» »

Števec vode

Števec vode

trek@s ::

Kaj se zgodi, če števec vode (takšen, kot ga uporabljajo distributerji vode v naših domeh) obrneš okoli; torej da voda teče v konta smer? Se "kolešček" še vedno vrti, vendar odšteva? Je lahko kaj narobe s števcem?

BladE_ ::

Stric to dela ko si fila cisterno za vodo :D samo on ma starejsi tip pumpe k ma na obeh straneh isti navoj in jo lahko komot okol obrne... pr novejsih je pa tko da ma na usaki strani drugacen navoj in se jo ne da okol obrnt... ne me drzat za besedo 100%, ker nism lih vodovodar, povem samo to kar sem slisu!


LP

Primoz78 ::

Ce obrnes vodomer okrog se bo vrtek v drugo smer in bo prakticno odbijal porabo vode...tolk da veste to je kaznivo dejanje, ker vodomeri naj bi bili zapecateni (odvisno od distributerja) in je to pravno "zavarovano" v lokalnih odlokih o oskrbi z pitno vodo...tko da ce vas dobijo znajo bit sitnosti...

Lp Primoz

p.s. Ti vodomeri, ki se v vecini uporabljajo imajo na obeh straneh enak navoj...
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

trek@s ::

Saj nisem nikjer napisal, da bom ta števes sukal okoli, ko nam meri porabo vode v gospodinjstvu.

Je pa dobra ideja to, če ne bi bil zapečaten - več porabiš več prihraniš.:D :D

Primoz78 ::

Jah no...mogoce bi se jim zdelo mal cudno, kako da ti je poraba tako upadla...pa bi vodomer dali zamenjat (po zakonu se drugace menjajo na 5 let) in bi dobili obrnjen vodomer >:D ...;)

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

baron21 ::

Ker delam v firmi, ki se ukvarja z distribucijo vode zadevo zelo dobro poznam. Če števec obrneš, ti šteje v nasprotno smer, torej odšteva. Vendar to velja le za malo starejše števce. Novejši imajo vgrajeno protipovratno zaporo, ko ga obrneš, ti voda ne teče skozi. Sedaj pa se vgrajujejo taki, da imajo poleg te funkcije še možnost blokade ob zaustavitvi. Če se zaradi česarkoli ustavi, ostane v položaju, da prepušča samo malenkost vode in tako si prisiljen klicati pristojne, da ga zamenjajo. Odstraniti plombe - pri nas se uporabljajo že nekaj let, pa ne priporočam. Pa še nekaj - števci, ki se montirajo sedaj, so opremljeni z Bluetooth oddajniki za popis. V tem primeru se vsaka manipulacija beleži kot izredni dogodek, se vpisuje v pomnilnik in ob popisu oz. prenosu podatkov se izpiše popisovalcu na dlančniku opozorilo, kaj se je dogajalo. Zato v takem primeru vedno pogledajo stanje in vijake, saj so vedno sveže popraskani. Torej, če je števec tvoj interni, delaj kar hočeš, če pa ne pa priporočam, da ga pustiš pri miru. Lep pozdrav!
baron21

barbarpapa1 ::

Baron21

Lahko malo bolj podrobno razložiš tisto o blokadi ob zaustavitvi? Saj števec se ne vrti (se ustavi), če je poraba 0 (noben izok vode ni odprt). Pa tole z Bluetooth opremljenimi urami tudi malo podrobneje razloži. Ali jih je potrebno še na elektriko priklapljat ali kako?

Da pa starejše ure ob nasprotnem toku vode odštevajo, sem se pa prepričal na lstne oči na naši uri. V vodovodu je prišlo do močnega nihanja tlaka in je v določenih obdobjih voda dobesedno tekla iz hišne napeljave v javno (pretok je sicer majhen, a dovolj, da se je za kakega četrt obrata števni kolešček na uri zasukal v nasprotno smer)

LP

Jože

baron21 ::

Živijo!
Števec z blokado je volumetrični števec, ki deluje na principu gibanja bata v ekscentričnem ohišju ko skozi teče voda. Če obstane, teče mimo samo toliko vode, kolikor je prostora med batom in ohišjem. Bluetooth oddajniki so lahko v ali na števcu. Preko posebnega bluetooth vmesnika se povezujejo z dlančnikom, ker delujejo na drugi frekvenci kot klasični bluetooth. Njihovo delovanje je cca 15 let, kar smo v krajšem časovnem obdobju tudi testirali, ob popisu pa se beleži tudi stanje baterije, se alarmira, vendar še nismo imeli takega primera. Torej, ko pride popisovalec, ob pritisku na čitanje na dlančniku izvede popis vseh števcev na njegovem območju cca 20m, kar se mu označi na GIS karti - iz rdečih postanejo zeleni vidi pa še izpise vakega posebej in gre naprej. Ob montaži so oddajniki programirani individualno, tako je vnešeno trenutno stanje do litra natančno, pa tudi podatki o uprabniku in mikro lokaciji števca. Torej, če ga prestaviš, se zadeva beleži z pomočjo GIS ker se prej nastavljena lokacija ne ujema. Vse skupaj je pravzaprav zelo enostavno, deluje na XPmobile, ki teče na dlančniku in to je to. Lep pozdrav!
baron21

Tic ::

Torej, če mi pride gledat, koliko je na števcu vode, mu odrnem, naj pogleda na svoj mobitel? :))
persona civitas ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametni števci elektrike - zasebnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8622108 (9215) forplan
»

Menjava vodomera

Oddelek: Loža
164695 (2074) All
»

Branje števca vode preko kamere

Oddelek: Loža
202732 (2008) AndrejO
»

Števec za vodo

Oddelek: Loža
227620 (6944) St235
»

Upravljanje stanovanjskih zgradb, poraba vode.

Oddelek: Loža
73207 (2930) Primoz78

Več podobnih tem