» »

Iran - odštevanje

Iran - odštevanje

Temo vidijo: vsi
««
2 / 89
»»

gfighter ::

Podpišem se pod tole.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gfighter ()

opeter ::

Jype, lepo napisano, ampak daj, povej mi...

Ja, dolga pot je še pred nami, ampak zahvaljujoč takšnim, kot si ti, hodimo v napačno smer in je cilj z vsakim dnem dlje.

...kaj naj bi bil naš cilj? Ker, da se bo človeštvo v prihodnosti ukvarjal le z razvojem in raziskovanjem (ala Star Trek Universe) je čista/popolna utopija. Dokler se bo dalo zaslužiti z vojno in izdelavo orožij ni šanš, da bi imeli vsaj kapljico miru.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

krneki0001 ::

Na žalost nas vseh je naše vodilo in gonilo prav vojna in zaslužki ter tehnološki napredki so bajni. Resda povzroči trpljenje in smrt, ampak človeštvo napreduje samo v vojnem času - takrat se največ stvari izumi in tudi največ novega preizkusi. V miru se pol toliko stvari ne odkrije in razvije kot ravno v vojnem času. Tudi složnost narodov je v vojnem času večja, kot v miru, ko vsak vleče na svojo stran.

jype ::

opeter> ...kaj naj bi bil naš cilj?

Univerzalno in globalno spoštovanje človekovih pravic.

opeter> Ker, da se bo človeštvo v prihodnosti ukvarjal le z razvojem in raziskovanjem (ala Star Trek Universe) je čista/popolna utopija.

Seveda, saj zato nihče ne govori o čem takem. Želimo si globalni New York, ne pa globalnega Clevelanda. Zato, ker je za družbo statistično gledano očitno daleč najbolje, da je kulturno čimbolj raznolika. V takem okolju je nasilja daleč najmanj (globalno gledano), output take družbe pa je največji (globalno gledano).

Ko bo EU tako daleč, da bo dejansko sposobna napisat ustavo, ki ni zgolj birokratski manifest, ampak dejansko izraža ideje, na katerih unija temelji, bomo morda tudi evropejci sprejeli unijo kot nekaj pozitivnega, do takrat smo pa žal precej zadaj.

Da bi pa pomagali nasilno asimilirati bližnji vzhod, kot se morda komu zdi smiselno, je pa korak (pravzaprav kar dolga pot, ne le en korak) nazaj, v čase fašizma. Da fašizem živi je jasno, klici po "spametovanju čudnih kultur" so tudi danes vse pogostejši, vsi pa zanemarjajo "the american way", ki se je zgodovinsko gledano edini obnesel. "Amerikanizacija" ni postopek, ki bi se lahko zgodil čez noč ali v nekaj letih. Očitne prednosti demokratične ureditve in tržnega gospodarstva se same prodajajo, odstranjevanje diktatorjev pa je treba prepustiti kirurgom, ne pa tovornjakarjem.

Škoda je, da ZDA ne znajo stopiti v dialog niti z lastnimi sosedi. Škoda, da Kuba ni bogata dežela samo zato, ker so ZDA zamočile invazijo. Škoda, da je Iran še vedno islamska država samo zato, ker so ZDA zamočile državni udar. Še Izrael bi bil srečen, če bi v Iranu še danes imeli demokratični socializem. Morda bi se tudi korupcija in represija že zmanjšali na sprejemljiv nivo, tako pa se je zgodilo, kar se je pač moralo: revolucija, ki je večino Irana, vsaj kar se tiče demokracije, potisnila nekam v srednji vek.

Thomas ::

Vsaka človeška družba je imanentno konfliktna. Delati si iluzije, da "če bi pa ..." - je pravzaprav neumno.

Človek je pač konfliktna stvar in FLAW je že v biologiji. Brez preseganja tega, se kaj bistveno drugačnega ne da narest, ne imejte iluzij.

Še več! Zaradi tega, ker smo kakršni smo, brez lobotomij (kot je rekel Whale) "večnega miru" ne bo in niti ni tako zelo priporočljiv.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

jype ::

Ravno zato nima smisla težiti k utopiji. Ravno zato je najbolj ranljiva družba tista, ki ni multikulturna.

Evolucija ni le biološka.

jype ::

Au.

