» »

2 tuji jezik obvezen v OŠ

2 tuji jezik obvezen v OŠ

1
2
»

jype ::

TESKAn> Koliko je psihološko kaznovanje "sprejemljivejše" od fizične klofute? Glede na to, da je danes postavka psihičnih poškodb ovrednotena višje, kot fizične?

Veliko težje te starši tožijo (in tožbo dobijo), kot če prilepiš pamžu zasluženo klofuto. Ven ga itak ne moreš poslati, ker si med učno uro odgovoren zanj.

jrtjtejtt ::

Ground zero: sem še enkrat prebral svoje poste in morm rečt, da ne vidm stavka, kjer bi reku, da je treba otroke zasipat z delom. jst sm reku, da bi blo treba dat poudarek na tuja jezika, malo manj pa na ostale zadeve, ker se mi jezika zdita na splošno bolj uporabna, oziroma jih bodo ljudje kot odrasli skoraj vsi zagotovo uporabljali, kar pa ni nujno za zgod, kemijo... Lepo sm zapisal, da je treba zmanjšat fond ur za druge predmete in prilagoditi po sposobnostih.

Težave v stilu staršev, ki menijo, da njihov otrok že ni tako "nesposoben", da bo v skupini glupih so pa predvsem težave staršev. Jst mam srečo, da sm dobil takšne gene in določeno pamet, nekateri pa je niso imeli, tko pač je (pa tle ne trdim da sem genij, da ne bo pomote in zgražanja). Samo na račun tega prikrajšat bolj sposobne za znanje, ki bi ga lahko pridobili z ločenim poučevanjem, je zame kriminal. Poleg tega, pa je vsak otrok za kaj bolj sposoben, kot drugi, samo naš sistem tega ne zna izkositit, ker misli da mora vse isto naučiti. Argumenti v stilu stigmatizacije otrok, lepo prosim. To je bolj problem staršev in se pozna na njihovem duševnem stanju bolj kot pri otrocih. Pri nas v OŠ (pa še včasih na SŠ) je bil car tisti, ki je zaj****** učitelje in mel kup enic, ker je reku, da ne bo odgovarjal na vprašanja.

Phoebus ::

Tisti ki s(m)o živeli ob mejah smo se že zdaj učili po 2 jezika v osnovnih šolah. Zanimivo na primorskem italjanščino že na razredni stopnji, angleščina pa se je pridružila kasneje, na predmetni.

In mi ni niti najmanj žal ;)

Sicer pa, lepo vas prosim, dobesedno kriminal je da vidiš nekatere diplomirance ki imajo neko stopnjio izobrazbe pa še tisto angleščino komaj spacajo v en stavek, o drugih jezikih pa tema.

jrtjtejtt ::

Mislim da ste zašli malo ven iz teme s tem kaznovanjem, pa vseeno še jst kaj dodam. Disciplina v šoli, je edina dobra stvar starega sistema. Po moje je to bolj posledica vzgoje doma. Js vem, da sm dobil vsake tolko cajta okol ušes, tko da se je vedlo, kdo je gospod v hiši. zdej pa so pamži že doma tko razvajeni, da se kr neki gor delajo staršem. Se lepo vidi pri moji sestrični, kako sta mulca razvajena. V mojih cajtih je blo to nekaj nepredstavljivega. Pa mislim, da je okol tega že ena tema na forumu.

V šoli je pa pol tako kot je doma, če lahko doma vse dela, pol misli da je za šolo isto. To so pa večinoma krivi starši. Učitelj pa ga naj***, ko hoče kaj narest. in da ne rečem, da pol nekateri starši še pridejo v šolo in so pametni, kako učitelj izvaja nasilje nad njihovim miroljubnim otročičkom. Mislim, da sm enkrat bral ali gledal na dnevniku ne tak primer, starš dejansko vzpodbujal otroka k piz*******.

jype ::

Roky> Po moje je to bolj posledica vzgoje doma.

Zagotovo. Saj nas niso tepli v šoli - doma smo jih dobili, če smo ga biksali :)

Nova tema o tem.

opeter ::

Tisti ki s(m)o živeli ob mejah smo se že zdaj učili po 2 jezika v osnovnih šolah. Zanimivo na primorskem italjanščino že na razredni stopnji, angleščina pa se je pridružila kasneje, na predmetni.
In mi ni niti najmanj žal ;)


@Phoebus

Meni tudi ne. Sicer sem jaz na drugi strani... ;)
Zato pa sem v svojem prvem postu na prvi strani napisal, da bodo po novem v dvojezičnih šolah imeli kar štiri različne jezike (seveda je v to všteta slovenščina).
Torej polega madžarščine ali italijanščine še nemščino, angleščino ali kaj tretjega...

mikena ::

Roky: Pri nas pa mislijo, da moraš vsem vse v glavo vbiti, mislijo, da bodo nardil v razredu s trideset učenci: 30 fizikov, 30 matematikov, 30 zgodovinarjev, 30 slavistov...


