» »

PRO Grafična postaja

PRO Grafična postaja

Luka77 ::

Po krajši raziskavi sem mnenja, da se ne splača kupovati najnovejše opreme, ali ne?
Zato se odločam kupiti od prijatelja njegov 2 leti star PC.
Zanima me vaše mnenje glede vrednosti naslednje delovne postaje:

Double Xeon Workstation:

supermicro x6dlv-eg e7320
2x intel Xeon 3.0Ghz (enojedrni) / FSB800Mhz 2Mb
4 Gb PC2700 DDR DIMM ECC registered
2x Maxtor 160Gb 7200 SATA 8MB
ATI Fire GL V7100 256Mb PCI
Creative Audigy 2ZS
Sony CDRW 52/32/52-16x DVD črn
NEC ND-3540 DVD-RW 16x dvoslojni črn
TAGAN TG480-U15 480W EPS12V (120mm)

Zelo bi bil vesel vašega mnenja, hvala!

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Podoben stroj (a slabši, ker je dobro leto starejši) sem imel do nedavnega v službi. Stvar še danes dobro dela. Kaj misliš poganjati na tem stroju?

LP

Jože

Kibby ::

Ce je vredno nakupa ali ne je odvisno od cene, ter namena uporabe...

primzx ::

Za igre ti ta ne bo služil, če to namrevaš. Najbrž si ga kupu zaradi tega, ker se boš ubadov z grafiko v kakem CAD sistemu. Sej to se vid na profesionalni atijevi grafiki.

lp

Luka77 ::

Najprej bi se opravičil, če bom vprašal kakšno neumnost, saj se na tehnologijo ne spoznam preveč dobro. Šele zdaj sem začel se malo zanimati za to, saj je prvič, ki razmišljam o močnejši mašini, ker mi je prej moja stara kišta povsem zadostovala, za moje delo.

Uporabljati ga nameravam za Adobe CS3 (Illustrator, Photoshop, Premiere, Flash), CorelDraw, Rhinoceros (3D modeliranje, rendering), ripanje in tudi igre. Predvsem pa CS3, CorelDraw in igre. V ta namen uporabljam PC vsakodnevno.

Primzx: Zakaj misliš, da nebi bil vredu za igre?

O ceni natančno se še nisem pogovarjal, vendar mislim, da bi mu uspel zbit iz 900 Eur na 800 Eur. Poleg mašine pa dobim tudi original Vista Ultimate operacijski sistem, ki ga je imel on na tej mašini. Sistem podpira 64bit in procesorja imata HyperThreading tehnologijo.
Za vaše mnenje pa prosim, ker nimam še jasnih pojmov glede prednosti cena/izkoristek, ki jih ponuja mnogojederna tehnologija današnjih procesorjev. Pa tudi glede RAMa ne vem ali je tako pomembno, da imam DDR 2 (se pravi da bi moral se odločiti za nov sistem), ali je še zmeraj dovolj hiter DDR, ki je v tem sistemu (seveda glede na ceno in na to, da je rabljen).
Po eni strani programi še ne izkoriščajo vsi mnogojedrne tehnologije, po drugi pa tisti, ki jo, kolikor vem podvojijo hitrost/izkoristek procesorja v primeru dual corja.
Potem pa je seveda tukaj še cena novega sistema, ki je neprimerno višja, v primerjavi z zgoraj navedeno.
Zato vas sprašujem: koliko po vaše bi moral danes odšteti za sistem s podobnimi zmogljivostmi? Kakšen bi lahko bil primerljiv sistem danes (kakšen procesor?).
Za grafično pa vem, da je še danes zelo dobra, tako da sem z njo zelo zadovoljen in je verjetno predvsem zaradi nje, ki se odločam za ta sistem (rad bi se bolj ukvarajl z renderiranjem, kar mi pa s sedanjim P4 2,4 GHz, Ati Radeon 9100SE in 1Gb RAM ne vspeva-too SLOW (ne se smejat, prosim, he, he...)). Glede na to, da sta dva Xeon procesorja, ki imata HT tehnologijo in delata na 3GHz, sem mislil, da so v primerjavi z današnjimi dual corji še zmeraj dovolj hitri. Ali se motim?

Vem da sem postavil že kar nekaj vprašanj, vendar me še nekaj zanima. Ali kdo kaj ve glede hitrih diskov z minimalno kapaciteto, ki bi se jih uporabilo samo za scratch disk (naprimer za Photoshop). Se to splača, ali je enostavno boljše dodat več rama (cenovno?)?

