» »

Iran - odštevanje

Iran - odštevanje

Temo vidijo: vsi
««
10 / 90
»»

podbevna ::

Thomas Kitajci so toliko pametni, da se skladno z Sun Tsu-jevimi načeli ne vpletajo v spore, ki jih ne zadevajo neposredno. V bitki med dvema se krepi tretji, ki v njej ne sodeluje. Ne vem kako lahko dejstvo, da sprčkaš $300.000.000.000 pomaga pri konkurenčnosti zahoda nasproti Kitajski. Ali to, da jim na svoje stroške rešuješ probleme v celi Aziji.

Darksite Yupe ima čisto prav. Sadam je bil dober za Iračane. Ker je predstavljal red in stabilnost. Ker se ljudje niso klali po cestah. Ker je bila osnovna varnost. Ker so se ljudje lahko šli vsaj osnovno gospodarsko aktivnost. Nihče ga ne more ozmerjati za demokrata in trditi, da ga je večina podpirala, a za večino je bil relativno dober (ja, tudi za šiite).
Če ga primerjamo s stanjem zdaj in žal tudi stanjem čez 10 let je bil odličen.

Thomas ::

Sadam je bil prenevaren. Tako za Irak, kot za cel svet.

Kurdistan je zdaj dober model, od katerega je treba it naprej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Nevaren? Zakaj?

Bush je nevarnejši. Ker je šel napast suvereno državo, ker je kuhal zamero do liderja še od svojega fotra (kar oča ni naredil, bo pa sine dokončal), hkrati pa je svetu lagal o razlogih za napad. Da ne omenjam tega, da so se akcije lotili amatersko, brez pravega načrta za potem.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Prav TESKAn, ti nas prepiši v kakšno ME zavezništvo, če ti uspe. Jaz imam raje tega, v katerem smo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sicer pa morajo biti mule zelo zadovoljne s stanjem duha na Zahodu. Večina so "miroljubni", kapitulanti, "multikulturniki", strpniki, sovražijo svojega najpomembnejšega zaveznika ...

Po moje si mule manejo roke.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DarkSite ::

jype:

Kako bi ustavljali Kitajce? Sej jih že. Če nebi bilo američanov(ker kitajci vedo, da jih bodo fasal), proizvodov "made in taiwan" že zdavnej nebi bilo.

In vsa sreča, da jih imamo naše američane, ki imajo jajca, da ukrepajo. So gonilo razvoja zahodnega sveta ter naše največje upanje za obrambo pred muftiji in ahmedi. Eu itak spi in ne ve kaj bi sama s seboj počela. Hvala bogu, da ste mirovniki v manjšini, če ne bi nas že zdavnej povozili.

Kakorkoli pogledaš jype in ostali somišljeniki imate se zahvaliti le američanom, da živite v takih razmereh. Seveda, bi nekateri hoteli živeti drugače, kot naš dobri Ahemd(sekalec rok) :)

TESKAn ::

Če ne bi bilo američanov sadam najbrž sploh ne bi prišel na oblast. Če jih ne bi bilo, bi ga najkasneje v spopadu z iranom 'odstranili'.
ZDA bi lahko svet naredile dosti boljši, če bi njihovi politiki tako želeli. Pa imajo očitno druge interese.

Sicer pa morajo biti mule zelo zadovoljne s stanjem duha na Zahodu.


Ja, po moje tudi. So američani lastnoročno odstranili diktatorja, ki je vzdrževal sekularno državo tam dol in jo spremenil v 'breeding grounds' za bodoče poslušne, v alaha verujoče, z življenjem nezadovoljne, na zahodu razstreliti se pripravljene 'bojevnike'.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

Zadovoljni so Kurdi v Iraku. Dobili so, kar so želeli.

Da bi bili zadovoljni še Iranci, ga je tudi treba razkosat na dovolj delov. Da se ideologija mul oslabi in zatre, z vzponom demokracije v tistih kosih.

