» »

sodnija in 2 sv vojna in po krivem zaprti ljudje

sodnija in 2 sv vojna in po krivem zaprti ljudje

«
1
2

LordTado ::

bok

Zanima me če ma kdo kako izkušnjo kako je s temi odškodninami.
Babica je bila po krivem dve leti zaprta,pred tednom dni so daliseznam gor na net v javnost in sem jo tudi našel...
Skratka poklicam sem na sodišče in na ta odškodninski oddelek in mi je tam ženska rekla da NE VE kako je z odškodninami,in če dobi prvo koleno odšodnino,akko je s tem če je oseba že mrtva itd...

Skratka jaz sem mel občutek,da mi ženska govori tako kot si posameznik zrihta tako pa je,se pravi bojo eni(z odvetniki in dnarjem) dobili drugi pa ne.

Ali ma kdo kake izkušnje,se je kdo že zanimal kej??

ajde

zigi ::

Pozdravljen,
mi je hudo za tvojo babico, res.

Ampak odškodnine pa tebi ne bi dal. Pa če maš odvetnika al pa ne. Zgodba je zaključena, ti pa nisi bil akter.

bluefish ::

nekateri pa imate res ideje in očitno želite služiti na račun mrtvih. Menda ja ne misliš, da odškodnina pripada tebi. Če že komu, potem morda tvojim staršem po babičini strani - pa pravzaprav tudi njim ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

jype ::

Bog nas obvaruj pred Iliri.

Njih pa pred Kelti :)

ARiL ::

Če gre za osebo, ki je bila zaradi političnih razlogov zaprta po vojni (15.5.1945), potem izpolniš in pošlješ ta obrazec s potrebnimi prilogami na Ministrstvo za pravosodje, sektor za popravo krivic, Zupančičeva 3, Ljubljana. Komisija bo potem odločala, ali se ji prizna status bivšega političnega zapornika.

Če je bila oseba zaprta med vojno (do 15.5.1945), mislim da je zakon o teh primerih (vojno nasilje) šele v pripravi.

Za popravo medvojnih materialnih krivic so pristojne upravne enote. Greš tja in izpolniš obrazec.

Sodišče ni pristojno za nobenega od teh primerov, zato tudi verjetno tam ne vedo, kako komisija odloča. Raje pokliči na pristojni urad.

V nobenem primeru ne plačuj odvetnika! Na državni upravi so ti dolžni pomagat zastonj, samo na pristojni urad se moraš obrniti, ki to obravnava.

Vikking ::

LordTado a lahko prosim daš link do tega seznama.

TESKAn ::

Zakaj nekateri tu mislijo, da so do odškodnine upravičeni le in samo tisti, ki jim je bila storjena krivica? Juhu, če koga zbijem z avtom, ga bom raje še dvakrat zgazil, da ne bom slučajno kakih odškodnin plačeval...

In kakšna je razlika, če dobi odškodnino babica, pa potem gre to po dedovanju najprej na njene otroke, potem pa na vnuka?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

#000000 ::

Če si dedič boš dobil, kdaj pa je vprašanje, če bo šlo tko kot gre, bodo dobili šele tvoji dediči.

Država je vrnila cerkvi, in rekla, ja denacionalizacijo smo rešili uspešno, torej smo godni za evro in evropo.

Ostali katerih fotr ni glih župnik in škof :D pa smo prdnl v lonček, dobil so nazaj ljudje ki imajo veze in vsega povno rit, ostali pa bodo dobili nazaj ko pač bodo dobili, nobenmu se nikamor več ne mudi.

Jest sem pred vstopom v EU dobival vabila domov in celo na naslov v tujini (čeprav dejansko tam nisem bival že par let) da so se pač zazihrali da oni ne bremzajo, bil na razpravi kjer so povedal da sem dedič in da mi pripada to in to, od vstopa v EU ki je bil cca mesec dni od razprave, se me izogibajo k hudič križa. Niti tolk nisem vreden da bi mi sporočil kaj bom dobil kot nadomestek za zemljo katero je pobrala in prodala SFRJ pozadala pa se je v času Slovenske države.

Ted ::

Če misliš da ti bo država karkoli podarila se hudo motiš. Za take zadeve je treba pooblastiti odvetnika ali pa biti zelo podkovan in uporabiti vsa pravna sredstva. RKC si to seveda lahko privošči, neuki posamezniki pa s svojo neaktivnostjo pač izgubljate.
Mah...

Grey ::

OMG!!! Kako ti pride na pamet, da bi kakršnokoli odškodnino zahteval TI, ki sploh nisi bil po krivem zaprt ali prikrajšan za toliko in toliko let življenja?? Pa kam gre ta svet...

