» »

računalnik za pisarniško delo - kaj in kje?

računalnik za pisarniško delo - kaj in kje?

Hair ::

Kar rabim je to, da mi bo tekoče prebavljalo naenkrat odprto:
  • photoshop

• dreamweaver

• PHP editor

• 2x raziskovalec

• firefox z 15-20 zavihki

• opera, IE

• mula

• MSN

• winamp

• antivirus, firewall in ostala manjša navlaka...

Rabim torej veliko rama (cca. 2GB) in dober procesor. Grafične ne potrebujem dobre, neobvezen pa je tudi ogromen trdi disk.
Računalnik kupujem za daljše obdobje, tako da sem pripravljen odšteti kakšen € več - tam nekje do 800€.

Kaj kupiti? :8) :D

Zanima me pa še to, kje se splača kupovati. Ker sam nisem ravno mojster za hardware, tako da bi ga moral dati še nekam sestaviti. Kako je s tem? Mora biti pa računalnik brez tiste garancijske nalepke, saj se velikokrat zgodi, da preklapljam kakšne diske ali CD/DVD enote.

Vnaprej hvala za odgovore!

P.S.: Tole (+ 1GB rama) so mi priporočili v comtronu.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

opeter ::

Računalnik na podanem linku je OK, grafična pa bi lahko bila integrirana (tako bi moralo biti še cenejše).
Na tvojem mestu bi vzel 3 GB RAM-a v smislu 2x1 GB + 2x512 MB. Več ti Vista 32-bit itak ne bo izkoristil.

vanmarko88 ::

kaj pa kak štirijedrnik?
intel q6600

PrimozR ::

Vprašanje kakšne so komponente v tistelem računalniku (matična in to).

Sam bi vzel Q6600, 4 gigabajte RAMa (pač 2x 2 giga kit, IMO je ceneje, sploh če boš šel na 64-bitno Visto), kako Geforce 8500GT ali mogoče še slabšo (100% boš nekje našel kako GeForce 7 grafično, išči 7600 oz. manj), pazi pa zaradi monitorja, da ima dual link DVI (če imaš kako 24'+ LCD pošast). Če račun dopušča, kako P35 matično ploščo (Asus P5KC), sicer pa 965 (P5B-E), diska po želji (IMO so trenutno kar best buy 320 gigabajtneži, ki so po ~80€ - sam bi vzel WD ali pa Seagate). Napajlec bo dober kak LC.

Torej, cene iz Funtecha:
P5KC: 150€
Procesor: 265€
Disk: 320 Gb: 80€; 400 Gb: ~100€; 500 Gb: 115€ - WD
RAM: 2x100€ (Teamgroup, Patriot, Geil je 110€, sam bi vzel Teamgroup)
Napajlnik: 35€ (LC 550W)
Grafična: pasivno glajena GF 7300GS - 45€
Ohišje: od 30e naprej
SATA DVD pekač: prav tako od 30€ naprej

Ta konfiguracija s 400 Gb diskom pride 855€. S štirijedrnikom bo Photoshop hitrejši kot s 'samo' dvojedrnikom, RAMa je čez glavo (ne šparaj tukaj, zaenkrat je še hudo poceni, ne ve pa se kaj bo prinesla prihodnost). Prišparal bi lahko pri plati (a spet ne preveč, dobra matična je bistvo računalnika), grafična je rock bottom ampak OK za ta namen (idiotizem je imeti 8600GT za photoshop).
Če je teh 50€ preveč čez proraučn, lahko vzameš E6750, dvojedrnik z malce višjo frekvenco, a je skoraj 100€ cenejši. Lahko vzameš E6850 ki je sicer le 10€ cenejši, pa vzameš še cenejšo plato. Problem je sicer da imajo cenejše plate slabše napajalno vezje, kar ni dobro za štirijedrnika, ne podpirajo pa on-board RAIDa, saj imajo večinoma ICH8 (965) oz. ICH9 (P35) južni most, v primerjavi z ICH8/9R na dražjih platah.