Iran je zamočil začetek nove epizode.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6525905.stm

krneki0001 ::

Iran je očitno dost pameten, da bo pustil ostalim, da ga napadejo brez da bi jim dal nek velik povod. Elektrika iz jedrskih elektrarn je pač današnja potreba, to vemo tudi v sloveniji in tudi v iranu, če pa zraven še kako bombo izdelajo, je pa pač manjši problem za nas, a velik za američane, ker če pride do uporabe te bombe, na tistem koncu nebi mogli nafte črpat nekaj časa. Ljudje se bomo pa itak navadili na alternativne vire za pogon našega pleha.

podbevna ::

Nebivedu BS. Iran zaradi energetskih potreb rabi plemenitenje urana? Riiiiight.

Da to verjameš moraš biti retardiran. Iran leži na morju nafte, nima pa omembe vrednih zalog urana. Izbira je med poceni lastnimi surovinami, ki rabijo relativno poceni tehnologijo in dragimi uvoženimi, ki rabijo zelo drago tehnologijo. Torej - razvoj naftne energetike = logično, razvoj jedrske energije = kretenizem.

Razen če hočeš bombo. In bomba v rokah teh psihopatov je problem vsega sveta, zlasti dokler ima bombe tudi Izrael.

Tako, da bodo potrebni "kirurški posegi" kot bi rekel Jype, da se jim ta možnost odvzame. Ne kaka velika vojna, le uničenje jedrskih zmogljivosti in (rahlo punitivno) pohabljenje infrastrukture v državi.

podbevna ::

Jype, imel sem možnost komunicirati z precej Američani in vsi se imajo najprej za Američane in šele nato za Zemljane (alternativci, ki bivajo na Metelkovi so običajno seveda izjeme) .

Thomas ima žal prav. Nestrpnost do bolj drugačnih (oziroma priviligiranje nosilcev podobne informacije, kar je isto) je v svetu z omejenimi resourci žal evolucijska nujnost. To se da zlahka utemeljiti (ko bom imel čas bom mogoče na kratko napisal) in zatiskanje oči pred tem in prikazovanje "nestrpnosti" kot slabosti posameznika ne prispeva ničesar. Odgovor je poudarjanje podobnosti znotraj ene družbe (vsi smo vstavipoljubnorazlikovalnolastnost) in definiranje in spoštovanje civiliziranih pravil igre (ali borbe za resource) med različnimi družbami. Vse ostalo pripelje do klavnice. In pot vanjo tlakujejo strpniki, ki se niso sposobni sprijazniti z svetom kakšen je.

jype ::

ZDA temeljijo na strpnosti.

Niso sicer celotne ZDA takšne, ker imajo v nekaterih državah še vedno fevdalno ureditev, ampak ker so ZDA takšne kot so, nihče nikomur ne odreka pravice do drugačnosti.

Seveda se imajo za Američane, ampak vsak zase ve, kaj zaen Američan je. A je nemški, angleški, španski, francoski, italijanski, poljski, ruski, afriški ali pa kitajski, noben pa ni zares ameriški. Seveda so "mešanci", ampak kulturo povzamejo po starših in vrstnikih. Lahko greš stavit, da se otroci iz podobnih kultur pogosteje družijo med seboj kot z drugačnimi.

Bistveno pri njih je, da se zaradi tega nihče ne sekira, ker dejansko vsi po vrsti spoštujejo pravila, ker drugače pač ne moreš zagotoviti prijetnega soobstoja.

podbevna> Nestrpnost do bolj drugačnih (oziroma priviligiranje nosilcev podobne informacije, kar je isto) je v svetu z omejenimi resourci žal evolucijska nujnost.

Nujnost, ki pa seveda nikakor ne izključuje soobstoja nosilcev povsem različnih informacij na istem prostoru ob istem času. Če bi jih, potem bi bile ZDA tam, kjer je zdaj Evropa, pa so že daleč naprej.

krneki0001 ::

Razen če hočeš bombo. In bomba v rokah teh psihopatov je problem vsega sveta, zlasti dokler ima bombe tudi Izrael.


Če ima sosed atomsko bombo, jo za mojo varnost potrebujem tudi sam, če pa je sosed nima, pa je tudi jaz ne rabim. Pa nej izrael svoje atomske bombe da stran.

podbevna ::

nebivedu, odlična ideja! Ko smo pri tem sem jaz za to, da dajo atomske bombe stran vsi, razen nekaj deset enot, ki naj jih hranijo ZN in ki bodo namenjene posebnim situacijam (grožnje iz vesolja - asteroidi, ipd..).

Kako, da se tega ni že prej kdo spomnil? Vse kar rabimo, je dat predlog državam, naj odstranijo svoje bombe! Super!

