» »

Pomoč pri povezavi dveh računalnikov na internet

Pomoč pri povezavi dveh računalnikov na internet

lu_death ::

lep pozdrav!

...moj problem je sledeč in vsaka pomoč bo zelo dobrodošla.
Najprej naj povem da na omrežja in računalnike se ne spoznam preveč. Veliko literarature sem si prebral že na internetu samo mi je preveč stvari nejasnih.

Doma smo sprva imeli en računalnik, sedaj sta doma dva računalnika in seveda bi rad oba povezal na internet. Operater je Temelach in iz preteklosti vem da njihovi modemi imajo zaklenjene mac addresse, zato sem mislu, da preprosto ju bom povezal preko switcha in poklical na telemach da spustijo skozi se en mac address. Ko sem poklical mi je majstor rekel da to ni mozno, vprasal sem ga ce obstaja kaksna druga moznost in mi je rekel da ne, da zal ne?!...jst globoko dvomim da ne obstaja nobena moznost. Isto smo imeli povezane racunalnike v enem drugem kraju (operater telemach), samo za razliko, da je lastnik (tega prostora) imel eno zaklenjeno omarico v kateri nisem vedel kaj je, razen modem :)...sedaj ugotavljam da je skoraj sigurno bil tudi ruter tam zato je bilo vse to mozno. Zasledil sem tudi razne moznosti kot so: doplacilo pri telemachu za se en mac address ali nekaj podobnega, ali nekako dobit mac address od switcha jih poklicat in jim rect da sem kupil nov racunalnik in da jim preprosto dam mac addres od switcha, ali kupit se eno mrezno kartico, ali ali ali...zanima me katera naj bi bila v mojem primeru najboljsa moznost, da bi cim manj zapravil in da bi izkoristil switch, da ga nisem brezveze kupil. Razmisljal sem tudi ce bi sel na t-2, ker je cenejsi in ce imajo tam kaj drugace narejeno za povezavo dveh racunalnikov na eno internetno povezavo. Pomoje imajo operaterji vecinoma podobno...prebral pa sem tudi da je moznost pri siolu, kjer je dinamičen ip, da povezes tudi do 4 racunalnike. No ma ta moznost odpade, ker na siol ne grem!

Hvala vsem se enkrat in cim vec povejte da se bom cim vec naucil!!
Adios!

Matheeew ::

Hja.....osebno res ne poznam kakšne druge možnosti kot router....
Kot si napisal, IP imajo zaklenjen na MAC adreso. Ostali ISP-ji imajo (tudi) dinamične IP-je, kjer ni takšne težave, če jih imaš več....več statičnih IPjev se pa navadno ponuja le podjetjem, ki za to tudi precej več plačajo. Ker imaš switch pa nujno potrebuješ več kot 1 IP.

Moj nasvet bi bil: vrni ali prodaj switch in kupi router. Če ti sicer internet pri Telemachu dobro dela ti ne priporočam, da ga ne menjaš za ne (dovolj) zanesljivi VDSL.

AndrejS ::

Če si kupil switch si ga kubil brezveze.. prej bi se raje malo pozanimal.. Rabiš router (ne ruter)

gm80 ::

1. Kupiš router in sporočiš na Telemach novo mac adreso in povežeš oba računalnika na ta router.
2. Kupiš še eno mrežno in narediš share interentne povezave. Drug računalnik priklopiš na drugo mrežno.
3. Zamenjaš operaterja in izkoristiš swtch

Priporočam prvo rešitev

LP, Grega

amigo_no1 ::

Kupi router: dlink dir 100

Telemachu ni potrebno sporočati nič (zabeleži si stari mac in ga kloniraj na routerju kot njegov mac).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

lu_death ::

Najlepša hvala za vse nasvete in verjetno bom router kupil. Pač sem probal ce obstaja kaksna moznost z switchem :)... Še enkrat hvala vsem in lep pozdrav!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IZZIV za vse ki se spoznate na WIFI

Oddelek: Pomoč in nasveti
233086 (2471) NeMeTko
»

En ethernet kabel, limitiran na en MAC, dva računalnika

Oddelek: Omrežja in internet
111010 (723) Pegaz
»