če se jim zdi smiselno zaračunati oderuško zamudnino (občasnim) zamudnikom, pač tvegajo s tem, da v bodoče od njih ne bodo več pobirali letne članarine. Kar je čisto OK, pač tržno obnašanje. Vse je vprašanje tega, koliko sta ena ali druga stran pripravljena prenašati. Radovljiški knjižnici se očitno to pač splača.

Azrael> Po tvoji logiki, boš šel v knjižnico, nabral naslove, ki ti nucajo, jih nikoli vrnil in potem plačal nek drobiž, saj je inflacija naredila svoje. Malo morgen, tako je bilo, ampar zaradi takih egoistov, upam nikoli več.

Ne. Po moji logiki bi zamudnik plačal TRENUTNO ceno knjige na trgu. Knjige se nekako ne cenijo preveč. S padanjem naklade se kvečjemu dražijo. Tako bi si nekdo recimo izposodil strokovno literaturo v tujem jeziku in je 2 meseca ne bi vrnil, nato pa bi na dom dobil račun za 80 EUR, kolikor bi knjižnico stal nov izvod te knjige plus transportni stroški iz npr. Nemčije, UK...

Ostaja samo še problem tistih knjig, ki so iz tiska in jih zato ni mogoče več kupiti. To problematiko bi pač morali reševati drugače.

Azrael> Sicer pa, če si toliko pri cvenku, da kupuješ nove knjige, čemu si šel potem v knjižnico? Veš tam imajo pravila. Če se jih ne držiš, imaš problem. Edino pravilno.

Beri moja sporočila. Morda so res malo dolga, ampak imajo vsebino, veš. Povedal sem ti že, da se mi obiskovanje knjižnice ni obneslo, zato tja ne zahajam več. Period. Kaj še hočeš?

Azrael> In bodi brez skrbi, podpisa ne bom spremenil. Z njim jezim neodgovorne lene riti.

1.) Bila je to šala, ki pa je nisi razumel.
2.) Upam, da "neodgovorne lene riti" ne letijo name, ker to ne meji na žalitve ampak kar JE žaljivo. Če ne znaš povedati svojega nestrinjanja z mano na kulturen način, se ne oglašaj. No ja, je pa res, da nekateri zamujamo in za to plačamo, drugi ste pa na splošno nesramni in mislite, da boste vedno nekaznovano skoz hodili.:\

EDIT: Aja - BTW, ne pozabit, da avtor teme ni redni zamudnik, pač pa ga je na rit vrgla višina zamudnine za enkraten primer zamujanja. Velika razlika je med obiskovalci knjižnice, ki knjige redko vračajo v predpisanem roku in tistimi, ki si na leto izposodijo 100 knjig, zamudijo pa 1-2x. Takšne še kako upravičeno zjezijo visoke zamudnine.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Ziga Dolhar ::

imagodei:

> Če bi šlo za NAJEMNINO bi še razumel, koncept zamudnine v takšnih astronomskih zneskih mi pa ni jasen;

Ne gre za "najemnino", temu še najbolj ustreza pavšalen znesek v obliki letne članarine.

"Zamudnina" je strošek, ki se mu POVSEM PREPROSTO da izogniti. In tudi po svoji funkciji spominja precej bolj na zamudne obresti. Skratka, njena funkcija je predvsem "kaznovalna."

(Tudi glede zamudnih obresti pa velja, da NE prenehajo teči, ko (še neplačane) dosežejo višino glavnice.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Pravila so jasna.
Če se ne strinjaš, ne hodi v knjižnice.
Veliko uporabnikov, ki zaradi takih ne dobijo željene literature, bo nevede zelo hvaležnih.
Hvaležna pa bo tudi denarnica.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Icematxyz ::

Če se ne strinjaš, ne hodi v knjižnice.


Ko bi le bilo tako preprosto in knjižnicam nebi bilo treba biti v interesu, da imajo uporabnike.

imagodei ::

Ziga,

saj v osnovi se kar strinjam s tabo. Moj predlog se mi kljub vsemu zdi boljši, saj zamudnina za ostale obiskovalce knjižnice ne reši ničesar. Če nekdo knjigo drži doma 3 mesece, pol leta, v tem času kljub zamudnini "pridni" obiskovalci knjižnice ne pridejo na vrsto.

Kar pa se tiče primerjave z zamudnimi obrestmi: ker si pravnik, se gotovo bolje od mene spoznaš na to, ampak če me spomin ne vara, obresti ne smejo biti oderuške. Če nekdo za 2 tedna zamude plača 16 EUR zamudnine (IOW obresti), je to pa le malo krepka. In to za 3 knjige, ki najbrž v knjigarni ne stanejo več, kot 50 EUR skupaj. To so cca 30% "zamudne obresti" za pol meseca.