A bi bilo bolje dobiti 120 jezikoslovcev?

S tem se absolutno ne strinjam. Po moje bi bilo dobro prenoviti program naravoslovja in ga približati učencem, ne pa zmanjšati obsega.

Tilen ::

Nisem bral cele teme, samo da se povem moj primer. Nam so ze v t.i. "Mali soli" zaceli z nemscino, ceprav smo samo nekaj barvali pa peli eins, zwei, polizei. V OŠ smo takoj dobili nemščino, v 5. razredu pa še angleščino. Na gimnaziji pa tako ali tako 2 tuja jezika. Zdaj na faksu pa spet angleščina...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

rasta ::

Meni je predvsem všeč ideja individualne obravnave vsakega učenca. Tak sistem naj bi dajal dobre rezultate, primer je večja uspešnost Finskih šolarjev v primerjavi z Avstrijskimi, v oba sistema naj bi se vrglo kar precej denarja (nekaj tednov nazaj je bil o tem članek v dnevnem časopisju).

Sploh se mi zdi, da je najpomembnejši dober pedagoški program. Če moraš več ur zaporedoma samo sedeti in poslušati, ti vse hitro zleze preko glave in si takoj preobremenjen.
Vprašanje ni tu, ali drugi jezik da ali ne (ker je v vsakem primeru koristen), ampak kako to uspešno izvesti.

Sedanji sistem pa se mi zdi premalo tekmovalen. Gre za eno sam "tresholding" - pozitivno ali negativno. Za kaj več, pa moraš sam najti motivacijo, ker ti jo sistem ne da.

Jan987 ::

Še nekaj glede zgornjih očitkov o ločevanju otrok na neumne in pametne....

Pri nas na OŠ so se nivoji izkazali za zelo dobre in podpirali so jih praktično usi učenci. Ker so pač tisti v prvem nivoju vzeli samo temelno snov in tistno bolj vadili in so imeli vsi na koncu brez težav 2 ali pa 3 tistin v drugem so zopet vzeli toliko snovi da jim je pač zadoščalo za kakšno štirico in še omenili ostalo snov vendar ji kasneje niso namenjali pozornosti v vajah ampak če se je kdo v drugem nivoju hotel učiti za 5 jo je lahko dobil, le sam je moral malo več delati, tisti v tretjem nivoju pa smo pravzaprav pridobili največ, saj je bil pouk veliko bolj sproščen kot prej in nam ni bilo treba poslušati in pa gledati tistih ki nič ne razumejo ampak smo pač delali vaje ki nam zelo prav pridejo sedaj, če pa smo bili res nezainteresirani pa smo pač si vzeli eno uro prosto in smo se pač pogovarjali. vse to smo si pač lahko privoščili zato ker ni bilo za nas nepotrebnega ponavljanja snovi ki smo jo že vsi znali.... ob tem pa nisem nikoli slišal nobene diskriminacije stilu ti si pa prvi nivo in si bumbar.... prej nasprotno... prej so titi slabši slišali bistveno več očitkov, saj so ostali gledaliin poslušali njihove umotvore in seveda je kdo kaj rekel...


Zopet na dolgo ampak....

Mahdi ::

Jaz sem bolj PROTI kot ZA. Ker mi zadeva preveč diši po tej naši pretirani servilnosti. ZA bi bil, če bi to uvedli povsod po Evropi. In sicer kot prvi tuj jezik eden večjih (angleščina ali francoščina, ki sta - žal - malo bolj enakopravna med enakopravnimi jeziki) kot drugega pa enega izmed ostalih (vključno s slovenščino, irščino ali estonščino).

Na prvem mestu pa ostaja materinščina. Saj se lepo sliši, da bi vsak znal dva tuja jezika ... ampak bodimo realni - razen redkih izjem, ki so od malega vzgajani dvojezično ali imajo pač izjemen talent za jezike, nas večina lahko svoje najgloblje misli izraža v maternem jeziku - vedno več pa še to ne.

