» »

procesor za server

procesor za server

mh8759a ::

Kolikor vem za serverje večinoma uporabljajo PIII procesorje, sedaj me pa zanima, če kdo ve koliko bolj se grejejo P4 od P3. PIII so namreč zelo dragi v primerjavi s štirkami(Xeon so pa še bolj).
Najraje bi vzel enga 1,13 ali pa 1Ghz PIII, ampak me vseeno zanima kaj menite drugi. Ne bi namreč rad, da procesor crkne po pol leta. Aja, šlo bo pa za webserver.

Lp,
Marko

Ales ::

Glede PIV ne morem reči nič, ker nimam izkušenj z njimi, prav nihče jih pa ne svetuje za strežniško okolje... Nič ne rečem, če upravičeno ali ne.

Kaj pa AMD? Duroni 1000 (Morgan jedro), ki jih uporabljamo mi, se kot web strežniki obnesejo prav izvrstno... presneto hitre in stabilne zadeve.

Sicer je po mojih izkušnjah za običajne potrebe važnejši RAM in HDD, kot pa CPU - če ne gre za zelo zahtevne pogoje uporabe (baze, skripte, ekstremno visok bandwidth itd.), potem šteje vsaka najmanjša stvar.

Kakšne sisteme pa sestavljaš in za kakšne pogoje delovanja?

Aleš

mh8759a ::

No AMD raje ne bi. AMDji se nasplosno zelo grejejo in sploh jih se nisem zasledil v serverjih. Tako da si prvi od katerega slisim, da jih uporablja v serverjih. Verjetno se bom odločil PIII.
Vsi večji proizvajalci(IBM, Compaq, Dell) jih uporabljajo v svojih strežnikih.

Drugače pa vem, da je pri hostingu zelo pomemben disk in ram, zato nameravam en IBMov 18,2 Gb SCSI disk vzet in po možnosti kakšen hiter ram.

Lp,
Marko

mh8759a ::

Aja ej, neki bi te še vprašu, če se glih s tem ukvarjaš. Kakšne škatle(ohišja) imate? Standardno workstation midi tower ohišje al mogoče 1U ? Pa če lahko še malo poveš o drugih komponentah, kaj kej uporabljaš.

Lp,
Marko

Ales ::

Duron 1000 se zelo malo greje, daleč manj kot npr. Duron 950 ali počasnejši, ker so narejeni na sodobnem Morgan jedru. Nisem čisto prepričan, če se ne greje manj kot PIII, ampak bi moral pogledati v kake teste... Tudi pod visoko obremenitvijo ni nobenih težav in sem nasploh zelo prijetno presenečen nad njimi.

AMD-ji imajo žal slab sloves kar se tiče gretja, kar pa je ostanek iz starih časov in ni več realno. No, ne uporabljati starih Thunderbirdov in pa Duronov v 1U :D

Glede ohišij - mi uporabljamo 4U, ker je informacijski center, kjer imamo naše strežnike, glede rack prosotora zelo nezahteven in to ni problem. Plošče so Tyanove, diski večinoma WD, kaj dosti umetnosti pa pravzaprav ni...

Za idejo si lahko pogledaš nekaj proizvajalcev in boš mogoče dobil še kako idejo za dobro konfiguracijo:

www.qsol.com
www.apache.com
www.rackable.com
www.penguincomputing.com
www.eracks.com
www.AcmeMicro.com
www.online-spectrum.com
www.PogoLinux.com

Sej jih je še veliko, ampak najbrž zadošča...

LP, Aleš

SLOWWWeb.net ::

mh8759a: sami uporabljamo dva serverja oz. tri. Prvi je tako imenovani webserver in ta teče na PIII, pred njim pa prav tako stoji še en firewall, ki prav tako teče na PIII, medtem ko doma uporabljam AMD Athlona. Se pa pripravlja tudi drugi javni server, ki bo v primerjavi, da bo prvi dol padu [razlog motenj na liniji ISPja], se bo prevsmeril na sekundarnega. Novi server naj bi bil sestavljen iz PIV in rambusovih pomnilnikov. Plato še nismo dorekli, čeprav se nekako usmerjamo na dvoprocesorsko od Gigabyt-a. Ohišja pa bodo ziher od Macase-ja [vsi serverji bodo v eni industrisjiski omarici], prav tako napajalniki [predvidoma 19" rockmount-a, zaradi vgradnje]. Glede na to, da bosta bila v ohišju dva SCSI diska [še nismo dorekli, ampak mislimo da bosta 2 x IBM DDYSa v RAID polju ] bosta bila hlajena z kovinskimi narebrenimi hladilniki.

