» »

ANNEX A, ANNEX B

ANNEX A, ANNEX B

rikta33 ::

saos folk....zal, da moram povedat, da pri nasih operaterjih ne vedo razlozit' kaj je kaj......rezimiral bom zadevo.......v pisarni bom zamenjal router, ki naj bi kreiral VPN tunnel in stem omogocil povezavo z mojimi sodelavci v tujini...informatiki so mi namrec svetovali nakup 2 modela routerja ampak vse je odvisno, kateri Anneks uporablja Slovenija...Anneks B kao uporablja Nemcija in Slovaska..to naj bi bila vrsta modula ali kaj takega?! ....naj bi vec vedeli operaterji.....klicem nase operaterje in mi ne znajo razlozit, kateri tip modula uporablja Slovenija...kriza! ok than! zdej ne vem kateri router kupit, da ne bom imel potem tezave pri delu. by the way sodelavci so mi tud poslali dva linka, kjer je vse razlozeno ampak jaz nisem taksen master za racunalnike in pojma nimam kaj je kaj....razen, da kupim, priklopim in delam.....zato pa prosim vse, da mi pomagajo kateri modul uporablja Slovenija?????
Hvalaaaa
FRITZ @ Wikipedia!Box
Asymmetric Digital Subscriber Line @ Wikipedia

Mavrik ::

Najprej povej kak router sploh hočeš... takega, ki obenem dela kot ADSL modem, ali pa ima za WAN kar navaden Ethernet port? Ker v drugem primeru (ko je ADSL modem ločen) to kar ti sprašuješ sploh ni pomembno.
The truth is rarely pure and never simple.

rikta33 ::

Takole....trenutno imam modem, ki sem ga dobil od operaterja, potem pa nek' pocen router, ki gre ven! zdej pa sem dobil naslednje modele od Zytexa: model P-2602HWL-D3A, , ki naj bi bil primeren za Annex B ......ce pa imam link Annex A moram kao izbrati model P-2602HWL-D1A.....zdaj pa ne vem ce delujeta ta dva obenem ot modem ali ne.....
hvala za pomoc

Yacksy ::

V Sloveniji imamo po zaslugi telekoma pretežno AnnexB. Sicer ima Tuš Telekom nekaj tudi na AnnexA-ju, ampak velika večina je AnnexB. Čeprav AnnexA nudi boljše performance ....
Shit happens

amigo_no1 ::

Amis ima annex B in G.992.1 modulacijo.

Zgodovina sprememb…

BlazP ::

Ce se ze zatakne pri tem, kater aneks se uporablja v Sloveniji, kaj bo sele potem, ko bo treba nastavit vrsto enkapsulacije, PVCje ipd. na modemu.

Pusti raje, da se modem od operaterja ukvarja z aneksi in modulacijami. Uporabi namenski router za vzpostavljanje VPNja.

Ce nisi prisel niti do tega podatka o aneksu, kako mislis, da ti bo kdorkoli pri operaterju nudil pomoc, ko ti VPN na Zyxelovem modemu ne bo delal.

rikta33 ::

blazP,

halo folk...vidim, da so mnenja drugacna...ok, ce bo zadeva lazja, mogoce podatek, da sem privezan na Tuštelekom...kaj pa zdaj...eni pravijo Annex B, drugi pa Annex A....jacksy pravi, da Tuštelekom ima delno Anex A....zdaj pa res ne vem kateri router nabavit, ker je odvisno od Aneksov....groza!
hvala

Yacksy ::

Koliko VPNjev pa rabiš? Ker novi TušTelekomov modem (Draytek ) ti podpira do 2 LAN-LAN VPN tunela (PPTP, IPSec in L2TP) in teleworker VPN tunele. Tako da bi ti ga mogoče zamenjali, če bi to zahteval.
Drugače pa bi ti za sigurno na katerem DSLAMu si (AnnexA ali AnnexB) lahko povedali samo v tehnični službi. Je pa potem res nadaljni problem nastavljanja PVC-jev, enkapsulacij in podobnega. Ti podatki pa niso na voljo prav vse ;)
Predlagam ti, da si kupiš en drug ruter, ki ti podpira VPN-je in nima noter modema. Ne bi jaz pretirano kompliciral.
Shit happens

imagodei ::

Hmm,

samo nekaj me zanima... A vsi vemo, v čem je fora Annexov?

Annex A je v bistvu ADSL preko običajne telefonske linije (POTS). Annex B je ADSL preko ISDN.