Dr_M ::

Tako kot lahko dedici podedujejo dolgove umrle osebe, lahko podedujejo odskodnine. Ce je bila njegova babica upravicena do odskodnine in ce je on dedic, je upravicen do odskodnine, oz dobijo jo dedici.

Ja no, sej tistim ki so ze umrli starsi/stari starsi ze vedo kako to gre, ostali pa... ;(( :\ :( :|
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Karaya 52 ::

Saj to me sploh ne preseneča, je podobna zgodba z mojo babico in zvezo borcev. Od moža je podedovala oz. se okužila s članstvom v tej organizaciji čeprav ni bila stara niti 10 let leta 45. Zato pa pregovor da bi pri nas še po 60tih letih prihajajo partizani iz gozdov. Potem sem tudi jaz Maistrov borec.

LordTado ::

eni ste res bebci :)zakaj hodite pisat sem gor bedarije raje ignorirajte temo,nepa da kar v prazno štinkate in pišete...

ARiL:odškodnino bi zahtevala moja mati ki je prvo koleno.

Babica je 90-92 leta že imela vse sestavljeno in v mapi samo odvetnik še je mankal.Potem pa je šla do odvetnika,
ki pa ji je rekel da si ne upa vložit zahteve,ker bi bil ob službo!To pa zaradi komunizma (ki ga eni tako na veliko hvalijo),
in tako je vse padlo v vodo.Sedaj ko pa se državi lahko vsaj malo postaviš,pa je možno zahtevati odškodnino.

Strinjam pa se s tem da samo od sebe nič ne pride,oz nekej moraš tudi vložit dnarja da ti kak odvetnik sestavi text itd...

Pa še to lahk povem,da je bla zaprta zaradi tega ker je dvema siromakoma dala za jest,ampak ker nista bla komunista,
je bla obtožena na 8 let,nakar jo je po dveh letih tito oprostil,ampak je ječa pustila posledice na zdravju tako da je potem tudi celotna druužina bla
brez matere(2 leti) in tudi zato so opravičeni dat odškodnino!

PS:Prosil bi če se kdo ukvarja s podobnim problemom,da kaj koristnega napiše.
Tisti ,ki pa imate primitivne izjave ,jih zadržite zase!
ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Barakuda1 ::

Babica je 90-92 leta že imela vse sestavljeno in v mapi samo odvetnik še je mankal.Potem pa je šla do odvetnika, ki pa ji je rekel da si ne upa vložit zahteve,ker bi bil ob službo!To pa zaradi komunizma (ki ga eni tako na veliko hvalijo),



8-O


Do sedaj sem na tem forumu prebral že marsikatero neumnost, takšne pa že dolgo ne.

Leta 90-92 smo se pri nas od prejšnjega sistema in države že poslovili, če si morda pozabil.

Pa tudi sicer ne poznam odvetnika (po letu 1953), ki bi bil kakorkoli ogrožen zaradi tega, ker bi zastopal interese svoje stranke.

Še več. Odvetniki so tudi v prejšnjem sistemu uživali izjemno visoko stopnjo avtonomije in svobode dela.
Nič se ni zgodilo niti tistim, ki so v najbolj svinčenih časih zagovarjali celo osebe, ki jih je sistem v resnici razglasil za državne sovražnike (dahavski procesi npr.)

Pozneje, pa so odvetniki z obrambo državnih sovražnikov kvečjemu pridobivali na popolarnosti in ugledu (primer; starotrških rudarjev - Azema vlasija in ostalih. Odvetniki Peter Čeferin, Miha Kozinc in Andrej Razdrih postanejo širši javnosti z obrambo teh političnih obdolžencev daleč bolj javno prepoznavni kot so bili prej. Enako velja za odvetnika, ki je branil obdolžene v zadevi JBTZ)

Zato, lepo prosim. Daj te tvoje neumne in predvsem neresnične zgodbice prodajaj komu drugemu.

S takšnimi traparijami, namreč ne le da zavajaš javnost, pač pa žališ tudi celotno odvetniško srenjo.


p.s.

Mimogrede.
Odvetništvo je samostojen poklic in dejavnost (pri nas celo ustavna kategorija navznoter sistema pravosodja), zato odvetnik tudi ni v službi pri nobenem organu ali instituciji, ter tako službe tudi ne more izgubiti.
Lahko pa sam preneha opravljati dejavnost, kar pa je njegova osebna odločitev.
Še en argument več, da kvasiš traparije brez primere.

