Forum » Problemi človeštva » Iran - odštevanje
Iran - odštevanje
Temo vidijo: vsi
Poldi112 ::
Torej, da povzamem. Nimaš enega vira ki bi potrdil da je ruska pzo v prednosti pred zahodno. Je tako?
Kolegica, še zadnjihč - konkretne primerjave praktično nemogoče izvajati. Oba sistema sta odlična pri prestreznaju letal, ter praktično neuporabna pri prestreznaju modernih raket.
Osebno VERJAMEM, da imajo rusi majhno prednost, ne morem je pa dokazati, enako kot vi ne morete dokazati, da je zahodni sistem boljši.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

Pithlit ::
Človek je star 80 let. Pa koji si ti mangup, da najdeš vse flatearherje med svojimi "viri in strokovnjaki"??
To zgolj pomeni, da je izkušen. Na podlagi njegovih analiz je bil Pentagon primoram uspešnost Patriotov v 1. Zalivski vojni znižati iz skoraj 100% prestrezanja na cca 50%, od takrat pa redno izpostavlja laži orožarske industrije.
Ste pa seveda dobrodošli, da argumentirirano ovržete njegove trditve.
Ti? Ti zahtevaš argumentirano debato? Resno? Kaj ko bi argumentirano odgovoril na moja vprašanja? To je, če že zahtevaš argumente od drugih jih lahko najprej dostaviš sam.
OK. Smo razumeli. Patrioti so 30 let nazaj imeli 50% efektivnost. IRIS-T ima sedaj 99% efektivnost. Torej skupaj slabih 75% (če posplošimo). Kolikšno efektivnost imajo ruski sistemi? Saj veš da jih že leta preizkušajo v dejanskih bojnih situacijah, torej številke so zunaj. Dajmo nam dokaži da je njihova efektivnost boljša od zahodne.
Life is as complicated as we make it...
Stane2 ::
Kolegica, še zadnjihč - konkretne primerjave praktično nemogoče izvajati. Oba sistema sta odlična pri prestreznaju letal, ter praktično neuporabna pri prestreznaju modernih raket.
ZAE je prestregel 90%+ balističnih raket z ameriškimi sistemi... a to je neuporabno??
Daj spizdi že nekam... nemogoče je brat tvoja bruhanja.
Patrioti iz 1991 nimajo nič s temi iz 2020+. Samo enako ime.
Kdaj torej lahko pričakujemo, da bodo prestrezali moderne rakete z več kot 10% uspešnostjo?
Zgodovina sprememb…

Torej, da povzamem. Nimaš enega vira ki bi potrdil da je ruska pzo v prednosti pred zahodno. Je tako?
Osebno VERJAMEM, da imajo rusi majhno prednost, ne morem je pa dokazati, enako kot vi ne morete dokazati, da je zahodni sistem boljši.
Ti si napisal da de facto so Rusi v prednosti. Argumentiraj. Ne se zdaj ven vlečt. Jaz sem ti dostavila cifre, tudi če breme dokaza ni na moji grbi ampak na TVOJI.
Izvoli. V nasprotnem primeru si en navadni lažnivec.
ZAE je prestregel 90%+ balističnih raket z ameriškimi sistemi... a to je neuporabno??
Ne, to je kar dober dosežek za prestrezanje 10+ let stare iranske rakete. Jaz govorim o modernih raketah, ki v terminalni fazi spremenijo smer. Tu te fizika enostavno povozi.
Zgodovina sprememb…

Ne, to je kar dober dosežek za prestrezanje 10+ let stare iranske rakete. Jaz govorim o modernih raketah, ki v terminalni fazi spremenijo smer. Tu te fizika enostavno povozi.
Nehaj gole prestavljat.
Sem mislila precej resno ko sem napisala da bom grizla dokler ne dostaviš dokazov za svoje trditve, ali pa naju iz teme fuknejo. Ker imam vrh glave tvojih samovšečnih laži.
Protibalistična raketa z gibljivo (manevrirno) glavo pomeni protiraketni sistem, ki ima bojno glavo (ali lovilno napravo – kill vehicle), ki lahko med letom aktivno manevrira, spreminja smer in izvaja ostre zavijanje, da zadene balistično raketo, ki sama izvaja manevre ali ima lažne bojne glave.