Če pa se vrnemo na ta svet, je trenutno odstranitev države iz kluba jedrskih držav možna le z odstranitvijo države z Zemlje. In vse kar lahko upamo je, da se število jedrskih držav in s tem povezana tveganja ne bodo večalo. Še zlasti ne v obliki raznih S Korej, Iranov in podobnih...

Poldi112 ::

Jasno je da se bo število držav z jedrskim orožjem večalo. Tega ne moreš preprečiti, lahko samo malo zaustavljaš hitrost širjenja. Vprašanje je pa kako pametno je to.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

podbevna ::

Jype popolnoma se strinjam. Vsak je drugačen, a vsi so najprej Američani. Niso najprej mehičani, črnci, muslimani, katoliki ali kleklarji. Najprej so Američani in si v povprečju delijo ideje (meme) delovne etike, neomejenega potrošništva in meritokracije. To je notranje poudarjanje podobnosti, ki preprečuje trenja in zaradi katerega so ena kultura - en kompleksen evolucijski subjekt.

V Evropi so ljudje pogosto najprej muslimani/jehovci..., člani neke nacije (ne državljani), ali pripadniki druge družbene skupine, za katere del se štejejo in so ji lojalni. To pomeni, da niso del subjekta, ki mu pripada večinsko prebivalstvo in to jih bo to posledično začelo tretirati "nestrpno". To je neizogibno, ker drugače neka skupina ni konkurenčna in bo izumrla.

jype ::

Za začetek moraš samo primerjati filma "Citizen Kane" in "Bronenosec Potemkin" in ti je jasno, da stvar v obeh primerih funkcionira le površinsko.

Niso najprej Američani, ampak to ni pomembno, ker jim ravno Amerika daje možnost, da so, kar pač hočejo bit, ne da bi jih to kakorkoli teplo. Seveda bo marsikdo rekel, da je Američan, ampak večina njih dejansko nima nobene nadidentitete.

No, verjetno je to zdaj stvar semantike, ampak ideje, na katerih temeljijo ZDA (oziroma so včasih, zdaj so malo izgubili kompas) so tisto, kar lahko spremeni Iran v državo, ki ne bo želela jedrskega orožja. ZDA tega zagotovo ne morejo in če se malo prepustijo samorefleksiji tudi nočejo.

Da je pa treba preprečiti, da norci dobijo vzvode moči, ki jih predstavlja jedrska energija, pa sploh ni vprašanje. Vprašanje je le, kdo bo to storil. ZDA očitno niso zrele za kaj takega, saj jim je v Severni Koreji očitno spodletelo, v Afganistanu in Iraku tudi, zdaj pa bi lahko povabili k sodelovanju koga, ki to zna (jaz mislim, da se lahko ZDA od svojega nekdanjega blokovskega nasprotnika veliko naučijo).

abeceda ::

Jaz pa mislim, da Ameriki vsi preveč popuščajo-preveč se ji podredijo.
Poglejmo samo vojno v Iraku oz.Afganistanu.Kljub, da so njihovi dokazi sloneli le na, kot se je izkazalo lažnih hipotezah.In kakšne sankcije so doletele Združene države Amerike?
Sicer pa mislim, da si Amerika težko privošči še eno odprto fronto, saj ima že dve pa tudi oblast se je med vojnama spremenila.In demokrati so odločno proti vojaškim posegom.

Rad bi pa vas povprašal, kaj menite na naslednje razmišljanje.
Pri pouku zgodovine v 9. razredu smo morali II. svetovno vojno predstaviti s pomočjo mape z razmislekom, tako imenovane portfolio.
Kaj sem med drugim ugotovil?
Amerika je po drižbreno domačem proizvodu na prebivalca na samem vrhu, seveda govorimo o Združenih državah, kaj ne.
Zakaj, postavil sem si to vprašanje ter posegel nekoliko globje v zgodovino.V trenutku, ko se je Amerika znašla v globoki politično-gospodarski krizi je zanetila vojno. In prav zato mislim, da je razlog glede vseh vojen, ki jih je kadar koli zanetila Amerika. Sedaj gre Ameriki dobro in nevidim razloga, da bi se izpostavljala, pa še predsedniku teče voda v grlo.

jype ::

Če prav razumem so 2. svetovno vojno zanetile ZDA? Ja, bi se kar strinjal. Oni so krivi. Če Bugs Bunny ne bi Hitlerju kazal oslov, ta ziher ne bi napadel Poljske, pa tudi Japonci ne bi našli Havajev, če jim ne bi Američani povedali, kje točno so.

