» »

Katero poceni videokamero?

Katero poceni videokamero?

fritzz ::

Katera je boljša:
Tale CANON
ali ta: JVC.
Obe sa data v Avstriji dobiti po 199€ (Cosmos, MediaMarkt). Ker grem drugi mesec na Tajsko bi rad tudi kaj posnel -sem bolj začetnik. Pa za kaki link bi prosil, kjer so kake ocene ali primerjave miniDV kamer. Ker karkoli vtipkam mi odpre same spletne trgovine -nič uporabno. Seveda če imate kakšen svoj predlog za kakšno drugo kamero, ki ni preveč draga...

aljazh ::

Tukaj je test ameriške različice kamere (tam se prodaja z drugačnimi oznakami). Testiran je sicer model, ki je enak evropskemu MV900, a se MV900 od MV890 razlikuje le v barvi ohišja (svetlo siva proti temno sivi) in zoom-u. MV890 ima 22x zoom, MV900 pa 25x.

Tale Canon je edina kamera v tem cenovnem razredu, ki ima vhod za priklop zunanjega mikrofona. Če ti to veliko pomeni, potem je Canon MV890 ali MV900 v tem primeru edina izbira.

Osebno ne bi nikoli kupil kamere brez mikrofonskega vhoda, saj če želiš vsaj malce bolj spodoben zvok, je to z vgrajenim mikrofonom misija nemogoče.

Sam imam MV900 in jo lahko ocenim takole:

- dobra slika ob dobrih svetlobnih pogojih.

- v slabših svetlobnih pogojih (v prostoru) se hitro pojavi šum, a so barve še vedno zadovoljive.

- s privzetimi nastavitvami so barve za moj okus prenasičene (pač consumer kamera, kjer folk pada na "všečnost barv"), zato imam vedno nastavljeno na "neutral".

- elektronski stabilizator slike je učinkovit do nekje 10x zooma, kar je več, boš iz roke težko napravil dostojne posnetke.

- širokokotni del objektiva pravzaprav ni kaj preveč širokokotni, saj se pri razmerju stranic 4:3 začne pri 49mm (preračunano na leica format). Ker objektiv nima navoja, ne moreš uporabiti predleč za razširitev kota.

- dokaj veliko ročnih nastavitev za ta cenovni razred - belina, hitrost zaklopa, ostrenje, več programskih načinov delovanja, spremenljiva hitrost zooma... Mislim, da za ta denar le Panasonic nudi več ročnih nastavitev. Sony pa je glede tega zame popoln polom, sploh s svojim na dotik občutljivim ekranom.

- relativno dober LCD zaslon, ki mu lahko povečaš svetilnost, če snemaš na soncu.

- v primerjavi z ostalimi kamerami, ki sem jih preizkusil relativno dobra in intuitivna navigacija po menu-jih, zelo priročen je joystick.

- majhna, lahka, vedno se najde prostor zanjo v torbi.

- poceni, tako da ti ni žal, če doživi kakšno nesrečo ali ti jo ukradejo :-)

Če bi se še enkrat odločal za nakup kamere v tem cenovnem razredu, bi se znova odločil za MV900. Sony že takoj odpade zaradi meni butastega "touch screen" sistema navigacije po menujih in praktično nobenih ročnih nastavitev, Panasonic in JVC pa zaradi odsotnosti vhoda za zunanji mikrofon.

Če želiš boljšo kakovost slike, boš moral poseči krepko višje oziroma globlje v žep. Nekoliko držaji modeli ne prinesejo boljše slike, pač pa nekoliko več ročnih nastavitev, dv-in, možnost fotografiranja, pa še kakšno zadevo, ki je bolj kot ne tam le zaradi marketingarjev, da lahko upravičijo višjo ceno.

Pri omenjeni Canonovi kameri se slika resda ne more kosati s sliko iz 3CCD kamere, a se mi upoštevaje cenovni razred zdi precej dobra. Skratka, mislim, da je tole v rangu do 250€ trenutno best-buy kamera.

JVC se sicer ponaša z zvenečimi oznakami, kot na primer "3D NR" in "Digital Color Nightscope", a naj te tovrstni marketinški buzzwordi ne zavedejo.

Sicer pa, če imaš možnost, pojdi do kakšnega BigBanga ali podobne trgovine in si v živo oglej in preizkusi obe.