Nečesa ne razumeš, TESKAn. Da nekateri hočemo, da so ljudje tam doli čisto srečni, vendar ne, da je njihovo veselje izvirajoče iz fundamentalizma. Pač pa iz praktičnih veselj, veselja do življenja večine.

Ako je mogoče, morajo to dobit. Če ni ... NE SMEJO ovirati nas. Amen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

Sicer pa morajo biti mule zelo zadovoljne s stanjem duha na Zahodu. Večina so "miroljubni", kapitulanti, "multikulturniki", strpniki, sovražijo svojega najpomembnejšega zaveznika ...

Normalen človek temu pravi političen disput. Ki se ga lahko gremo in se ga tudi bomo šli.

Thomas pa seveda ne trpi nikogar, ki se ne strinja z njim. In operira z retoriko, ki je zelo blizu tisti od raznih muslimanskih fundijev. Pomoje bi se s predsednikom Irana zelo dobro razumel. Kot bi gledal v ogledalo, pravzaprav.

Podbevna - mimo si vsekal. V MO je po Zahodni logiki najpomembnejši red - at any given price. Če najebe tak mimogrede kak država, al pa pet/deset njih (samo poglej stranske produkte hladne vojne), to sploh ni važno. Dokler so ta glavni hepi, je vse ok. Kaj si pa o tem mislijo neglavni, pa nima veze. Vsaj dokler ti nekdo v vrže v luft kake železniške postaje, recimo.

Deadalus Matthai, Yupe in še nekateri pa imajo tako visoke družbene ideale, da fokusa kaj je realno sploh nikdar niso imeli (to je tudi problem levih ekonomskih politik, a o tem drugje...).

Ne nakladaj. Kaj je realno, mi je še čisto preveč dobro jasno. Problem rata, če se greš "teoretično" razčlenitev iz predpostavke - "realno je, bla bla, bla..." Na tak način ne boš nikamor prišel, ker ima "realizem" en hud problem - je zdravorazumski. Kako to zgleda - beri Thomasove poste. Za tako nakladanje mamo en lep izraz - self-fulfilling prophecy. Njegova priljubljena (pa ne samo njegova) po Huntingtonu prevzeta mantra je točno to. Tako smo si različni, da se moramo spopast. Ni druge poti. In ko to prevzameš in ponotranjiš - se tud boš spopadel. Taki "ideali" in taka "teorija" me nikol ni zanimala.

Kritična distanca je seveda drugotnega pomena. Nimam fokusa my ass. Samo na zdravorazumske formulacije, ki itak vodijo samo v eno smer - ne pristajam. Now call me an idiot, I don't fucking care.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Thomas pa seveda ne trpi nikogar, ki se ne strinja z njim.

To je seveda navadna in nesramna laž. Celo sem napisal en uvodnik za neko ultralevičarsko revijo. Ker se mi zdi pomembno, da se njihov glas sliši, čeprav se z njimi ne strinjam.

To so vse debate, če bomo imeli predpisan delovni teden, če bo šola še naprej obvezna kot je sedaj, če bomo ukinili davke, če bomo omenjali krščanske korenine Evrope in podobno.

Sicer ponavadi zavzamem neko stališče v vseh teh vprašanjih in ga branim. Ampak včasih viteško poberem meč nasprotniku.

Samo, če mi pa eden predpiše smrt, kot so mi jo mule, če jih ne ubogam, se pa tukaj vsaka demokratična debata neha.

Ti si pa nesramen podtikovalec Dedalus, sej ti je to že jasno, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Mal se umirte. Ni nobene potrebe po spuščanju na osebni nivo.

nevone ::

Podtikamo vsi po malem. Sej ima vsak možnost povedat, če podtaknjeno zanj ne drži. Ampak včasih je treba ocenit sogovornikove izjave tako, da to izgleda kot podtikanje. Potem se včasih tudi zgodi, da se sogovornik s podtaknjenim strinja.

Tako da ... glih nedolžen ni tle nobeden, ki se kaj dosti oglaša. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

Samo tule ni nobenega ultralevičarja. Sem in tja kdo sicer potegne kakšno idejo iz njihovega arzenala, to je pa vse.

