» »

Fax + VDSL + stroški

Fax + VDSL + stroški

malcek ::

Kupil sem multifunkcijsko napravo in bi rad 2x na leto uporabljal fax. Problem je da faks ne dela baje mi manjka nek vmesnik.

Telefon imam preko telekoma, internet pa pri T2. Kolikor razumem rabim nek vmesnik da bi mi faks začel delovati. Pri T2 hočejo da grem še s telefonom k njim in mi potem vmesnik dajo za 2€ na mesec...
Operaterke pri telekomu pa nisem šteku kaj mi govori. Baje je nek BA ... vmesnik ki mi ga dajo za nedoločen čas za štartno ceno 140 €

Torej ali lahko nekje dobim vmesnik na svojo pest, predvsem kaj moram kupit pa čeprav je v tujini. Tista dva evra na mesec se mi sila veliko zdita glede na to da en faks na par mesecev pošljem.

Vsak nasvet zelo dobrodošel!

mitja_i ::

Če greš na T-2 s telefonijo, vzameš FAX vmesnik, ki ga dobiš zastonj v uporabo in plačuješ samo 4€ za eno telefonsko številko (+ugodni klici) in pač menjavaš (ali priklopiš preko razcepnika) telefon in napravo na tem vmesniku.
Ne razumem pa, kakšen vmesnik bi ti zdaj potreboval, ko si na Telekomu. Imaš to mogoče ISDN napravo pa nimaš ISDN linije? Tudi v tem primeru lahko pri T-2 dobiš ISDN vmesnik brezplačno v uporabo. Samo potem rabiš tudi ISDN telefone.
Če pa imaš ISDN in si kupil navadno analogno (PSTN) napravo pa boš moral pri T-2 plačevati 4€ za naročnino za številko na ISDN vmesniku (vmesnik dobiš brezplačno) + 2€ za številko na PSTN vmesniku in +2€ za PSTN vmesnik - skupaj 8€. Glej tukaj.

V vsakem primeru se ti NE splača imeti telefonije preko Telekoma.

Živjo, najlepša hvala za odgovor!

Malo so se mi stvari razjasnile ne pa še čisto...
Lepo po vrsti jaz imam pri telekomu pstn linijo torej bi načeloma analogen fax moral delati.. Samo mislim da VDSL moti fax. Dejstvo je da ne dela -> javi comm error ko hočem poslati. Mi pa sprejema.

Na telefonski liniji Imam neko malo škatlico na kateri piše VDSL o ISDN splitter in kar sem bral, splitterji ločujejo in ojačajo signal, samo mogoče ta splitter ni v redu ker mam jaz PSTN.

Hvala za informacijo da ne rabim plačevat 2€ za fax pri T2 zgleda da so mi hotli še eno telefonsko linijo prodati...

Ni pa res da se T2 telefonija v VSAKEM primeru bolj splača. Protiprimer: linija 1MB/256k + 1 telefon s katerega se ne kliče (je le za dohodne klice starih mam ki še vedno stacionarce uporabljajo) ... tale primer skoraj ustreza mojemu dejanskemu stanju

BREAKDOWN:
T2 + telekom
14€ internet
9,74€ telekom naročnina
-----------------------
23,74€ skupi

T2 oboje
20€ isti internet
4€ naročnina
---------------------
24€ skupi

Priznam da na koncu nekej malga vedno kličeš tako da je T2 verjetno res bolj ugoden, samo za par centov nočem menjat ponudnika.

Torej še vedno me žuli da ne morem poslat faksa z PSTN linije. A obstaja kaj kar lahko še poizkusim naredit da mi ne bo treba od telekoma do T2 hodit. Recimo drug spliter, kaka čudežna napravica za vmes ...

mitja_i ::

VDSL ne more motiti analogne telefonske linije. Težava s faksom je drugje. Zelo verjetno v sami fax napravi. Poglej v navodila za faks.
Narobe si pogledal cenik telekoma. 9,74€ telekom naročnina je BREZ DDV! Z DDV je kar 11,69€ in te tako pride skupaj 25,69€, kar je 1,69€ na MESEC dražje, če ostaneš pri telekomu... to pa ni zanemarljivo!

EDIT: cenik

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mitja_i ()

smetko ::

Da ti fax ne pošilja je verjetno problem v sledečem:
V sloveniji imamo ton, da je linija prosta prekinjajoči (tu tu ..), kar pa za večino faksov (modemov), z tovarniškimi nastavitvami, pomeni napako na liniji.
Rešitev:
1. če imaš na faxu možnost izbire države izberi Slovenijo oziroma Češko (ima enak način signalizacije proste linije).
če to ni mogoče ali pa ne deluje
2. Nastavi da za klicanje ne čaka znaka centrale (izključi "Wait for dial tone before dialing"). V tem načinu se ti sicer lahko zgodi, da bo fax začel klicati, medtem ko se boš ti po istem telefonu pogovarjal.
No comment

@smetko.. žal problem ni v tonu. Fax pokliče in potem tudi dobi drug fax, celo handshake potem traja kar nekaj časa, ko pa začne pisati sending fax pride do errorja.

@mitja_i: Ok hvala še enkrat, da si me opozoril na mojo napako. Za evro in pol plus poceni klice grem na T2 v utripu očesa.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PSTN/FAX vmesnik

Oddelek: Omrežja in internet
71783 (1632) Mr.B
»

Kaj je najbolje storit v trenutni situaciji?

222524 (1790) roscha
»

Obdržati isdn? (strani: 1 2 )

637618 (6546) shock
»

T-2 VDSL vs. SiOL ADSL 2+

315772 (3077) ar4743

Več podobnih tem