» »

RAID na Asus P5B deluxe

RAID na Asus P5B deluxe

Entity ::

Pozdravljeni,

kupujem novi PC pa bi prosil za malo pomoči. V začetku moram povedati, da kupujem primarno za Photoshop in foto uporabo, igre me ne zanimajo kaj preveč.
Zaenkrat sem izbral Asus P5B Deluxe plato z C2D E6600 in 4GB 667Mhz Rama, Sapphire 1950PRO 256MB,..

Malo pa se mi je ustavilo pri diskih.
Trenutno imam (vse Maxtor) 200GB PATA kot C:, 80GB IDE za slike, 60GB IDE kot scratch in "junk", ter 250GB na USB2 za backup.

Za Photoshop je najpomembnejša hitrost diskov, predvsem scratch diskov, tako bi to rad izkoristil z raid 0 poljem. Ker pa mi je vazna tudi obstojnost podatkov, bi os in delovne file rad dal v raid 1 polje. Ker z raidom še nisem delal, me kot prvo zanima ali lahko nastavim 4 diske v dva razlicna raid polja? Tako bi dal 2x400GB za OS in delovne file v RAID 1, ter 2x 160GB v RAID 0 za scratch ter "junk" file.
Kako je tudi z particijami? Ali lahko jaz 400GB disk spremenim v 2-3 particiji pa vseeno uporabim RAID1 polje z drugim 400GB diskom? Npr OS na eni particiji, delovni fili na drugi particiji.

Omenjena plata ima tudi Intelovo Matrix RAID opcijo. V bistvu gre za to, da lahko na dveh diskih uporabiš tako raid 1 kot raid 0 polji. Ta funkcija se mi zdi zelo zanimiva, predvsem ker ni potrebno imeti 4 diskov. Tako bi npr. dal dva 500GB, naredil tri particiji A, B in C. A za OS, B za delovne file, C za scratch. A in B v raid 1 polje, C pa v raid 0 polje. To bi verjetno šlo, ne? Me pa zanimajo hitrosti. Scratch particija bi v taki konfiguraciji verjetno bila hitrejša kot en sam samostojni disk brez raida, ampak verjetno tudi počasnejša kot samostojna diska z raid 0. Ali kdo kaj takega uporablja?
Z uporabo česa takega imam v mislih predvsem manjše segrevanje in poraba elektrike.

Moram še omeniti, da je v igri tudi raid 5, ki naj bi ga plata podpirala. Samo to je potem podobno kot Matrix, Photoshop aplikacija in scratch disk sta dejansko na istem disku, ceprav v raid 0. Pa spet ne vem kaj to pomeni za hitrost, verjetno pocasnejše kot samostojna diska z raid 0? Glede na to, da za raid 5 rabiš vsaj 3 diske, pa se mi skoraj bolj uporabno zdi dati 4 v zgoraj omenjeni konfiguraciji. Ce je sploh mogoca seveda.


Hvala vnaprej za pomoč.
Lp, Matic

Coinbird ::

Serbus,

imam enako matično ploščo raid polje si še nisem omislil, bom pa v kratkem (matrix raid).
Tukaj je en zanimiv test te tehnologije na Asus P5B Deluxe plošči http://www.techreport.com/reviews/2005q1/matrix-raid/index.x?pg=1
Intel priporoča dat na RAID 1; os, delovne aplikacije, pomembne podatke. Scratch, swap in igre pa na RAID 0.
Meni se matrix raid za workstation zdi boljša rešitev, kot štirje diski v raid 0+1.

Kateri operacijski sistem uporabljaš, da imaš v uporabi 4gb rama?
(In partially high-pitched voice) Feel good (9x)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem z RAID kontrolerjem

Oddelek: Pomoč in nasveti
18763 (551) thorvat
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293561 (2320) element
»

ICH9R in RAID

Oddelek: Strojna oprema
222117 (1613) T(he) Boss
»

Najhitrejši HDD, kateri?

Oddelek: Kaj kupiti
81317 (1173) CCfly
»

RAID kartica

Oddelek: Strojna oprema
71378 (1230) Mr.B

Več podobnih tem