Po drugi strani imaš ultranacionalsocialistične finte (recimo Thomasove matematično učinkovite metode asimilacije oziroma likvidacije napačnih kultur, ki so se v praksi že izkazale za popolnoma neučinkovite) od ljudi, od katerih takega levičarstva nikoli ne bi pričakoval.

Thomas> Samo, če mi pa eden predpiše smrt, kot so mi jo mule, če jih ne ubogam, se pa tukaj vsaka demokratična debata neha.

Kera mula? A nisi prebral Daedalusovega linka? Zgleda, da ne.

Kdo nesramno podtika je pa bolj kot ne retorično vprašanje. V tej temi smo kakšno podlo podtaknili že vsi udeleženci, sem prepričan.

Double_J ::

Samo, če mi pa eden predpiše smrt, kot so mi jo mule, če jih ne ubogam, se pa tukaj vsaka demokratična debata neha.


Mule te prej iskreno povabijo v Islam. Če to odvrneš je tako kot bi zavrnil roko, ki te hoče potegniti iz vrtinca, mislijo.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

podbevna ::

Deadalus, žalosti me, da imaš tako negativen odnos do zdravega razuma. Ker razum ne povzroča trpljenja, trpljenje povzročajo čustva. Tega ne mislim v budističnem smislu temveč čisto praktično in povezano s konkretno temo.

Poglej sebe - ker ti je težko sprejeti realnost, kakršna je, tiščiš glavo v pesek. In dejansko verjameš "da ti je jasno kaj je realno, ne da bi teoretično razčlenjeval...". Da "iz zdravega razuma izhajajo self fulfilling prophecies"...

Težava realizma ni, da je zdravorazumski (SIC), težava tvojega pogleda na svet je, da ni. Si pač čustven idealist in naivnež. In to ti ne da "kritične distance" kot se prepričuješ temveč te naredi slepega za pravo določitev.

Da se razumemo - to je pogost obrambni mehanizem in ga ni moč zameriti nikomur. Življenje je v tako risankasto preprostem svetu verjetno res lepo. Imaš topel prostorček za svojo samopodobo in verjameš, da si dober človek. Da pa včasih sam in drugi na dolgi rok trpijo zaradi tega, ker si slabič, si pa itak ne boš priznal.

TESKAn ::

Realnost je taka, da se v Iraku vsak dan kdo razstreli in jih precej s sabo nese. Problem desničarjev (poleg pokroviteljstva) pa to, da to realnost zanikajo in govorijo o 'uspehu'. In naslednji post dežurnega desničarja bo, da me bo povezal s teroristi, me obtožil, da podpiram muslimanske verske fanatike in mi predpisal smrt, ker se ne strinjam z njihovo (trenutno) vizijo. In tu lahko še parafraziram Thomasa, ko mi nekdo zaradi nestrinjanja z njegovimi idejami predpiše smrt, se vsaka nadalnja demokratična debata neha:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

> me obtožil, da podpiram muslimanske verske fanatike

Podpiraš.

> in mi predpisal smrt

To delajo tvoji prijatelji. Predpisali so smrt nam vsem, s tabo vred. Če ne bomo konvertirali, seveda.

Ti si že na četrt.

Jaz pa tebi NE predpisujem smrti. Vsaj ne, dokler ne boš odšel v Iran in se tam uradno vključil v mudžahedine.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Kar predpisujemo dežurni desničarji ni smrt, pač pa obveznost sprejemanja zahodnih norm. Žensk se ne obrezuje in oblači v žaklje, otroci smejo v šolo, ne glede na spol. Poleg džamij smejo stati tudi sinagoge, cerkve in ateisti smejo javno tuliti da ni boga. Posebno ne Alaha.

To je program dežurnih desničarjev, tvojih prijateljev je bolj odločen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Hudrija, Thomas, ni nekako tako bilo v Iraku, preden so ga tvoji kolegi spremenili v trening kamp za samomorilske bombaše?

