» »

[Linux][SLES 10] Dokumentacija, začetna konfiguracija, mrežni servisi

[Linux][SLES 10] Dokumentacija, začetna konfiguracija, mrežni servisi

Microsoft ::

Vse je enkrat prvic, tudi za mene je bilo iz sobote na nedeljo.:D Heh.

Pa me zanima, kje vi pobirate dokumentacijo, ki je vsaj priblizno vredna tega imena. Saj ne recem, da je ni. Samo zanima me, kje bi se dalo to najti.

Recimo, postavitev DNS (bind?) serverja, malo konfiguracije, sinhronizacija med serverji. Ali pa DHCP server, pa kak file server, ter mail server. Vse v nekih enostavnih okvirjih, delo v GUIju, ter mogoce malo obrazlozitve, kaj se dogaja.

Skratka, osnovna sistemska dela ter pogosta vprasanja. Cisto osnovno okolje ze imam postavljeno, malo sem preklikal, predvsem YaST, samo to je tudi vse.

Da dam malo za primerjavo. Iscem nekaj takega, kot je TechNet in MSDN. Na Novellovi strani sem sicer nasel tole, kar pa ni boh ve kaj.:\

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
  • spremenilo: CCfly ()

CCfly ::

Tukaj je kazalo, ki bi moralo zadostovati pri konfiguraciji osnovnih omrežnih servisov.
Tehnično zahtevnejša gradiva je potrebno poiskati tukaj, drugače pa se največ koristnih podatkov zbere na spletnih forumih. Še posebej so pri tem aktivni Gentoojevci in Ubuntujevci, kjer je moč najti marsikaj koristnega tudi za Suse.

- Recimo, postavitev DNS (bind?) serverja,
BIND je ja.

sinhronizacija med serverji
Misliš na rsync ?

Ali pa DHCP server,
Zame je uporaben DNSmasq. Ne vem katerega privzeto podpira Suse v Yastu.

pa kak file server,
Ključni besedi sta Samba in NFS.

ter mail server.
Postfix.

Upam da ti bodo lahko Susejevci povedali več.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Microsoft ::

Ok, bom pregledal prvi link, ker zgleda, da je kar nekaj splosnih informacij pri konfiguraciji pogostih servisov.

Glede sinhronizacije sem se malo cudno izrazil, ker mi je iz misli uslo "DNS Zone Transfer".

Sicer pa, a je z GUIjem mozno dokaj dobro uredit neke osnovne nastavitve za te osnovne servise, ali je ze tu treba urejat razne konfig fajle in poganjat uakze?

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CCfly ::

Sicer pa, a je z GUIjem mozno dokaj dobro uredit neke osnovne nastavitve za te osnovne servise, ali je ze tu treba urejat razne konfig fajle in poganjat uakze?

Mislim da bi se moralo dati osnovno konfiguracijo porihtati iz Yasta. Kaj manjka ?

DNS Zone Transfer
Yast vsebuje več ali manj vse. Morda bi bilo tole zate zanimivo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

jype ::

Microsoft> Sicer pa, a je z GUIjem mozno dokaj dobro uredit neke osnovne nastavitve za te osnovne servise, ali je ze tu treba urejat razne konfig fajle in poganjat uakze?

Osnovne se da. Ko se zaplete, ponavadi potrebuješ configuration reference in editor. Dokler nimaš zapletenih primerov pa se nima smisla ubijat (razen če si to želiš).

DNS zone transfer bind seveda obvlada sam od sebe. Na authoritative strežniku podaš allow-transfer seznam, to so naslovi IP, s katerih je dovoljeno prenest celoten zone, pri sekundarnih strežnikih pa poveš naslov master strežnika in stvar deluje sama od sebe. Seveda moraš biti dosleden pri popravljanju serijske številke, če spremeniš zone file.

Ko boš nehal uporabljat GUI nam povej - postfix, na primer, je nevarno konfigurirat brez obilnega branja dokumentacije, ker mimogrede lahko narediš open relay in postaneš izvor velikih količin spama, če te pa prvih par korakov nekdo vodi, je pa reč precej lažja.

'FireSTORM' ::

Pa me zanima, kje vi pobirate dokumentacijo, ki je vsaj priblizno vredna tega imena. Saj ne recem, da je ni. Samo zanima me, kje bi se dalo to najti.

jaz večinoma pobiram dokumentacijo iz linuxquestions.org
ali pa iz www.google.com/linux
in tako dejansko pridem do največ odgovorov
če pa slučajno ne najdem pravega odgovora, pa vprašam saj veš kje :)

ampak po navadi potem ko tukaj vprašam najdem svoj odgovor takoj za tem ko že postavim tukaj vprašanje :)
Those penguins.... They sure aint normal....

Daedalus ::

Pa me zanima, kje vi pobirate dokumentacijo, ki je vsaj priblizno vredna tega imena.

Uradne strani programja, ki ga uporabljam - dokumentacija tam je ponavadi dovolj. Al pa google
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

'FireSTORM' ::

Osnovne se da. Ko se zaplete, ponavadi potrebuješ configuration reference in editor.

dosti berem glede tega na spletu in tudi preizkušeno na lastni koži
ljudje hitreje nastavijo kako stvar skozi konzolo kot skozi GUI
in sebe lahko štejem med začetniške uporabnike, ker ni dolgo od kar resno uporabljam Linux
tako da moje mnenje glede tega je da se splača naučit nastavljat skozi konzolo
saj nihče od tebe ne pričakuje da boš poznal tako dolge ukaze:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
na pamet...
saj zato maš vendarle razne vodiče

edit: z tako dolgim ukazom sem mislil ukaz in vsi njegovi argumenti
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DNS/Bind9.xx zone update- zna kdo uporabit non-standard port ?

Oddelek: Omrežja in internet
122449 (2246) x.sci
»

Izšel OpenOffice 2.3

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
186032 (4223) spucek
»

Microsoft Baseline Security Analizer v2.0

Oddelek: Novice / Varnost
314452 (3138) OwcA
»

Razlika med Suse 9.2 in Mandrake MDK 10.1?

Oddelek: Operacijski sistemi
101457 (1266) 64202
»

Novell NetWare 5.1 software RAID

Oddelek: Operacijski sistemi
71074 (1002) bradek

Več podobnih tem