» »

Ali se mi splača nadgradit laptop?

Ali se mi splača nadgradit laptop?

Tim Burton ::

Lep pozdrav! Imam prenosnik hp 8710p (2gb rama, 160 gb diska-5400 obratov,....). Sedaj pa se mi ponuja priložnost, da za relativno male dnarje nadgradim disk in ram. Pa me zanima kok bi se mi poznal na zmoglivosti sistema če svoj disk k ga mam zdej (ima 5400 rpm, 160 gb) nadgradim z diskom ki ima 7200 rpm in 100 gb (razlika 60 gb, mi ni pomembna), poleg tega pa trenutna 2gb (2x1gb) rama nadgradim z 2x2gb rama, poleg tega pa še zamenjam 32-bit visto z 64-bitno? Se pravi koliko bi se mi poznal zmoglivostih? Hvala za pojasnila :D !

frudi ::

Na zmogljivostih se bo vsekakor poznalo, tako zaradi rama, kot hitrejšega diska. Sploh, če uporabljaš Visto, ki 1.) zahteva veliko rama in 2.) ogromno šari po disku.

Zdaj, drugo vprašanje pa je, če se ti to dejansko splača... za to boš pa moral povedati, kaj si mislil z 'za relativno malo denarja'. Ram recimo je že noro poceni in 4GB lahko dobiš že za 70€.
Pomemben podatek je tudi, od kod boš dobil nov ram in disk in kaj boš storil s starima...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Tim Burton ::

Vso to robo bi jst skompajlav prek širših družinskih vezi, stric tudi rabi rame in disk za nek njegov laptop, tk da bi jst dal njemu svoj disk in rame, oni bi pa kupil disk 7200 rpm in 4 gb rama, pol bi mu pa pač dal neki dnarja za izravnavo. Se gre pa to za tale disk in tele rame, visto sem pa itk dubu zdravn prenosnika in bi sm licenčn kluč za 64-bitno vpisal. Misliš/-te, da sem izbral pravi disk, mislim, da je kompatibilen (trenutno mi je SIW razkril da imam model Fujitsu, interface IDE SATA), za nnovga pa piše sam SATA, ali bi to potem funkcioniralo? Z rami mislm da nii neke hude težave s kompatibilnostjo!?

frudi ::

Hm, za disk mi je čudno, da bi bil IDE. Jaz sem v 8510P našel Hitachi SATA disk (pravtako 160GB 5400RPM), v 8710W pa Seagate SATA (120GB 7200RPM). Sicer je možno, da HP nabavlja iste diske od različnih proizvajalcev, ampak ni mi logično, da bi uporabljali različni interface. Če 8510P in 8710W preverjeno uporabljata SATA diske, dvomim, da bi v 8710P bili IDE. Tako ti svetujem, da enostavno odpreš notebook in pogledaš, kaj za en disk je notri. Disk je itak zlahka dostopen in ga lahko odstraniš oz. zamenjaš brez vpliva na garancijo prenosnika.

Kar se pa rama tiče - istega dobiš na enaa za 45€/kos. Oziroma dobiš celo A-Data za 35€ ( click). Vsekakor se splača pogledat, če je kje še ceneje.

Drugače je pa fajn, da ti originalni ram in disk ostanejo dosegljivi, če bi slučajno v prihodnosti menjal prenosnik. Z garancijo sicer ni problemov, ampak če bi iz kakšnega razloga moral vrniti celoten prenosnik, je bolje zate, če vrneš originalno konfiguracijo, kot da jim šenkaš dodatnega 2 GB rama in hitrejši disk :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Adrijan0 ::

Če boš prodajal disk (če je sata) po kaki ugodni ceni mi pošlji ZS. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

Tim Burton ::

SIW mi tkole izpiše za trdi disk:

Vendor Fujitsu
Interface IDE SATA
Serial Number K4728978M87
.
.
.

Veš kaj me še zanima, glede garancije me skrbi, jst sicer še nimam velik izkušen s kakšnim odpiranjem prenosnikov, zato bi vseskup nesu tle k serviserju, sicer ni uraden srviser, ampak zamenjat disk pa ram bo pomoje znal. A mi v tem primeru garancija še velja?

rdecaluc ::

Če ni uraden gre garancija. Tako da će to delaš pa bi rad obrdzal nesi k "prevemu " serviserju.
Est modus in rebus. ,typos

Tim Burton ::

Se pravi če sam doma zamenjam disk garancija še velja (vsaj tako sklepam na to kar je napisal frudi), če pa zamenjam rame pa garancija gre, četudi je ram pri tem modelu ravno tko enostavno dosegliv kot disk?:\

frudi ::

Disk je povsem trivialno zamenjat, saj je dosegljiv preko ločenega pokrova na spodnji strani prenosnika.
Enako je tudi z enim RAM modulom, drugi je pa na 8710 seriji malo težje dosegljiv, ker se nahaja pod tipkovnico. Ampak tudi tipkovnice ni nek hud problem odstranit, ali pa vsaj toliko privzdignit, da zamenjaš RAM. V pomoč ti je lahko tudi servisni priročnik za 8710 serijo.