Kot drugo, nisi razočaral, tvoja reakcija je točno taka, kot sem jo pričakoval. Kdo nasprotuje tvojim idejam, pa ga označiš za fanatika in s tem je po tvoje debata zaključena. Jeb** to, da je lahko še kaj drugače, kot si ti zamisliš. Ja, lepo je živet v takem mehurčku:). Samo da te ne bo preveč bolelo, ko se razpoči...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

> ni nekako tako bilo v Iraku, preden so ga tvoji kolegi spremenili v trening kamp za samomorilske bombaše?

Samomorilski napadalci (na Izrael) so imeli tradicijo v Iraku že pod Sadamom. Ki je plačeval Palestince, da so se razstreljevali na avtobusih.

> Kdo nasprotuje tvojim idejam, pa ga označiš za fanatika in s tem je po tvoje debata zaključena.

Ne bo držalo, še enkrat povem. Lahko da ga imam za tepčka, kdor se ne strinja o čem z mano. Pa še to ni nujno. Demokratične debate so pač demokratične debate.

Vaše nerganje nad Zahodom in istočasno navijanje za mule, je pa zame onkraj takoimenovanega demokratičnega diskurza.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Samomorilski napadalci (na Izrael) so imeli tradicijo v Iraku že pod Sadamom. Ki je plačeval Palestince, da so se razstreljevali na avtobusih.

Link, prosim.

Thomas> Vaše nerganje nad Zahodom in istočasno navijanje za mule, je pa zame onkraj takoimenovanega demokratičnega diskurza.

Link, prosim.

Thomas> Žensk se ne obrezuje in oblači v žaklje, otroci smejo v šolo, ne glede na spol. Poleg džamij smejo stati tudi sinagoge, cerkve in ateisti smejo javno tuliti da ni boga. Posebno ne Alaha.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saddam_Hussein#Modernization_program
http://en.wikipedia.org/wiki/Saddam_Hussein#Secular_leadership

Spet ga lomiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

DarkSite ::

prvi zadetek eden od mnogih...

buumm

svit ::

In to je bilo napisano v času medijske kampanije proti Iraku leta 2002. Še posebej je pomenljivo, da je to objavil Fox... Kaj so že takrat trdili? Orožje za množično uničevanje, Sadam je povezan z Al-Kaido, razvija strahotne strupe, ki bodo uničili svet... Koliko je bilo v tem resnice?
Ni ideje

krneki0001 ::

Thomas, koliko samomorilskih napadalcev je pa izvežbala jugoslavija in slovenski inštruktorji? Koliko "niških padobrancev" je zaslužilo gore dolarjev, ko so hodili na treninge v izrael in so pobijali cele vasi ljudi (od otrok do ostarelih)?
Koliko orožja je juga dala PLO?

Večino orožja, ki ga je irak(sadam) dal PLO je bilo iz jugoslavije, večini inštruktorjev je bilo iz jugoslavije, irak je dal samo prostor, kjer so inštruktorji učili pripadnike PLO gverilske tehnike.

Obstajajo knjige od ljudi, ki so to počeli in teh knjig je kar nekaj. Celo v srbohrvaščini imaš navodila(učbenik), na kakšen način in kako se PLO zoperstavi veliko močnejšim izraelskim enotam.

Enako obstaja tudi za vietnam, ker so jugoslovanski generali tam trenirali gverilce s svojo tehniko.(enega izmed takih učbenikov imam še doma).

poweroff ::

(enega izmed takih učbenikov imam še doma).
A lahko daš kakšen scan, vsaj naslovnice in kazala?

P. S. Da nisi terorist? >:D :D
sudo poweroff

Vajenc ::

Nebivedu, ti si malo zamešal Viatnam pa Irak vs. enybody. Viatnam je bil komunizem vs. zahodna demokracija in ja tam so naši privrženci Hošiminha pomagali po svojih močeh. Pri verskih vojnah pa se niso vmešavali. So pa exYU podjetja uspešno gradila visoke in predvsem nizke gradnje v Iraku in še kje na b.vzhodu.

svit ::

nebivedu: To kar si ti zdaj povedal, se imenuje strel v lastno nogo. Takrat nismo bili del zahodnega sveta, ampak smo nekako furali med vzhodom in zahodom, ter se šli pobratenja z afriškimi samodržci in bližnjevzhodnimi teroristi (PLO, Black September...).