Ne ga lomt, no, saj niso angelčki, ampak še zdaleč niso najbolj zloben narod na svetu, kot bi nekateri radi pokazali. Pa še, kot pravi Bwana, nikoli ne pripisat zlobi, če nekaj lahko razložiš z neumnostjo.

abeceda ::

Nisem mislil druge vojne.
Ko sem omenil drugo svetovno vojno sem povedal le kako se mi je utrnila ta misel.So pa nenazadnje sodelovali v drugi svetovni vojni.Seveda govorimo o Američanih.

Tarzan ::

Iran... poglejte malo, koliko imajo tam povprečno starost in koliko jih je. Glede na to, da so tudi ženske potencijalni vojaki... Amerika bi za kopensko ofenzivo rabila tja poslati polovico svojih razpoložljivih sil. Ali se zadeva lahko konča z bombardiranjem? Iran v primeru raketiranja njegovih jedrskih zmogljivosti sigurno ne bo le gledal. Rakete ima verjetno že kar lepo usmerjene na Izrael in čaka. V Libanonu se je videlo, da tehnološka superiornost še ne pomeni, da si avtomatično zmagal. Če se bodo spravili vojaško nad Iran, kdorkoli, bo imel po mojem menju velike probleme. Nevtralizirati bi morali Iranske zmogljivosti za izstreljevanje raket, če jim to ne uspe v prvem valu... nimajo kaj tja hodit.

Vajenc ::

Če bi Bush dobil podobno podporo senata in državljanov kot v primeru napada na Irak(takrat mu je šel na roko 11.Sept.), sploh ne bi bilo dvoma, kdo bi bil zmagovalec v zelo kratkem času. Če pa Iran ne bo ušpičil kakšne večje neumnosti, bi napad nanj z omejenimi sredstvi in demoraliziranimi vojaki, lahko pomenil poraz zahoda. Glede na to, da pa so ZDA najmočnejša vojska na planetu, ki je takorekoč že 60 let stalno nekje v "vojni" in da Rusi niso več nujno proti njim, mislim, da lahko ZDA da lekcijo Iranu, tudi če se za napad odloči le Bush. Smola pri teh vojnah z muslimani pa je, da ljudje v grozotah, bedi in lakoti še močneje iščejo svojega boga, kar se kaže sedaj v Iraku. V blagostanju, boga niti ne pogrešajo ( Dubaj npr.).

gzibret ::

jype> Ameriška nacionalna identiteta je zelo dobro populariziran mit, a dejstvo je, da v ZDA obstajajo kulturne, rasne, razredne in tako dalje segregacije, ki so povsem enake tistim v Franciji, le da je represivni aparat v ZDA od zadnjih "francoskih" izgredov veliko učinkovitejši in bolj krut in krvav kot kjerkoli drugje na svetu.

Se strinjam. V Ameriki nacionalno vprašanje sploh ni rešeno. Plamenček IMO čaka nekje pod preprogo.

Gledejedrskih bomb - niti niso nujno tako slaba zadeva. Koneckoncev so svetu prinesle relativni mir v zadnjih 60 letih. Lep primer sta tudi Pakistan in Indija, še pred 10 leti zagrizena sovražnika s številnimi obmejnimi vojaškimi incidenti, danes pa se imata tako rada, kot še nikoli prej v zgodovini in oba trobita v isti rog (boj proti terorizmu) :D
Vse je za neki dobr!

Starodavni ::

Nedavno nazaj sem bral knjigo Vzpon in propad svetovnih redov - 500 let evropske zgodovine.
Najbolj zanimivo je, da se je vsako stoletje zmanjševalo število vojn, ampak žrtev je bilo vedno več.

Zdaj, ko smo v dobi atomske energije in informacijske tehnologije ni bilo večje vojne že 60 let, zakaj?
Ker so orožja zelo uničevalna in bi bila uporaba le-teh dvorezni meč za državo. Jedrsko orožje se že dolgo časa ne uporablja več kot orožje, ampak kot sredstvo za zastraševanje strahu in uravnotežitev razmerij moči.