Ne vem, kdaj dobiš zamudnih obresti več kot 1 EUR za nek povprečen račun za elektriko (25-40 EUR), pa četudi zamudiš 14 dni...
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@MadMax in ostali, ki nimate živcev brati nekaj odstavkov:

Tekom te teme sem že najmanj 3x eksplicitno poudaril, da ne hodim v knjižnico iz natančno tega razloga - ni računice. In ja, hvaležna je moja denarnica. In ja, tudi drugi člani knjižnice so zato hvaležni. Natančno tako.
- Hoc est qui sumus -

MadMax ::

imagodei:
ni letelo nate osebno temveč na vse, ki se pizdijo o oderuških zamudninah, hkrati pa še kar zamujajo z vračilom izposojenega materiala.

Se mi pa zdi, da imajo kljub nekemu računalniškemu sistemu knjižničarke še vedno možnost "oprostiti" zamudnino.
Zdaj, koliko vpliva njen PMS na človečnost v takem trenutku je pa off-topic.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

perci ::

imagodei: Si ze kdaj slisal za pogodbene penale? Ti so lahko precej visji od obresti, pa se vedno niso oderuski. Ce je recimo za mene esencialno, da ti izpolnis pogodbo ob roku in mi tvoja morebitna neizpolnitev povzroca nevsecnosti, lahko komot dam v pogodbo klavzulo, ki te moje morebitne nevsecnosti pavsalno ovrednoti. In to so pogodbeni penali, ki so v obligacijskem pravu nekaj popolnoma vsakdanjega in splosno sprejetega.

imagodei ::

OK, perci, tudi s tem se lahko delno strinjam. Pa vseeno se mi zdi, da knjižnica težko upraviči takšne zamudnine kot penale zaradi izpada dohodka... Edino, če lahko zaradi nediscipline zamudnikov pričakuje upad članov, ki iz nezadovoljstva naslednje leto ne bodo plačali članarine.

Seveda, visoko zamudnino lahko razumem in sprejmem samo kot sredstvo za discipliniranje zamudnikov. Brez dvoma se ji da izogniti in na prvi pogled se "pridnim članom" zdijo celo dobrodošle. Če se pa poglobiš, je pa tako: visoke zamudnine so sredstvo za kaznovanje REDNIH zamudnikov, ki se ne odzovejo niti na 1., 2. opomin. Mislim, da se lahko strinjamo, da niso namenjene tistim, ki zamudijo za 2-3 dni. Slednji v bistvu niso niti problematični, ker tako kratka zamuda ne pomeni ovire pri poslovanju knjižnice, poleg tega pa gre v tej kategoriji verjetno tudi za zamudnike, ki zelo redko zamudijo. Redni in dolgotrajni zamudniki pa so kategorija, ki jih verjetno niti zamudnina ne prepriča v to, da bi nehali zamujati. Majhen procent se bo discipliniral, večji procent pa bo ali zamujal naprej, ali pa prenehal obiskovati knjižnico. Če je to edini cilj knjižnice, potem OK.

Jaz sem v svojem razmišljanju naravnan bolj k celovitim rešitvam. Že opisan pristop (odprodaja predolgo izposojenih knjig zamudnikom) je ob enem kazen za zamudnika, poleg tega pa knjižnica iz tega denarja nabavi novo knjigo, ki sprosti čakalno vrsto za izposojo. Posledično si kaznoval zamudnika, pa še zadovoljne stranke imaš, ker lahko pridejo do želene knjige.
- Hoc est qui sumus -

nevone ::

Meni se pa zdi zamudnina povsem korekten način vzdrževanja reda glede vračila knjig. V dobro vseh dobronamernih izposojevalcev.

Komur pa izposoja v knjižnici ne pomeni ugodnosti, in si raje knjigo kupi, ima pa seveda tudi to na razpolago, ane.

Kar pa mene bega je članarina. Če so knjižnice ustanove, ki naj bi skrbele za čimvečjo razgledanost ljudi in so financirane iz davkov, potem naj članarine ne bo. Sej imajo ene olajšave za določene skupine ljudi, ampak jaz ne vidim smisla, da niso pogoji za vse enaki. Ali pa naj bodo profitna ustanova in naj potem sami skrbijo za svoj prihodek.

Čemu se mi zdi brez pomena deliti uporabnike knjižnic na tiste, ki si "zaslužijo" neplačevanje članarine in tiste, ki si tega "ne zaslužijo"?
Ponavadi so oproščeni članarine tisti, ki že itak ne prispevajo v državno blagajno, neoproščeni pa tisti, ki že itak prispevajo. Če se knjižnica financira iz državne blagajne, potem naj članarine ne bo za nikogar.

