» »

Elektronsko bancnistvo oz. placilo prek neta

Elektronsko bancnistvo oz. placilo prek neta

c0dehunter ::

Lep pozdrav,
najprej naj povem, da sem pregledal spletno stran moje banke, ampak je zelo nerazumljivo vse skupaj napisano za laika in polno nekih možnosti...
Namreč želim plačati položnico za mobitel, pa me zanima, če se to da kako preko IBANa ali SWIFTa, brez da bi moral pošiljati na banko dokumentacijo itd.. Obstaja kaka druga možnost?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Vikking ::

IBAN je enotni standard za zapis transakcijskega računa in je predpisan v okviru držav članic EU. IBAN poleg banke in stranke identificira tudi državo in vsebuje kontrole pravilnosti celotne številke računa.

SWIFT je bančna identifikacijska koda – je univerzalna metoda identifikacije finančnih institucij in služi olajšanju avtomatizacije procesiranja telekomunikacijsko izmenjanih sporočil bančnih in finančnih institucij.

Se pravi IBAN in SWIFT ni način plačila, ampak le številke za identifikacijo.

Za plačilo preko interneta rabiš recimo KLIK. To še vedno pomeni nekaj časa da ga naročiš ( se pravi greš na banko in ga "naročiš"), dobiš po elektronski pošti in navadni pošti kodo da si lahko naložiš certifikate. Je najceneje, da pa bi kar tako plačeval pa je potreben odhod na banko, pošto ali poslovno enoto v tvojem primeru poslovalnico mobitela.

c0dehunter ::

Hvala Vikking za pojasnitev nekaterih pojmov :)
Torej bo v vsakem primeru treba na banko. Čeprav slišal sem, da se da po novem plačevati posebne položnice tudi na bankomatih (sicer ne vem, če konkretna položnica spada med posebne položnice) , a se bom vseeno raje oglasil na banki in stvari uredil. Sem še namreč zelen v teh stvareh ;) Vse ob svojem času, pravijo.

Lep pozdrav
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ebay

Oddelek: Kaj kupiti
453483 (165) Ales
»

ebay.de način plačila

Oddelek: Loža
4612727 (4327) vilonja
»

Plačilo v tujino

Oddelek: Loža
4411356 (8807) Tilen
»

"money order" - kaj je to?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6212531 (10197) Tody

Več podobnih tem