» »

Strežnik za faks

Strežnik za faks

«
1
2

ufek ::

Pozdravljeni.

Na naši fakulteti bomo v kratkem nabavili strežnik, ki bo služil za študente. Torej na njem bo nekaj spletnih strani, ki delujejo na php+mysql. Poleg tega bo služil tudi kot mail strežnik, za skupne e-mail račune posamezne generacije študentov, ter kot ftp strežnik za dodajanje raznih študentskih gradiv. Ker si strežnik financiramo študentje sami, imamo omejen budget in sicer je to do 700€.

In zdaj k vprašanju. Zanima me, kaj je bolje kupiti, "pravi" strežnik (npr. HP) ali pa sestaviti navaden računalnik? Gledal sem strežnike od HP (npr. tale) a so cene kar navite in za 700€ ni bogve kaj za dobit (povečini je premalo rama in diska). Za navaden računalnik bi verjetno bolje skozi prišli, a ne vem če se tu fejst pozna razlika med strežniškim in navadnim CPU-jem? Grafična je seveda dovolj integrirana. Torej, bil bi zelo hvaležen, če me lahko kdo napoti na pravo stvar za naše potrebe. Torej ali kak pameten strežnik ali pa navaden računalnik do 700€.

Hvala!

Ziga Dolhar ::

Čist tko - jest sem januarja letos nabavljal rack strežnik zase - mal za igranje.

V Sloveniji mi je ljubi FMC ponujal Dell R200 za 1900 EUR. V UK je bila identična konfiguracija ca. 450 GBP plus davek. Težava je, da dell.co.uk ne pošilja izven UK. Tako me je nakup, skupaj s poštnino z Irske do kolega v UK in od njega do Slovenije plus 50 funtov njemu v "zahvalo" vse skupaj prišlo 900 EUR.

Nauk - premisli o nakupu izven Slovenije.
https://dolhar.si/

ufek ::

Žiga hvala, vendar moramo uradno dati razpis in zbrati vsaj tri ponudbe (ker gre preko društva študentov). Tako da smo žal omejeni na SLO.. :|

Gost ::

Zakaj v študentskih svetih vsi nabavljajo svoje strežnike? Lahko zagotovite ustrezno vzdrževanje in upravljanje? Elektrike na faksu nikoli ne zmanjka? Kaj boste naredili, če se vam bo pokvaril disk?

Jaz bi na vašem mestu vzel kak VPS hosting izven Slovenije ali pa pač kak običajen hosting v Sloveniji. Pridete skozi za manjšo ceno in z boljšo storitvijo.

Gandalfar ::

A je kaksen razlog zakaj mailov ne postavitve na google groups?

5er--> ::

Ker je importat že obstoječe mailing liste na google groups prava nočna mora.
Lahko dodajanje ljudi v grupo kakorkoli obrazložiš... google (boti) ti bo stvar zavrnil.
Aja... seveda ne moreš nikogar kontaktirat. Pa za vsako dejanje (da ti povejo, da stvar ne bo šla skozi) si vzamejo ene 3 dni ali pa nedefinirano več.
Pol greš malo pogooglat in ugotoviš, da imajo ostali iste probleme. Neuradna rešitev? Vsakih 24 ur lahko na mailing listo dodaš 10 ljudi.

Tisto, da bi folk samo povabil v skupino pa tudi ne pride v poštev. Za to da si "polnopravni član" grupe (da lahko tudi pošlješ mail), si mora namreč vsak naredit google account (in pol razlagaj, da lahko google account deluje tudi iz ne gmail naslovov), stvar nekajkrat potrdit in se nato prijavit v google grupo... tega v glavnem nihče ne bo delal. Na koncu pa boš imel polno ljudi, ki bo pravilo, da so vse naredili in te kregali zakaj jim mailing lista več ne dela. Dvomim da so zadnje čas karkoli poenostavili.

Google apps mailing liste pa so s5 ena svoja zgodba...

ufek ::

Jaz nisem nikjer v svojem vprašanju napisal o smotrnosti nabave strežnika vs. hosting. Rad bi le nasvet po katerem sprašujem a je to tako težko?

Hvala tistemu, ki mi bo odgovoril na vprašanje.

