» »

Problematika varnostne kopije dokumentov, veliko dokumentov

Problematika varnostne kopije dokumentov, veliko dokumentov

Revenant ::

Komp je star že dve leti in od vsega začetka imam seagatin baracuda 400gb sata disk, ki je razdeljen na dve particiji (sistemska 50 GB, podatkovna 320GB). Na začetku je bila podatkovna skoraj prazna, saj sem večino stvari spravljal na dvdje (celotna aktna z 100 dvdji je polna), potem pa sem to opustil, saj človeka mine pečenje in veliko bolj kul je imeti vse skupaj na disku, lepo po mapcah in vedno pri roki, pa še brišeš neovirano kar češ.

Poleg vseh programov, muske, videa in slik, je tud velik osebnih stvari, zato je paranoja pred crkotom diska iz tedna v tedn večja.

Odločitev je torej padla, da rabim disk za kopije. Verjetno bi bilo bolje, da bi kupil zunanjega, da bi ta delal le takrat, ko bi delal kopije dokumentov in ne notranjega, ki bi delal vseskozi, ko je vklopljen računalnik. Na ceneje.si je kar nekaj ponudbe. Razmišljal sem o WDjevi seriji MyBook Premium Edition, 500 GB varijanto, pa me je kolega prepričal, da je bolje da kupim klasičen disk in zanj ohišje. Katere firme so kul? V naši lokalni trgovini imajo ICY BOX ohišje, ki meni deluje nekam čudno, niti nobenga reviewa ni na netu. Potem se najdel, da ima tudi CANYON svoja ohišja.. mate kej izkušenj? Js sm imel za laptop zunanje ohišje za DVD-RW in je nekega dne ob vklopu počilo kot iz topa ter smrdelo po zažganem, jasno ohišje je krepnu, zarad prenapetosti baje. Tko d sem bolj skeptičen glede teh ohišij. Kaj bi blo kul ubodit?

Še glede SMART funkcije. Ta menda dejansko kaže staje diska oz. če ta kaže znake odpovedovanja, pa me zanima, kje to vidit? Pa še mal glede narave diskov? Kako crkujejo? Al tko d najprej začnejo ružit, nastajajo bad sektorji, se upočasni in potem končno krepne? Al lahk kr nekega lepega dne naenkrat odpove?

Kokr vem, disk neha delovat, ker crkne al motorček al pa glava, vendar so fajli še vedno gor na ploščah. Je v sloveniji kako podjetje za reševanje? Sam predvidevam da ni pocen in da je bolj smiselen nov disk, pa tud nekje sem slišu, da lahko obnovijo le fajle, ne pa tudi struktre imenikov, kar je pri toliko fajlih enako, kot če vse izgubiš.

Tle vas je kr precej profijev pa bi prosu, če se da to razložit. Kako pa vi shranjujete? Js mam skor 300 GB fajlov ki jih res neb rad zgubu... Hehe, zdej vidm, d res rabm disk:D .

Upam, d ti že sto takih tem, ker men search funkcija iz neznanega razloga ne deluje. Pa brez zamere, če bluzim.;)
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.
  • spremenilo: Revenant ()

roli ::

Diski crkujejo po najrazličnejših postopkih! Najbolj pogosto začne stvar ružiti,brneti, pojavljajo se slabi sektorji,čudni errorji.... Ponavadi v tem primeru S.M.A.R.T ob vklopu javlja napake. Drugače se, da status S.M.A.R.Ta (oziroma S.M.R.T:D ) pogledati tudi iz sistema z programom, ki je temu namenjen ali pa z programi za diagnostiko (Speedfan, Sandra, ....).Ti povejo parametre in te na nepravilnosti tudi opozorijo.

Seveda pa lahko disk crkne tudi kar iznenada, kar je manj verjetno vendar se je pred dvemi leti zgodilo meni. Nekega dne sem pritisnil gumb za vklop računalnika in BIOS me je pozdravil z sporočilom, ki je omenjal S.M.R.T in računalnik ni bootal sistema. Po ponovnem zgonu pa računalnik sploh ni več zaznal diska.

-----------------------

Imam pa sam podobne strahove, samo, da je moj problem še večji.Imam premalo prostora na disku in preveč podatkov.Če bi kupil disk bi moral kupiti dva.Enega za podake in enega (večjega od vseh) za backup.Kar pa seveda stane ogromno denarja.
http://www.r00li.com

krneki0001 ::

Jst uporabljam v te namene dat tape. Ko zadev ne rabim več, rad bi jih pa imel shranjene, jih lepo shranim na kasete in spravim v omaro. Na eno kaseto gre 80GB podatkov in potem ni več panike.

amigo_no1 ::

@nebivedu
Daj povej kaj več:
kako je s kompatibilnostjo dat kaset, trajnostjo , ceno , hitrostjo itd...