Hvala vsem za odzive!

primzx ::

Ker igre potrebujejo hitrost , velikost in novejši tip RAMA na Grafični kartici in NE hitrost grafičnega procesorja(GPU). Ta grafična kartica je odlična, vendar le če jo dobro izkoristiš. S čim se ukvarjaš kadar si na računalniku?. Skratka grafična kartica ravno temelji na temu, hitrosti grafičnega procerosorja.NPR:Če rišeš v kakem CAD sistemu in maš ogoomno modelov sestavljenih v eno celoto, in če potem to zavrtiš, ti točke(ravnin, linij, radijov, in boh ne dej krivulj) računa grafični procesor. DRug primer je lahko is FEM sistemov, zopet matematika in fizika.
Upam da sem ti kj razlozu.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: primzx ()

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Ta postaja je bila, ko je bila nova, vrhunska postaja za 3D CAD. Kot sem zapisal, sem do nedavnega sam delal na zelo podobni, kot navajaš (double Xeon 2,6 MHz, Nvidia Quadro 980, 1 GB Ram-a), ki je bila kupljena marca 2004 in je takrat stala kar lep denar (je pa od HP-ja). Še danes uspešno poganja Pro/Engineer Wildfire2 (edino kak giga rama bi bil dobrodošel) in je v polni produktivni rabi. Največ bo od nje profitiral Rhinoceros, kar se pa renderinga tiče (ray tracing, radiosity itd...), kolikor vem, le-ta načeloma ni odvisen od grafične kartice, temveč od surove procesorske moči.

Skratka, jaz se te postaje nebi branil, če bi bila cena razumna (koliko pa hočejo zanjo?), saj je za moje delo (3D strojniški CAD) kar pravšnja....

LP

Jože

Luka77 ::

Cena naj bi bila 1000 Eur, samo nekaj sva se že pogovarjala o 900 Eur in mislim, da bi lahko še malo znižal.
Vendar je bilo to še nič dorečenega. Jaz bi jo kupil že samo zato, ker se mi zdi zelo nizka cena.
Če ne drugo, bi potem prodal grafično za pol te cene in si kupil eno bolj primerno mojemu delu (pretežno 2D) in igranju igric.
Mogoče je ta sistem malo problematičen glede kompaktibilnosti z igricami. Vsaj nekaj v zvezi s tem, sem zasledil po forumih.
Da ne omenjam pregrevanje...

primzx ::

odločitev je v tvojih rokah. Je pa tako kot je Jože potrdil, da se da odlično delati z CAD/CAM/FEM/CIM sistemi, s tem računalnikom. Poleg tega ti pa lahko služi kot strežnik(če damo diske v raid).

Veliko sreče pri odločitvi,
primzx

itak37 ::

Ce primerjas z ceno novega sistema, se meni ta ponudba sploh ne zdi ugodna.

CORE 2 DUO E4400, 2.000 GHz 2MB, 800Hz, LGA775 BOX 119,00
GigaByte 965P-DS3 rev 3.3 114,00
Ram DDR2 TeamGroup 2GB (2*1GB) PC6400 800 CL5 DC 88,00
Ram DDR2 TeamGroup 2GB (2*1GB) PC6400 800 CL5 DC 88,00
WD 500 Gb SATA300 , 7200, WD5000AAKS, 16MB cache 115,00
WD 500 Gb SATA300 , 7200, WD5000AAKS, 16MB cache 115,00
ohisje, napajalnik, pekac, zvocna 200,00
Quadro FX550 128MB GDDR3 PCIe DVI+DVI 221,50
Skupaj 941,00

Profi graficnih ne poznam, sem dal kar eno (verjetno bi ti znal kdo drug boljse svetovat) in nimam pojma, ali je hitrejsa ali pocasnejsa od ATI Fire GL V7100.
Ostal komponente so pa nove in bistveno hitrejse in imajo garancijo.
P.S: operacijski sistem ni vkljucen.

Zheegec ::

Če bi gor imel tudi igre, bo kar potrebno poseči v 8800GTS 640MB, ki sicer ni striktno mišljena za CAD/CAM, samo ima dovolj surove moči, da bo to zmogla brez težav, če nisi RES zahteven. V tem primeru pa pač vzameš Quadro, ki sicer ni namenjen za igre, bodo pa igre vseeno OK delovale (znajo biti kakšne težave s kompatibilnostjo, sicer nič hujšega v večini primerov).

