» »

knjige za učenje HTML in PHP&MYSQL

knjige za učenje HTML in PHP&MYSQL

wechta ::

Živijo, čimprej bi rabil kakšne knjige, najprej za učenje osnove HTML in CSS-ja, Nato pa še za PHP in MYSQL.
Rad bi dobil takšne knjige, ki bi imele vključeno nekakšne vaje, torej kot nekakšni delavni zvezki, ne pa da so samo prikazani primeru ker potem sploh ne vem kaj naj naredim iz tega.
Knjige so lahko tudi v angleščini.
Hvala za pomoč, wechta

rkasteli ::

Pri nas je bolj ko ne revščina z tovrstnimi knjigami. Lansko leto ko sem šel na morje sem si hotel nabrati nekaj knjig z to vsebino da si še malo razširim obzorja in nekaj malega so sicer imeli v knjižnjicah samo kaj ko so bile vse knjige stare 10let ali več.
rkasteli

Road Runner ::

za zacetek poskusi W3Schools Online Web Tutorials
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Hair ::

CSS in HTLM najbolš da se naučiš kr na netu... se da praktično vse zvedt. Za začetek učenja PHPja in MySQLa pa priporočam tole buklo.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

7h3_1 ::

Ena dost obsežna bukla (slovenska) o php je: Naučite se PHP v 24 urah. Sicer je izdaja 2004 ampka...

HardFu ::

Sam ti osebno svetujem tutoriale na www.lynda.com . Resda niso zastonj, vendar je vec kot vredno kupiti karkoli se zelis nauciti (namig: p2p ima vse, ce si brez denarja, vendar pa je lepo, da izdelek tudi kupis, ko bos svoje znanje zacel trzit)
http://codeable.io

netanyahu ::

Ena dost obsežna bukla (slovenska) o php je: Naučite se PHP v 24 urah. Sicer je izdaja 2004 ampka...

PRSTE STRAN OD SLOVENSKEGA PREVODA (in ostalih knjig tega prevajalca)! Slučajno imam knjigo pri sebi, ker mi jo je nek ne-računalničar dal v pregled, češ ali je ustrezna za učenje. Angleška bi sicer bila zelo v redu, ustrezno je pokrito veliko snovi, opisan je PHP 5.

Ampak težava s slovensko izdajo je, da je polna napak. Vsaka knjiga ima kak lapsus, ampak v tej jih mrgoli na vsaki strani. Manjkajoči šumniki, prevedene ključne besede v delih kode (programi sploh ne bi delovali), manjkajoče/odrezane besede in stavki, napol prevedeni stavki, stavni mark-up ukazi se pojavljajo med besedilom, okorni prevodi in za konec, kar je najhuje, povsem napačni prevodi. Zdi se mi, da prevajalec večkrat ni vedel, kaj prevaja, saj so določeni deli prevedeni dobesedno. Npr. slovenski izrazi so pobrani iz slovarja in so včasih popolnoma napačni, čeprav imamo povsem ustrezno slovensko terminologijo. Če na hitro prelistam, najdem npr.:

str. 32: seznam (kot prevod izraza listing, POVSEM narobe)
str. 43: prosto zapisljiv (kot prevod izraza freely typable, POVSEM narobe)
str. 51: določevalni operator (kot prevod assignment operator)
str. 110: povezljiva polja (kot prevod associative array, nekaj POVSEM drugega)
str. 121: izpuščanje znaka (kot prevod izraza character escaping)
str. 160: gradnik (kot prevod izraza constructor)
str. 460: PHP-jeve razširitve C-ja (kot prevod izraza PHP C extensions, nekaj POVSEM drugega)
str. 493: edinstveni vzorec (kot prevod singleton pattern)
str. 348: napišimo nekaj kod (kot prevod v stavku let's write some code, čisto NAROBE)
str. 347: vzorec načrta (kot prevod za design pattern, načrtovalski vzorec)
str. 275: Accept-Encoding HTTP glava je prevedeno, da je "Vrste medijev, s katerimi odjemalec lahko dela"

Naštel sem samo nekaj napak, ki bodejo v oči, v knjigi so sicer še celi odstavki, ki so povsem nerazumljivi, ker so prevedeni dobesedno. Vse opisano se pojavlja čez celo knjigo, na vsaki strani. Skratka, prste stran in velika črna pika Pasadeni za izdajo.


Za učenje bi predlagal edino pravo pot - preštudiraj primarne vire. HTML specifikacija je zelo človeško napisana, čisto nasprotje običajnih standardov/patentov. Uradni PHP manual je prav tako kralj, zelo berljiv. MySql dokumentacija je tudi jasna in pove vse kar je potrebno vedeti, predvsem pa za pravo verzijo.

Našteta uradna dokumentacija je kvalitetna in lahko berljiva in je po mojem mnenju edina prava pot. Če že ne to, se pa vsaj izogibaj raznim tutorialom na mreži in poceni knjigam, ki imajo v naslovu 'za telebane' ali 'v 24 urah'.

Zlikovec ::

Še ena super stran za učenje novih stvari s področja računalništva: VTC. Kot pri Lyndi gre za video tutoriale, imaš pa pri vsakem nekaj začetnih tem zastonj, da si lahko razčistiš osnovne pojme ...
Ducati Monster, Ducati 750 SS FF, Yamaha XJ6,
Honda Hornet 600, Yamaha Fazer 800, R NineT

jerneju ::

Meni so knjige od Wroxa všeč.

wechta ::

Sej uradne specifikacije so že ql in vse, zelo uporabno za takrat ko že veš približno kaj iščeš in te zanima specifikacija. Za učenje pa se mi ne zdi tako primerno, ker se komot zgubiš notri in ker sploh še ne veš kaj iščeš.
Tako kot sem napisal, iščem knjige, ki bi postopoma peljale učenca skozi php programiranje, s uporabo mysql-a. Recimo da bi v prevem poglavju spoznal if, for foreach itd stavke, v drugem arraje in tako naprej. Pri vskem poglavju bi pa imel par vaj, s katerimi vidiš praktično kje se to uporablja in kako.

Ker za začetnika je ni slabše stvari kot je obrazložitev array-ov, si jo pogledaš in nekako naučiš,, ko pa potem prideš do stvari kjer bi jih lahko uporabil pa nekako zmrzneš ker se ne spomniš na njih...

Bom pa si pogledal lynda in VTC.

Ima kdo še kakšno idejo?

BluPhenix ::

Še en minus za slovensko naučite se php v 24 urah. Kupil sem jo tudi iz solidarnosti ... nikli več. Zadeva je ponekod precej katastrofalno prevedena, nerazumljivih stvarov je precej, pa sem že programiral pred uporabo te knjige, pa mi vseeno ni jasno kaj je ponekod napisano.

SKratka angleško, ali pa še boljše web resources. Prebereš en tutorial, da vidiš kako se piše kodo, potem pa predvsem logično razmišljaš in iščeš kako so drugi rešili podoben problem po kakšnih forumih. Deluje najboljše in največ se naučip.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

knjige za kupit ?

Oddelek: Programiranje
142137 (1151) enTuzjast
»

Arduino dokumentarec

Oddelek: Novice / Procesorji
4413809 (9039) HighBane
»

PHP začetnik

Oddelek: Izdelava spletišč
101591 (1120) ElectroSpy
»

Kaj se učiti

Oddelek: Izdelava spletišč
322430 (1861) MrBrdo
»

PHP kvaliteten tutorial/knjiga

Oddelek: Programiranje
182018 (1663) Gandalfar

Več podobnih tem