Vikking ::

LordTado: Prvo kot prvo sploh nevemo o kakšni odškodni govoriš. Ker če si že zahteval neko odškodnino, oziroma jo imaš namen potem se ve o kakšni odškodnini govorimo, če je bil na internetu seznam bo še lažje. Daj ta internetni naslov oz. vsaj naslov organizacije (katera državna ustanova) je izdala ta seznam.

Kar se tiče odvetnikov je že napisal Barkadua1, ker je pa možno da odvetnik zavrne zastopanje (mogoče se vas je hotel na hitro znebiti, ter dal bolan razlog), me zanima zakaj niste odšli ostalim 1000 odvetnikom po vsej širni državi Slovenije.

Lahko ti dam samo izkušnjo za odškodnino za dedeka ki je bil prisilno poslan na delo in nato v služenje v nemško vojsko v 2 sv. vojni. Pred leti so se delile odškodnine, in kar je bilo da si dal samo vlogo, papirje... nikjer ni bilo potrebno nobenih odvetnikov, če se je kje zataknilo so vse pomagali na oddelku ki se je ukvarjal s temi odškodninami.

jozek ::

barakuda jas sedaj ne vem a si ti odvetnik ali pa res ne veš kako je prejšni sistem funkcioneral.
In ta sistem ni razpadel z razpado jugoslavije, mnogokje se podsistemi še držijo.
Da odvetkiki nebi bili "vključeni" v sistem konsilidacije ljudstava? :\
Moji starši bi si že s tem ko bi šli do odvetnika ogrožali hja tud življenje, ker pač nismo iz Titovga Velenja... Karikeram.

Odvetniki so tako kot novinari, tako kot profesorji v določeni meri ujetniki sistema, organizacijie v kateri so. Še SP je odvisen od države, zakonov, zbornice in trga. No v prejšnjem sistemu so to "določeno mero odvisnosti" določali kar z vrha..
Sedaj je se stvari počasi normalizirajo na zahodne standarde. Stere kojne je pač težko učiti orati, sploh če rabiš večjo vprego.

P.S. Pa upam da me ne boš tožil zaradi razžalitve, saj če te bo zastopal Čeferin boš itak dobu.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Ziga Dolhar ::

Jozek: če preskočim ostale nebuloze - zakaj pa niste sami vložili zahtevka?
https://dolhar.si/

kozi ::

- Prvo morate uredit,da babica dobi status žrtve vojnega in povojnega nasilja ,potrebno je dati vlogo na komisijo za poravo krivic(najboljše kak odvetnik)
-Ko je status žrtve pridobljen(komisija ugotovi za katero odobje se ji prizna odškodnina to je ponavadi čas odvzema prostosti) se zadeva pošlje na
slovensko odškodninsko družbo,tam izračunajo višino odškodnine.
-Tu še je potem problem dedovanja ,če ima mama kakšnega brata ali sestro.
-Odškodnina mislim da je ca.35000sit na 1mesec sedenja.

Barakuda1 ::

barakuda jas sedaj ne vem a si ti odvetnik ali pa res ne veš kako je prejšni sistem funkcioneral.


Jez pa ne vem, a se ti sam delaš malo premeknjenga, al misliš da si "in", če se delaš.

Kako je prejšnji sistem funkcioniral še predobro vem (meni ni bil niti malo naklonjen, prej nasprotno).

A ravno zato, ker vem, ne kvasim trparij kot nekateri.

ARiL ::

Naredi tako kot je napisal kozi, ampak vlogo sestavi sam (link na obrazec imaš v prvem postu), ker je odvetniška tarifa včasih višja od odšodnine, ki jo dobiš. Če ne bo popolna, te bodo itak pozvali na dopolnitev.

LordTado ::

Barakuda1:raje ne krancaj neumnosti,to je vse in zadnje kaj sem ti napisal,ker se ne mislim spuščan na tvoj nivo!

Dejstvo je to da bi vse že rešli,če bi bili odvetniki kot so danes,nepa "stroji" ki jih je vodila država.
Sem se pred davnim pogovarjal s titim odvetnikom ki je zavrnil zadevo,in mi je rekel kam koli bi šel,nebi nič nardil,
ker se je vsak bal za službo,in bi ga takoj odstavli če bi dal zahtevo na sodišče...

To ti povem iz prve roke,sedaj pa lahko s svojimi balkanskimi fintami nadaljuješ,dejstvo je to
da s temi istimi papirji te sedaj odvetnik vzame!