Gost ::

Ok, razumem, ampak to je navsezadnje precejšen problem, ker tudi v državni upravi se danes nihče več ne vpraša o smotrnosti kakšnega nakupa. :)

Za 700 EUR se vam potem splača raje navaden računalnik po meri, saj dobite več za isti denar (raid, več rama, več diskovnega prostora). Za komponente pa bi rekel, da raje vložite v ram, disk kot pa v kak izjemno močan procesor.

BlaY0 ::

ufek: Če kupujete strežnik, potem predlagam brand. Se pravi Dell, HP, IBM in sicer s 3 ali 5 letnim NBD planom. Imaš pa danes variante, ko ti štacuna ponuja svoj "garancijski plan" oziroma zavarovanje. Pri teh zavarovanjih si dobro preberi zavarovalne pogoje. Drugače pa ne vem zakaj si omejen na Slovenijo??? Katera uredba pa zapoveduje omejevanje na "Spodnji Duplek"? Zberite tri ponudbe iz cele EU! Brandi kot sem jih naštel zgoraj imajo evropsko ali celo worldwide garancijo oziroma service plan.

Wox ::

Plan je seveda dobro imeti vedno na toplem.

Pyr0Beast ::

Navaden komp z dobro plato, dobrim napajalcem, nekaj diskovja v raidu in dobrim, na pol pasivnim hlajenjem, da se nabira čimmanj prahu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

DC- ::

Jaz sem za brand.
Zanesljivost je res boljša.

Če pa vam je nepomembna zanesljivost pa je tudi custom made OK.

Gandalfar ::

Ali lahko malo bolj utemeljis "zanesljivost" branda, ki je vredna 40% visje cene?

Ales ::

Za začetek bi predlagal, da se ugotovi vse dejanske potrebe. Tudi za razpis boste to potrebovali...

- se bodo strani/aplikacije na strežniku povezovale na kake druge obsoječe sisteme (LDAP, AD)?
- koliko e-mail accountov pričakujete?
- kdo bo administriral strežnik, je ta strošek vštet v teh 700 EUR in če ne, ali sploh obstaja proračun za to?

Potem bo lažje padel kak nasvet za minimalno strojno opremo in izbiro OS-a, morebitnega ločenega backupa...

Kar veliko ste si zastavili, z zelo omejenim proračunom.

Pyr0Beast ::

Zanesljivost branda je objektivne narave.

Kaj ti koristi HP server če, ko crkne ne dobiš delov zanj. Za navaden komp pogledaš naokoli po trgovinah in ni vrag da ne dobiš kaj. Da ne omenjamo, da so proprietary deli svinjsko dragi, računaj vsaj 200€ za plato, poseben ram, in še bolj čuden PSU.
Nabavi čimdostopnejše zadeve in to je to. NI garancije da bo HP/IBM/DELL kaj boljši. Ravno na te karte špilajo, saj mnogokrat se zadeve v IT oddelkih kopujejo s tem razlogom, da se izogibaš krivdi, saj to pa je ja priznana znamka in se prevečkrat dobi slabše izdelke, kot bi se jih lahko.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BlaY0 ::

Zanesljivost pa res ni objektivna. NoName zadeva ti lahko dela 20 let, brand zadeva pa crkne po enem letu. Prav tako je lahko ravno obratno. Zato pa se je treba osredotočiti na to, da kupiš "storitev".

Ko kupiš HP ProLiant s 3 ali 5 letnim NBD planom kupiš v bistvu storitev za 5 let. Ko gre kaj narobe, pokličeš, pridejo, zamenjajo, odidejo in gremo dalje. Amortizacijska doba je 2 leti, ti pa zadevo uporabljaš recom 5 let, potem prodaš/oddaš in nabaviš novi. Kdo se bo pa zdaj še jajcal pa iskal po štacunah pa s cekarjem na plac po ram hodil. Za to rabiš človeka, ki ga je treba plačati. Edino če pri vas ti to kar zastonj počneš.

Pyr0Beast ::

Pardon, subjektivna.

Ko gre kaj narobe, pokličeš, pridejo, zamenjajo, odidejo in gremo dalje.
V brezčasnem idealu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MTm2H37rqt7B ::

Tak support dodatno stane. Vsi to pozabljajo. Se posebej ce zelis da imajo 1:1 kopijo tvoje kiste nekje v blizini.

Ne bluzite. Se disk traya za HP kisto ne mors posebi kupit :)

Ze to, da je budget omejen na 700E enkratno, pove veliko.

