» »

Stara "greznica" postane hranilnik deževnice, a vode ne drži. Kako rešiti problem?

Stara "greznica" postane hranilnik deževnice, a vode ne drži. Kako rešiti problem?

levaky ::

LP!

Ker smo se končno priklopili na kanalizacijo, so nam kar na enkrat ostale 3 prazne jame, kamor so se včasih stekale fekalije:) Odločili smo se, da jih uporabimo za hranjenje deževnice, s katero bomo zalivali vrt in travo. Greznice smo spraznili, na dno smo dodali 10cm betona in vanjo nalili vodo. Ko smo vodo nehali dolivati pa smo opazili, da se gladina kaj nitro spušča. Očitno beton ne drži vode tako dobro in bi bilo potrebno hitro najti neko rešitev, saj bomo čez jame kmalu postavili pokrove in položili tlakovce.

Ima kdo kakšen predlog, kako rešiti problem? Obstajo kakšni premazi?

Kolega mi je svetoval, naj zmešam cement in mivko in to nanesem. V betonu je ponavadi bolj grob pesek in skozenj lahko pronica voda.

Kakšni koli predlogi so dobrodošli. Za greznico pa nismo imeli tistih jaškov z luknjami ob strani ampak so polni.

Hvala za predloge, Matej

domeski ::

Dobi se neki premaz ravno za take zadeve. Povprasaj v kaksni trgovini z gradbenim materialom

Bane_ ::

Mivka in cement ti bosta zacasno pomagali samo ti bo ze cez nekaj casa ta nanos padel stran! Najbolje je da polozis izotek.To je tista crna smola ki jo dobis v kolutih in jo pogrejes! Mislim da moras pred polaganjem izotek namazati povrsino z bitumensko maso da se stvar bolje prime potem pa izotek in to pogrejes.
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

Samson ::

Tistemu prahu ki drzi vodo (vodoneprepustni premaz) se imenuje Hidrozan. Priporocam, da ga prvo navleces z gladilko ki jo uporabljajo malarji za kitanje (dleter). Nanesi do debeline cca 2-3 mm, pac odvisno od sten in tal. Ko se tole posusi, priporocam se premaznje vsega skupaj z isto maso, le da je toliko redka da jo z penzlom premazes lahko. Torej za "dletanje" naredis tolk gosto maso da ne odpada z sten, ko se posusi pa se razredceno da lahka normano mazes in zapolnis vse luknjice ki ostanejo. Drugace je tale Hidrozan premaz za vodnjake ce zacne puscat...
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Highlag ::

Za dolgoročno rešitev bi bilo dobro stene obložit s kakšnim izotexom in lepo zavariti.

Za vodotesnost se dobijo tudi razni tankoslojni ometi, ki pa ne bodo preprečili širjenja morebitnih razpok, ki so na obstoječih stenah. Če je teža vode preveč za konstrukcijo in ta zaradi premikov v tleh dobiva mikro razpoke.

Druga relativno enostavna zadeva bi bila obložitev sten z kakšno folijo, ki se uporablja za izdelavo ribnikov ali celo debelejša PE folija, ki bi jo vložil v notranjost kot neke vrste oblogo. Na vrhu bi jo moral seveda nekako fiksirat, da nebi zlezla iz željene lege in nato naliti vodo. Voda bi potem to folijo pritisnila na stene in bi imel neke vrste pokrit bazen.
Never trust a computer you can't throw out a window

Samson ::

Naceloma pa pride v postev tudi mivka in cement v razmerju 1:3 v korist cementa. Preden zacnes nanasat maso, bi bilo dobro se premazat stene in tla z kaksnim premazom v smislu boljsega oprijema. Za vezavo starega in novega betona se uporablja Elastosil 34. Lahko pa namesto tega uporabis kakno akrilno emulzijo da se naredi en taksen "film" cez preden nasas mivko z cementom. Sta pa mivka in cement zelo obstojna, seveda le v primeru, ce je pravo razmerje...Edino ne mesaj noter kaksnega apna, ker ni najbolje.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

levaky ::

Najbolje mi je všeč ideja z Hidrozan-om. Problem je ta, da so na dnu jam luknje in notri cevi, ki povezujejo vse tri jame, tako da imamo kar največji volumen. V vsaki jami je CCA 1300L vode, jaški so pa 2xfi120. Tisti okrogli in so debeli vsaj 10cm.