Torej konfiguracija -

Core2Duo E6750
4GB RAM
Matična s P35 naborom čipovja (Asus P5K recimo)
2x320GB HDD v RAID1
GF8800GTS 640MB/Quadro FX560
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

zlobcek ::

In ALIEn3001 - ova konfiguracija zgoraj je nova, verjetno močnejša, enako število jeder v procesorju in hudo grafično za sigurno okoli 1000EUR tudi.

Jest mislim, da za 1000 eur se ti ne splača. Če lahko zagoniš 1000 EUR bi jest investiru u novo konfiguracijo. Če pa imaš 800 EUR oz. manj, potem bi verjetno kupil tisto mašino, čeprav malo dvomim.

Problem računalniške opreme je pač to, da zastara precej hitro. Za delo je sicer uni sistem še povsem uredu, vendar potem bo defenitivno dalj časa uredu nov računalnik za podoben denar, kot una delovna postaja, kar pomeni kasnejša nabava nove, kar pomeni manj stroškov. Ali vsaj bolj oddaljeni stroški.

LP zlobcek

suntrace1 ::

Se strinjam, da je stari PC precenjen in bi bilo bolj smotrno investirati novi denar v novo opremo, še posebno če so ti igre še vedno na prvem mestu, tako kot meni. Jaz osebno nisem tako velik strokovnjak za CAD kot barbapapa1 in imam zato ATI X1900XT, ki mi zaenkrat povsem zadovolji potrebe za delo v ProE in AutoCadu, kot tudi po igranju, ko pa bom opazil da so se moje zahteve povečale na barbapapin nivo, pa bom zagotovo menjal tudi grafično.

krneki0001 ::

Tak PC je vreden mogoče 550 evrov. Sam vedno kupujem stare serverje in workstatione, ker mi je to hobi in za tako mašino nebi dal 500 evrov, čeprav je mogoče vredna 50 evrov več.

Luka77 ::

Če pogledam ceno grafične kartice, ki je še zmeraj v redni prodaji in ima zelo visoko ceno:

ATI FireGL V7100 256MB PCIe ... 776,06 EUR

se težko prepričam v to, da je cena za ta sistem previsoka.
Poleg tega, pa je mašini priložen licenčni VISTA ultimate in licenčni Win XP (64 bit), ki imata tudi še zmeraj visoko vrednost. Jaz pa računalnik kupujem kot podjetje, tako da kaj drugega od licence ne pride v poštev.
Tudi procesorji, čeprav 2 leti stari, se ne da jih primerjati z CORE 2 DUO E4400, 2.000 GHz 2MB, 800Hz, LGA775 BOX. Kolikor sem si v teh dneh prebral po forumih in pogledal razne teste na CAD/CAM aplikacijah, je konfiguracija teh dveh xeon procesorjev (so zadnji pred prihodom dual corja - imajo Hyper threading tehnologijo, vsak po 2MB L2 predpomnilnika, 800MHz FSB...) na tej matični plošči, ki je profi (serverska), in odlično izkorišča njuno moč, zelo kvotirana še danes. Saj ni vedno tako, da sta dva jedra na enem procesorju hitrejša od dveh posameznih procesorjev. Vsaj ne pri dejanski uporabi z CAD/CAM sistemi (seveda tukaj mislim na konfiguracijo gledano v celoti, ne samo procesorjev). Hočem reči, da če bi želeli danes doseči boljši računalnik za CAD/CAM, bi bilo potrebno ne samo vzeti xeon dual core 3 GHz, ampak tudi matično, ki zna to izkoriščati, kar pa je drago. Mislim tudi, da xeon procesorjev se ne da primirjati samo po hitrosti in spominu, z navadnimi desktop procesorji. Čeprav moram priznati, da mogoče še ne vem dovolj o tem, da bi lahko to zagotovo trdil.
Vem pa, da je bil ta sistem profesionalno sestavljen in da je vsaka glavna komponenta vrhunska in kar se da dobro izkoriščajo drug-drugo za delo z CAD/CAM na 64bit-ih.