Zakaj je gibljiva glava pomembna?Običajne (nekdanje) protibalistične rakete so pogosto imele zelo omejeno manevrirnost – le majhne korekcije tirnice. Sodobne balistične rakete (zlasti ruske, kitajske in v prihodnje iranske) pa imajo:Manevrirne bojne glave (MaRV – Maneuverable Reentry Vehicle)
Hipersonične drseče bojne glave (HGV – Hypersonic Glide Vehicle)
MIRV + lažne glave + manevriranje v fazi ponovnega vstopa
Zelo nizke in nepredvidljive tirnice (depressed trajectory)
Klasični "hit-to-kill" lovilci z zelo omejeno manevrirnostjo (npr. THAAD, starejši PAC-3, SM-3 Block IA) imajo vse več težav z zadetkom takšnih tarč.
Primeri protibalističnih sistemov z resnično gibljivo/manevrirno glavo
Sistem
Država
Vrsta manevrirnosti glave
Status (2025/2026)
Proti kakšnim tarčam
SM-3 Block IIA
ZDA/Japonska
Izboljšana kinetična glava + večji Δv
v uporabi
srednje in vmesne tirnice
SM-3 Block IB/ IIA (z naprednim seekerjem)
ZDA
boljše manevriranje v exo-atmosferi
v uporabi
IRBM, delno MRBM
Arrow 3
Izrael
zelo agilna exo-atmosferska glava
operativen
balistične rakete do ~2500 k
Ti si napisal da de facto so Rusi v prednosti. Argumentiraj.
Kolegica, vse sem vam napisal že tu:
https://slo-tech.com/forum/t265374/p873...
ter tu:
Zdaj pa globoko vdihnite ter prenehajte z dramo.
Zgodovina sprememb…
Goran10 ::
Ste vstali na napačno nogo, da ste tako agresivni danes?
To sem pa že večkrat napisala (in verjetno se bodo soforumaši ki, temam v katerih sodeluješ, tudi znali potrditi): "ko se ti za plezaš, začneš sogovornike vikat... nakar ignoriraš vse argumente in se izmikaš dokler se ti ne zazdi da smo pozabili... In potem se spet začne normalno opletanje s tipkovnico in tikanjem"
Boš podprl svoje trditve ali ne?
Meni je še dolžan odgovoriti kdaj so Izraelci prvo vojaško posegli proti arabcem ampak nima odgovora ker se ve kdo je prvi napadel 1948, on samo enostavno spizdi iz debate in naprej nabija svoje.

ter tu:
Torej priznaš da si si gladko izmisli to da "Rusi vodijo vsaj na področju protizračne obrambe"? In da nimaš niti koščka podatka ki bi lahko potrdil to tvojo trditev?

To sem pa že večkrat napisala (in verjetno se bodo soforumaši ki, temam v katerih sodeluješ, tudi znali potrditi): "ko se ti za plezaš, začneš sogovornike vikat... nakar ignoriraš vse argumente in se izmikaš dokler se ti ne zazdi da smo pozabili... In potem se spet začne normalno opletanje s tipkovnico in tikanjem"
Meni je še dolžan odgovoriti kdaj so Izraelci prvo vojaško posegli proti arabcem ampak nima odgovora ker se ve kdo je prvi napadel 1948, on samo enostavno spizdi iz debate in naprej nabija svoje.
Jaz vem kakšen je njegov MO. Sem ga že večkrat zapisala. Nazadnje na prejšnji strani.
Večkrat sem tudi že izrazila začudenje nad tem da mu je še kar dovoljeno smetenje in agitiranje po forumu, in to celo brez naziva. Marsikdo je naziv fasal za precej manj.
ter tu:
Torej priznaš da si si gladko izmisli to da "Rusi vodijo vsaj na področju protizračne obrambe"? In da nimaš niti koščka podatka ki bi lahko potrdil to tvojo trditev?
Ukrajina in Iran sta postala ultimativni dokaz zahodne premoči. medtem ko ruska pilotska elita s svojimi letali životari v varni razdalji, Izrael in ZDA nad Iranom brišeta mite o neprebojnem nebu. Zahodna PZO varuje, ruska pa samo smrdi na terenu.
p1nky ::
Meni se zdi, da aktualne vojne kar dobro demonstrirajo prikaz v praksi. V primeru, da resnicno verjamete, da je tel aviv do konca porusen, za vas pac ne
kow ::
Izraelci ubili so ubili se nekaj visokih cinov. Po teheranu je ponoci mocno padalo. Ameri so tudi unicili nekaj iranskih nevojaskih ladij. Iran se naprej izstreljuje balisticne rakete, ampak nekih resnih zadetkov ni. Tudi zadeta rafinerija - vecje skode ni bilo.