Kar se pa tiče AMDja, pa na njem poganjam svoj mini serverček, za lastne potrebe in moram reči da dela lepo. Z hlajenjem pa je tako kot je napisal zgoraj ALEŠ. Sicer pa se da dobi tudi že odlične hladilnike :D .

Postavlja pa se še eno vprašanje: na kakšenm OS boš imel server postavljen? Naprimer za WINse je popolnoma vseno, medtem ko Linux sicer podpira oba, ampak so veliko bolje podprti Intelovi procesorji.
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

Ales ::

LOL, ty-team... Praviš, da linux sicer podipra oba, ampak intelove veliko bolje?

Moram priznati, da bi bil slo-tech brez tebe precej bolj dolgočasen kraj :D

Upam, da nisi užaljen, ker mi je smešno, ampak ne morem si pomagati... dej nam povej, o katerem "linuxu" govoriš? O jedru 2.4.17? Morda o kaki razvojni različici jedra ali še o 2.2.x? Ali samo o kaki distribuciji?

Kateri AMD procesor na kateri plati s katerim čipovjem primerjaš s katerim Intelom, na kateri plati, itd.?

Aleš

mh8759a ::

Sistem bo zaenkrat Windows 2000 Server(prosim, ne mi začet z "zakaj pa ne Linux", vglavnem ne Linux, ampak Win2k). Cimprej pa bom probal tud Windows.NET Server, da vidm kako se obnese(takoj ko bo prsu ven final release). Sem se pa ze bolj kot ne odlocil sedaj. Verjetno bomo vzeli kar 1,13 PIII pa enih 512 MB Rama(bomo vidli kaksnega se da kej dobit) pa disk kot sem omenil verjetno 18,2 GB SCSI IBM-ov 10k obratov + 1 rezerven IC 20 GB 7200 IBM (za backup) , pa verjetno eno mal boljso Intelovo server glavno plosco s kaksno od njihovih PRO ethernet kartic.
To je moj prvi server in bom skusal narediti neko tako srednje dobro serversko masino, zato sem se tudi odlocu za malo drazje, ampak po mojem boljse Intelove in IBMove komponente.

Kaj uporabljata pa za remote control ? Jaz bom verjetno uporabljal Windows 2000 Terminal services pa verjetno se pcAhywhere.

Lp,
Marko

SLOWWWeb.net ::

Zelo preprosto: ABIT + Athlon na SuSEtu 7.3 PRO v kombinaciji z XPji. Težave: po resetu mašine ponovno zaganjenje mašine cca. vsako s-težava je bila tudi opisana na SuSEtu. Slednjo so potem odpravili v enem popravku. Ampak vseno.

P.S.: A si ugotovil da na koncu LOL! izpadeš vedno ti.
P.S.S.: LOL mi gre IZREDNO na živce!
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

SLOWWWeb.net ::

mh8759a: pametno si se odločil. Če verjamem boš potem uporabljal IIS. Priporočam ti, da si iz WEBattack snameš nekaj orodij za boljši nadzor in varnost nad serverjem. Po komponentah sledeč se misliš resno ukvarjat s tem. Če boš potreboval kakšen dober firewall povej-ločena mašina, smo uradni zastopnik za IBM firewalle. Še link za hitro predstavitev.
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

Ales ::

mh8759a: komponente so vsekakor več kot primerne, konfiguracija tudi. IMHO, sestavljaš kar high-end server... Če ne boste imeli ne vam kakšnih baz, mogoče sploh ne boste opazili da na njemu kaj laufa :D

Samo pustite si prostor za nadgradnjo RAM-a, torej se izogibajte plošč z i815 chipsetom... Kakšno ohišje boste imeli? Bo server v racku...? pri nas izbira rack ohišij ni ne vem kaj, ampak se dobi...

Drugače pa ja, Terminal Services so več kot v redu... za katero podjetje delaš (če želiš mi piši)?

ty-team: sori, ampak glede linuxa nimaš najmanjšega pojma kaj govoriš. SuSE ni "linux" ampak distribucija. A veš, kaj je tista številka 2.4.17 v mojem prejšnjem postu pomenila?

Za domačo nalogo, če se nameravaš po končani šoli (si še v osnovni ali hodiš že v srednjo?) kdaj ukvarjati z računalništvom, si čimprej oglej kaj je to linux kernel, kaj je GNU/linux in kaj je to linux distribucija... :D

Aleš

SLOWWWeb.net ::

Če se ne motim si na koncu najavil naj navedem distribucijo oz. kernel verzijo. Ker sem menil da si vsaj toliko pameten, da boš znal oz. boš vedel kaj je SuSE tega pač nisem pisal. Je pa res, da se sam z Linuxom ne ukvarjam gurujsko-zato so drugi zaposleni.