Stvari grejo v to smer, da je to tudi vedno manj pomembno (misliti in svoje razmišljanje izražati). Debatirati o vsakdanjih plehkostih pa se verjetno ni posebno težko naučiti tudi v latvijščini.

jype ::

Opium> Stvari grejo v to smer, da je to tudi vedno manj pomembno (misliti in svoje razmišljanje izražati).

Ravno zategadelj. It's knowing fewer languages that hampers your expressive abilities, not more.

McHusch ::

Sem ZA. Mladi možgani so itak podobni spužvi - vpije vse živo, kar pride v bližino. In če mislite, da bo zaradi ene nemščine zmanjkalo prostora za fiziko - no, ne bo. ;)

Drugače je pa že Wittgenstein povedal: Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt.

Tr0n ::

Jaz bi se dodal se francoski jezik zraven kot obveznost.

jype ::

Tr0n> Jaz bi se dodal se francoski jezik zraven kot obveznost.

Hja, ne pretiravajmo z germanskimi jeziki. Mandarinska kitajščina bo veliko bolj prav prišla.

link_up ::

ah dejte no...se nisem videl otroka, ki se ne bi naucil jezika...takega ali drugacnega, pa ce je butast ko noc za jezike...

seveda je to super kul, da dobis zastonj izobrazbo iz dveh tujih jezikov. Zaceti bi morali ze v prvem razredu in sicer z igricami in podobno. Dan danes pa res ni problem naredit zanimivega pouka...magar transformerse pa spider-mana predstavijo
In and Out

leinad ::

jype francoščina je romanski ne germanski jezik;)

ps: ne vidim pa koristi v učenju kitajščine. Kitajska je že danes država z največ angleško govorečih (da pred ZDA so!), tako kakšnih gospodarskih koristi iz tega ne bomo potegnili, saj manjke kitajskih prevajalcev z znanjem angleščine ne bo. kulturne koristi? eh kitajska je na drugem koncu sveta, mi nimamo skoraj nobene kulturne vezi z njimi. nasprotno jih z Nemci in Francozi imamo kar nekaj. predvsem gospodarske koristi imamo z znanjem njihovega jezika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

jrtjtejtt ::

Cameron: nisi dobr razumel ali pa prebral posta. zapisal sem, da hočejo iz TRIDESET otrok narest 30 fizzikov, 30 matematikov, 30 slavistov, itd. Po domače povedano, hočejo vse naučit vsega.

Program naravoslovja prenoviti in približati učencem.

Prenoviti bi morali vse programe, ne samo naravoslovja. Seveda siliti samo naravoslovje naprej je neumnost. učencem je potrebno dati, tisto kar jih zanima. Meni je npr. v OŠ matematika bla najljubši predmet poleg angle. Tudi Logika (ki je po mojem mnenju krivično zapostavljena v našem šolskem sistemu) mi je bla ena ljubših, mel smo sicer samo par urc na mesec po pouku, pa sm z veseljem šel.

link_up in McHusch se čist strinjam, sej uporabljamo itak samo majhen % sivih celic, tko da...

Karaya 52 ::

Učenje tujih jezikov ne ogroža materinščine, to je dejstvo. Tudi ne mislim da smo preveč uslužni, poglejte recimo Francoze. Ko greš tja kot turist si praktično v temi če ne znaš francoščine. Od tega nimajo koristi, njihova delovna sila pa je zaradi tega v slabšem položaju kar se tiče mobilnosti. V Italiji imajo po mojih podatkih dober sistem učenja tujih jezikov, ampak ga ne morejo nikjer vaditi, ker je po TV vse sinhronizirano. Nasprotje so opevane skandinavske države. Njihova delovna sila je zaradi tega izredno mobilna. Pa čeprav sodijo v sam vrh sveta po BDP, nimajo kompleksov kot recimo Angleži in Francozi.

Carousel ::

Opium: In sicer kot prvi tuj jezik eden večjih (angleščina ali francoščina, ki sta - žal - malo bolj enakopravna med enakopravnimi jeziki) kot drugega pa enega izmed ostalih (vključno s slovenščino, irščino ali estonščino).

Heeh??? V čem je fora, da bi se osnovnošolci učili irščino ali estonščino, ki sta v našem "prostoru" povsem neuporabna jezika? Če se že gremo uvajanja dodatnega jezika, potem bi to moral biti nek jezik, ki bo kasneje za službo perspektivnejši. Kateremu delodajalcu bo prav prišlo tvoje znanje irščine ali estonščine?? Kadarkoli sem do zdej iskal delo sem zasledil povpraševanje le po nemščini, francoščini, italijanščini in ponekod tudi po španščini.