Zgodovina sprememb…

MTm2H37rqt7B ::

400-500 E za kisto

200 E za rezervne dele in za kaksno uro,dve administracije.

Za 500E pa ze dobis kisto z 8GB rama, 2TB prostora v raidu, pa kaksen dual core bo cez glavo. Simple ohisje, napajalnik pa neka grafa.

Kot rezervni del kupis napajalnik, 1 disk.

Tko bi jaz naredu.

Dokupis se HDD usb dock - ki ti sluzi za priklop 'backup' zunanjih diskov.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

V bistvu sploh nisem videl da je budget 700 EUR. Za 700 EUR se še razpisa ne splača pripravljat, ker že to stane skoraj 700 EUR. Pozabljate, da je tukaj v bistvu budget 1500 EUR, 700 gre za mašino, nategne se enega študenta da zastonj za to skrbi, nekdo pa 800 v žep pospravi. Klasika. Sej bo študent Janez to na Linux-u zrihtal pa bo "džabe".

Takle home-project budget server lahko potem narediš tudi za 300 EUR. Saj ni treba, da je "top notch". Kje pa naj bi potem to stalo? Strežniška soba? UPS? Če je vsa potrebna spremljajoča infrastruktura "zastonj", potem se to splača, drugače ne.

pux: Vsi brand serverji pridejo že z default 3 do 5 letnim planom. Dokupiš samo še NBD in to je to. Če ne rabiš NBD tudi prav. Za 1:1 kopijo in podobne reči je pa bolje zadevo vzeti pri kakem hostingu kot je že Gost predlagal, ker bo s fizičnim stroškov vsaj še za dodatnih 500 EUR na leto pa sploh nisem elektrike zraven štel.

MTm2H37rqt7B ::

Vse lepo in prav, vendar je vse to off topic.

Clovek je postavil dejstva:
- 700 eur budget (predvidevam enkraten)
- nezahtevne aplikacije

Predvidevam da je linija od faksa, kar bo za njih zastonj. Pravtako elektrika. Sami bodo pomoje tud instaliral OS in vse ostalo.

Vprasal je ali je bolje domac pcak ali brand server. Brand za tak budget odpade. Za tak budget dobis nek soliden pcak ki bo opravljal delo dobro. Ostane denar za rezerve dele, da studentje ne bodo cez 5 mesecev ko bo crknilo kaj brez materiala.

Bili so tudi dani razlogi zakaj se ne gre na cloud (google). Ocitno je zelja da sami naredijo vse.

Noben ni dal se nobenega predloga na spece OP.

@ufek: kaj te se zanima?

Faksi imajo itak razpise vsako leto za kompjutre, pac izberes nekaj kar ponujajo razpisniki + dodas se ram ali kaksen disk.

Tukaj kaj prevec za studirat in razglablat ni. Malo poglej razpise od lanskega leta oz. ponudbe od lanskega leta.

Zgodovina sprememb…

ufek ::

Vse lepo in prav, vendar je vse to off topic.

Clovek je postavil dejstva:
- 700 eur budget (predvidevam enkraten)
- nezahtevne aplikacije

Predvidevam da je linija od faksa, kar bo za njih zastonj. Pravtako elektrika. Sami bodo pomoje tud instaliral OS in vse ostalo.

Vprasal je ali je bolje domac pcak ali brand server. Brand za tak budget odpade. Za tak budget dobis nek soliden pcak ki bo opravljal delo dobro. Ostane denar za rezerve dele, da studentje ne bodo cez 5 mesecev ko bo crknilo kaj brez materiala.

Bili so tudi dani razlogi zakaj se ne gre na cloud (google). Ocitno je zelja da sami naredijo vse.

Noben ni dal se nobenega predloga na spece OP.

@ufek: kaj te se zanima?

Faksi imajo itak razpise vsako leto za kompjutre, pac izberes nekaj kar ponujajo razpisniki + dodas se ram ali kaksen disk.

Tukaj kaj prevec za studirat in razglablat ni. Malo poglej razpise od lanskega leta oz. ponudbe od lanskega leta.


Končno nekdo, ki je razumel moje vprašanje! Da povzamem: budget 700€ v enkratnem znesku, elektrika zastonj, linija od faksa, domena od faksa, prostor v pisarni prodekana študenta (ker je strežniški prostor prepoln), namestitev in administracija v lastni režiji (študenti in po potrebi sistemski admin, ki skrbi za strežnike našega faksa - zastonj).