Če bi bilo tako kot si rekel ti dragi Barakuda1,potem jaz te teme sploh nebi odpiral ker bi že vse rešili v tistem času!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

jype ::

LordTado> To ti povem iz prve roke,sedaj pa lahko s svojimi balkanskimi fintami nadaljuješ,dejstvo je to da s temi istimi papirji te sedaj odvetnik vzame!

Barakuda1 pa ti lahko iz prve roke pove, kako "je bilo takrat". Težko verjamem, da bi si reči izmislil, še bolj težko pa verjamem, da bi kakšen odvetnik zavrnil stranko, ki prinese smiseln primer. Najtežje seveda verjamem, da naj bi bili odvetniki v Jugoslaviji zatirani - saj takrat smo že imeli barvno televizijo in smo videli, kaj se dogaja.

LordTado ::

lepo si povedal,preko medijev smo zvedli vse:))

če so danes politični kaki pa so bli takrat,lol...

ne vse verjet kaj ti kdo reče..

jype ::

LordTado> ne vse verjet kaj ti kdo reče..

Likewise.

Ne vem sicer kdaj je Barakuda postal odvetnik, ampak vem, da je bistveno bolj kompetenten razlagati o stanju ob koncu Juge, kot nekdo, ki trdi, da je odvetnik zavrnil stranko.

LordTado> če so danes politični kaki pa so bli takrat,lol...

Kdo je političen? Odvetniki? Ti sploh razumeš, kaj odvetnik je?

Barakuda1 ::

to je vse in zadnje kaj sem ti napisal,ker se ne mislim spuščan na tvoj nivo!


Glede prvega dela "stavka", upam, da si resno mislil in da boš "mož beseda". S tem boš k kvaliteti mtega foruma prispeval več kot se morda sploh zavedaš.

Glede drugega dela se pa tudi strinjam. Ti (ob takšnem načinu komuniciranja) kar težko vrjamem, da se boš lahko povzpel do mojega nivoja;)

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

LordTado

Sem se pred davnim pogovarjal s titim odvetnikom ki je zavrnil zadevo,in mi je rekel kam koli bi šel,nebi nič nardil,



Šel si predaleč

Sicer ti ne vrjamem niti besedice od zapisanega, a vendarle.

Če (povdarjam - ČE), v resnici obstoji odvetnik, ki ti je to rekel, potem gre za osebka, ki ni vreden svojega naziva in je tako hudo kršil kodeks odvetniške etike, da si zagotovo ne zasluži bit odvetnik.

Vem sicer, da ne boš povedal (ker dvomim, da sploh obstoji) ime tega "odvetnika", a če vendarle (lahko tudi na zasebna sporočila), ti garnatiram, da se ti bo dotični odvetnik za izrečene laži in blatenje ostalih odvetnikov opravičil.

Če se boš vendarle odločil in povedal ime tega "odvetnika", pričakujem, da boš poleg njegovih podatkov, posredoval tudi svoje (ki jih bo možno preveriti - zaradi soočenja v morebitnem disciplinskem postopku naperjenem zoper odvetnika, zaradi izjemno hude kršitve odvetniške etike).

Dokler tega ne boš naredil, pa te do nadaljnega štejem, ne le kot neverodostojnega sogovornika, pač pa zlonamernega obrekljivca, čigar posti (takšne in podobne vsebine), bodo (v kolikor ne bodo podkrepljeni z preverljivimi dokazi) brisani.

LordTado ::

ti si eden izmed tistih slovencev ki se za zemlo prepirajo do smtri ne:)

samo se smejim,ko berem to...

o nobenih imenih ti ne bom govoril,pa tudi ne da se mi s takimi kot si ti,ki "vse vejo".

ah,zakaj je bog take nardil...

ajde

...................

Čeprav sem najprej zadevo brisal, sem se odločil, da jo ponovno objavim. Naj tudi ostali uporabniki vidijo, kolikšna je verodostojnost tvojega pisanja.

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

Jaz pa recimo mislim o zadevi to, da se je LordTado rodil v samostojni Sloveniji :)

Lepo, samo, če bi se rodil nekaj let prej, bi se lahko na lastne oči prepričal, da niti pod razno ni bila SRS tako črna, kot jo slika. Daleč od tega.

Kar pa se tiče vsebine, je pa tako, da plačevati odškodnino za "žrtve" II. svetovne vojne iz žepa RS je idiotizem. Nekaj je Nemčija plačala Jugoslaviji kot zmagovalki II. svetovne vojne v okviru vojnih reparacij in ali je to dovolj (nikoli ni) ter kako so to porabili (nikoli tako, kot je prav) sedaj nima smisla zgubljati besed.