Meni se zdi, da aktualne vojne kar dobro demonstrirajo prikaz v praksi.
Meni tudi. Ne rusi, ne ukrajinci ne upajo leteti blizu PZO, rakete obojih pa jo redno premagujejo.
V primeru, da resnicno verjamete, da je tel aviv do konca porusen, za vas pac ne
Kako prosim? Kdo trdi, da je Tel Aviv do konca porušen?
Zgodovina sprememb…
tony1 ::
Bolan argument. Po tej logiki bi vsako leto pol sveta še malo raketiralo Nemčijo zaradi leta 1914. Vi ste psihopatska osebnost, gospod.
Izrael je pobil 1000x (morda še več

Zimonem ::
ter tu:
Ukrajina in Iran sta postala ultimativni dokaz zahodne premoči. medtem ko ruska pilotska elita s svojimi letali životari v varni razdalji, Izrael in ZDA nad Iranom brišeta mite o neprebojnem nebu. Zahodna PZO varuje, ruska pa samo smrdi na terenu.
Nevem v čem se zahodna premič izraža. Ne obranijo ničesar , ne nadzoruje ničesar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Bolan argument. Po tej logiki bi vsako leto pol sveta še malo raketiralo Nemčijo zaradi leta 1914. Vi ste psihopatska osebnost, gospod.
Izrael je pobil 1000x (morda še več) več Arabcev (in zdaj še Perzijce lahko štejemo zraven) kot Arabci Izraelcev. To že zdavnaj ni več scena zob za zob, halo?!
problem je da se nekateri arabci še niso odrekli doktrini iz 1948 in se še vedno zaletavajo v zid imenovan izrael.
Vidimo, kdo se zaletava, kot da ni Izrael stepihoval že vseh nasprotnih režimov v okolici.
In kot da ni že drugič v enem letu šel nad Iran, ki je mimogrede, 900 km stran od Iz. meje.
In kot da ni že drugič v enem letu šel nad Iran, ki je mimogrede, 900 km stran od Iz. meje.
Zato je se toliko bolj noro, da se Iran ukvarja s sveto vojno proti Izraelu. Dejansko gre za versko vojno, ki nima nobene povezave z iranskimi nacionalnimi interesi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Gregor P ::
Footage of the moment the F-35 got damaged over Iran is now beginning to surface: https://x.com/daractenus/status/2034937...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Vidimo, kdo se zaletava, kot da ni Izrael stepihoval že vseh nasprotnih režimov v okolici.
hezbolah še vedno izvaja napade potem hamas seveda. iran v želji da bi vplival na to regijo to vse financira. pa seveda hutiji. izrael je z desetletji postal močnješi in sedaj operacije izvaja globoko v sovražnikovem ozemlju. pač arabci so reatardirani v glavo to vidimo lahko tudi v evropi. izrael se jim pa ne bo pustil.
ter tu:
Nevem v čem se zahodna premič izraža. Ne obranijo ničesar , ne nadzoruje ničesar.
ne obranijo ničesar? zakaj pa potem ruski piloti smrdijo v ozadju? zakaj potem ne letijo nad kijevom recimo?
shmandi ::
Daj spizdi že nekam... nemogoče je brat tvoja bruhanja.
Baje so to bile samo vabe. Prave rakete, tako ruske kot iranske, baje vedno zadanejo cilj...
Footage of the moment the F-35 got damaged over Iran is now beginning to surface: https://x.com/daractenus/status/2034937...
Saj so že lani junija sestrelili vsaj 4 F-35. A se nihče ne spomni??
Ameriška letala letijo nad Teheranom, ruska pa ne nad Kyivom. Še kaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stane2 ()
>>hezbolah še vedno izvaja napade potem hamas seveda.
S kamenjem otroci ciljajo izr. vojake, oni pa z ostrim strelivom.
>>pa seveda hutiji.
Neumnost, hutiji ne ogrožajo Izraela. A si ti kdaj bil v Jemnu?
>>iran v želji da bi vplival na to regijo to vse financira.