Se pa strinjam z vsem ostalim, kar ste mi svetovali. Ta mašina v vsakem primeru ni zame. Tako kot ti, Suntrace1, tudi jaz še ne potrebujem take grafične in takih procesorjev za delo v 3D. Predvsem pa konfiguracija ni primerna za delo v 2D, ki je moj vsakodnevni kruh. Tudi igrice bi rad nemoteno igral.
Tako da sem se odločil za malo večjo, vendar bolj dolgoročno in meni bolj primerno investicijo, in sicer:

INTEL Core 2 Duo E6850 3.00/1333 4MB BOX - - 254,60 EUR
(Za isto ceno, bi lahko dobil quad core 2.4 v akciji, vendar kolikor vem, še ni dobro podpiran ali ne?)
SAPPHIRE Radeon HD2900XT 512MB PCIe - - 367,73 EUR
ali
Leadtek PX 8800GTS 640MB 320bit DDR3 PCI-E HDTV - - 360 EUR
OCZ DDR2 2GB Kit, PC2-6400 800MHZ, rev2, XTC platinum hladilnik - - 77,61 EUR (ali mi predlagate kaj drugega?)
ASUS P5KC, S775, PCI-E, FSB1333 - - 139,23 EUR
(na matične se ne spoznam, tako da dobrodošel predlog)
Seagate 250GB SATA2, 16Mb, 7200rpm ES (dostopovni čas: 4,2s) - - 75,60 EUR
ali
WD 150GB SATA, 16Mb, 10.000rpm, RAPTOR - - 192,60 EUR
(imam še en malo rabljen disk na svojem starem računalniku, tako da bom naknadno dodal še 200 GB)
DVD-RW, ohišje in napajalnik pa še ne vem

Tako, hvala vse za odzive in upam, da mi boste še kaj svetovali glede tega sistema. Če pa koga zanima dual xeon sistem, naj mi javi, pa ga bom spravil v kontakt z prodajalcem.

LP
Luka

Kibby ::

WD 150GB SATA, 16Mb, 10.000rpm, RAPTOR - - 192,60 EUR


Mi zaupaš kje je tko poceni Raptor? Hvala & LP!

M-XXXX ::

Če se ti gre kot invseticija za prihodnost vzemi:
Q6600 GO (SLACR)
2900 XT 512MB
Matična: kašna P5K, Abit IP35-E
Disk pa lahko brez problrema vzameš nekaj z 7200 obrati (ne Raptorja)

Zheegec ::

Predlagam dva diska v RAID 1, za back-up podatkov.
Ali pa če ročno delaš back-up na kakšen USB ključek ali disk.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Luka77 ::

krneki0001 ::

Luka77, 550 evrov je vreden tak sistem in nič več. Zadeva je stara 3 leta. Garancije nima, če karkoli crkne(kar bo slej ko prej) boš moral orenk doplačat, da boš dobil del, ki ustreza taki stari konfiguraciji.
Verjemi, ker vedno kupujem take stare zadeve. Res so hitre celo v primerjavi z današnjimi zadevami, vendar če karkoli crkne, se fino namatraš in drago plačaš, da spet vse skupaj sestaviš.

Če bi šel sam danes za firmo kupovati tako zadevo, bi vzel C2Q procesor in eno orenk grafično iz zdajšnjih časov. Diskov mogoče nebi kupoval SATA, ampak bi vzel več komadov ATA, pa ogromno rama in bi zadeva delala odlično, pa še garancijo bi imel. Dobil bi pa vse skupaj za podobno ceno - 1000 evrov.

MTm2H37rqt7B ::

@nebivedu:

Zakaj ne SATA?

krneki0001 ::

Vzameš SATA disk za sistem - kakega 74 GB in dodaš par diskov za podatke - za 60 evrov dobiš ATA 250GB WD-ja in če daš 4 v mašino imaš 1 Tb diskovja za ceno 240 evrov, ali pa še manj, če dobiš kako še bolj ugodno zadevo.
Hitrost pri sata ni nič kaj višja, po zanesljivosti je pa vse isto, mogoče ide še manj crkujejo, ker zadnje čase je kr nekaj sata diskovja romalo na servise.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

računalnik za arhitekta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11912998 (9808) ribko
»

grafična postaja?

Oddelek: Kaj kupiti
381607 (1114) Tea Time
»

Računalnik za arhitekta

Oddelek: Kaj kupiti
252684 (1965) suntrace1
»

Računalo za CAD - kaj vzet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716130 (4226) cryptozaver
»

PC za AUTOCAD in risanje gradbenih načrtov--kaj priporočate

Oddelek: Kaj kupiti
223467 (2994) LuiIII

Več podobnih tem