Sicer pa v osnovi velja, da se odškodnina za duševne bolečine, ki jih pretrpi določena oseba, ne deduje. Še toliko bolj bi to moralo veljati za zadeve, stare več kot 60 let.

Sicer pa čudno, da se komunisti po II. svetovni vojni niso spomnili in plačali odškodnine komunistom, ki so bili po krivici zaprti v obdobju med I. in II. svetovno vojno v stari Kraljevini Jugoslaviji. Morda ti veš odgovor na to LordTado?

LordTado ::

MadMicka:
to ne vem če so komunisti komunistom kaj izplačevali,ne moreš pa kar globalno rečt da je izplačevanje odškodnine idiotizem.To je stvar vsakega primera posebej.Kar pa se tiče dedovanja pa je odgovor ja da lahko hčer dobi odškodnino po materi,če je hčer bila prikrajšana v tistem času.Če pa je bila rojena po tem ko je bila mati izpuščena,pa nima pravice,oz ima samo mater pravico do odškodnine.

-----------------------
barac:škoda da to ni forum,kjer dobiš kaki nasvet kam se obnit itd.,ampak karanje in pichajzlanje sem ter tja...
ne vem zakej začneš politizirat pa karat,če je dejstvo da se v prejšnjem sistemu ni dalo zrihtat nič,ker se odvetnik ni obrnil proti državi,
sedaj pa se da in zato iščem kaki konkreten nasvet,brez teorij...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Ziga Dolhar ::

Še vedno čakamo na konkretizacijo tvojih precej hudih obtožb odvetnika.

In odgovor na vprašanje, zakaj niste SAMI vložili zahteve, če ste imeli že "vse pripravljeno".
https://dolhar.si/

jype ::

LordTado> če je dejstvo da se v prejšnjem sistemu ni dalo zrihtat nič,ker se odvetnik ni obrnil proti državi,

Radi bi konkretno ime. Če je res, se ti bomo vsi opravičili za dvome v tvoje pisanje in ti izrekli priznanje.

Če tega ne moreš, lahko zgolj sklepamo, da skušaš na poceni način priti do denarja, do katerega bržkone nisi upravičen, kar je (kolikor se jaz kot laik spoznam) tudi kaznivo.

LordTado ::

jaz iščem odgovore in nasvete,do odškodnine ma pravico moja mati...


kar pa se tiče samovložitve zahtevka,pa je to podobno kot bi šel iskat iglo v senu.Nažalost je tako da ti eni odvetniki
znajo več,drugi manj.Če o sodstvu v slo veste tolk,pol lahko tak vidite kako so eni "brez izgubljene tožbe,ali večina dobljenih"...

Dejstvo pa je tudi to da so takrat v 90 letu podatki bili zakriti kdo vse je bil obsojen po krivem,zdej pred kratkim pa so jih objavili.

-------------------------------
raje mi napiš keri odvetniki so bolš na teh odškodninah,kateri ne,nepa da delam kaznivo dejanje,ker hočem do upravičenega dnarja,-(oz moja mati,sej vseeno)>že zato si mi dolžan opravičilo!

ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

jype ::

Se ti opravičujem. Domneval sem, da ne želiš povedati imena odvetnika (za katerega praviš da te je nategnil) zgolj zato, ker dejansko nisi upravičen do odškodnine.

Ti kar povej njegovo ime. Bo bolje za vse.

Barakuda1 ::

LordTado

Glede na tvoje dosedanje pisanje sklepam, da ti ni tuje občevanje z odvetniki.
Ker pa si pravzaprav obtožil celotno odvetniško populacijo (ki je delovala vsaj v letu 1992), da so bili "agenti" nekdanje YU, ti pač nihče (pameten) ne bo postregel s konkretnim imenom.
Mimogrede, tudi odvetnik Peter Čeferin, ki si ga ti omenjal, je bil odvetnik že v tistem obdobju, ki si ti obdolžil vse odvetniki, da si niso upali zastopati interesov svojih strank.

Ker pa se s tvojim izmotavanjem iz godlje, ki si si jo sam zakuhal, poskušaš sedaj nekorektno, kot kak Kalimero, izvleči iz neprijetne situacije, se s tem tudi oddaljuješ od teme same.