Hotel si napisati: Izrael vso regijo bombardira.
>>izrael je z desetletji postal močnješi in sedaj operacije izvaja globoko v sovražnikovem ozemlju.
>>pač arabci so reatardirani v glavo to vidimo lahko tudi v evropi. izrael se jim pa ne bo pustil.
Iranci niso arabci. Nisi dorasel debati.
Zato je se toliko bolj noro, da se Iran ukvarja s sveto vojno proti Izraelu. Dejansko gre za versko vojno, ki nima nobene povezave z iranskimi nacionalnimi interesi.
Ja, in? Vojna je vojna. In, ne Izrael se ukvarja z vojno z Iranom, že drugič v enem letu.
Fair enough. Vojna je vojna. Ne pol jokat, da so umrle tiste deklice v soli. Vojna je vojna.
>>hezbolah še vedno izvaja napade potem hamas seveda.
S kamenjem otroci ciljajo izr. vojake, oni pa z ostrim strelivom.
>>pa seveda hutiji.
Neumnost, hutiji ne ogrožajo Izraela. A si ti kdaj bil v Jemnu?
>>iran v želji da bi vplival na to regijo to vse financira.
>>izrael je z desetletji postal močnješi in sedaj operacije izvaja globoko v sovražnikovem ozemlju.
>>pač arabci so reatardirani v glavo to vidimo lahko tudi v evropi. izrael se jim pa ne bo pustil.
Iranci niso arabci. Nisi dorasel debati.
seveda niso ostali pa so. zakaj ne gredo po poti egiopta in jordanije in drugih arabcev? zakaj nabijanje v zid?
Kot zanimivost:
Strategic Mutual Defence Agreement @ Wikipedia
Hihi.
Bojda tudi:
Egypt has announced emergency energy rationing measures as soaring global fuel prices and supply disruptions linked to the U.S.-Israeli war with Iran place severe strain on the country's economy.1
Strategic Mutual Defence Agreement @ Wikipedia
Hihi.
Bojda tudi:
Egypt has announced emergency energy rationing measures as soaring global fuel prices and supply disruptions linked to the U.S.-Israeli war with Iran place severe strain on the country's economy.1
Zgodovina sprememb…
Ja, in? Vojna je vojna. In, ne Izrael se ukvarja z vojno z Iranom, že drugič v enem letu.
Fair enough. Vojna je vojna. Ne pol jokat, da so umrle tiste deklice v soli. Vojna je vojna.
Nekje si se izgubil.
Nekje si se izgubil.
izgubil so se tisti ki se non stop zabijajo v zid imenovan izrael z iranci na čelu.
"seveda niso ostali pa so. zakaj ne gredo po poti egiopta in jordanije in drugih arabcev? zakaj nabijanje v zid?"
Sprenevedanje psihopata. Zato, ker so jih 2x v enem letu bombardirali iz ljubega miru. To je vojna agresije in postaviti se na stran agresorja je sprevrženo.
Perzijci so se dogovorili (pa jim je Trump odpovedal sporazum o jedr. orožju samo zato, ker se je nanj podpisal Obama in jim uvalil še ekstra sankcije, "ker da ni več sporazuma") in so se pogovarjali, pa se Izraelu tisti dan ni dvignil, in so šli raje še v eno vojno. Halo?
Neumnost. Izraelski narod obstaja že tisočletja, ko tri tedne izgubljajo, se pa najdejo simpletoni, ki obrambno vojno poimenujejo zaganjanje v zid.
Sprenevedanje psihopata. Zato, ker so jih 2x v enem letu bombardirali iz ljubega miru. To je vojna agresije in postaviti se na stran agresorja je sprevrženo.
Perzijci so se dogovorili (pa jim je Trump odpovedal sporazum o jedr. orožju samo zato, ker se je nanj podpisal Obama in jim uvalil še ekstra sankcije, "ker da ni več sporazuma") in so se pogovarjali, pa se Izraelu tisti dan ni dvignil, in so šli raje še v eno vojno. Halo?
Nekje si se izgubil.
izgubil so se tisti ki se non stop zabijajo v zid imenovan izrael z iranci na čelu.