Revenant ::

dat tape? whoa, to še folk uporablja? itak, verjetn.

kire firme so pa kul? maš od HPja? kje si kupu, cena? kolc cajta traja da se skopira cela kaseta? Je to za kaj vredi?


kaj ni nobenga k bi na moj topic odgovoru u celoti?:D
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Zheegec ::

Vzem zunanji WD 1TB disk z možnostjo RAID 1 - mirroring, tako ti disk naenkrat dela dve varnostni kopiji vseh podatkov, tako da imaš v primeru odpovedi enega diska še vedno vse podatke. Seveda še vedno nisi varen pred hujšimi fizičnimi poškodbami samega ohišja z diski, ali pa pred strelo... So tudi razni programčki - nekaj takega ima novi Office 2007 Ultimate, ki ti avtomatsko v realnem času delajo Kopije podatkov preko mreže na n-računalnikov, za dokumente bi bila to dobra varijanta. Točnega imena kakšnega takšnega programa ne poznam, malo poglej na MS strani, mislim da je del Office 2007 Ultimate.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zheegec ::

Ta razna ohišja bolj ali manj odpadejo, WD ima vsaj boljšo zaščito za disk, sam disk v kakšnem naredi-si-sam ohišju je zelo občutljiva zadeva. Je pa res da tudi ti WD crkujejo, ampak trenutno težav ni, je pač bila neka serija. Zato je tudi ta 1TB verzija tako zanimiva, diski se pač kvarijo...

drugače v primeru odpovedi elektronike popravilo ni drago, čeprav zna biti v večini primerov popravilo zelo drago.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

roli ::

Cene tehle napravic za delanje backupa na kasete so pa take, da okol padeš. To je namenjeno firmam in tistim posameznikom, ki so jim podatki veliko vredni. Meni kot domačemu uporabniku pač to ni namenjeno.Kar pove že sama cena.Je pa to kolikor jaz vem kvalitetna stvar za backupe.Ker kasete so pač bolj obstojne kot DVDji, CDji in trdi diski.Razen, če je tisto kar je na mimovrste overkill.Ker glede tega sam nimam niti najmanjšega pojma.Glede na to, da se to po bolhi prodaja za 20€ (razen, če je tisto za par MB posnet:D ).Naj nekdo pač pove malo več.

Mybook 320GB bi si z veseljem nabavil samo cena je pa tudi ahem ahem.....
Potem bi pač imel na tem disku podatke in na drugem 200GB disku backup narejen z acronis true image (kompresija je super, ko vse skupaj stisne na polovico velikosti).Sedaj moram samo še nabrati 104€ kar pa seveda niti pod razno ni lahko.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

ripmork ::

WD Mybook 320 gb.Lično ohišje, spodobna hitrost, deluje tiho, brez kakršnihkoli problemov.... - sem zadovoljen
Pa predvsem super ko kupuješ nov PC in simpl vse kar imaš s pomočjo zunanjega diska lepo preneseš na novo kišto.
zunanji disk backup je zakon - ne le da imaš podatke 123 kjerkoli, na disku se podatek definitivno obdrži dlje časa kot pa na kakih cheap-ass doma zapačenih CD ali DVD-jih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

twosocks ::

Osebno sem imel več ohišij, od ICYboxa, LC power, Teac, ... vsa so mi pocrkala. Clo disk mi je 1-2x skurl. Tko da to odsvetujem. Al pa res nimam sreče.

WDjev myBook bi bil kr kul izbira, kolega ma 3 in delajo brez težav. Raid pogosot reši zadeve.


aja glede SMART funkcije - je ena najmanj zanelsjiv zadev za prepoznavanjae delovanja diska, sam preberte si googlovo raziskavo.... klik -prebral in se strinjam.
*------------------------------------------------------------------*
Ni podpisa
*------------------------------------------------------------------*

Revenant ::

1TB verzija Mybooka se mi zdi mal tumač, ker je tud cena tumač. Verjetn zadostuje samo en disk, ker razmišljam v tej smeri, da bi obstoječo barakudo uporabljal kot "delovni" disk, torej za urejanje, sortiranje, brisanje.. medtem ko bi novi disk uporabljal izključno za shrambo, delaval pa bi le med kopiranjem. Pol se bol splača uzet mybooka kot pa samo disk in še ohišje zanj, ker cena je v obeh primerih praktično enaka.