Če ne bi bilo jedrskega orožja bi se države vsake toliko časa spopadale in sprožile že 5. svetovno vojno >:D

Glede Irana: 100% sem prepričan, da ne bo prišlo do kopenske ofenzive in bo najverjetneje le bombardiranje jedrskih struktur. Menda mora Iran 50% bencina uvoziti zaradi pomanjkanja in zastarelosti domačih rafinerij. Torej bi zaprtje hormuške ožine prizadelo tudi iran. V vsakem primeru vojne ali spopada bo poraženec Iran.

drejc ::

Iran... poglejte malo, koliko imajo tam povprečno starost in koliko jih je. Glede na to, da so tudi ženske potencijalni vojaki... Amerika bi za kopensko ofenzivo rabila tja poslati polovico svojih razpoložljivih sil. Ali se zadeva lahko konča z bombardiranjem? Iran v primeru raketiranja njegovih jedrskih zmogljivosti sigurno ne bo le gledal. Rakete ima verjetno že kar lepo usmerjene na Izrael in čaka. V Libanonu se je videlo, da tehnološka superiornost še ne pomeni, da si avtomatično zmagal. Če se bodo spravili vojaško nad Iran, kdorkoli, bo imel po mojem menju velike probleme. Nevtralizirati bi morali Iranske zmogljivosti za izstreljevanje raket, če jim to ne uspe v prvem valu... nimajo kaj tja hodi


Dva nuka, mogoče trije bi jih pomoje zbrihtal, tak kot so japonske fundije 62 let nazaj. Rakete iz irana zelo lepo prestrezajo patrioti, saj je razdalja (Iran-Izrael) krepko čez 15km, kar je meja da morajo uporabljati 1M$ drage projektile, katere pa patrioti zlahka prestrezejo, če bi sploh lahko vzletele.

Zelo možna rešitev imho, če se naujo dol spametval in nehal izvažat teroriste in begunce na zahod v nekaj desetletjih. Za kar pa, jasno, rabijo vsaj zdravo demokracijo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Daedalus ::

Ma daj, zakaj kr ne štiri? Al pa pet?

Sej veš - boljš ena nuka preveč, ko ena premalo!

:\

Resno - si se kdaj sploh približno vprašal, o čem govoriš?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

drejc ::

No, vem da ti govoriš o nukih, nevem pa če veš kaj jaz (ne)vem? :\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TESKAn ::

Jaz bi pa nuko na američane vrgel...bi jih mogoče zbrihtalo, da ne bi več volili takih bedakov, ki gredo v vojno brez pravega načrta, kaj naredit po njej.












//aja, to je mišljeno sarkastično, ker vem, da nekateri tu nimajo sarkazem detektorja...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

poweroff ::

Dva nuka, mogoče trije bi jih pomoje zbrihtal, tak kot so japonske fundije 62 let nazaj.
Ko sem to prebral, sem najprej pomislil, da to piše nek islamski fundamentalist z opranimi možgani ali brez njih.

Da bosta "dva nuka" zrihtala dekadentni Zahod.

Ampak ne, to je plod """demokratičnega""" desničarja drejca.

Samo to me zanmima, če je ta drejc tudi kristjan?
sudo poweroff

sumadinac ::

Po eni strani upam da bojo Ameri napal Iran in z tem obrnil vse muslimane ( okol 1,5 milijarde jih je ) proti ZDA. In da bo čim več Bin Ladnov prišlo na obisk v ZDA z bombo upam da nuklearno.

Ker Američani niso nič drugega kot malo bolj moderni nacisti pod krinko "demokracije".

Zgodovina sprememb…

Starodavni ::

Da da, Šiitski iranci/perzijci, ki jih je ene 100 milijonov bodo dobili podporo večine muslimanov. Nak, šiiti in suniti so tako kot maček in pes in se ne bosta nikoli imela rada.

Tako, da po moje ne bo nobena od sunitskih držav podpirala Irana, celo odobravale bodo okupacijo le-tega.
Yebat ga, to je pač versko sovraštvo, ki traja stoletja.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

>čim več Bin Ladnov prišlo na obisk v ZDA z bombo upam da nuklearno.

Lahko si 200%, da bi se v primeru uresničitve tega scenarija mnogo takih Ladnov ustavilo kar v Evropi.
Nekoč je bil Slo-tech.

Meizu ::

Bemti rito ja... To se pa zna sprevrč še v 3 sv. vojno.... Ker kot se države omenjajo med sabo... Afganistan, Iran, Irak, na drugi strani Koreja itd. Pol seveda prištejemo še Američane (ki se znajo samo tolč, pomenit se z njimi ne da...), pa Britance, pol valda, če je Britanija v EU pol je tuki notr še nato... Ravno zadosti držav za svetovno vojno, se vam ne zdi?:(

JutriPS3 ::

Po eni strani upam da bojo Ameri napal Iran in z tem obrnil vse muslimane ( okol 1,5 milijarde jih je ) proti ZDA. In da bo čim več Bin Ladnov prišlo na obisk v ZDA z bombo upam da nuklearno. Ker Američani niso nič drugega kot malo bolj moderni nacisti pod krinko "demokracije".

