» »

vklop prenosnika

vklop prenosnika

far cry ::

Vedno ko vklopim prenosnik na električno omrežje,se v vtičnici zaiskri.Ali je to normalno?

Azrael ::

Vtičnica na steni, 230V?

Iskrenju se pri direktnem priklopu ni moč povsem izogniti, vendar je navadno komaj opazno, če sploh. Iskrenje nastane v trenutku, ko pride do prvega stika kontaktov vtikača in vtičnice. Takrat je stik slab, se pojavlja in izginja, kar posledično pomeni iskrenje. Če je vse prav to traja samo delček sekunde, saj so potem kontakti že trdno spojeni in težav s slabim kontaktom ni več (če so vtikač in vtičnica v dobrem stanju).

Polnilci prenosnikov se sicer priklapljo na el. omrežje direktno, brez stikala, vendar naj bi bili narejeni tako, da imajo mehak štart. To pomeni, da pri vklopu tok, ki ga polnilec potegne iz omrežja, ne naraste na polno vrednost v trenutku, ampak zlagoma, kar dobro zmanjšuje iskrenje v vtičnici.

Če je opazno iskrenje v samo eni vtičnici, zamenjaj vtičnico (oz. pokliči elektrikarja, če ni to tvoja specialnost), saj je vtičnica iztrošena. Če se iskri v vsaki vtičnici, zamenjaj omrežni kabel polnilca. Upam pa tudi, da ne priklapljaš prav boječe, da rineš vtikač v vtičnico izjemno počasi, saj potem prav hočeš, da se iskri.

Če se iskri na vtičnici prenosnika, je to normalno (in zelo slabo za prenosnik in polnilec), saj prenosnik uporabljaš povsem narobe! Najprej je treba povezati prenosnik s polnilcem in šele nato polnilec priklopiti na el. omrežje.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pudding ::

> Najprej je treba povezati prenosnik s polnilcem in šele nato polnilec priklopiti na el. omrežje.

Azrael, a lahko pojasnis to trditev? :)

Azrael ::

Lahko.

Za vse naprave, ki imajo vgrajene akumulatorje in zunanji polnilec (GSM, večina prenosnikov, nekatera merilna oprema itd) velja isto. Najprej priklopi napravo na njen polnilec in šele nato polnilec vklopi. Kako vklopiš polnilec je odvisno od polnilca samega ali s stikalom na njem ali polnilec enostavno priklopiš v vtičnico ali kaj tretjega, pač stvar izvedbe..

Če vklopiš najprej polnilec in ga šele nato priklopiš na napravo,
- prvič v večini primerov preklapljaš istosmerni tok (iskrenje in zažiganje kontaktov). Tudi tok je večji kot na primarni strani in
- drugič napravo in polnilec po nepotrebnem izpostavljaš tokovnim sunkom, saj funkcija mehkega štarta (soft start) ne deluje za take primere.

Saj običajno nič ne odpove, koristi pa tudi ne.
Nekoč je bil Slo-tech.

dëych ::

Pa tudi pri raznih adapterjih (npr. za routerje) so njihove izhodne napetosti večje, ko niso obremenjeni (izhod 12V, neobremenjen izhod 18V).

Pudding ::

Hvala za pojasnilo.

Pri meni tudi skoci iskra, ko vklopim polnilec. Zgleda ne podpira 'soft starta'... Je pa iskra manjsa, ce je polnilec prej vklopljen v prenosnik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov polnilec za računalnik ne polni nove baterije

Oddelek: Pomoč in nasveti
142179 (1261) rose2288
»

bliskanje iz vtičnice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
287191 (4314) negotiator
»

Počasno polnjenje (Galaxy S5)

Oddelek: Mobilne tehnologije
194286 (3940) gusto
»

Samsung Galaxy S3 - počasno polnjenje

Oddelek: Mobilne tehnologije
104198 (3762) z00s
»

Dell Latitude d510 umrl

Oddelek: Strojna oprema
101262 (1041) Pyr0Beast

Več podobnih tem