Če nebi imel povezave med jaški bi se dalo zadevo rešiti z folijo oz. bitumensko maso, ampak je najbrž to maso precej težko dobro zaliti okoli cevi.

Matej

levaky ::

Apno vsekakor odpade.

Kaj pa epoxi smola? Kako uporabno je to iz cenovnega vidika? Jame so 160cmXfi120cm. Se pravi tam okoli 4000L vode. Ali bi mogoče epoxi smola prišla ceneje. S tem mislim, da bi samo premazal stene in dno.

Matej

iro ::

Hidrozan nabavi mislim da bo najdeneje . Prvo spucaj stene potem pa dvakrat premažeš s čopičem.
Hidrozan se uporablja tudi za obnovo vodnjakov s pitno vodo - ne onesnaži vode.

Ejsi_Disi ::

Ali pa Hidrozat.
Rock n' roll ain't noise pollution!

levaky ::

Tako, odločil sem se za HIDROSTOP VH(so ga ravno imeli pri Merkurju). Cena 25kg je 30€ (obe komponenti). Delavci so jame že premazali, tako da bo jama kmalu držala vodo:)

Hvala vsem za nasvete.

Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

#000000 ::

Če jama ne bo držala, uporabi tole varijanto. Kolega je isto mazal z nekim premazom, pa je v pol leta odpadl k knof od gat.

Najbol 100% zadeva je da razbiješ vrhnjo plato, namažeš z ibitolom, položiš izotekt, zašolaš tko da boš čez izotekt vrgu ene 5-10 cm betona zvrha pa pač novo plato, i tako 3 puta :D

Je rer kr neki dela in zajebanjcije, ampak ti ne bo niti kaplca več ušla nikamor, pa še voda ne bo kontaminirana s fekalnimi sranji, ker tega pomojem nikol ne dobiš ven z betona.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

BigWhale ::

Sej ce ma za zalivanje vrta, pol ni nic narobe, ce je mau kontaminirana :P

Highlag ::

Upam, da ti ne puščajo ravno cevi za povezavo >:D
Never trust a computer you can't throw out a window

levaky ::

Ja, zna bit:) NE pušča cev, zna pa biti, da pušča nekje okoli cevi, glede na to, da je bil jašek prešteman in okoli cevi zamazano z betonom. Ko se dno posuši, grem notri in bom preveril kako je s tem. Sicer pa pride gor še ena fina plast HidraStopa.

Matej

Highlag ::

Čudi me le, da imaš cevi za povezavo spodaj. Tudi v greznicah so ponavadi tik pod vrhom, da "tagoste" stvari ostanejo spodaj za deževnico ni nič drugače...
Never trust a computer you can't throw out a window

levaky ::

Deževnico bom uporabljal za zalivanje vrta in če bi imel cevi za povezavo zgoraj to pomeni, da moram imeti 3 pumpe, da lahko črpam iz vseh treh lukenj.

Matej


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delam igrišče za odbojko...na mivki

Oddelek: Loža
1612563 (612) JanOlMajti
»

Kakšna "mešanica" za beton

Oddelek: Loža
1923490 (23001) M-XXXX
»

Pokanje barve na steni

Oddelek: Loža
1215135 (14881) levaky
»

Stari zidaki kot talna obloga

Oddelek: Loža
52949 (2673) OptiMist_vw
»

Izdelava ribnika

Oddelek: Loža
316880 (6483) =Exceed=

Več podobnih tem