Torej vsekakor ponudti tiste jezike na izbiro, ki so v našem okolju uporabnejši.

Phoebus: Sicer pa, lepo vas prosim, dobesedno kriminal je da vidiš nekatere diplomirance ki imajo neko stopnjio izobrazbe pa še tisto angleščino komaj spacajo v en stavek, o drugih jezikih pa tema.

Stvar pogleda, kaj je večji kriminal. Meni se zdi "kriminal" oz. sramota to, da visoko izobraženi Angleži ne znajo niti besedice pisnit v kateremkoli tujem jeziku. Aja, seveda, njim ni treba, ker so nadrasa in že od rojstva govorijo najpomembnejši svetovni jezik :\ Da ne govorim o Italijanih.

Mislim, da bi bilo bolje se posvetiti nivoju poučevanja angleščine kot pa uvajati dodatni tuj jezik. Da ne govorim o tem, kako nesmiselna se mi zdi ideja, da bi pričeli s poučevanjem angleščine že v 1. razredu devetletke. S tem otrokom že od začetka privzgojimo, da z materinščino nikamor ne prideš.

Mahdi ::

@Carousel: Heeh??? V čem je fora, da bi se osnovnošolci učili irščino ali estonščino, ki sta v našem "prostoru" povsem neuporabna jezika? Če se že gremo uvajanja dodatnega jezika, potem bi to moral biti nek jezik, ki bo kasneje za službo perspektivnejši. Kateremu delodajalcu bo prav prišlo tvoje znanje irščine ali estonščine?? Kadarkoli sem do zdej iskal delo sem zasledil povpraševanje le po nemščini, francoščini, italijanščini in ponekod tudi po španščini.

Vidim da imaš bolj malo pojma o vsem skupaj. Trenutno je ogromno povpraševanje v Bruslju po redkih kombinacijah jezikov. Ker so večji stroški, če moraš papirje prevajat iz estonščine v slovenščino preko angleščine kot pa direktno.

In če že imamo argument, kaj je koristno za delodajalca: glede na večinsko razmišljanje mladih pa čez par deset let to res ne bo več potrebno. V smislu zniževanja stroškov Evropske zveze bodo pač ukinili že zdaj "kao" enakopravnost jezikov. Vsi se boste strinjali, da si pravi svetovljan le, če govoriš angleščino. Pa četudi jo uporabljaš samo za razumevanje komadov "Britney Spears" in gledanje tujih "Big brotherjev".

Avby ::

Temeljno vprašanje pa ostane:

A je prav da (prav vsakega) OSNOVNOŠOLCA posiljujemo z DVEMA tujima jezikoma ali ne? Sam mislim da ne.

Tr0n ::

S tremi ali vec jeziki bi jih morali "posiljevat".

Mavrik ::

A je prav da (prav vsakega) OSNOVNOŠOLCA posiljujemo z DVEMA tujima jezikoma ali ne? Sam mislim da ne.


Ja je. Osnovnošolec se dosti lažje nauči jezikov kot pa kdo pozneje. Plus, jaz sem mel dva jezika v OŠ pa mi trenutno nič ne manjka.
The truth is rarely pure and never simple.

mikena ::

Master D> Tudi ne mislim da smo preveč uslužni, poglejte recimo Francoze. Ko greš tja kot turist si praktično v temi če ne znaš francoščine. Od tega nimajo koristi, njihova delovna sila pa je zaradi tega v slabšem položaju kar se tiče mobilnosti. V Italiji imajo po mojih podatkih dober sistem učenja tujih jezikov, ampak ga ne morejo nikjer vaditi, ker je po TV vse sinhronizirano. Nasprotje so opevane skandinavske države. Njihova delovna sila je zaradi tega izredno mobilna. Pa čeprav sodijo v sam vrh sveta po BDP, nimajo kompleksov kot recimo Angleži in Francozi.

Ta "mobilnost delovne sile" ima pa tudi dve plati. Rezultat je pa vedno pritisk na manjše jezike. Če hočem jaz dobiti katerokoli službo v Britaniji, moram znati angleško. Če grem v kakšno manjšo vzhodnoevropsko državo, bo mogoče tudi dovolj, da znam angleško, ne pa romunsko ali estonsko. Pri nas so že določene firme (v tuji lasti), kjer potekajo seje uprave v tujem jeziku. Kar je med drugim tudi v nasprotju z ustavo ... ampak večine ljudi to ne moti ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mikena ()

McHusch ::

Če se ne bi učili tujih jezikov, bi

- znali slovensko bistveno bolje;
- več tujcev študiralo slovenščino;
- imeli višji BDP;
- bil naš jezik manj ogrožen;
- lajže dobili delo v tujini?