P.S.: Ne želim te zmerjati, ampak tvoje vedenje me počasi moti :|,...le zakaj?

P.S.S.: Trdiš, da imaš lasten oz. svoje web server. Po tracenju pa se izkaže da je v tujini [v bližini Hustona?].
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

Ales ::

ty-team: zakaj? Ker si v enem od prejšnjih postov pač napisal, da linux nima dobre podpore za AMD CPU-je in ko sem te vprašal, od kod ti to, si potem navedel napako v SuSE distribuciji (!). Kakšno vezo ima to z linux-om nasplošno ne vem, ti pa zgleda tudi ne...

Kot primer obnašanja AMD v primerjavi z Intel procesorji si lahko ogledaš npr. tale link. In nadaljevanje tukaj. Podobne robe je še ogromno, samo malo poišči.

Poglej, ne da ti hočem težiti, ampak če daješ nasvete glede linuxa ali katerekoli druge teme, potem pa izjaviš da se na to ne spoznaš, tukaj nekaj ne štima, ne? Ni ti treba biti "guru" ampak razlike med distribucijo, kerneli in kje pravzaprav se skriva podpora za CPU bi moral poznati, preden nekomu svetuješ glede tega...

Jaz verjamem, da mh8759a in še marsikdo drug ve, da z nasvetom nekaj ne štima. Ampak tvoj post bere še kopica drugih, ki se morda o linuxu komaj učijo in je za njih to slabo.

Meni (in verjetno še marsikateremu računalničarju) se je pač zdel post smešen, zato tudi LOL. Ne zamerit, samo odkrit sem... tudi če bi bil to razgovor "osebno" in ne na forumu, bi se mi zdelo zabavno in bi se pač :)

Aleš

Ales ::

Ty-team, spreminjaš in dodajaš stvari v svoje stare poste, kar ni ravno ok. Če ne bi slučajno preletel stvari za nazaj, sploh ne bi videl, kaj me sprašuješ. Če imaš kaj za dodati, odkrito dodaj na koncu, da se bo vsaj videlo...

Tale thread ni o naših strežnikih ali moji firmi (dopisal si, da te zanima nekaj v tem smislu), drugače so pa informacije o omrezju tukaj.

Ne vem, če ne bo marko jezen, ker je tale thread zavil vstran, ampak vseeno: ty-team, kaj pa ti, kdo si, kaj počneš :) ?

Aleš

SLOWWWeb.net ::

evo bom takole odgovorili
....dej nam povej, o katerem "linuxu" govoriš? O jedru 2.4.17? Morda o kaki razvojni različici jedra ali še o 2.2.x? Ali samo o kaki distribuciji?
Tukaj sem podal odgovor na SuSE 7.3-po tem bi lahko sklepal, da je to zadnja različica-če vsaj malo spremljaš dogodke okoli Linuxa.

Kaj je bil popravek ne vem, vsekakor pa fizično z procesorjem ni moglo biti kaj,...se strinjaš [al je eno al pa drugo], saj je po namestitvi popravkov sistem začev delat normalo [mislim da je bilo vseh popravkov in posodobitev-novih verzij za 140Mb ?].
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

SLOWWWeb.net ::

Še to, kdo sem jaz?
Sem pač eden izmed množice ljudi, ki ga je zasvojil internet >:D .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

Ales ::

Hehe, to z zasvojenostjo mi je všeč. Ne boš pa nam zaupal kaj konkretnega, kaj...? :D

Drugače pa, spremljam linux, to mi je služba... Glede SuSE - sicer ne bom šel preverjat podrobnosti, ampak bi se strinjal, da je bil tvoj problem v SuSE. Če je morda tudi bil kriv kernel, ne gre za splošno pomanjklivost oz. slabost linuxa, ampak kvečjemu bug v omenjeni distribuciji.

Ravno zato sem napisal tisto o verzijah kernela in distribucijah, to so namereč čisto različni pojmi, kakor tudi pojem "linux", zato jih jaz ne bi kar posploševal... Meni se je samo zdelo, da jih ne ločiš.

Uporabljaš SuSE 7.3? Katero verzijo kernela imaš trenutno? :)

Aleš


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj kupit za server?

Oddelek: Kaj kupiti
351578 (1058) dr.J
»

web hosting ki podpira asp

Oddelek: Omrežja in internet
231404 (1113) rage
»

server na kablu

Oddelek: Omrežja in internet
181399 (1016) mh8759a
»

Katera distribucija???

Oddelek: Operacijski sistemi
191825 (1463) Kiri
»

Kateri distribucijo Linux-a imate oz. katerega naj izberem?

Oddelek: Operacijski sistemi
271373 (997) SLOWWWeb.net

Več podobnih tem