Zdaj, po pravici povedano ne vem, kako je z garancijo pri odstranjevanju tipkovnice. Na 8510 seriji sta oba modula dosegljiva na spodnji strani prenosnika, na 8710W pa je pod tipkovnico že serijsko vgrajen en 2GB modul, tako da samo na spodnji strani dodaš še drugega. Ravno z 8710P pa nimam izkušenj...
Možno, da so v primeru odstranitve tipkovnice lahko kaki problemi z garancijo, nenazadnje imaš v tem primeru dostop do celotne notranjosti. Ampak po drugi strani, pa ni nekih nalepk, ki bi preprečevale odpiranje, tako da če moraš kdaj uveljavlajti garancijo, niti ne vem, kako bi sploh na servisu vedeli, ali je ram vgradila 'pooblaščena oseba'. Razen če HP striktno sledi, kaj vgrajujejo na svojih servisih?
Najboljše, da glede tega kontaktiraš HP, ali njihovo podporo ali pa kak uradni servis.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Tim Burton ::

Torej ugotovil sem sledeče, odprl sem pokrov in pregledal trdi disk (je res priročno in enostavno dostopat do njega), na njem je logo in napis Serial ATA, disk ima 2 plastična konektorja v obliki črke L, na prvem piše sata power, na drugem serial data, tko da mislm da je disk nedvomno SATA. Zlo prov mi pridejo una navodila, tko da hvala frudi :D . Zdej pa mal sm si ogledal diske, in se nekak odloču kar za tega, kaj pravte? Al bi bil mogoče ker drug bolša izbira? Rame bi pa kr tele naroču, 2 kompleta. Tko da pomojem bi znal zamenjat disk in ram spodej in pod tipkovnico, bom pa še vprašal na hp sicer. Zanima pa me še, če mi bo hp 3D driveguard še funkcioniral ko zamenjam disk? Glih tko pa me zanima če rabm kake specialne driverje za disk (za ram mislm da ni treba?), ker uni na uradni strani so najbrš za ta moj trenutn model Fujitsu. Hvala za info!

Zgodovina sprememb…

ben_lju ::

Doker česa ne uničiš, lahko počneš kar želiš. Z garancijo zaradi menjave diska ali rama ni težav.
HP 3D driveguard bo delal ... driverjev ne rabis.

Tim Burton ::

Kaj potem porečete na prejle omenjen disk (seagate) bi bil dober nakup?

frudi ::

Ravno takega sem dobil v 8710W - po mojih izkušnjah je tišji od Hitachi 160GB 7200RPM, s katerim sem ga zamenjal. Se moram še odločit, katerega obdržat kot sistemski disk, katerega pa uporabit kot prenosni.
Če ti velikost odgovarja, s tem Seagatom ne boš zgrešil.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Tim Burton ::

Super, pol bo seagate, velikost mi ni pomembna, še na trenutnem mam 80 gb frej placa, k ga ne nucam.

Mam pa še en problem, namreč, ko sem nalagal prvič winse sem izbral 32-bitne, sedaj pa tega ne morem več spremenit, mogoče veš kje bi lahko dobil visto business x64, da bi lhk izkoristu ves pomnilnik!

ben_lju ::

Milijontič:
www.hp.com/si/pomoc

Napiši, kaj rabiš in boš dobil medij. Licenca ti dovoljuje uporabo 32 ali 64-bitne različice.

Tim Burton ::

Miljontič hvala!:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja prenosnika in garancija?

Oddelek: Pomoč in nasveti
142393 (686) solatko
»

Nakup trdega diska za prenosnik

Oddelek: Kaj kupiti
152190 (1555) Karen
»

Vrednost laptopa (HP)

Oddelek: Kaj kupiti
182496 (1709) MI5Ek-
»

Performance LAPTOP, 8700 GT, kaj kupiti in seveda kje;

Oddelek: Kaj kupiti
131566 (1210) mihajlo carr
»

17`laptop z core2duo in 2gb ram min - kateri?

Oddelek: Kaj kupiti
161770 (1063) Spy

Več podobnih tem