Prvo sploh poglej kaj pomeni beseda "nacist" potem jo pa uporabljaj v kakšnem smiselnem stavki da ne bo za lase privlečeno.
Tisto o tvojih Bin Ladnih z atomskimi bombami po ZDA in Evropi pa je tako za lase privlečeno. Se bin ladni in priležniki precej zavedajo kaj pomeni spustili atomsko bombo na zahod. Na ZDA pa sploh. Se ti sploh zavedaš s kakšno močjo bi v tem primeru odgovorila ZDA. Od kakega Irana ne bi ostalo NIČ. Tega stanja si vsekakor noben ne želi (razen tebe kakor izgleda...). Razni teroristični napadi ki so bili do sedaj so precej "amaterski" proti kakegmu napadu z jedsrkim orožjem. Tega se je treba zavedati.
Dobro se tudi zavedajo kaj bi se v tem primeru zgodilo z muslimani na zahodu (da tudi tistimi dobrimi ki so itak skoraj vsi). Že po napadih par let nazaj je bilo stanje do muslimanske skupnosti precej zaostreno, sedaj pa si predstavljal da "oni" spustijo še atomsko bombo.
Je pa stanje nevarno, samo za kakšno svetovno vojno ni pretiranega interesa na kakršnikoli strani.

Kdo bi se sploh bojeval po tvoje Šumandinac? Par arabcev z AK-47 proti hi-tech zahodu ali kako (ja sedaj boš verjetno ugotovil kakšno teorijo -> saj bodo pa samomorilski napadi >> v takem ozračju tudi priložnosti za teroristične napade ne bo več, saj bi bili arabci najstrožje kontrolirani v imenu nacionalne obrambe, se ti ne zdi?)? Da pa bi kakšna Kitajska ali Rusija "potegnila" v obliki kakšnega pakta z arabci je pa nekako možnost enaka 0,000001%. Imajo oboji prevelike gospodarske načrte z zahodom in obratno da bi se jim kaj takega splačalo. Večji problem bi bil če bi bila kakšna Kitajska al iRusija muslimanski državi, pa še tam je zelo vprašljivo. Če pa Američani vzpostavijo še odličen zahodni protiraketni ščit, potem je pa ta scenarij praktično poguba za vse ostale (scenarij 3 sv vojne).

e ne bi bilo jedrskega orožja bi se države vsake toliko časa spopadale in sprožile že 5. svetovno vojno

Se strinjam. Ravno jedrsko orožje je "krivo" da ni bilo v 60 letih "večjih" spopadov.

Dva nuka, mogoče trije bi jih pomoje zbrihtal, tak kot so japonske fundije 62 let nazaj. Rakete iz irana zelo lepo prestrezajo patrioti, saj je razdalja (Iran-Izrael) krepko čez 15km, kar je meja da morajo uporabljati 1M$ drage projektile, katere pa patrioti zlahka prestrezejo, če bi sploh lahko vzletele.

To seveda ne bi pomagalo. V končni fazi bi bilo seveda popolnoma drug učinek. Razen če bi prišlo predčasno do napada skrajnežev z jedrskim orožjem na zahod. V tem primeru so pa jasno povpračilni ukrepi neizbežni (pa še tu se postavi vprašanje: nad kom naj bi bili ti ukrepi). Vendar do tega ne more priti ker to pomeni totalno vojno (vsaj na širšem bližnjem vzhodu).

Je pa žalostno da lahko pride do kake večje vojne (spet) tudi zaradi verskih nagnjenj. In to leta 2007.

BigWhale ::

Jaz bi pa kar nukal vse povprek...

Samo zato, da bi videl kako zgleda zemlja on the Judgement Day... In potem vzpon nove civilizacije in vojno z mutanti....

... or whatever... ;>

poweroff ::

Kdo bi se sploh bojeval po tvoje Šumandinac? Par arabcev z AK-47 proti hi-tech zahodu ali kako (ja sedaj boš verjetno ugotovil kakšno teorijo -> saj bodo pa samomorilski napadi >> v takem ozračju tudi priložnosti za teroristične napade ne bo več, saj bi bili arabci najstrožje kontrolirani v imenu nacionalne obrambe, se ti ne zdi?)?

LOL, kako se pa iraški uporniki z AK-47 borijo proti hi-tech superiornemu Zahodu?

LOL, kaj Arabci že niso najbolj kontrolirani v imenu nacionalne obrambe - pa ni vodet, da bi se število terorističnih napadov kaj zmanjšalo.

Poglej malo v realnost.
sudo poweroff

Double_J ::

Pa saj bi bilo verjetno, dovolj če jo odvržejo v morje. Pa potem nekam na kopno, itd...

