» »

Streznik za manjse podjetje (17 uporabnikov)

Streznik za manjse podjetje (17 uporabnikov)

OmaDesala ::

Manjse podjetje: priblizno 13-17 uporabnikov bi zelelo postaviti streznik. Del skupnih apliakcij bi teke lna strezniku (materialno in skladiscno poslovanje). Morda bi bil tam tudi mail streznik. Kaksna bi naj bila konfiguracija (vrsta raida, kolicina ram, vrsta CPU)? Lahko kdo s prve roke pove kaj je potrebno paziti pri nakupu.

Hvala v naprej za vse informacije.
  • spremenilo: OmaDesala ()

beo ::

Daedalus ::

Mah, overkill. Karkoli s SATA pogoni in 2GB rama bo kul. SATA diski - precej cenejše kot SAS, definitivno, pa za 17 ljudi ne rabiš lih nevem kake mašine. En solidn raid preko diskov (npr. raid 5), redundančna mrežna, pa si že tam. Plus, razmišljaj še o backupu - če ne bo preveč podatkov, bi znal že kak zunanji disk zadoščat, al pa tračna enota. Odvisno od želj in proračuna. Prej mi zgleda on G3 bolj primeren, resnici na ljubo. Z dodatnim diskovjem, ramom in tračno enoto in UPS-om še vedno prideš pod ceno G5. 17 uporabnikov pa tud ni nek kunšt za obesit gor.

Pod one aplikacije verjetno padejo kake baze podatkov? Ram - 2GB will do za naslednjih par let ob taki uporabi. Ostalo sem pa že napisal. Čeprav mogoče malo več podatkov o uporabi ne bi škodilo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

beo ::

Morda. Vendar, če je pomembna stabilnost in zanesljivost potem G5 (HW bbwc raid, hot plug diski in napajalniki, 3 letni nbd on-site support, tiho delovanje). SATA diski pa imajo pri HP-ju žal samo enoletno garancijo... Glede na to, da je kupec podjetje, verjetno cena ni prvo merilo; pa še ddv si lahko odbije.

FrEaKmAn ::

mene zanima tudi nakup serverja, vendar koliko doda ime HP k ceni? Če kdo ve koliko bi stalo, če bi se kupovalo po delih?

just_a_cook ::

Sam vzdržujem strežnik za 16 userjev. Moram povedati, da je 15 že meja ko se poznajo zmogljivosti.
Delajo pa na istem. Skupna aplikacija z SQL bazo, malo sharanja datotek in to je to.

Sedaj imam 2 GB rama, Pentim 3 GHz, RAID, ... Moram priznati, da je že premalo to. Preveč dela vse na maksimumu.
OS je win2003 SBS.
==================
Just a cook

just_a_cook ::

Morda še to: imamo 4 serverje in najbolj sem zadovoljen s Fujistsu Siemensi. Naceloma za isti denar kot HP se mi zdijo boljši, podpora SW za server ipd je mnogo boljša.

Ime pri serverju koliko pomeni? Hmmm pomeni kar. Sam sem enega sestavil po delih in mi je žal. Predvsem odsotnost SW za nadzor, support, ... če vse sešteješ na dolgi rok ugotoviš, da je npr. 200 € za "ime" se splača.
==================
Just a cook

Zgodovina sprememb…

beo ::

Če sestaviš po delih je lahko celo dražje, zgubiš pa kar nekaj priboljškov. HP strežniki (razen osnovnih) imajo npr. remote admin kartico (ILO2), v katero vtakneš dodatni mrežni kabel in se lahko konektaš na izklopljeno mašino jo prižgeš, resetiraš, ugasneš... Druga pomembna stvar je podpora oz. servis. Prvi strežnik sem si sestavil po delih in ko je crknil ram, sem ga moral tovoriti na servis, kjer so ga popravljali 2 tedna. Kasneje, ko sem prešaltal na Dell sem zraven dobil tudi nbd on-site support, pa niti nisem vedel kaj je to. Dokler ni crknil disk in se je v nekaj urah po prijavi na vratih pojavil serviser z nadomestnim delom. Kasneje sem ugotovil, da je Dell v splošnem predrag (vsaj pri nas, nemška izpostava pa v Slo ne pošilja), medtem ko je hp-jevih distributerjev malo morje, tako da ugoden nakup iz eu ni bil problem. Konkretno sicer lahko pohvalim le model, ki sem ga že omenjal in priporočal (je zelo dobro zasnovan, komponente so prakticno vse na klik in, kar je pri strežnikih redkost, precej tih, celo v konfiguraciji s tremi 10k sas/scsi diski).

Brand-name produkti imajo sicer tudi nekaj slabosti:
- pri dodatni opremi si vezan na enega proizvajalca (HP hot plug diski so npr. v posebnih kletkah in ne moreš kupiti kakšnega drugega proizvajalca, podobno velja za redundančni napajalnik; kompatibilni rami pa na srečo obstajajo),
- konkurence je manj, pri nas so cene pogosto zasoljene.

OmaDesala ::

NA koncu smo se odlocil za sistem podoben temu Povecal ismo samo ram in naredili raid HDD.
Ne gre za zahtevnejse operacije, in po zagotovilih proizvajaca SW opreme zadosca za nase potrebe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov strežnik za malo podjetje

Oddelek: Kaj kupiti
366117 (4421) woow
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515652 (12747) ta-mau
»

Strežnik za faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
594238 (2768) kmarjan
»

Kje v SLO kupiti server za 5000Euro?

Oddelek: Kaj kupiti
433821 (2863) piek
»

SATA dnevno menjavanje diskov

Oddelek: Strojna oprema
121565 (1363) Mr.B

Več podobnih tem