P.S.: Za katero koli že se boš odločil, ne pozabi takoj kupiti še vsaj eno dodatno baterijo. Priložene baterije običajno ne zdržijo več kot uro snemanja, nekatere še celo manj.

fritzz ::

Najlepša hvala za izčrpen odgovor. Ker kamere ravno ne kopuješ vsako leto, bi vprašal če se splača kupit TALE (MD110)model Canon camere. V Grazu jo dobim za 276€. Predvsem me zanima če opravičuje za 77€ višjo ceno od modela mv890. Ali je ta višja cena posledica prej omenjenih marketinških "buzzwordov"? Hvala.

aljazh ::

Mislim, da pri tej dobiš poleg tega kar nudi MV980/900 "le" več zoom-a (35x) ter za 0,2 palca večji LCD zaslon. Edina res uporabna lastnost, ki jo ima MD110 v primerjavi z MV890/900 je po mojem mnenju DV in/out, kar pomeni, da lahko zmontirane posnetke iz računalnika presnameš nazaj na kaseto - za arhiviranje v DV formatu.

Če se ti zdi možnost snemanja nazaj na kaseto pomembna, potem se mi zdi upravičeno odšteti nekaj € več, sicer pa ne. Saj je že 25x zoom precej neuporaben v skrajnem tele območju, 35x zoom pa je bolj ali manj tam le zaradi marketinga. Iz roke niti slučajno ne moreš snemati pri 35x zoomu, stativa pa na potovanje najbrž ne nosiš s seboj. Da ne omenjam, da za vsaj kolikor toliko spodoben stativ odšteješ vsaj 100€, če si zahteven, pa še več kot za tole kamero.

Model MV890/900 se sicer počasi poslavlja s prodajnih polic, tudi zato je tudi relativno poceni. MD110 je njegov naslednik, ki ne prinaša nobene revolucije v smislu kakovosti slike - prej evolucijo v oblikovnem in trženjskem smislu. Kot že rečeno, edina pomembnejša razlika je DV in/out. Zame je to zelo pomembna lastnost, vendar je pri kameri za dobrih 200€ nisem iskal, ker že imam DV recorder.

fritzz ::

Glede na povedano je model MV890 zame čisto dovolj. Na kaseto nazaj pač ne bi snemal. Prosil bi te še samo za mnenje o TEJ Panasonic kameri. Če opravičuje ceno v smislu kvalitete in uporabnosti glede na MV890 bi tudi prišla v poštev. Cena je v Grazu ista kot za Canon MD110. Pa za dodatno baterijo bi vprašal, a mora biti original ali so tudi kake "nahbau" dovolj dobre?

aljazh ::

Glede kakovosti žal ne morem ničesar reči, ker omenjene Panasonicove kamere še nisem imel v rokah. Kolikor vidim po opisu, ima optični stabilizator slike, kar je bolje kot elektronski pri Canonu. Panasonicove kamere imajo običajno tudi več možnosti ročnih nastavitev kot konkurenca. Po mojem mnenju ne more biti slaba izbira, če te ne moti to, da nima vhoda za priklop zunanjega mikrofona.

Glede na to, da obe uporabljata 1/6 CCD čip, mislim, da neke bistvene razlike v sliki sicer ne bi smelo biti. Panasonic ima običajno prav tako kvalitetno optiko, razlika je lahko bolj ali manj le v procesiranju slike. Če je možno, naj ti prodajalec obe priklopi na tv in si oglej, katera slika ti je všečnejša. Čeprav je preizkus v trgovini pod umetno svetlobo precej nerealen.

Morda najbolje tudi, da obe primeš v roko in vidiš, katera ti bolj odgovarja tudi po ergonomiji (razporeditev tipk, kako leži v roki...).

Glede baterij ni nobene potrebe po kupovanju dragih originalov. nadomestki znanih neodvisnih proizvajalcev se obnesejo vsaj tako dobro, nekateri celo bolje kot originali. Govorim o nadomestkih znanih proizvajalcev, npr. GP, Hahnel, ipd. Kakšnih cenenih baterij neznanega porekla se je vseeno bolje izogibati. Sam za fotoaparat in kamero uporabljam tako GP-jeve, kot tudi Hahnelove baterije in doslej ni bilo še nobenega problema. GP zdrži celo dlje kot original.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

digitalna kamera

Oddelek: Kaj kupiti
141919 (1596) swen
»

Katero kamero kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
395076 (3915) Gwanaroth
»

Kater tip kamere kupiti?!

Oddelek: Kaj kupiti
483991 (3142) nodes
»

Digitalna kamera za 150.000?

Oddelek: Kaj kupiti
182156 (1783) Calligula
»

Panasonic NV-GS15 (best buy!) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
918625 (5677) pivmik

Več podobnih tem