Forum » Znanost in tehnologija » Levitacija je že tu?
Levitacija je že tu?
bluefish ::
glede na novico je vse še bolj teoretično:
Theoretical physicists...
...that they can engineer...
.
.
.
Theoretical physicists...
...that they can engineer...
.
.
.
sidd ::
Ne toliko levitacija kot odprava trenja v nanosvetu. Malo bolje preberi novico. Gre za casimirjev efekt, in zgleda da jim ga je uspelo obrnit. Seveda vse v nanosvetu. Predno bi kaj takega uspelo v našem svetu, bo še nekaj vode preteklo. Je pa vseeno zelo dobra novica
no idea for signature
signed
I
signed
I
sverde21 ::
Magneti imajo 2 pola, tak da ne vem, če se da magnete v takšni majhni velikosti razporediti recimo v krog, da bi preprečevali trenje.
<?php echo `w`; ?>
Tud najhitrejši vlaki nimajo kaj veliko skupnega s to novico Sicer pa je TGV samo ene 6.2 Km/h za maglev...
@sverde21: v novici sem zasledil nekaj glede leč, tako da magneti nimajo tu nobene veze, ali?
lp
@sverde21: v novici sem zasledil nekaj glede leč, tako da magneti nimajo tu nobene veze, ali?
lp
no idea for signature
signed
I
signed
I
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sidd ()
kitzbrado ::
Eno so vlaki, ki lebdijo zaradi Meissnerjevega efekta.
Čisto nekaj drugega je opisano v novici. Lepo piše, da gre za Casimirjevo silo.
Glede na to, da piše, da je tole delo teoretikov in da "upajo, da bodo rezultate lahko uporabili", eskperimentalnih rezultatov ni - torej ne samo da ne bomo lebdeli mi, ampak za zdaj ne bodo lebdeli niti nanodelci. Glede na to, da Casimirjeva sila deluje na zelo majhnih razdaljah, je zelo zanimivo vprašanje izdelave leče, ki bo verjetno morala nekako biti del nanodelcev. Škoda, da o tem ne piše več.
Je pa zanimiva ideja.
PS: Uradna novica je na tem linku. Avtorji dela so ocitno dosegljivi preko maila, če jim kdo želi težit.
Čisto nekaj drugega je opisano v novici. Lepo piše, da gre za Casimirjevo silo.
Glede na to, da piše, da je tole delo teoretikov in da "upajo, da bodo rezultate lahko uporabili", eskperimentalnih rezultatov ni - torej ne samo da ne bomo lebdeli mi, ampak za zdaj ne bodo lebdeli niti nanodelci. Glede na to, da Casimirjeva sila deluje na zelo majhnih razdaljah, je zelo zanimivo vprašanje izdelave leče, ki bo verjetno morala nekako biti del nanodelcev. Škoda, da o tem ne piše več.
Je pa zanimiva ideja.
PS: Uradna novica je na tem linku. Avtorji dela so ocitno dosegljivi preko maila, če jim kdo želi težit.
gani-med ::
Naslov teme je "levitacija je že tu".
Zato verjetno ni nič narobe, če se tu debatira o različnih tehnikah levitacije, ne samo o tem Casimirju, sicer bi bil v naslovu naveden tudi Casimir.
Sicer pa tisto iz prvega članka sploh še ni "tu", razen teoretično.
Zato verjetno ni nič narobe, če se tu debatira o različnih tehnikah levitacije, ne samo o tem Casimirju, sicer bi bil v naslovu naveden tudi Casimir.
CO2 is the elixir of life.
ato verjetno ni nič narobe, če se tu debatira o različnih tehnikah levitacije, ne samo o tem Casimirju
Novica nima besedila oziroma je samo link. Link do konkretne novice o novem teoretičnem dosežku, ki ne govori nasplošno o levitaciji.
Sploh pa so magnete začeli omenjat (neoman, dukenukem) kot protiargument prvega odgovora na temo (sidd), in sicer po mojem mnenju popolnoma neupravičeno, ker je bil siddov komentar v kontekstu z novico, ostalo pa ne. Odgovor v stilu "duuh, kaj se sploh grejo s Casimirjem, saj je Meissnerjev efekt že znan in v uporabi" nima smisla, saj je to primerjanje jabolk in hrušk.
To je točno tako, kot če bi ob izidu napisal novico za Blu-ray in bi se ti nekdo začel smejat, da imaš že DVD. Saj je oboje enako, samo valovno dolžino svetlobe si spremenil, a ne?
Jep.
gani-med ::
Magnetni vlaki so se čisto korektno pojavili v tej temi kot odgovor na naslovno vprašanje "levitacija je že tu?"
Je tu, samo ne tako, le malo drugače, kot je omenjena v tistem članku.
Je tu, samo ne tako, le malo drugače, kot je omenjena v tistem članku.
CO2 is the elixir of life.
whale with beard, thnx
Kolko sem jaz tole dalje raziskoval, se jim bolj gre za odpravo trenja oz. upora, kar bi zelo izboljšalo izkoristke naprav ter zmanjšalo gretje(recimo proceosrji). Ampak to komaj teorizirajo za nanodelce, kaj šele kakšen makro svet.
Je pa ta tema tako tako, ja. Naslov eno, vsebina drugo, zdaj pa se je treba zmenit kaj bo. Lahko oboje, sej je oboje kul.
Samo mislijo z kr nekimi lečami dobesedno obrnit casimirjev efekt; tule pa mi ni jasno še trenutno nič. Bo še treba dalje študirat
lp
Kolko sem jaz tole dalje raziskoval, se jim bolj gre za odpravo trenja oz. upora, kar bi zelo izboljšalo izkoristke naprav ter zmanjšalo gretje(recimo proceosrji). Ampak to komaj teorizirajo za nanodelce, kaj šele kakšen makro svet.
Je pa ta tema tako tako, ja. Naslov eno, vsebina drugo, zdaj pa se je treba zmenit kaj bo. Lahko oboje, sej je oboje kul.
Samo mislijo z kr nekimi lečami dobesedno obrnit casimirjev efekt; tule pa mi ni jasno še trenutno nič. Bo še treba dalje študirat
lp
no idea for signature
signed
I
signed
I
Casimirjeva sila izhaja iz resonance vseh možnih električnih polj med dvema telesoma. Leča deluje drugače za posamezna polja, tako na koncu dobiš željeni rezultat.
Idealno lečo so verjetno že teoretično napovedali - zanimivo bi bilo videti rezultat. Še bolj me pa zanima, če imajo kako idejo za realno lečo in kako nameravajo to implementirat.
Hmm, mene tud zanima, na kak način imajo to namen naredit. Sem poslišal telefonski pogovor, ki je bil na bbc-jevi strani, samo ga zdaj ne najdem več, da bi še ga enkrat poslušal. Če jim tole rata, potem bomo zagotovo dobili veeelik booost na razvoju tehnologije. Če bi jim naprimer ratalo to "lečo" narest v obliki kakšnega polja, bi bil to že velik dosežek. Bo še treba malce naštudirat, kaj točno imajo v mislih.
Upam da jim rata.
Upam da jim rata.
no idea for signature
signed
I
signed
I
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | LG-jev lebdeči zvočnikOddelek: Novice / Zvočne kartice | 10037 (7868) | antonija |
» | Lexusova lebdeča rolka ne prinaša revolucijeOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 41586 (28048) | Markoff |
» | Energija iz nič. (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 18091 (12449) | jest10 |
» | Levitacija - Znani leteči predmet:človek (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 10726 (8442) | iggy |
» | Lebdeči magnetiOddelek: Loža | 1799 (1415) | Azrael |