V kolikor boš tako nadeljeval, se bo ukrepalo v skladu z določili 2. člena pravil ST.

imagodei ::

LordTado@ ne vem zakej začneš politizirat pa karat,če je dejstvo da se v prejšnjem sistemu ni dalo zrihtat nič,ker se odvetnik ni obrnil proti državi,

Dejstvo je to? Kakšno dejstvo? Zaenkrat poslušamo samo "Rekla kazala". Se boš moral pa malo bolj potrudit, če boš želel takole debatirat. Letnica, ki jo omenjaš, 90-92, je pa kvečjemu idealna za reševanje omenjenega problema. Ravno smo se otresli starega režima; če ste imeli v rokah vso dokumentacijo, je bila CELA NOVA DRŽAVA na vaši strani!

Halo?
- Hoc est qui sumus -

LordTado ::

bil je odvetnik v murski soboti,imena raje ne,leta 90 je probala vložit zadevo,potem pa se je vse ustavlo.

To da lahko uveljaviš odškodnino je sedaj po letu 2000 ko je janša prišel gor in so dali zakon not da lahko terja odškodnino tudi posameznik civilist,takrat po krivem obsojen,oz žrtev komunizma,ne samo domobranci,itd.

Babica pa je hotela to čim prej rešit ker je bila slabega zdravja in takrat je lahko dobil odškodnino samo posameznik.ne pa svojci,če bi umrla.
Ker je nažalost umrla 95,pa sedaj mi delamo na tem,ker je mogoče tudi dedovanje!


--------------------
imagodei:država je bila na naši strani od 92 leta??? papirji pa so komaj sedaj prilezli na dan,zakaj pa prej janševo vlado niso čistili sodišča in kleti tam???
----------------------------
barac:tudi jaz se strinjam da zakleneš temo,ker nima smisla iskati skupnega jezika.Prišel sem pač iskat odgovore,
če pa se barantamo pa škoda energije.Mislil sem da bi kako info dobil zastonj in ne plačeval odvetnike za nasvete,ampak ne bo šlo.
Škoda da ni tko kot na temi elektronika ko lahko računaš na koristen odgovor,ko pa se tema tiče človeštva pa 100 ludi 100 čudi...

ajde

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Barakuda1 ::

Dejstvo pa je tudi to da so takrat v 90 letu podatki bili zakriti kdo vse je bil obsojen po krivem,zdej pred kratkim pa so jih objavili.


Še ena iz arsenala tvojih cvetk.

Zakon o popravi krivic je bil sprejet oktobra 1996. Tak zakon ni bil sprejet zarad lepšega, pač pa zato, da bi se sanirale krivice za katere se je vedelo.
Podatki torej niso bili v tem obdobju več noben bav-bav, pač pa dejstvo s katerim se je naša družba soočila na zakonit in civiliziran način.

Res pa je, da so dobili (predvsem politični) zaporniki in obsojenci, na posebnem zakonu utemeljeno možnost uveljavljanja svojih upravičenj.

To, kar naj bi se bilo objavilo šele pred kratkim, pa je le seznam imen, oziroma popisnih (evidenčni) listov.
Na temu seznamu so tudi imena tistih, ki so svoje odškodninske zahtevke že realizirali in podobno.

Ta seznam ni bil niti obvezen, niti nujen, za uveljavljanje pravic po prej citiranem zakonu.

Če se torej na zadeve ne spoznaš in jih ne poznaš, povrhu pa si še izmišljaš žaljivke na račun odvetnikov, pač razmisli kaj in o čem pišeš, če želiš, da te bo kdo resno jemal.

LordTado ::

moderator si pa tolk veš o teh stvareh,pa krancaš namesto da bi napisal nasvet?

človek verjame takrat ko to vidi...

vloži energijo raje v pomoč , kam se obrnit...

Barakuda1 ::

To da lahko uveljaviš odškodnino je sedaj po letu 2000 ko je janša prišel gor in so dali zakon not da lahko terja odškodnino tudi posameznik civilist,takrat po krivem obsojen,oz žrtev komunizma,ne samo domobranci,itd.


Žal, sem svoj predhodni post objavil, predn sem videl tole tvojo :| , da ne rečem kaj (najmanj - politično nekorekten pamflet).

Še enkrat (zate, pa še za koga)

Zakon o popravi krivic (ZPKri) sprejt 11. oktobra 1996, s podpisom Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
Jožef Školč

v svojih uvodnih določbah določa

SPLOŠNE DOLOČBE


1. člen

(1) Ta zakon ureja pravico do povrnitve škode in pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivšim političnim zapornikom in svojcem po vojni pobitih oseb, postopek za uveljavljanje teh pravic ter organe, ki odločajo o teh pravicah.

(2) S tem zakonom so določeni tudi posebni pogoji in postopek za spremembo pravnomočne kazenske sodbe.