EDIT: Sicer mi Gigabyte plate nikakor niso všeč, a 965P-DS3 je 115€, P35-DS3 pa celo samo 110€. Lahko pa pogledaš še Intel matčne plošče. Kar se tiče navijanja smrdijo do neba (le-to je nemogoče), a so stabilne in ugodne - P35 plošča je 105€. Sicer ne vem ali ima ICH9R ali ne, ampak za takele pisarniške stvari je idealna. Bundle je popolnoma minimalen, kar pa mislim da te ne bo motilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Fizikalko ::

Pa vi res niste normalni, no. 2 GB je več kot dovolj. En poceni dual core prav tako. Evo, naenkrat laufam na mašini:

okrog 8 ofprtih Firefoxov
IBM Rational Application Developer (orodje za J2EE programiranje z vgrajenim aplikacijskim strežnikom Websphere)
Eclipse
IBM DB2 v9.1 (baza)
mula
utorrent
explorer
bsplayer mi rola simpsone
norton ghost
yahoo widgets
+ še par utility programčkov

Dela gladko, brez kakršnihkoli težav, pa sem zlo presran, kar se tega tiče. Sistem je pa IBMova mašina z AMD x2 3800+ in 2 gB RAMA. Tko da - ne serte ga preveč, fantje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fizikalko ()

Evo, tole bo IMHO precej več kot le zadoščalo:

FUNTECH

* Ohišje GMC H60, ATX Middle, 2X120mm, USB/au, črno s srebrno fronto, brez napajalnika
* Napajalnik SILENT POWER LC 550W PFC LC6550 , 120mm Fan (tiho delovanje)
* Matična plošča Asus P5K, C2D, LGA775, Intel P35 , FSB 1333, DDR2 800, SB7.1, GbELAN, PCIex16, eSATA Več informacij o plošči dobite na proizvajalčevi strani .
* Procesor CORE 2 DUO E6550, 2.330 GHz 4MB, 1333MHz, LGA775 BOX
* Ram DDR2 OCZ 2GB (2X1Gb) PC6400 800Mhz DualChannel s XTC hladilnikom
* Trdi disk Hitachi 320 Gb 7200, 16MB cache SATAII
* Optična enota NEC ND-7173S DVD+/-RW DL 18X, RAM 12X, LabelFlash črn
* Grafična kartica: Gainward GeForce 8600GT SilentFX, 256MB DDR3, 2XDVI+TV PCIe pasivni hladilnik Link do uradne strani.
* Zvočna in mrežna kartica integrirani na matični plošči.

F.U.N.T.E.C.H cena za gotovino: 700,00 EUR z DDV

MEDENA ::

fizikalko: kateri so VERBATIMI?

Sicer offtopic, za kaj več me ZS-jaj:

MEDO, Verbatimi so PRVA LIGA, so original YUDEN000 T03, ki jih prodaja za 2x dražje tudi Plextor.
http://forum.cdfreaks.com/showthread.ph...

Skratka, zakon so.

Vsam hvala za odgovore. Zdej sm nekak do te konfiguracije prišel:

- Intel(R) Core 2 Duo E6750 4MB 2.6 Ghz 775 [184,80 €]
- ASUS P5K Socket 775 I35P [128,60 €]
- LC Power LC6550G-550/14- BLACK SILENTPOWER [39,90 €]
- Geil Black Dragon 2GB (2x1GB) PC6400 DDR2 [114,82 €]
- Leadtek WinFast GeForce 7900 GS, 256MB, PCI-e [118,08 €]
- Hitachi SATA-II 320 GB 7200rpm 16MB [79,10 €]
- NEC AD-7170 S (SATA) [33,90 €]

Je to vredu?

Potem me pa zanima še kakšne so razlike pri ohišjih. Zakaj dati 50 € več oz. zakaj 50 manj...