Ves problem, ki ga vidim v posredovanju Amerike v Iraku je v tem, da so lagali celemu svetu, totalno zajebali celotno operacijo zaradi pohlepa in kratkoročnih koristi (nafta -> mucho money), ter pahnili celotno območje bližnjega vzhoda 50 let nazaj v preteklost, naravnost v roke imamom in mulam. To, da so uničili dokaj svobodomiselno ATEISTIČNO državo, ki je sicer imela diktatorja (niti ne tako krvavega, če ga primerjamo s kakšnimi drugimi modeli, ki jih podpira Amerika), je največja napaka, kar jo je lahko storila trenutna ameriška administracija. V Iraku še dolgo ne bo miru.

Se pravi šli so v vojno, ki je:
- temeljila na laži (WMD, nevarnost za cel svet, "krvavi" Sadam, ki je napadel lastne ljudi...)
- temeljila na očitnem pohlepu (zaščitili naftne vrelce, ne pa tudi muzeja)
- arogantno ignorirali vse lokalne posebnosti in šege že v štatru
- rasizem oziroma občutek nadrase, ki ga imajo Američani v Iraku. To pa potegne vztrajen in brezkompromisen upor.
- nepravična vojna.

Rezultat bo samo sramoten poraz, ki bo okrepil najbolj konservativne sile na bližnjem vzhodu. Ravno nasprotno od cilja, ki so si ga zadali desničarji. GOOD JOB.

Pa še nekaj me zanima. Ali vi desinčarji podpirate krščansko vero? Ali menite da bi bilo pametno to ločiti od države?
Ni ideje

krneki0001 ::

Vajenc, na začetku je juga podpirala žide pri gradnji izraelske države, potem so se pa skregali in je začela juga podpirat PLO in to zelo močno. In nisem zamešal nič. Malo pobrskaj po netu, pa boš ven dobil kar nekaj podatkov koliko ljudi je šlo iz jugo vojske kot inštruktorji v PLO, ali pa kot plačanci, ki so opravljali najbolj grda opravila - pobijanje celih vasi.

Koderkoli so bile gverilske taktike uporabljane, večinoma je bil zraven jugo vojska kot inštruktorji(med njimi pa ogromno slovencev).

Vajenc ::

To, da so uničili dokaj svobodomiselno ATEISTIČNO državo
To ni res, Sadam je vedno bil sunit in že zelo dolgo velja, da je v Iraku večinsko prebivalstvo šiitsko. Razlika prej- potem je le, da mule prej niso imele upravno sodne moči, pa jo pravzaprav tudi danes nimajo, le zaradi mehkosti posredovanja imajo mule več maneverskega prostora. To, da so ameri posredovali zaradi lastnega pohlepa, pa je meni popolnoma jasno. Ampak enako bi naredili Rusi, če bi bili oni najmočnejši in najvplivnejši na planetu, ali pa Etiopijci, če bi bili oni. Premehki pa so ameri prav zaradi takih skeptikov njihovega početja kot ste tudi vi ... in po svoje je prav, da je tako.

krneki0001 ::

Svit, samo odgovor na tvoje besede. Cerkev in ostale verske inštitucije je treba ukinit. Naj ljudje verujejo v karkoli, ampak zato niso potrebne inštitucije ki bogatijo na račun ljudi in jih zavajajo.

krneki0001 ::

Matthai
(enega izmed takih učbenikov imam še doma).
A lahko daš kakšen scan, vsaj naslovnice in kazala?

P. S. Da nisi terorist?


Za thomasa sem terorist in podpornik muslijev(pa še za koga drugega najbrž tudi).

svit ::

Že res, da je bil Sadam sunit, toda islamiste je spravil v kot in jih pošteno nadziral (nekako tako kot je bila pri nas Cerkev v času socializma). To, da pa zdaj mule nimajo moči se pa prekleto motiš. A ni ravno Al Sadr verski gorečnež, ki ima največ vpliva? In povrh vsega je še šiit in tako direktno povezan z iranskimi verskimi vodjami? Ali ni Sistiani, človek h kateremu so šli Američani, da bi jim garantiral dokaj normalne in mirne volitve, najvišji verski dostojanstvenik v Iraku?

