» »

poraba računalnika

poraba računalnika

thedaydriver ::

zanima me poraba računalnika in sedaj me zanima ali računalnik ves čas deluje z močjo 500w(predpostavljam da je napajalnik močan 500w) oz. z močjo napajalnika, ali se ta moč regulira glede na obremenjenost sistema (uporaba procesorja....)?
vsekakor je to moje mnenje

Shifty ::

Odvisno od obremenjenosti, dvomim da kdaj doseze maximalno moc, ki jo zmore napajalnik.
AMD X3 720 Black@3200
Sapphire 790GX

Azrael ::

Pripomniti je še treba, da danes le redki napajalniki zmorejo trajno navedeno moč. Pogosto je cifra o W napajalnika tista moč, ki jo bo napajalnik potegnil iz omrežja in to zdržal brez poškodb le nekaj sekund.

Ker se običano za rač. sistem predpostavlja, da bo deloval nekaj let, preden pride do okvar, je jasno, da do tako velikih obremenitev ne prihaja.

Danes mora biti računalnik hudo navit in natlačen z energetsko zelo potratnimi komponentami (high-end grafe v SLI ali CF), da bo njegova poraba presegla 200W.
Nekoč je bil Slo-tech.

>>><<< ::

Nekje sem bral, da 2x HD 2900 XT v CF porabita okrog 360 W 8-O. Poleg tega so pa tudi že 1 kW napajalniki naprodaj (pri nas ne vem, če se jih da dobiti).
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

thedaydriver ::

to se pravi če prav razumem da napajalnik deluje s tako močjo kot je potrebno, se pravi da za enako konfiguracijo porabi 500w napajalnik enako energije kot 400w.
Ali mogoče obstaja kakšen program, kjer lahko vidiš trenutno s kašno močjo deluje napajalnik(iz tega me zanima poraba) mogoče celo evidenco porabe?
vsekakor je to moje mnenje

>>><<< ::

Takega programa ni, izmeriš lahko edino sam.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Shifty ::

Tocno tako, najlazje pa izmeris z cim podobnim tem: KLIK!
AMD X3 720 Black@3200
Sapphire 790GX

Azrael ::

>Nekje sem bral, da 2x HD 2900 XT v CF porabita okrog 360 W . Poleg tega so pa tudi že 1 kW napajalniki naprodaj (pri nas ne vem, če se jih da dobiti).

To je maksimalna možna moč, nekako tako, kot pri rač. zvočnikih. Ta je zanimiva za konstruktorje kartic in za marketing. Tistega, ki bo plačal račun za elektriko zanima povprečna poraba. Ta je odvisno od rač komponente in je od dela %, do le v redkih slučajih 50% maksimalne moči.

>se pravi da za enako konfiguracijo porabi 500w napajalnik enako energije kot 400w.

V teoriji da, v praksi pa so razlike zaradi različnih izkoristkov različnih napajalnikov. Tako pa mlinček s kvalitetnejšim napajalnikom kuril manj.

>Ali mogoče obstaja kakšen program, kjer lahko vidiš trenutno s kašno močjo deluje napajalnik(iz tega me zanima poraba) mogoče celo evidenco porabe?

Da, SW obstaja, vendar za svoje delovanje nujno rabi še ustrezen UPS. Pravzaprav bi moral reci tako: so UPSi, ki lahko merijo (tudi) porabo in preko podatkovnega kabla in priloženega programja te podatke prikazujejo ali shranjujeo na računalniku, če želiš prikaz in shranjevanje rezultatov meritev na PC.

Možni so tudi drugi merilni inštrumenti, samo ti ne pridejo ravno v poštev za domačega uporabnika.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Azrael ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

8800gtx 768mb na 420W? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
543333 (2396) einstein :P
»

Komponente novega namiznega PC-ja