Forum » Elektrotehnika in elektronika » Usmerjena napetost
Usmerjena napetost
Orchestra ::
Pozdravljeni!
Na transformator z dvojnim navitjem sem navil še 2 svoja navitja v protifazi, tako da sem napetost znižal iz 28V na 24V.Z voltmetrom zgleda vse ok(24V med ničlo in izmeničnima viroma).Vendar, ko napetost pripeljem na greatz, dobim čudne voltaže; v stilu -4V, +11V ...
-greatz sem zamenjal in dobil isti rezultat
Kaj bi lahko bilo narobe?
Na transformator z dvojnim navitjem sem navil še 2 svoja navitja v protifazi, tako da sem napetost znižal iz 28V na 24V.Z voltmetrom zgleda vse ok(24V med ničlo in izmeničnima viroma).Vendar, ko napetost pripeljem na greatz, dobim čudne voltaže; v stilu -4V, +11V ...
-greatz sem zamenjal in dobil isti rezultat
Kaj bi lahko bilo narobe?
gumby ::
daj se kak elektrolit na izhod usmernika, da malce "izravna" napetost
naceloma bi naj bila enosmerna napetost enaka izmenicni * 1,41
naceloma bi naj bila enosmerna napetost enaka izmenicni * 1,41
my brain hurts
Orchestra ::
Ja, ampak tist kar sem pa jaz izmeril, je pa "kr neki"...Clovek bi pricakoval enako napetost(oz. kak volt nižjo) na izhodu greatza
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Orchestra ()
gumby ::
brez elektrolita imas na izhodu polnovalno usmerjeno napetost, tu lahko marsikateri "plastic-fantastic" voltmeter pokaze neumnosti. elektrolit bo iz te valovite napetosti naredil dokaj ravno (enakomerno), ki bo priblizno enaka temenski napetosti sinusa na AC strani - od tod pride tisti 1,41 (koren iz 2) zraven.
na koncu lahk se od te cifre odstejes 0,7V (padec na diodi), tolk bi moral pokazat voltmeter.
v tvojem primeru je to nekje 33V
na koncu lahk se od te cifre odstejes 0,7V (padec na diodi), tolk bi moral pokazat voltmeter.
v tvojem primeru je to nekje 33V
my brain hurts
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Transformator 220V na 12V (enosmerni,10A)Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13627 (5798) | krneki0001 |
» | Kakšna dioda je to? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6660 (4820) | boset |
» | Kako velik kondenaztor?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2943 (2188) | VolkD |
» | napačni trafo?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3979 (3320) | korenje_ver2 |
» | Kako narediti napajalnik?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2765 (2490) | _ID_ |