Dajmo biti realni, Američani so zrušili posvetno oblast, ki se je v mnogočem zgledovala po zahodnih standardih in običajih, ter jo nadomestila z versko državo. In da bi bile stvari še slabše je zdaj v Iraku še veliko skrajno fundamentalističnih krščanskih misionarjev, ki spreobračajo ljudi v "pravo vero".
Ni ideje

poweroff ::

Nebivedu, tisto o terorizmu je bilo mišljeno za hec. Za scan učbenika me pa vseeno zanima, v bistvu me zanima kako so izgledale te zadeve.
sudo poweroff

leinad ::

Me prav zanima kako močna bi bila danes Sovjetska Zveza, če bi Jelcinu (revež je ravno umrl) avgusta 1991 na pomoč priskočili Američani. Ne dvomim, da bi še vedno obstajala, pa prepričan sem, da bi kljub strašni bedi planskega gospodarstva še vedno verjeli v svoje prosvetljene voditelje.


yupe tale ti pa stoji na zelo trhlih nogah. v rusiji je perestroika od 90ega dalje postajala vse bolj kontraproduktivna, standard je z njo padal še nižje, kot pa je že bil. Narod je hotel spremembe, vprašanje je če bi jih američani odvrnili od njih.

jype ::

Če se najde dovolj zanimiv zunanji sovražnik, se komot mobilizira narod, ki nemudoma pozabi na reforme.

Saj to smo videli že neštetokrat, na vseh koncih sveta, Irak in Iran pa seveda nista izjemi.

krneki0001 ::

Matthai, bom poskeniral par strani.

svit ::

Nenavadno tiho je v tej temi danes. Pričakoval sem oster odziv nasprotne strani. No da spodbodim razpravo, imamo tokrat na "zahodni" strani neke škodljive meme:

Izrael

Neverjetno!
Ni ideje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

edge540 ::

>>Izrael

Idiotizem at its best. Kdo bo naslednji? Arabci? Črnci mogoče?

krneki0001 ::

Jah, zdej k nimajo več tok dela s palestinci, se morajo pa med sabo kregat.

Double_J ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Luka Percic ::

Ker so nekateri prepričani da se Iran odpira zahodu;

Iranci brez zahodnih frizur

Iran nad sporne MMS-je

Naj kot zanimivost še povem da je nacionalka slednje novice umestila pod zabava(1) in Z&T(2).


Kar je zabavno za nekatere, je diktatura ki zatira svoje prebivalce za druge.
Hvala lepa za takšno "odpiranje zahodu".

jype ::

Bom emuliral Matthaija: nacionalka to dela, odkar so na oblasti desni :)

Sicer pa čakamo, da ZDA potegnejo par potez, ki bodo Irancem omogočile kontrarevolucijo, ne pa da vlečejo samo take, ki, tako kot grožnje terorizma na zahodu, terjajo še bolj absoluten in represiven državni aparat in vsako politično nestrinjanje še lažje označijo za kolaboracijo s silami zla.

Recimo takele poteze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Daedalus ::

Mah, nima smisla...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

MadMicka ::

Ali je kdo opazil tole: Američani so večino raket, ki so jih izstrelili na Bagdad iz Perzijskega zaliva, poslali preko Irana. Razlog naj bi bil v konfiguraciji terena. Del raket bi namreč lahko zašel, če bi jih pošiljali preko puščave, če pa letijo preko goratega predela, imajo na razpolago bistveno več orientacijskih točk. No, in če so rakete šibal preko Irana, potem slednji očitno tedaj ni imel na razpolago zračne obrambe, ki bi bila sposobna te rakete sestreliti. Če bi jih lahko, bi jih gotovo sestrelili. Tako da, Iran lahko vrti takšne in drugačne filmčke, armada brez učinkovite zračne obrambe ne more narediti nič pametnega v primeru napada s strani Američanov. Sicer daleč od tega, da bi zagovarjal kakršnkoli vojaški napad na Iran. Ravno nasprotno. Ampak, če do napada pride, Iran nima učinkovite obrambe. Tako, kot jo ni imel Irak. Tehnika dela svoje.