Če pa država vseeno želi bolj poskrbeti za tiste, ki so po njeno "revni", potem naj se preimenuje v dobrodelno ustanovo in naj bo jasno, da tisti, ki plačujejo članarino, to plačujejo tudi za "bolj revne".

p.s.:
Revni so v narekovajih zato, ker v to skupino ne sodijo le zares revni, ampak le "revni".

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

miholinc ::

Po mojem mnenju je zaračunavanje zamudnine primerno. Toda kar me je zmotilo je to, da začnejo zamudnine teči PREDEN dobiš domov 1. opomin.
Pred kratkim se mi je tako zgodilo (ker si že dolgo nisem ničesar izposodil v knjižnici), da sem zato, ker sem bil prepričan, da je rok izposoje en mesec in ne 21 dni, knjige vrnil kar nekaj dni prepozno - to pa so mi seveda mastno zaračunali.
Stvar je bila pa taka, da sem si knjige izposodil 30.4. in bi jih moral torej vrniti 21.5. a jih nisem. Opomin sem dobil šele 8.6., knjižnica pa je zamudnine pridno zaračunavala ŽE OD 24.5..

To se mi ne zdi pravilno. Mislim, da bi morali uporabnika najprej pozvati z opominom in šele nato zaračunavati dodatne - dnevne zamudnine. Moti me pa tudi, da te na dnevne zamudnine ob izposoji (na izpisnem listku,..) ne opozorijo.

S tem si knjižnica v času, ko zanimanje ljudi za knjige že tako upada dela samo slabo reklamo.

Mavrik ::

Jah, COBISS sistem ma že en čas obveščanje o skorajšnjem preteku po SMSih. Vklopi si ga.
The truth is rarely pure and never simple.

bluefish ::

da sem si knjige izposodil 30.4. in bi jih moral torej vrniti 21.5. a jih nisem. Opomin sem dobil šele 8.6., knjižnica pa je zamudnine pridno zaračunavala ŽE OD 24.5..
Am, če prav razumem so ti zamudnino začeli zaračunavati šele tri dni po tistem, ko bi moral vrniti knjige?

miholinc ::

@Mavrik: Hvala za info.

da sem si knjige izposodil 30.4. in bi jih moral torej vrniti 21.5. a jih nisem. Opomin sem dobil šele 8.6., knjižnica pa je zamudnine pridno zaračunavala ŽE OD 24.5..
Am, če prav razumem so ti zamudnino začeli zaračunavati šele tri dni po tistem, ko bi moral vrniti knjige?

Ja, tri dni še spregledajo.

ta_ki_tke ::

Da so zamudnine 'svinske', je zelo olepševalen izraz. Pametnjakom, ki jih zagovarjajo, češ da so bile včasih drobiž, pa tole: včasih je bilo treba za knjige plačati izposojevalnino, ki ni bila ravno zanemarljiva, če si si npr. izposodil veliko knjig naenkrat (pri nas je bilo 8 bralcev, tako da 20 knjig naenkrat ni bila nobena redkost, jemali smo pa za en mesec). Danes izposojevalnine ni, zato pa jo nadomeščajo večje članarine kot včasih (s priporočili za bebce, naj ima vsak družinski član svojo izkaznico) in oderuške zamudnine. Tista o treh dneh, za katere zamudnine ne zaračunavajo, je pa bosa vsaj v MKL, kot se po novem imenujejo združene knjižnice v Ljubljani.

BigWhale ::

Hvala vam nekroti! ;)

tkalec, katerega leta si pa ti rojen, da si imel v knjiznjicah izposojevalnino?! 1945?

ta_ki_tke ::

Za las je manjkalo, da nisi zadel, veliki kit (1947). Ampak izposojevalnine so bile vsaj do leta 1975.

Mercier ::

S punco, tisto manjšo, sva zadnjič šla kupit teniske, ki so naju prišle ~ 35 € in sva se spotoma ustavila še pri Mišku Knjižku pa skeširala še za ene. Sicer se mi ni zdelo, da sva tako zelo pozna, pa sva vendar vzela stvar kot vzgojno. Tako da sva naslednjič odštela le okoli 10 €.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zaključevanje ocen

Oddelek: Šola
308391 (7739) menjalnik
»

Tudi v Sloveniji se obeta enotna cena knjig (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8320049 (15257) HeMan
»

Online knjige v angleščini

Oddelek: Loža
73385 (3268) Mare3
»

piratstvo

Oddelek: Loža
173259 (2504) SSND
»

Prepozno vračanje knjige in opomini

Oddelek: Loža
92352 (1882) ;-)

Več podobnih tem