Bo mybook bolš varjanta?
Kako pa potem zgleda naenkrat kopiranje 300 gigijev, preko USB2.0 z 25MB/s transferjem? Verjetn traaaaaaja precej? Pa diski zdržijo dvourno neprestano mletje? Da mi ne bosta potem oba krepla, damn.:D
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Revenant ()

krneki0001 ::

Evo takole. HP-jev dat tape sem dobil v rabljenem računalniku za par evrov preko bolhe. Zadeva snema približno od 4 do 20Mb na sekundo, odvisno pa je od komprimiranja, ker podatke lahko komprimira ali pa ne. S komprimiranjem posname polno kaseto v petih urah, nekomprimirano pa v malo več kot urci.

Entity ::

Raid 1 je vsekakor najboljša rešitev, vsaj zame. Enostavno priklopiš, naštimaš in imaš duplikat vsega. Če en disk crkne, ga enostavno zamenjaš in to je to. Zadeva je večna. Z prihodom novih (večjih) diskov, pa samo zamenjaš vse skupaj za vecje diske.
Ta najbolj pomembne zadeve, pečem pa še na DVDje, cisto tako, za notranji mir :)

amigo_no1 ::

Koliko podatkov pa gre na dat kaseto in kako je z restavracijo podatkov ?
Cena pogona in kasete ?
Trajnost/zanesljivost ?

Revenant ::

včeraj sem debatiral z googlom in kmalu mi je postalo jasno, da je towrsten način arhiviranja absolutno neprimeren za domačega uporabnika, cene enot so grozne, sploh HPjeve... trajnost in zanseljivost je taočno takšna kot pri starin LP kasetah (radio, če kdo ne ve:D ) in VHS kasetah-- torej magnetni zapis, ki preverjeno deluje tudi po več deset letih... CDji zaenkrat delujejo le kakšnih 10 let, za dvdje vemo le kakšnih 5 let, tko da DAT TAPEi niso primerni.

Aja, pa če še koga zanima, kupit mislim WDje Mybook Premium 500GB na ceneje.si . To bo prava zadeva, upam.:D
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Revenant ()

krneki0001 ::

Jst sm dobil za 100 evrov mašino z dat tape-om in 11 kasetami, tko da mi je vseeno kake so cene. Če pa novo kupuješ, potem pa te pride to celo premoženje, pa še scsi kontroler rabiš imet v mašini zarad tega.

Revenant ::

A kdo mogoče ve oz. lahko kje izbrska KATERI WDjev disk se skriva znotraj zgoraj omenjega WD MyBook Premium 500 GB. All I found was like "High quality hard drive — Inside the case is an exceptionally fast, ultra-quiet, cool-running hard drive from Western Digital", but no specific informations, damn.;(

Ve kdo kaj o tem?
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Jst ::

SMART ja. Ta zadeva meni pravi, da moj disk v prenosniku sploh več ne bi smel delovati. Pa dela kot prvi dan, ko sem kupil prenosnik, iz katerega to pišem.

ICYBOX. To zadevo imam jaz. Sicem je ne uporabljam redno. V bistvu sem jo kupil in uporabil samo enkrat, ker se mi je zaklenil disk v prenosniku (točno ta, za katerega smart pravi, da sploh več ne dela) in sem ga moral po posebnem postopku odkleniti. Pa ta icybox je grd!!

Za backupe so super data tapes. Resda so enote v Slo. super drage, a v tujini sem videl zadevo od HPja za 200EU, ki spravi na kasetko 40GB. Dosti firm to redno, vsak dan, ob polnoči, uporablja.

Ogstaja pa še ena fora. Če imaš miniDV kamero, lahko uporabiš te kasete za backupe. Sicer pride gor samo 10GB, a 3 kasete so 10EU. Če imaš miniDV kamero seveda.

---

Jaz bom naslednji teden kupil tole zadevo:



vir: mimovrste.com

Sicer je tu cena 130EU, ampak dobi se ga za 100EU. Ta zunanji disk je za mene lep, majhen... Sicer je "samo" 160GB, a jaz imam v prenosniku 40GB, pa mi je čisto zadosti. Še 40% nezaseden je. Zunanji disk pa rabim ravno zaradi narave posla.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zheegec ::

Revenant: WD5000AAKS
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Revenant ::

Revenant: WD5000AAKS


Resnično? Kje si pa zvedel, če smem vprašat? me ful firbc matra:D

Zgornji model je eden najboljših med 500 gigiji, nasploh!
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Revenant ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WD My Book reševanje podatkov/enkripcija

Oddelek: Strojna oprema
81098 (862) tomaz88
»

Zunanji disk za prenosnik

Oddelek: Kaj kupiti
91035 (778) Karen
»

Nakup zunanjega diska

Oddelek: Strojna oprema
101911 (1632) Cveto
»

Kateri zunanji trdi disk ?

Oddelek: Kaj kupiti
275035 (4324) -ziga-
»

Zunanji disk...WD MyBook

Oddelek: Kaj kupiti
192870 (2272) mmmato

Več podobnih tem