2. člen

(1) Bivši politični zaporniki po tem zakonu so vse osebe, ki so bile v času od 15.5.1945 do 2.7.1990, na ozemlju sedanje Republike Slovenije neopravičeno in v nasprotju z načeli in pravili pravne države, zaradi razrednih, političnih ali ideoloških razlogov obsojene v sodnem ali upravnokazenskem postopku na kazen odvzema prostosti ali jim je bila prostost odvzeta v teku teh postopkov na podlagi predpisov iz 3. člena tega zakona ali drugih predpisov, če je bil zakon zlorabljen na zgoraj opisan način.

(2) Po vojni pobite osebe po tem zakonu so vse osebe, ki so bile ob pogojih iz prejšnjega odstavka obsojene na smrt in je bila smrtna kazen nad njimi izvršena.

(3) Ob pogojih iz prvega odstavka tega člena se za bivše politične zapornike oziroma po vojni pobite osebe štejejo tudi osebe slovenske narodnosti, ki so bile obsojene pred sodiščem drugih republik ali federacije nekdanje Jugoslavije, če imajo te osebe oziroma v primeru po vojni pobitih oseb svojci iz četrtega odstavka tega člena, v času uveljavitve tega zakona stalno prebivališče na ozemlju sedanje Republike Slovenije in so državljani Republike Slovenije.

(4) Svojci po vojni pobitih oseb po tem zakonu so osebe, ki so po predpisih o invalidskem in pokojninskem zavarovanju upravičene do družinske pokojnine po teh osebah.


-----------------


Kot vidiš, ni bil Janez Janša tisti "odrešenik", ki je šele v letu 2000 in še nekaj, omogočil odpravo krivic, pač pa že oblast daleč pred njim.

Zdaj pa resno.
Nehaj zganjat politikanstvo, ker si se že itak dost osmešil.

p.s.
No, svoje obljube tud ne držiš (saj veš katere);)

LordTado ::

in kje kaj piše o dedovanju

lol ne nisem se mogel držat moje obljube ker drugače,kot da se ne "osmešiš",ne prideš do kakih odgovorov.

Zakej ne daš takega odgovora takoj na zaćetku,pa kake zakone s tem povezane kot si dal sedaj.Če te je kaka izjava zmotila,
ignoriraj,pa daj taki odgovor takoj na začetku.

tnx

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Barakuda1 ::

vloži energijo raje v pomoč , kam se obrnit...


Kot moderator in kot uporabnik sem zmeraj pomagal in svetoval vsakomur (če sem le lahko in znal), ki je bil korekten.

Ne čutim pa nobene obveze (ne moralne ali kakršne koli druge), da dajem nasvete nekomu, ki se skrajno nekorektno obnaša in nekorektno obtožuje ljudi, ki so svojo profesionalno karijeru piosvetili temu, da pomagajo ljdem v uveljavljanju njihovih na zakonu utemeljenih upravičenj.

LordTado ::

poglej barak,jaz se nočem prepirat pa širit negativne energije ampak če mi nepišeš to:

ki se skrajno nekorektno obnaša in nekorektno obtožuje ljudi, ki so svojo profesionalno karijeru piosvetili temu, da pomagajo ljdem v uveljavljanju njihovih na zakonu utemeljenih upravičenj.


potem ti lahko samo rečem da bi lahko takrat šel z mojimi okrog in videl se ni dalo zrhitat nič,sedaj se da...

spoštujem odvetnike,ker so pametni ljudje in pomagajo ljudem,ampak babica nima primera rešenega...(pa ne to spet vzet kot karanje odvetnikov)

jaz ne vem kako ti to naj drugače napišem,da bo razumljivo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Barakuda1 ::

in kje kaj piše o dedovanju


Ta, pa tudi kateri drug forum, ni namenjen šolanju in izobraževanju iuristov.

Če želiš pridobiti bolj poglobljena znanja s področja prava, se pač vpiši na eno izmed obeh fakultet (katera ti je pač ljubša in bližja).

Ko jo boš uspešno končal, boš naredi že velk prvi korak, da se boš pričel vspenjati do mojega nivoja;) (takrat me takšnih stvari tudi ne boš več spraševal - upam vsaj).


Do takrat, pa....žal si boš moral pomoč poiskati pri tistih, ki si jih obdolžil, da so tako ali tako v službi državnih interesov.
Če pa si dost pameten, pa lahko zadevo urediš tud sam. Upam, da zaradi tega ne boš "ob službo";)

Barakuda1 ::

potem ti lahko samo rečem da bi lahko takrat šel z mojimi okrog in videl se ni dalo zrhitat nič,sedaj se da...


