Forum » Pomoč in nasveti » Kako formatirati bivši sistemski disk
Kako formatirati bivši sistemski disk
mrkva1 ::
zdravo,
kolega ima disk razdeljen na dve particiji C i n D.
Na C: je imel winse. Ker mu je nekaj začelo čudno delati je na novo inštaliral Windows XP.
Sedaj pa hoče formatirati particijo C: . Uporablja pa nove winse na D:ju.
V winsih je ne more formatirati (control panel/administrative tools/disk management)
Sam sem se popolnoma zmedel. Nekaj sem bral microsoftovo pomoč pa fdisk in vse skupaj potem vidim da je vse skupaj za win98. Pa potem berem naprej ... sedaj pa se kar poslal vprašanje
Prosim za prepost nasvet:)
Res hvala.
kolega ima disk razdeljen na dve particiji C i n D.
Na C: je imel winse. Ker mu je nekaj začelo čudno delati je na novo inštaliral Windows XP.
Sedaj pa hoče formatirati particijo C: . Uporablja pa nove winse na D:ju.
V winsih je ne more formatirati (control panel/administrative tools/disk management)
Sam sem se popolnoma zmedel. Nekaj sem bral microsoftovo pomoč pa fdisk in vse skupaj potem vidim da je vse skupaj za win98. Pa potem berem naprej ... sedaj pa se kar poslal vprašanje
Prosim za prepost nasvet:)
Res hvala.
Izi ::
caveman, in tako si bo sformatiral boot sektor na disku C: in računalnik se ne bo več zagnal
Verjetno je tako:
Na C: disku je ostal boot sektor in skrite zagonske datoteke.
Windows so sedaj sicer naloženi na D: ampak zaženejo se pa še vedno iz C: diska, kjer je vse potrebno za zagon in kjer piše, kje so naloženi Windows.
Če boš kakorkoli sformatiral disk C: se računalnik ne bo več zagnal, ker nikjer ne bo našel sistema.
Formatiranje torej ne bo mogoče. Če bi pa nanovo naredil boot sektor na D:disku pa spet ne bo vredu, ker bi ta disk postal C: in potem Windows nebi delovali, ker imajo povsod povezave na D:
Lahko vse skupaj pusti tako kot je in na disku C: samo pobriše direktorije starih Windows.
Lahko pa sformatiraš disk C: iz CD plošče na kateri so Windows in potem nanovo namestiš Windows na C:, D: se bo kasneje lahko sformatiral, ker ne vsebuje boot sektorja.
Verjetno je tako:
Na C: disku je ostal boot sektor in skrite zagonske datoteke.
Windows so sedaj sicer naloženi na D: ampak zaženejo se pa še vedno iz C: diska, kjer je vse potrebno za zagon in kjer piše, kje so naloženi Windows.
Če boš kakorkoli sformatiral disk C: se računalnik ne bo več zagnal, ker nikjer ne bo našel sistema.
Formatiranje torej ne bo mogoče. Če bi pa nanovo naredil boot sektor na D:disku pa spet ne bo vredu, ker bi ta disk postal C: in potem Windows nebi delovali, ker imajo povsod povezave na D:
Lahko vse skupaj pusti tako kot je in na disku C: samo pobriše direktorije starih Windows.
Lahko pa sformatiraš disk C: iz CD plošče na kateri so Windows in potem nanovo namestiš Windows na C:, D: se bo kasneje lahko sformatiral, ker ne vsebuje boot sektorja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
caveman ::
ah, sem sam povedu, kaj mora narest, da formatira C:, s posledicami se pa nism ukvarju
drugač je pa res najbolj, da poslušaš Izijev zadnji odstavek. Jst bi kar formatiral C: in D:, in na novo naložil Windowse na C:
drugač je pa res najbolj, da poslušaš Izijev zadnji odstavek. Jst bi kar formatiral C: in D:, in na novo naložil Windowse na C:
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12534 (8015) | carota |
» | Formatirnje Windows VistaOddelek: Operacijski sistemi | 833 (720) | Cold1 |
» | Linux mi je zaklenil particijo!Oddelek: Operacijski sistemi | 2270 (1833) | Lincolin |
» | Dva operacijska sistema na enem računalnikuOddelek: Operacijski sistemi | 3205 (3139) | perci |
» | Win 98 se, win xpOddelek: Operacijski sistemi | 1282 (1140) | duh |