» »

24/7 low-end fileserver - najpomembnejša nizka poraba energije

24/7 low-end fileserver - najpomembnejša nizka poraba energije

B-D_ ::

Ker mi tale 3.4G makina s precej lačnimi dodatki, ki doubla kot file&webserver služi s parazitsko toploto že kot grelec sobe (kar veliko sobo ogreje relativno glede na druge sobe za tudi do +5˚C čez noč) se zavedam, da kuri tudi veliko preveč energije ves ta čas, ko mašina ni v uporabi. Na dolgi rok se takole 24/7 prižgana 400W+ žarnica kar lepo pozna pri računu za elektriko, tako da razmišljam o rešitvi tega energijskega problema, glavno mašino pa bi potem izklapljal na prvem razdelilcu (jih je cela kaskada), da pobijem tudi vse standby porabnike, ki mi v sumi prinesejo skoraj 1kW konstantne porabe katere ne morem fentati zaradi serverja.

Razmišljam o večih alternativah, ki bodo tudi skalabilne če bom hotel povečati diskovje...

Ena alternativa je prazgodovinski laptop (bolha.com?), lahko ima crknjen monitor, če eksterni vga dela je zadeva najmanjši problem, če je baterija zanič se me prav tako ne tiče, ker server ne rabi baterije razen za kako minuto v primeru crkavanja štroma in "UPS funkcionalnosti".

Prednost je inherentna energijska varčnost celotne mašine, UPS funkcionalnost baterije in (relativno) nizka cena v rangu 100€.

Slabe lastnosti tega so logične: ne-podpora usbju, ne-podpora kakim SATA diskom... s tem je zadeve nemogoče nadgrajevati...

Druga alternativa je zgraditi poceni energijsko varčen low-end računalnik. Zadeva je lahko hrupna kot helikopter, lahko se greje kot svinja, to se mene ne tiče ker bo tako ali tako v neogrevanem skladišču zaprta zadaj za vrati.

Prednost je ta da mašina spada dejansko v to tisočletje in lahko nanjo elegantno obesim eksterne sata diske preko kablov, ki bi mi v ta namen viseli iz ohišja (če bi sploh imel ohišje).

Slabost pa je predvidoma večja cena od prenosnika in (morda) večja poraba energije.

Če ima kdo izkušnje z varčevanjem energije v server room se priporočam za predloge/ideje.
  • spremenil: B-D_ ()

Daedalus ::

Intel Little valley BLKD201GLY2? Ma en Celeron procesor, 1x PATA, 2x S-ATA, en PCI za še kak S-ATA kontroler...mini-itx, pa kuri minimalno. Za server je verjetno dobro vzeti različico, ki ima aktivno hlajen CPU.

Alternativa je še kaka običajna matična plošča, na katero daš procesor z manjšo porabo (Intel in AMD ponujata take procesorje) z integrirano grafiko, da ti dodatna ne kuri štroma po nepotrebnem. Lahko tud malo upočasniš procesor, pa mu znižaš napetost in s tem porabo. Pa tud kak soliden napajalnik z dobrim izkoristkom pride v poštev. Vsekakor pa se za server NE nabavlja starega hardwera...že nov zna kdaj nepričakovano umret, star hw je pa itak loterija. Lahko dela še deset let, al pa deset minut...

p.s. - pa wd ponuja ene low-power (5400 RPM) diske, AFAIK. Kolko pa privarčujejo napram običajnim, pa ne vem...je pa tu en test. Naj bi kurli do 40% manj od konkurence, vsaj tako uradna mantra pravi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Daedalus ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"server" računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
418432 (7429) trnvpeti
»

Atom za domači server (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12721336 (15243) fx
»

UPS-neprekinjeno napajanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
809477 (6738) ender
»

Osem tisočakov za 67 terabajtov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
519822 (6073) Pyr0Beast
»

Strojna oprema za domači server/router

Oddelek: Strojna oprema
152985 (2722) Pyr0Beast

Več podobnih tem