:\

Daedalus ::

Pa saj bi bilo verjetno, dovolj če jo odvržejo v morje. Pa potem nekam na kopno, itd...

:\

Dajmo no, eno nuko vrečt kr nekam...just for fun. Jaz častim sončne špegle pa pivo, bo ok?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

edge540 ::

Kak lahko eni brihtneži pridete na idejo, da bi nuke 2-3 rešle zadeve?:\ Seveda nebi bilo tak kot z Japonci 1945-tega leta. To bi bil samo znak, da lahko arabci oziroma kdo je pač bad guy v tem primeru udarijo nazaj z vsem kar imajo. Če bi imeli kakšne jedrske konice (ni nujno da svoje, v Rusiji mimogrede kaka pade iz tovornjaka), bi jih uporabili. To pa nočemo ne?

Dokler pa samo čakamo drug na drugega, kdo bo prvi pritisnil rdeči gumbek, pa nebi smelo biti panike.

Predvsem pa je pred vsakim dejanjem, pa naj bo precision strike ali pa vsesplošna ofenziva, potrebno dobro premisliti kaj lahko nastane iz tega (nekaj kar ameriji pred irakom niso storili). Drugače lahko vse samo poslabšaš.

drejc ::

da lahko arabci oziroma kdo je pač bad guy v tem primeru udarijo nazaj z vsem kar imajo


Nekako so pred to logično odločitvijo bili tudi japonski generali po padcu prve bombe in so v tem namenu še vztrajal. No, po padcu druge so dojel da so poraženi.

Če obstaja peaceful way, če ... potem jo moramo izkoristiti, to je menda očitno!

Zaenkrat se Perzijci kar lepo izogibajo spravljanju zahoda v tovrstno dilemo zadnjo minuto, IMHO.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

gzibret ::

Danez je bilo v poročilih, da bi rad Iran od angležev, da tudi ti pokažejo dobro voljo in pritisnejo na Ameriko, da dovoli izgradnjo iranskega jedrskega programa.
Vse je za neki dobr!

Snegec ::

Z Iranskim jedrskim programom nebi bilo težav, če bi Iranci dovolili UN supervisor komiteju, da nadzira in "kontrolira" jedrski program.

Amerika in ostale zrele države nimajo nič proti državam, ki hočejo uporabiti jedrsko tehniko za proizvajanje energije. Malce bolj so tečni, če bi se razvijala jedrska orožja. Kar se ponavadi zgodi, če hočejo to narediti brez zunanje kontrole oz. nadzora.

Mi lahko morda kdo referencira vse sranje in probleme, ko se je gradila oz. načrtovala Jedrska Elektrarna v Krškem? Imam občutek, da pol toliko težav ni bilo :)
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Thomas ::

Ideologija Iranskih mul je jasna. Zahod je gnil, prezrela hruška, ki čaka da se jo utrga.

K gnilobi po njihovem paše tudi to, da Zahod ni zmožen uničiti njihovih A bomb v nastajanju.

Pa da se britanski vojaki takole userjejo, kot so se, v zadnjem primeru.

Pa da bodo mirovniki paralizirali vsako akcijo.

Itd., itd.

Počutijo se (vsaj) moralno superiorne. Sicer s senco dvoma, če se Veliki Satan ne bi prebudil, vendar ga bo že Allah nekako uspaval.

Naivcev na Zahodu pa kar češ. Od Angele Merkl, do hišnika na temle forumu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nesmrten ::

mislim da je ameriška taktika skregati čimveč narodov da lahko prodajajo orožje eni in drugi strani...glede kopenskih bojev amerika nima za kruh...saj že v iraku pušijo... če bi se pa združile muslimanske države bi pa amerika in vb popušile tako da bi bilo joj saj edini muslimanski narod je pripravljen na žrtvovanje ...samomorilske akcije ipd...

če bi že prišlo do vojne bi navijal za iran saj amerika in VB vedno tiščijo nos tja kjer jim ni treba nastradajo pa navadni ljudje...!!!!!


