» »

Prah v pc-ju - s kompresorjem da ali ne?

Prah v pc-ju - s kompresorjem da ali ne?

notlemat ::

Živjo

Nekak mam navado da ene dvakrat na let prečistim pc ubistvu uštimam ventilatorje prah pa to.Sedaj sem postal malo len pa me zanima če lahk kar s kompresorjem prepucam kišto (no ventilatroje bom še zmer dol dal). Ali lahko škodujem katerim delom ali je vse kul če to nardim

Hvala LP
  • spremenilo: notlemat ()

Azrael ::

Gre seveda (tudi vsi servisi tako delajo), samo:

- ne pretiravaj s tlakom (več kot 4bar nikar);
- zračno pištolo ne prisloni čisto na komponente;
- naj te ne zamika, da bi ventilatorje vrtel s tem zrakom, saj boš uničil ventilatorje (previsoki obrati);
- uporabi kompresor, ki je v dobrem stanju, ne kakšnega takega, ki pije olje, saj boš drugače vase zamastil.
Nekoč je bil Slo-tech.

nonenone ::

vzemi sesalec pa posesaj

Pouh ::

js sm dosedaj se zmerej s kompresorjem.
ima 10barov, samo zadevo "tiscim" malo.
kot je azrael rekel, drzi ventilator, medtek ko pihas v njegovi blizini in v njega

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pouh ()

Phoebus ::

Najbolš da vzameš vse komponente ven, potem jih pa kar v pomivalni stroj daš oprat >:D

;-) ::

Visokotlačni čistilnik:D

Zakaj pa naj nebi z kompresorjem? Pač pazi da ne potrgaš česa ven in da ne preveč sučeš ventov.

Azrael ::

@Phoebus:

Za kakšno zakajeno komponento itak ne ostane drugega, kot čez zliti čistilo ranga Meglio in vse skupaj dobro oprati z vodo (včasih je treba to nekajkrat ponoviti) in vsekakor dobro posušiti, ali pa moraš tisto svinjarijo vohati cele mesece. Če komponenta nima gibljivih delov (diski) ali viske napetosti (napajalniki in monitorji) je tveganje okvare zaradi pranja zelo majhno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

;-) ::

@Azrael pa ti katere komponente dejansko pereš?

Primer? Kako pogosto?

Azrael ::

Ja, brez heca. Opral sem že nekaj matičnih in razširitvenih kartic, ki so bile zakajene ali iz kakšnega mlinčka, ki je bil v kuhinji ali podobnih okoljih (maščoba).

Crknilo ni nič, smrdelo pa tudi ne več. Vsa finta pranja je v tem, da stvar ne sme biti pod napetostjo in da se po pranju res dobro posuši, voda ne sme ostati v raznih slotih in podobnih špranjah.
Nekoč je bil Slo-tech.

Urc ::

Zanimivo. Bom probal ob priliki >:D

Gapi ::

Azrael: Zanima me kako pa je z vodo ki pride pod ćipe. Naprimer voda pod podniožji čipov? Koliko časa misliš da je treba take komponente sušiti? Kako je oksidacijo komponent oz. kontaktov na plošči. Jasno je da se to pere v sladki vodi in ne v kakem morju ampak vseeno pride do kake oksidacijo elementov. Tuki mam eno GF2 mx 400 ki je po kontaktih prov rjava. Predvidevam da je prejšni lastnik naredu prov to da je grafično pral pod vodo in da je ni dobro posušil ampak jo je pustil da se posuši sama od sebe brez kakega fena in drugih podobnih pripomočkov.

trek@s ::

Swašta! Z vodo prati elektroniko...8-O Prah se da čisto lepo s kompresorjem spihati; jaz grem čisto blizu, ventilatorje pa primem z roko, da se ne vrtijo.

Azrael ::

Rjava svinjarija je pri grafi lahko od česarkoli, najmanj verjetno pa od rje. Železo pri elektroniki se ne uporablja, razen pri kontaktih konektorjev v katere se vtika kartice (tega grafa nima), pa še tam morajo biti železni, pravzaprav jekleni konakti galvansko zaščiteni.

Posusiš tudi ni problema, pozimi se zadevo lepo postavi nad nekaj toplega (npr. peč centralne kurjave) in se lepo presuši, poleti pa zadošča že sonce, če je komponenta na temni podlagi. Prej se še spiha vodo iz špranj.

Konec koncev stvari so lakirane in če komponenta ni mehansko poškodovana, je lak cel in voda nima kaj narediti, vsaj na brzino ne. Drugo je, ko se stvar stalno namaka in nikoli ne posuši, kar se rado zgodi, če je PC stoji zraven vrat ali oken, ki ne tesnijo in pozimi noter piha hladen zrak => kondenz. Samo to se ne vidi in nikogar ne gane.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pesimist ::

Jaz sem GSM brez baterije pod pipo pral pa sem ga kr 5 minut kasneje vklopo :D Ekran je bil celi kao poplavlen pa redko kira tipka je primla in ce sem kaj prevec po menuju saral se je restartal. Nasledni dan sem pa ga fukno v kao eno jakno z velikim zepom usmero gor ovo malo pecko da se je hajcal pa je cez cirka 3 ure bil kot novi spet. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pranje računalniških komponent

Oddelek: Pomoč in nasveti
366086 (4330) erex
»

"Čiščenje matične plošče"

Oddelek: Loža
192884 (2442) Steinkauz
»

Resevanje politega Thinkpada (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
584263 (2888) maia
»

polita voda po maticni plosci

Oddelek: Strojna oprema
161334 (1031) asus
»

Čiščenje PC ja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
242188 (1626) schurda

Več podobnih tem