OS: Win server 2008
Aplikacije: php+mysql: (pretežno joomla spletne strani - največ 10 različnih spletnih strani), forum, mail aplikacija (v stilu google mail)
Mail: okoli 20-30 računov
Ftp: okoli 20-30 računov
Disk: recimo 1TB

Torej, ker pravite da brand za ta budget odpade, potem bi vas prosil za kakšno konkretno konfiguracijo za ta budget. Če se komu ljubi in mi sestavi spisek komponent oz. že sestavljeno konfiguracijo, ki bi bila primerna za naš primer, bi mu bil neskončno hvaležen. Glavna pogoja sta zanesljivost sistema in pa hitrost. In pa matična naj bo z integrirano grafiko seveda.

Hvala!

ufek ::

V bistvu sploh nisem videl da je budget 700 EUR. Za 700 EUR se še razpisa ne splača pripravljat, ker že to stane skoraj 700 EUR. Pozabljate, da je tukaj v bistvu budget 1500 EUR, 700 gre za mašino, nategne se enega študenta da zastonj za to skrbi, nekdo pa 800 v žep pospravi. Klasika. Sej bo študent Janez to na Linux-u zrihtal pa bo "džabe".

Takle home-project budget server lahko potem narediš tudi za 300 EUR. Saj ni treba, da je "top notch". Kje pa naj bi potem to stalo? Strežniška soba? UPS? Če je vsa potrebna spremljajoča infrastruktura "zastonj", potem se to splača, drugače ne.

pux: Vsi brand serverji pridejo že z default 3 do 5 letnim planom. Dokupiš samo še NBD in to je to. Če ne rabiš NBD tudi prav. Za 1:1 kopijo in podobne reči je pa bolje zadevo vzeti pri kakem hostingu kot je že Gost predlagal, ker bo s fizičnim stroškov vsaj še za dodatnih 500 EUR na leto pa sploh nisem elektrike zraven štel.


Oprosti dragi BlaY0, če je takšna praksa na ostalih faksih mi je žal za njih, vendar na našem je nam, ki smo v društvu študentov, tutorjem in študentskemu svetu vedno prioriteta študentska dobrobit. Ne bašemo si vsi žepe z denarjem! Za teh 700€ smo morali prekleto prosjačit pri vodstvu in vsaj pri nas z letnim proračunom (ki je v bistvu drobiž) delamo čudeže!

MTm2H37rqt7B ::

Procesor INTEL
Core 2 Quad Q8200,
4 x 2,33GHz, S -
775, Boxed
1 131.10
odstrani

Gigabyte S775,
EP43 - UD3L,
DDR2, PCIe, SATA2
1 75.17
odstrani

DDR2 - RAM KIT
4096 MB, PC2 -
1066 MHz, CL5,
CORSAIR
2 214.62
odstrani

Grafična kartica
PCI-E 2.0 POINT OF
VIEW GeForce 9400
GT, Retail, 512MB
1 41.07
odstrani

Skupaj:
461.95

Phisje in opticno enoto po zelji.

Mogoce kje dobil malo bolj spodoben napajalnik od Enermaxa + kvalitetno hlajenje procesorja (recimo mugen za 30eur).

Ohisja za 30eur+ imajo ze ventilatorjev dost v ohisju da diskom ni vroce.

Review: quad core, 8gb raba in 2x 1tb disk.

Nisem se preseraval z i5 in DDR3, ker za take aplikacije kot imas namen je c2d in ddr2 dovolj. Mogoce bi lahko kaj prispraral z drugo plato.

Mogoce bo se kdo znal podati boljse mnenje.

+
HDD WD 1TB 7200
32MB SATA2 GREEN
POWER
2 166.02
odstrani

Skupaj:
627.98

Bi se dalo ceno se oklestiti, nekaj sem na hitro sklamfal skupaj. Recimo graficno das 8400gs, ki je cca 25 eur. Rame kaksne GEIL pa se prispara 20 eur. Sicer pa bos vidu, kaj bo na razpisu. Mogoce plato z ICH10R, da bi imel mirror. Potem moras edino pazit, da ce gre plata v maloro, da se zamenja z enakim modelom (da ma vsaj isti kontroler).