Neumnost. Izraelski narod obstaja že tisočletja, ko tri tedne izgubljajo, se pa najdejo simpletoni, ki obrambno vojno poimenujejo zaganjanje v zid.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Izraelski narod ne obstaja tisocletja. To si si izmislil. Judje po svetu, niso bili "izraelski narod". Izraelska nacija je v bistvu nastala malo pred Palestinci. Lokalni Arabci so potem skopirali zadevo in postali "Palestinci". Ampak sele, ko so izgubili vojno. Pa se to ne vsi. Eni so postali Jordanci itd.
Zgodovina sprememb…
Ah, pol pa nacija. Če se ti lahko sprenevedaš okrog amerov v Iraku, se bom pa še jaz okrog unih iz stare zaveze. Itak so isti ljudje ko arabci.
Iran financira, Hamas in Hezbolah pa napadata to je umazana igra izčrpavanja, ki jo Izrael zdaj končuje tako, da reže glavo tam, kjer se vse začne. Odnosi z ZDA so morda pragmatični in polni trenj, a Izrael ima eno samo stalnico.svojo preživetje. njihov cilj ni diplomacija v nedogled, temveč brutalno in konstantno odvračanje ki vsakemu agresorju v regiji jasno pove, da je cena napada previsoka.
lp poldijeva real politika 101
Izraelski narod ne obstaja tisocletja. To si si izmislil. Judje po svetu, niso bili "izraelski narod". Izraelska nacija je v bistvu nastala malo pred Palestinci. Lokalni Arabci so potem skopirali zadevo in postali "Palestinci". Ampak sele, ko so izgubili vojno. Pa se to ne vsi. Eni so postali Jordanci itd.
Bom en štos povedal: en model na avionu vidi eno še kar hudo babo, eksotičnega videza. In jo vpraša od kje je. Noče povedati, naj ugiba. In reče, po moje s iz Izraela. Baba pa pove, da je iz Irana.
To so vse isti ljudje. Simpletoni pa navijate za vojno med njimi.
To je stos. Potem pa imas DNK analize. Kulturnih razlik sploh ne bomo omenjali. Seveda gres lahko tudi v ideolosko smer tipa: "Slovenci smo isti ljudje kot Litvanci" ipd. Samo v resnici so razlike zaznavne. In jih clovek tudi opazi.
Zgodovina sprememb…
nič ne navijamo samo analiziramo real politično. tole vojno bi se dalo preprečit po jo pač tisti ki bi jo lahko niso, izrael pa sledi svoji varnostni doktrini.
I guess: "vojna je vojna". Meni se zdi, da je v slovenskem interesu, da Izrael in ZDA to vojno zmagata (ce ne drugega, bo lazje zmagala Ukrajina). Ti morda menis drugace. Ampak, na koncu lahko vojno poskusamo analizirati. Samo nekateri nocete in limate neumnosti tipa: "ubili so netanjahuja", "iran zmaguje" itd.
Zgodovina sprememb…
Chalky ::
BREAKING: IRANIAN BALLISTIC MISSILE LANDS JUST A FEW METERS FROM THE WESTERN WALL AND THE AL-AQSA MOSQUE IN JERUSALEM.
https://x.com/Breaking911/status/203499...
Ja, norce bo potrebno ustaviti tu ni več debate.
UkrFTW!! ::
BREAKING: IRANIAN BALLISTIC MISSILE LANDS JUST A FEW METERS FROM THE WESTERN WALL AND THE AL-AQSA MOSQUE IN JERUSALEM.
Prvi norc je vaš oranžni debil. Potem ste njegove ovce.
Iran financira, Hamas in Hezbolah pa napadata to je umazana igra izčrpavanja, ki jo Izrael zdaj končuje tako, da reže glavo tam, kjer se vse začne. Odnosi z ZDA so morda pragmatični in polni trenj, a Izrael ima eno samo stalnico.svojo preživetje. njihov cilj ni diplomacija v nedogled, temveč brutalno in konstantno odvračanje ki vsakemu agresorju v regiji jasno pove, da je cena napada previsoka.
Hamas je ustvaril Izrael da bi nagajal Arafatovemu PLOju. V tej klavnici so že vsi preveč umazani in nihče več ne šteje kako in zakaj se koljejo. In Izrael pobija ljudi na 1000x večji skali kot ostali.
Problematično v najnovejši izraelski vojniTM je, da bo v tej vojni agresije veliko previsoko ceno plačal ne samo ves svet (ko ti bo mama kdaj dala avto boš lahko videl, da je že do bencina težko priti) ampak tudi Izrael, ne samo Iran.