Lp!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Hair ()

Za procesor se preveč steguješ, IMHO. Kupi kak core 2 duo za dobrih 100 EUR.

opeter ::

Pa tudi grafična je po mojem preveč. Saj ne boš igral igre, ali?

Seveda, grafična je tudi prehuda.

Jaz bi na tvojem za grafično vzel kaj takega.

Procesor pa tale.

Aha, hvala za tole grafično, jo bom kr vzel. :) Za procesor bom dal pa rajš mal več, pa da je res ornk...

Mi zna kdo še kej o ohišjih povedat?

EDIT: sm se spomu da mem v tem kompu zdej radeon 9600. Kakšna je to grafa v primerjavi s to, ki si jo omenil, Fizikalko? Ker se mi mogoče splača dat to v tanov komp, pa za tega zdej neki na bolhi kupt...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Hair ()

9600 je itak na AGP, tko da ti ne koristi. je pa x1600 pro kar konkretno hitrejši (3x več cevovodov, večje frekvence prav tako).

krneki0001 ::

Za procesor bo dovolj E2160 ali pa prihajajoči E2180. Grafika bi bila za 100 ali manj verov dovolj 8500GT, rama naj bo 2GB, ostalo pa je v redu, tako boš prišparal kake 200 evrov in mašina bo ravno tako dobro delovala.

Je pa ja 1600pro za 60 EUR boljša izbira, no.

ali pa 2600pro/xt.

Sem se po tehtnem premisleku vseeno odločil za 7900GS, če slučajno kdaj naložim visto ali mi zapaše kakšn špil... :8)

tako, to bi bilo to...
Še kakšen komentar preden začnem naročati?

Drugače pa še 1x hvala za vse odgvore! :)

Za kakšen špil bo x1600pro čez glavo.

računalnik naročen, deli že prihajajo... :)

imam pa še eno vprašanje (da ne bom odpirov nove teme). tisti, ki mi ga bo pomagal sestavit, je reku, da ma hladilnik že po defaultu mal termo paste gor. bo to dost, al jo dam rajš dol, pa frišno gor?
navijat pa ne mislm...

Lp!

Meizu ::

Raje daj frišno, da boš lepo siguren, da bo vse teklo kot mora. Pa pazi, kakšno termalno pasto boš izbral, raje glej na bolj kvalitetne;)

Vikking ::

# photoshop

# dreamweaver

Sedaj nevem kako resno in koliko zahtevno boš to uporabljal, ampak če boš to uporabljal na profesionalnem nivoju, razmisli o dveh monitorjih in posledično kupi pravo grafično kartico (da boš lahko priklopil dva monitorja) če bo res potreben nakup dodatnega monitorja šele čez časa, ker si napisal da kupuješ za daljše časovno obdobje se splača razmislit tudi o tej stvari.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vikking ()

Sedaj je že propozno, samo še ram in kišta manjkata, pa ga bom sestavil. Nočem več razmišljat o tem kaj bi blo bolš :D

Glede tiste paste pa tole: Zdej sm dobu procesor in sm pogledu na hladilnik. Gor so tri micene zaplatkice termo paste (i guess), sam mi tko čudn tist zgleda, da ne vem če bo šlo dol. Bl kot lepilni trak mi deluje kokr pa pasta...

A bi blo kej narobe če dam čez tist še svojo, ne da bi uno sploh dol jemal?

Raje dol dat, seveda.....spucat s kakim acetonom....

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov računalnik za 850€!

Oddelek: Kaj kupiti
51600 (1397) tilinho20
»

Noro poceni notesnik

211945 (1945) Belcebub
»

ulTrA PC - need your help plz (strani: 1 2 )

674407 (3316) PrimozR
»

Matična plošča Asus

253386 (2760) MEDENA
»

LOW-MID end računalnik, prosim za nasvet

171312 (1001) Jst

Več podobnih tem