» »

Fotovoltaična elektrarna

Fotovoltaična elektrarna

trek@s ::

Nikjer na netu ne najdem, kako narediti "analizo" postavitve takšne elektrarne v prostor. V mislih imam tudi večje (postavitev na streho npr. 50 x 400 m).

Torej rad bi "izračunal" podatek, koliko lahko iz neke površine strehe "iztisnem", če imam podano lokacijo (slo), naklon strehe (pa to tak najbrž nima posebnega pomena, ker se dajejo moduli na nosilce),...??

Obstaja celo kakšen program za simulacijo?

Fave ::

Če daš povpraševanje podjetju Kontiki, ti to izdelajo oni. Pomembno je tudi, da je sleme strehe orientirano vzhod-zahod, drugače lahko postaviš gor bistveno manjše število modulov. Bodi pozoren na senčenje sosednjih objektov (v vseh letnih časih). Svoj čas je podjetje Poti izvajalo seminarje Fotovoltaična elektrarna od ideje do postavitve. Ne vem če to še izvajajo, sam sem bil na tem seminarju in je bil kar poučen. Če imaš kje možnost dobiti literaturo Soltrain, toplo priporočam. Tudi sam sem se zanimal za tako stvar, zanimanje vmes opustil, sedaj pa spet malo razmišljam.... Po svoje bi bilo interesantno postaviti solarna drevesa, ampak v Sloveniji zaenkrat niso dovzetni za to....
My mind's a hyper tool that fixes everything.

trek@s ::

Ja, ta priročnik sem že našel, ampak je malo predrag :D + tega pa ne vem, če bi našel koristne informacije v njem. Ima kdo to v pdf>:D ali pa a obstaja to v kakšni knjižnici?
Večina, kar najdem na netu je za male stvari, kjer sešteješ moč vseh porabnikov in na podlagi skupne moči določiš, kolikšno moč morajo imeti celice... Nikjer pa ni omenjenega kakšnega geografskega položaja, površine strehe (ali kamor bi pač želel namestiti zadevo),...

Skratka tako kot pri hidroelektrarni, kjer dobiš podatek za padec in pretok in potem izračunaš dobljeno moč (pomnoženo seveda z izkoristkom pretvornika)

Fave ::

Jaz imam oba priročnika (Soltrain in od agencije POTI). Mislim pa da noben ne obstaja na internetu v pdf obliki. Sam sem veliko literature dobil iz eMule, v pdf. Če pa hočeš videti omenjena dva priročnika piši na ZS.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Azrael ::

Za take stvari si moraš pogledati podatke za uporabljene panele, po možnosti renomiranih proizvajalcev, saj razni čunga lunga majstri podatke nategnejo tako, da takih moči ne spraviš iz njihovih panelov niti opoldne v Sahari, ko je Sonce v zenitu.

Dokaj v redu proizvajalca sta Siemens in Končar.

Mogoče bi bilo smiselno kontaktirati še Kon Tiki.

Še nekaj za ilustracijo, pa S-T tema.
Nekoč je bil Slo-tech.

Fave ::

Res je. Kar je rekel Azrael. Ko sem se jaz zanimal, so bili v igri paneli od Shell Solar. Ti so imeli garancijo 30 let. To pomeni, da po 30-ih letih dajejo še vedno določene % izhodne moči. Se pa sedaj ne spomnim, koliko je to bilo. Je pa ta podatek IMO zelo pomemben, da veš planirat remont :D
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Fave ::

Mogoče je smiselno razmišljat o panelih, ki se obračajo za sonce (sledljivi). Podjetje FlyCom iz Lesc, je postavilo tako elektrarno na njihovem hangerju v Lescah. Doprinos energije se poveča za 25 do 45%. Je pa dobro, če ti konstrukcijo za to naredi nekdo "na fuš", vendar mora dobro poznati strojništvo. Moraš vedet, da se ti celica obrača 30+ let, da ne boš potem imel nepotrebnega sranja. Če pa kupuješ rotacijske sisteme, se ti pa stvar ne bo povrnila v nekem smiselnem času. Zaenkrat.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

trek@s ::

Hvla za odgovore.

Nekje sem bral, da sledilini sistemi za tako velike površine preveč podražijo zadevo.

Izbira modulov zaenkrat ni pomembna, rabim samo to, koliko m2 modulov lahko spravim na neko streho (fiksno), odvisno od njenega nagiba in orientracije. Odvisno od tega podatka bi potem že na podlagi kataloških podatkov o modulih izračunal, koliko mi prinese.

il ::

Za okvirni izračun uporabi tole stran, kjer lahko spreminjaš skoraj vse parametre. Da vidiš koliko pa dejansko dobiš elektrike iz sonca, pa poglej na portal enega od proizvajalcev omrežnih razsmernikov SMA, kjer so online podatki tudi za nekaj SLO elektrarn (fiksnih in s sledenjem).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Solarna elektrarna

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
429434 (1427) Likalnik

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27862461 (32851) BigWhale
»

Solarna energija:ali se splača investirat?

Oddelek: Znanost in tehnologija
4714317 (11914) bili_39a
»

Zakaj so sončne celice fiksno postavljene?

Oddelek: Znanost in tehnologija
467166 (4541) bili_39

Več podobnih tem