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Procesor c2q je čez glavo dovolj, 4 GB RAM bo zadosti, predlagam dva diska v RAID 1. Ker bo strežnik deloval 24/7 bi svetoval WD black ali profi serijo Seagata. Grafika najcenejša možna, GF 8400 je čez glavo dosti, ali pa kaj kar bo že na plati.

Mora bit ohišje za rack ali navaden stolp? Rabite UPS?

Pyr0Beast ::

Za grafo, stran od 8400, 7400, 8800, 7300 serij. Vzameš integrirano pa imaš še več placa v kišti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MTm2H37rqt7B ::

"prostor v pisarni prodekana študenta (ker je strežniški prostor prepoln)"

Najbrz navadno ohisje.

BlaY0 ::

ufek: Je že dolgo kar sem jaz na faks hodil, sem pa izkusil na lastni koži to "dobroto" in "dobrobit". Pri nas denarja za študente SPLOH ni bilo. Smo si sami svojo privat mašino sestavili in privlekli na faks...

Druga stvar je to kaj boste počeli na tej mašini. Če samo to kar si napisal zgoraj, je zadosti en star P4 s 512MB rama ali pa še to ne. Skratka ta mašina bo glede na zgoraj napisano "idlala" 90% časa.

Zato imam predlog. Preverite, če se slučajno odvija ali se bo v bližnji prohodnosti odvijala kakšna javna dražba kje v "javni upravi". Pa nabavite par starih Xeon serverjev za 100 EUR. Eden bo produkcijski, ostali pa za rezervne dele. Lahko preverite tudi pri raznih vendorjih kot so SRC, S&T, Simt za takšne stare sisteme. Iz lastnih izkušenj vem, da večje firme menjavajo ta hardver na par let in tega je kot blata. Problem je edino ker ponavadi razni šmuglarji vse to pokupijo za sitne pare, potem pa prek Bolhe po 10x višji ceni prodajajo.

Dami ::

Zato imam predlog. Preverite, če se slučajno odvija ali se bo v bližnji prohodnosti odvijala kakšna javna dražba kje v "javni upravi". Pa nabavite par starih Xeon serverjev za 100 EUR.

Če bi bla zadeva v server sobi je to vsekakor vredu ideja, sam 50db kište pa jaz ne bi mel v pisarni:)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

BlaY0 ::

Saj bo v pisarni od prodekana:D

Ales ::

Pol predlagam rack strežnik :))

Invictus ::

Tistih 700 EUR nameni za en hosting, boš lahko poplačal domeno, emaile, pa še kaj za par let s tistim denarjem, ki ga boš dal za škatlo ...

Ampak spet slovenska fora, če ima sosed, hočem še jaz. veljajo samo oprijemljive stvari (beri škatle).

Grem stavit, da bo v dveh letih server delal samo še "automagically" kot precej stvari v Sloveniji ...

LP I.

ufek ::

Kot sem že napisal, hosting odpade. Drgač pa hvala za nasvete, najbolj me seveda zanimajo kakšne konfiguracije.

@pux hvala! v kateri spletni trgovini si pa gledal te komponente?
@Ales ohišje navadno, UPS ne potrebujemo, raid 1 itak, podatki so na prvem mestu valda.
@Invictus o kakšnih sosedih ti govoriš mi ni jasno. Meni je pa res čisto vseeno kako imajo ostali to porihtano. Mi smo se odločili za to opcijo in ne vem zakaj bi bil to tak problem.
@BlaY0 če bo idle 90% sem zadovoljen. raje 90% kot pa 10%, rezerva nikoli ne škodi. Za tisto staro šaro , ki jo omenjaš (serverje podjetij) pa tudi odpade. Toliko placa pa spet nimamo, da bomo kopičili železnino.

Lp vsem!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ufek ()

Steinkauz ::

Mal je problem, ker plat z integrirano grafo ni glih na pretek.
Neki na hitr:
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/o...
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/n... (malo boljši napajalnik, še bolje bi blo corsair 450w)
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/m...
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/p...
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/s...
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/g...
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t... 2x
629,92EUR

Če so podatki pomembni bi sicer raje vzel:
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t... 4x
pa prideš na 673,94EUR

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Steinkauz ()

BlaY0 ::

ufek: Se pravi tebi je OK, če računalnik 90% časa nič ne dela in je non-stop prižgan (taka mašina bo kurila več kot 120W v mirovanju)? Kako boš sploh lahko upravičil smotrnost nabave? V privatnem sektorju dandanes o čem podobnem niti razmišljati ne smeš, kaj šele da bi udejanil.