Ne nakladaj in ne vleči se ven ko kakšna p***a

Sploh ne bi bil reagiral na tvoje pisarjie, da nisi zapisal

Babica je 90-92 leta že imela vse sestavljeno in v mapi samo odvetnik še je mankal.Potem pa je šla do odvetnika, ki pa ji je rekel da si ne upa vložit zahteve,ker bi bil ob službo!To pa zaradi komunizma (ki ga eni tako na veliko hvalijo),


Tvoja osnovna trditev je bila, da se je odvetnik bal zastopati interese svojih strank, ter da je bil njegeov strah utemeljen, saj se je zaradi komunizma bal za službo

halooo, in to leta 1992

Res, dost te mam. Najprej si skrajno nekorekten, in si izmišljaš laži s katerimi si žaljiv do neke konkretne skupine ljudi kar na počez, sedaj se pa ven vlečeš kot kašna mona, kot bi temu primorci rekli.

No, na vašem koncu (torej tam, kjer je babica menda našla tistega "odvetnika"), poznate še en bolj sočen izraz ...je ena čist navadna p***a.

Upam, da se razumeva.

Torej. Če potrebuješ pomoč, čimprej k... hhhmmm...., odloč se h komu;)

LordTado ::

hvala za pomoč

upam da zmagaš,če boste kdaj meli najmoderator,glasujem zate:)

če bi mi dal kako ime odvetnika,ali bilo kdo drug,bi blo,
sedaj pa se menim z električnim vlakcom ki se vozi v krog,
če sam nisi ugotovil tega.

----------------------------
če bi bil nek moderator bi m takoj na začetku napisal da treba izpolnit izjavo,pa te zakone dal gor ki si mi jih dal zej z velikimi mukami,
ali pa bi takoj zaklenil temo.To da krancaš pa je itak primitvno.
Mal vprašej Azrael-a,ki je človk na mestu...

lp

jype ::

LordTado> če bi bil nek moderator

Je moderator. Skladno s svojimi pooblastili in dolžnostjo in vestjo (ker je sam tudi odvetnik, če se ne motim) je takoj reagiral na tvoje obtožbe. Ker jih nisi pripravljen podkrepiti z dokazi, bomo kar privzeli, da so neutemeljene, tebe pa označili za žaljivega lažnivca.

LordTado ::

če je odvetnik pa še tolk hujše,ahhh

sam je napisal da pomagajo ljudem,če pa sem jaz kaj narobe napisal,pa naj opozori,nepa kara,tako kot tudi ti smatraš ljudi...

če bi mu dal kakih 500 eu bi verjetno dal kak nasvet,ali kako?

ne vem zakej je tko težko rečt to pa to naredi,namesto da žalim odvetnike in sem lažnivec...

če je to moderatorsko potem bi jaz zaklenil temo ampak nimam pooblastil..

tolko o tem,sicer pa bi se strinjal z uporabnikom zgoraj,da raje dajte kak nasvet kot pa izlivate svoj ego na nas ki iščemo kak pameten nasvet...

Ziga Dolhar ::

Počasi se boš moral vrnit na temo. Glede na to, da se vztrajno izogibaš sodelovanju in odgovarjanju na relevantna vprašanja, se more tale tema kmalu smatrati za nepotrebno.
https://dolhar.si/

jype ::

Posluš, ti, sine Tado.

Če bi rad nasvet, potem je pametno, da zanj prosiš v vljudnem, ne pa žaljivem tonu.

Bi mi ti povedal, kako se "navije mašino, porihta sistem", nesposobnež?

Seveda ne.

LordTado> če je odvetnik pa še tolk hujše,ahhh

Saj ti je želel pomagati, pa nisi povedal, kateri odvetnik se je tako nemarno izneveril etiki. Zdaj pa najverjetneje ne bo nič, dokler ne plačaš po ustrezni tarifi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

LordTado ::

saj sem enkrat rekel že naj zaklene temo,ampak zgleda da so moderatorji tistie vrste,ki se radi cinčkajo:))

je pa zanimivo gledat take:)
še bolj pa chatat:)mal za dolgčas,ker tole cinckanje je itak že izven teme,samo gledat je zanimivo kako vstrajen ego ma kdo:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GERICOM 26" TFT-zaslon za 249€?

Oddelek: Kaj kupiti
244481 (3411) driver_x
»

prometna in odškodnina čez čas

Oddelek: Loža
293739 (2085) andromedar
»

vojna odškodnina

Oddelek: Loža
122456 (2049) lepovreme
»

menjat grafo ali kej

Oddelek: Strojna oprema
221321 (1084) mtosev

Več podobnih tem