edge540 ::

Tomahawk leti na višini 30 metrov z 800 km/h, poleg tega pa je samo cev 5*0.5 metra. Heat signature je zanemarljiv. Rekel bi, da je relativno težka tarča (razen če ima smolo in leti nad SAM-om). Druga opcija pa je da Iranci niso hoteli incidentov in so jih pustili (kar pa pri njihovem obnašanju težko verjamem).

Barakuda1 ::

Je pa še ena možnost.

Sovražnik mojega sovražnika, ni nujno moj prijatelj, a dokler dela škodo mojemu sovražniku, mu pač ne mečem polen pod noge8-)

edge540 ::

Prav maš, na najbolj verjetno možnost sem pozabil. Iranci so verjetno kar proslavljali, ko je Sadam fasal batine;)

Matako ::

Vnesite tukajPrav maš, na najbolj verjetno možnost sem pozabil. Iranci so verjetno kar proslavljali, ko je Sadam fasal batine;)

Mah proslavljali ravno niso, ker jim je po mojem situacija z oslabljenim Irakom po 1. Zalivski vojni čisto ustrezala - zdaj so stvari precej bolj nestabilne in iranski verski voditelji so že vsi v teh letih, ko človeku presenečenja ne pašejo več - prestari so za to sranje. Je pa res, da je Iran potegnil sorazmerno veliko iz nastale štale v Iraku. Pri dražji nafti sicer nimajo nobenih zaslug, so se pa nekako politično uturili v Irak (veliko šiitskih članov t.i. iraške vlade, je pro-iranskih), če je to kaj vredno je druga zgodba.

Zanimivo je tudi, da ima Iran kar naenkrat upoštevanja vredno strateško prednost - dobro namreč vejo, da jim ni treba narediti ničesar za ohranjanje stanja in večanje lastnega vpliva. Po domače rečeno - čas dela za njih. Združene Države so v bistveno slabšem položaju - če ne naredijo nič oz. delajo naprej po receptu zadnjih 4 let se bo igra počasi a zaneslijivo končala - edina rešitev je ponoven prevzem inicative. Beri: prisiljeni bodo narediti nekaj neumnega v stilu napada na Iran. Samo to bo zadnji poizkus brez popravnega izpita. Neuspeh v drugo pomeni konec strateškega (vkl. gospodarskega) vpliva ZDA na Bližnjem vzhodu. Če ne drugače, ker so razni Jordanci in Savdci znane P in bodo šli z veseljem lezt v rit Irancem (kar bi bilo samo nekaj let nazaj fantastično nepredstavljivo!).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

jype ::

Thomas, v temi o Iraku> Iranci in Savdijci je pa ne znajo sami, tvoje mirovne delavnice in osveščanje jim pa dol visi. Oziroma, boš ti visel, če boš hodil tja s tem.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6631715.stm

Očitno niso tako nesposobni, ka-li? Da se mora duh Homeinija boriti proti disidentom, je pa kvečjemu posledica idiotskega odnosa ZDA do Irana, ne pa akutne potrebe verske države. Ne smemo pozabiti, da iranska revolucija ni bila "izvoljena".

jype ::

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6897255.stm

Ni veliko vredno, ampak dejstvo je, da ni bilo treba nikogar napast, le naftnih derivatov jim je moralo dovolj kritično primanjkovat, da so ljudje popenili.
««
10 / 90
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

VIDEO: Nasilje v Iranu še traja: 'Če bo potrebno, bomo končali negotovost v Teheranu' (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7413483 (12689) Looooooka
»

Nova vlada - Zunanja politika (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25328170 (22906) Brane22
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539703 (36946) Mipe

Več podobnih tem