Pyr0Beast ::

120W ? o.o
Zadeva je bolj ranga 80, če ne 60W.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ufek ::

@BlaY0 10% idle imamo zdaj na trenutnem strežniku, kjer je tudi osnovna spletna stran faksa in nemalokrat smo mi vzrok prezasičenosti in posledično mrka vseh spletnih strani. Hvala lepa za tako mašino, kjer bo spet šlo vse na knap. Kaj je narobe z večjo rezervo in opravilnostjo? A je res potrebno imeti 100% obremenjen cpu, da bo nakup upravičen? Sicer pa ne kupujemo za 1 leto, ampak za kaknšnih 10 let (mogoče se bo v tem času dokupil kakšen ram in disk oz. zamenjal kakšen pokvarjen del).

@Steinkauz hvala. Bom pregledal tvoj predlog zvečer, ko pridem domov.

Ostali predlogi pa so še vedno dobrodošli!


Lp.

klinker ::

Intel BOXDG41RQ, LGA775 (BOXDG41RQ) 62,10 EUR
INTEL DUAL CORE E6300 2,8GHZ S775 BOX 70,24 EUR
KINGSTON DDR-2 4GB/800 KVR800D2N6K2/4GB 82,07 EUR
2x SEAGATE 1TB SATA2, 32Mb, 7200rpm, Enterprise Storage (ST31000340NS) 2x 149,26 EUR
DVD/RW SONY AD-5240S-OB SATA 21,87 EUR
Ohišje ATX Chieftec 355W (CD-01B-B-355) 51,95 EUR

Skupaj: 586,75EUR pri nakupi.net

BlaY0 ::

ufek: 10 let? Pa ti si car!!! Še avtomobila danes nihče več ne kupuje za 10 let, kamoli računalnik! Čez par lete tebe tam več ne bo, kako veš kaj bodo tvoji nasledniki počeli? Zato pa se dandanes uporablja virtualizaciske tehnologije in koristi storitve hostinga, ker je enostavno zadeva skalabilna in plačuješ toliko kolikor rabiš. Če rabiš več dokupiš, pa tudi sam hosting provider nadgrajuje hardver kar tebe sploh ne zanima, cene se pa itak samo nižajo in si torej vseskozi na dobrem zmogljivem hardveru.

Pyr0Beast: Uff, to bi pa rad videl. Kako si pa seštel tole vse skupaj? 50-60W ti bo samo procesor kuril med idlanjem. Diska se bosta vrteli non-stop kar znese 12W, RAM 5W, grafična (če bo ločena) 10-20W, plata (z mrežno) 10W minimalno, napajalnik vsaj 5W in prideš hitro čez 100W.

Gost ::

Jaz si upam celo trditi še več. Tale komp bo kupljen le za trenutni mandat študentskega sveta, ki bo pa do oktobra 2010. Naslednje leto se bodo vaši nasledniki odločili iti na shared hosting. Tipična nadebudna začetnikost v politiki in precej nesmotrne odločitve. Navsezadnje je tukaj notri tudi davkoplačevalski denar.

Dami ::

Najdi (za začetek) 10+ folka, ki so pripravleni dat po 50€ (recimo) in postaviš zravn na kišti še lepo travnik (ftp) za rožice, stuff sam pa tak dobiš s torrentov (v bistvu kišto pol uporablaš kot seedbox). Pol pa vsako leto skup zberete nekaj malega in maš za upgrade. Bi bil presenečen koko takih kišt obstaja ;)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

st0jko ::

Procesor INTEL Celeron Dual Core E3200, 2,40GHz, Boxed 42.39
Gigabyte S775, EG41MF-US2H, DDR2, PCIe, SATA2 60.00
PATRIOT DDR2 ram, 2x 2GB PC2 - 6400 800MHZ s hlad. 81.89
Ohišje Midi ANTEC Two Hundred, črna, brez napajalnika 41.95
HDD WD 640GB 32MB 7200 SATA2/300 BLACK 2 125.57
Napajalnik LC Power Metatron LC8650 650W/14cm V2.2 79.85
Skupaj: 431.65 pri sestavi.si

Kaj več od tega močno dvomim da potrebujete, za 10 let se pa računalnik itak ne kupuje 8-O
keks?

ufek ::

Ne biti tako pikolovski! Hotel sem povdariti, da se kupuje server za več kot nekaj let. Itak da ne vem kaj bodo počeli zanamci in to me niti ne zanima. Nam je v interesu, da so stvari poštimane zdajle, ko za to skrbimo mi. Naši nasledniki pa se bodo morali za to sami potrudit in se učit na naših napakah ali pa graditi na naših uspehih. Upam da bo to slednje.