DA/NE?

Avby ::

Osnovnošolec se dosti lažje nauči jezikov kot pa kdo pozneje

Mene pa preprosto to ne prepriča, da je osnovnošolca lažje naučiti jezika. Ok to je lahko le dodaten plus. Vsekakor pa ne načelo na katerem vse skupaj sloni.

Saj po tej logiki lahko osnovnošolca naučimo prav vsega. Ne le jezika. Ker je pač pol dojemljiv in bolj vse stvari povzema.

Jaz preprosto mislim da je 1 OBVEZEN tuj jezik dovolj v osnovni šoli. Z vidika kvalitete učenja tujega jezika in z vidika obremenitve povprečnega osnovno šolca. V srednji šoli pa naj ljudje, ki jim ležijo jeziki imajo več izbire. Šole pa me ne moti če zagotavljajo 10 tujih jezikov svojim osnovošolcem. Ampak da bi bil več kot 1 OBVEZEN za prav VSE osnovnošolce, zato pa nisem.

Sam bi bil izredno zadovoljen, če bi vsak slovenec znal vsaj 1 tuj jezik, ki v svetu nekaj pomeni. Pričakovati, da bo pa prav vsak znal 2 tuja jezika pa je iluzija. In zakaj potem imeti že v osnovni šoli 2 tuja jezika, ki sta OBVEZNA za prav vse postane nesmisel.

Preprosto argumenti ne zdržijo in to je nesmiselna odločitev, da bi imeli v osnovni šoli OBVEZNA 2 tuja jezika. Zagotovo to ne zdrži, če pretehtamo, strokovne analize saj rezultat nikoli ne izpolni pričakovanja.

Dejasnko je motiv za to potezo v čem drugem ali pa preprosto vlečejo te poteze ljudje ki niso dovolj strokovno usposobljeni?

Katera je bolj pavilna trditev? Ena zagotovo drži.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avby ()

McHusch ::

Mogoče pa za to lobirajo profesorji nemščine na srednjih šolah, ki pospešeno ostajajo brez službe. V veliko SŠ je samo en tuji jezik - ker je vedno manj OŠ, kjer je prvi jezik nemščina, je služb vedno manj. >:D

jrtjtejtt ::

Avby>Jaz preprosto mislim da je 1 OBVEZEN tuj jezik dovolj v osnovni šoli. Z vidika kvalitete učenja tujega jezika in z vidika obremenitve povprečnega osnovno šolca. V srednji šoli pa naj ljudje, ki jim ležijo jeziki imajo več izbire. Šole pa me ne moti če zagotavljajo 10 tujih jezikov svojim osnovošolcem. Ampak da bi bil več kot 1 OBVEZEN za prav VSE osnovnošolce, zato pa nisem.

Z vidika obremenitve osnovnošolca, je en dodaten tuj jezik kaplja v morje, ČE bi pristojni reorganizirali sistem šolstva in začeli učiti bolj otroku prijazno in prilagojeno njegovim sposobnostim. Ti misliš, da je en jezik dovolj, jaz pa mislim da je premalo, ker se mi zdijo tuji jeziki ena izmed redkih uporabnih stvari, ki te jih danes naučijo v šoli. Jaz osebno npr. mislim, da je več let učenja zgodovine zguba cajta in bi bil hvaležen šoli, če bi me raje morila z nemščino (takrat še mogoče ne, danes pa sigurno).

Sicer ne vem, kako je z izbirnimi predmeti na OŠ danes, sam verjetn kakšna zgo, kem, fiz niso glih izbirni, ampak kar obvezni. Zakaj bi potem bla nem (ali fra, ali rus) izbirna. Mogoče bi lahko bila izbirna, če bi še ostali predmeti postali izbirni?

jype ::

Carousel> Meni se zdi "kriminal" oz. sramota to, da visoko izobraženi Angleži ne znajo niti besedice pisnit v kateremkoli tujem jeziku.

Večina Angležev se v osnovni šoli uči vsaj francoskega jezika.

McHusch> DA/NE?