Če bi vskaega predsednika ki ni držal obljube ljudstvu ubili...si noben človek ki nima dobrih namenov nebi upal postati predsednik in bi problem ljudi bil rešen...!!! Saj bi takrat delali dobro ljudem:)

poweroff ::

Če bi vskaega predsednika ki ni držal obljube ljudstvu ubili...si noben človek ki nima dobrih namenov nebi upal postati predsednik in bi problem ljudi bil rešen...!!! Saj bi takrat delali dobro ljudem:)

Ja, ampak včasih predsednik ne more uresničiti obljube zaradi zunanjih vzrokov, pa čeprav bi jo želel. Recimo, ker mu "nagaja" opozicija. Torej bi hitro prišlo do tega, da bi predsednik pobil vse, ki mu nasprotujejo. Pa ne zato ker bi hotel postali diktator, sploh ne. Samo zato, da bi lahko uresničil svoje obljube. A ne? >:D
sudo poweroff

JutriPS3 ::

če bi že prišlo do vojne bi navijal za iran saj amerika in VB vedno tiščijo nos tja kjer jim ni treba nastradajo pa navadni ljudje...!!!!!

Te lahko vprašam koliko si staro dete? Sploh veš kaj govoriš?
Me zanima kako bi jokal ko bi bilo konec west lifestyle kakršnega živimo sedaj. In za ta lifestyle so naši predhodniki ogromno žrtvovali.

Ne slepite se: če bi imel Iran čiste namene bi pustil opazovalcem ogled VSEH objektov. Očitno niso. Zagovarjanja konec. Ali sedaj kar po spisku mislite kako so tudi opazovalci vsi pokvarjeni. Ne vem, Iran ima preprosto nalogo kako se obvarovati pred zlobnim zahodom.>:D Mi lahko en odgovori ko ste vsi tako pametni kaj Iran ovira da ne pusti opazovalcem proste poti? Pa sej ti ogledi jedsrskih objektov niso nekaj novega. Če bi šlo za tehnologijo v "miroljubne" namene ne vem kaj skrivajo. Ali pa ste prekleto naivni

Thomas ::

> Ali pa ste prekleto naivni

Ne bodi naiven, niso nič naivni. Saboterji so. Hudičevi odvetniki, v najboljšem primeru.

Sicer pa nisem naiven in vem, da tudi ti nisi. Da prekleto dobro veš, da so navijači Irana mizerna peta kolona.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Me zanima kako bi jokal ko bi bilo konec west lifestyle kakršnega živimo sedaj. In za ta lifestyle so naši predhodniki ogromno žrtvovali.

Da, in Bush & Co. sedaj ukinjata pravno državo in človekove svoboščine ter posledično zahodni način življenja.

Ne slepite se: če bi imel Iran čiste namene bi pustil opazovalcem ogled VSEH objektov.
Zadeve res premalo spremljam, ampak kolikor sem uspel zaslediti iz medijev je problem v tem, da ZDA Iranu sploh ne pustijo gradnje jedrskih objektov, Iran pa temu nasprotuje.

Ali je Iran pustil inšpektorje na svoje lokacije ali ne, pa ne vem. Prosim pa, da tisti, ki to trdite to tudi DOKAŽETE. Da ne bo spet podobna zgodba kot je bila z WMD, ki jih potem nikjer več ni bilo...
sudo poweroff

Thomas ::

> Zadeve res premalo spremljam, ampak kolikor sem uspel zaslediti iz medijev je problem v tem, da ZDA Iranu sploh ne pustijo gradnje jedrskih objektov, Iran pa temu nasprotuje.

Slabo si spremljal. Preveč se zanašaš na aktivistične dezinformacije.

Edini pogoj je nadzor. Velja za vse države razen Kitajsko, Rusijo, Francijo, Britanijo in ZDA. Ne samo za Iran.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Sicer pa nisem naiven in vem, da tudi ti nisi. Da prekleto dobro veš, da so navijači Irana mizerna peta kolona.
Kje sem že nazadnje slišal izraz "peta kolona"? Ja, točno. V komunizmu je bilo, z njim pa se je označilo vse, ki so zagovarjali zahodni tip svobode.

Jaz pa bi rekel, da so desničarji nasprotniki in saboterji svobode. Želijo si uvedbe nadzora, teroristi jim pa pri tem pridno pomagajo. Naši nasprotniki so zato islamski teroristi IN dežurni desničarji. Oboji imajo namreč za cilj uničiti našo svobodo.

Pri tem so islamski teoristi zunanji sovražnik, dežurni desničarji pa notranji sovražnik - kot se je reklo včasih. >:D
sudo poweroff

Thomas ::

Die hard komunist, nič za drugega te ne morem imeti.

Mi je pa vseeno, za kaj imaš ti mene.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
2 / 89
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

VIDEO: Nasilje v Iranu še traja: 'Če bo potrebno, bomo končali negotovost v Teheranu' (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7413456 (12662) Looooooka
»

Nova vlada - Zunanja politika (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25328135 (22871) Brane22
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539669 (36912) Mipe

Več podobnih tem