Kar se tiče vaših argumentov glede hostinga pa takole. Imamo veliko GB gradiv, programov in ostalih datotek in ne mislim zdaj jaz tega nalagat na nek oddaljen strežnik preko neta, če lahko vedno vse prinesem na prenosnem disku in skopiram na naš strežnik. Pa tudi potrebne aplikacije si lahko nameščamo po lastnih željah. Ne mislim pol prosit admine hostinga za vsako malenkost. Poleg tega je tu še veliki pretok podatkov, ki pa ga večina hosting ponudnikov omejuje oz. se pač to doplača. Mi potrebujemo neomejen promet. Saj pa nismo podjetje, kjer je spletna stran velika do 50mb in se spreminja 1x na leto. Pri nas pač vedno nekaj "prčkamo" in rabimo večji maneverski prostor. Pa nenazadnje nam je tako svetoval tudi sistemski admin na faksu. Navsezadnje pa ne vem zakaj vam gre to tako v nos. Jaz nisem postavil vprašanja o smotrnosti nakupa strežnika ampak kaj izbrati za omenjen budget, brand strežnik ali navaden pc. In če pc, kakšne komponente izbrati. In od vseh odgovorov je bilo uporabnih le peščica in tem se tudi zahvaljujem za pomoč.

Lp.

BlaY0 ::

Nič nam ne gre v nos, samo malo neumno se nam zdi. Če se boste na faksu tudi toliko naučili, kolikor "podatkov" boste prenesli, potem svaka vam čast. Kot sem že napisal zgoraj... za potrebe kot jih razbiram iz tvojih postov je zadosti mašina za 250 EUR. To je dual core Athlon, 4 GB rama, 320 GB diska in onboard grafika. Ne vem zakaj bi nucal več kot to, razen če misliš imeti gor zbirko filmov v nam vsem priljubljenem formatu.

SasoS ::

Kje pa je licenca za win2008 server? Sam prašam... ;)

ufek ::

@SasoS msdnaa. :) Drugače aa hvala vsem za pomoč.

Lp.

Daedalus ::

Ali lahko malo bolj utemeljis "zanesljivost" branda, ki je vredna 40% visje cene?


Poleg tega, da se običajno vgrajujejo malo boljše komponente kot recimo v plate za 30EUR, so namenski serverji obijačno tudi malo bolj premišljeno sestavljeni (ni recimo čudnih I/O bottleneckov) in seveda garnatirano delujejo s podprtimi OS-i.

OS: Win server 2008
Aplikacije: php+mysql: (pretežno joomla spletne strani - največ 10 različnih spletnih strani), forum, mail aplikacija (v stilu google mail)
Mail: okoli 20-30 računov
Ftp: okoli 20-30 računov
Disk: recimo 1TB


Tole ti poganja b.p. vsak navaden (ajde, da smo ziher naj bo dual core) Atom na Linux distribuciji po želji. Pa ene 4GB rama in 2x disk v softverskem raidu 1. In en mali UPS, da ne bo kišta riknila če kdaj sfali štroma za kako minutko.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BlaY0 ::

Malo sem gledal... za 700 EUR dobiš že i7 z 1TB diska, 8GB rama, nVidia grafiko, TV tunerjem, daljincem, WiFi vmesnikom... you name it.

MTm2H37rqt7B ::

@BlaY0: Kje si ti to gledal? Link plz.

BlaY0 ::

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gamerski PC

Oddelek: Kaj kupiti
141688 (411) rutifruti
»

Nov računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
252233 (2070) Nwanko
»

Računalnik do 2000 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
333740 (2853) Isotropic
»

Računalnik za 700€

Oddelek: Kaj kupiti
181451 (1028) g. Oden
»

Komplet računalnik za ~600€

Oddelek: Kaj kupiti
312101 (1645) tx-z

Več podobnih tem