Nikakor ne.

ančka ::

Drugi tuji jezik v OŠ (mislim za nemščino) se mi zdi zelo super ideja. Mulci bodo imeli tako praktično zastonj možnost učenja še enega jezika in jim ne bo treba hodit pozneje na plačjive tečaje. Super, pohvalno, mislim, da bo 2012 to že obvezno na vseh OŠ...Italija in nekatere druge EU države imajo to že dolgo in kolikor sem govorila s prijatelji iz tujine, so zelo zadovoljni. Super, da naši ministri naredijo tudi kakšno pametno potezo:)

Avenger ::

Če se smatra za normalno, da se lahko osnovnošolec uči 1 tuj jezik, poleg še, ne vem, 15 drugih predmetov, drugi tuj jezik ne samo da ne bi smel bit problem, ampak se ga je še lažje učit, če imaš voljo seveda.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Izi ::

Ali nista že od nekdaj 2 tuja jezika v osnovni šoli ?
Moj dedek, moj oče in jaz smo skozi zgodovino vsi imeli 2 tuja jezika v osnovni šoli.
Jaz osebno sem imel v osnovni šoli Angleščino in Srbohrvaščino. In učenje Srbohrvaščine ni bilo tako simpl kot si morda kdo predstavlja, ker je bil ta jezik, ki je sedaj razpadel na latinsko Hrvaščino in cirilično Srbščino, vedno pisan v cirilici. Torej smo se v osnovni šoli poleg 2 jezikov učili tudi 2 pisav.
Ker je bilo na začetku samo po 4 ure osnovne šole na dan sem popoldne hodil še na tečaj Nemščine, tako da sem že v sedme razredu osnovne šole tekoče govoril in bral 4 različne jezike, pa sem bil samo povprečen učenec za takratne čase.
Še prej so Jugoslovanskih osnovnih šolah učili Nemščine in Ruščine, ki imata tudi različne pisave.

Da ne omenjam da je do nekje pred 30 leti bilo v osnovnih šolah samo po 4 učne ure na dan, potem so najprej podvojili število šolskih ur na dan na 8 ur potem, pred kratkim pa so še iz 8 let podaljšali osnovno šolo na 9 let.
Pa so se takrat vsi otroci poleg vseh ostalih predmetov, kljub samo 4 uram na dan v 8 letih naučili najmanj 2 tuja jezika in 2 različni pisavi, poleg vseh drugih predmetov.
Sedaj pa se v 9 letih po 8 ur na dan ne morejo naučiti 2 tuja jezika, ki imata povrhu vsega še enako pisavo.

Postavlja se mi vprašanje ali so današnji otroci vedno bolj neumni ?
Naj podaljšamo osnovno šolo na 10 let in 10 ur na dan, da se bodo uspeli naučiti tistih nekaj različnih jezikov, ki jih vsak Slovenec mora obvladati, ker z našo nepoznano slovenščino nikjer v svetu ne opraviš ničesar.

bluefish ::

Ali nista že od nekdaj 2 tuja jezika v osnovni šoli ?
Moj dedek, moj oče in jaz smo skozi zgodovino vsi imeli 2 tuja jezika v osnovni šoli.
Jaz osebno sem imel v osnovni šoli Angleščino in Srbohrvaščino. In učenje Srbohrvaščine ni bilo tako simpl kot si morda kdo predstavlja, ker je bil ta jezik, ki je sedaj razpadel na latinsko Hrvaščino in cirilično Srbščino, vedno pisan v cirilici. Torej smo se v osnovni šoli poleg 2 jezikov učili tudi 2 pisav.
Oh, kje je že to.

Izi ::

Oh, kje je že to.

Čas je relativna zadeva. Meni se zdi kot včeraj.
In še zdaleč nisem nek betežen starček :D

overlord_tm ::

Brez veze 10 let solanja placat za butalce ko se ne morejo nic naucit. Take po 5 letih splosnega solanja usmert v kak preprost poklic, pa bo.

Sicer pa cestitke za odpiranje dobre 2 leti stare teme :D
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dva tuja jezika v osnovni šoli (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6910137 (8323) Scaramouche
»

Šolstvo prihodnosti

Oddelek: Loža
396025 (4302) Siddh
»

Latinščina v srednjih šolah

Oddelek: Šola
285489 (4693) broken/link
»

Estonija v osnovne šole uvaja obvezen pouk programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5415542 (12552) Truga
»

Čudni pristopi profesorice

Oddelek: Šola
4311083 (9380) T0RN4D0

Več podobnih tem