Seveda je v Sloveniji Telekom leta dolgo forsiral ISDN linijo za ADSL, drugače sploh ni mogel/hotel vklopiti ADSL-ja. Zdaj imamo pa že dve leti možnost tudi t.i. popolnoma razvezanega ADSL-ja, kjer ti ADSL laufa na navadni POTS liniji.

Kako je možno ne vedeti, ali imaš ISDN ali POTS priključek? Zdaj, ali ti ne veš, za kaj gre, ali pa tehniki ne vedo. Skratka, poglej na račun za telefon.

Koliko je pa to važno glede vrste annexa na njihovi strani, mi pa tudi ni čisto jasno... Menda ima Nemčija res samo annex B, ampak kaj ima to veze? Saj VPN seja ne poteka na network layerju...

Al se glede česa motim, pa me bo kdo popravil?
- Hoc est qui sumus -

DeletedUser ::

Annex A funkcionira le z navadnim PSTN, Annex B pa dopušča uporabo tako ISDN-a kot
PSTN-ja. Sam imam recimo amis dsl + telekomov navadni telefon in adsl deluje v
annex B načinu.

Annex A sploh ni bil dovoljen pri nas kokr se spomnim. Glede na telekomov dokument
glede LLU naj bi bil trenutno za ADSL/ADSL2+/VDSL2 obvezen pri nas annex B. Za navaden
VDSL pa je menda dovoljen tud annex A (ali pa je bla tisto samo napaka v dokumentu).

OmegaBlue ::

Zgleda se preveč trudim samo ne vidim razloga zakaj kupuješ router, ki ima vgrajeni ADSL modem. Modem je veliko bolje da je ločen in te ne zanima kateri anex je router pa priklopiš preko navadnega etherneta pa je stvar rešena.

Maš kak poseben razlog zakaj stvar MORA met modem noter.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

imagodei ::

@Marv1234

Jaz mam sicer informacije samo iz Wikipedije, pa dobro, ti verjamem. :)

Ahem, no, sem malo raziskal zadevo vmes in ja, imaš prav. Kljub temu mi ni jasno zakaj tako komplicirat? Kot pravi OmegaBlue - pač naj mu modem zrihta Tuštelekom, oni bodo že pravega zrihtal, naprej ga pa ne briga več, kako teče zadeva. VPN povezave se itak ne dogajajo na Network layerju.
- Hoc est qui sumus -

bastadu ::

Da si malo sposodim temo:
Iz tujine sem dobil tale router/modem, na katerem sem opazil, da ima oznako AnnexA. Zanima me, če se mi sploh splača truditi, da bi zadeva delovala na Amisu namesto njihovega modema in Linksys VoIP vmesnika? Namreč do sedaj mi še ni uspelo ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Yacksy ::

Zelo na kratko. NE
Zakaj:

- Amis ima izključno AnnexB, torej se ti zatakne že pri modemu (se ne bo povezal na DSLAM pa da si papež)
- Amis ima tako topologijo na WAN-u (PVC-ji/VLAN-i), da je Vigor ne podpira
- Amis ti ne bo dal njihove topologije ali user namov in passow za VoIP račun

Nasvet:

Obdrži Amisov modem in uporabi Vigorjev WAN2 port, ki je Ethernet in ne ADSL (to je za Internet). Za VoIP si pač obsojen na jajčka, ki jih da je uporabnikom Amis.

Edit: popravu na AnnexB :)
Shit happens

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yacksy ()

bastadu ::

- Amis ima izključno AnnexA, torej se ti zatakne že pri modemu (se ne bo povezal na DSLAM pa da si papež)
Verjento si imel v mislih izključno AnnexB ... Sicer se mi je pa zdelo, da bo nekaj takšnega ... No kakorkoli, bom pač obdržal Amisov modem in tega Vigorčka uporabil kot zmogljiv router ... Hvala za nasvet!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tuš telekom trojček - počasen internet?

Oddelek: Zvok in slika
213594 (2016) KTr1sk
»

RDP preko kombinacije modem+switch ne dela

Oddelek: Omrežja in internet
7966 (895) ender
»

Siolov Sinope modem (?) in nekaj višji ping

Oddelek: Omrežja in internet
181778 (1522) Samson
»

Siol in ADSL modemi

Oddelek: Omrežja in internet
171779 (1391) Yacksy
»

telefonija preko interneta

Oddelek: Omrežja in internet
323118 (2465) wifi4all

Več podobnih tem