» »

Kaj kupit za server?

Kaj kupit za server?

km- ::

Zanima me vase mnenje kaj kupit za server, vse, skupaj z hard diski, maticno plosco rame, procesor (amd), mrezna, zvocna, graficna, itd itd,... ohisje pa bo Chieftec Dragon DX-01BL-D ( http://www.slo-tech.com/testi/skatla01/... )
Za ceno ni omejitve, pa ne pretiravat.
Do 600k sit !thx!

leonius ::

Za ta dnar COMPAQ.

|fubar| ::

Najprej povej, za kaksen server sploh gre, kaj bo poganjal?

km- ::

Kksn compaq ..
Ja linux verjetno ne?

|fubar| ::

Nisem mislil, kaksen operacijski sistme bo poganjal, ampak kaksne vrste daemoni bodo gor laufali(web,ftp,(open)ssh..) - za kaksna 'opravila' ga bos rabil?

subz ::

Ma ce od vsega kaj more met ve sam to da hoce Chiefteka pol je jasno da je smesn.

km- ::

Ok, whatever, smesno kaj? Sem mislu da mi boste kaj predlagali ne pa samo streljali. lafual bom web in ssh. drugace pa hvala za odgovore, pa sej ne rabite vec odgovarjat..
pa se nekaj, prasal sem vas za mnenje itak pa priblizno vem kaj hocem, ampak opazam da ste pac nemocni, jebiga:O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: km- ()

|fubar| ::

Za web(http) in ssh je ze 486ka na linux(debian,slackware :) dovolj.Sicer pa, ce hoces nekaj bolj novejsega pa je tisto kar najmanj stane trenutno v trgovinah vec kot dovolj, le RAMa lahko kupis malo vec...

cmocko ::

Jest bi ti priporocal:
ABIT VH6-T Tualatin ATA133
Intel PIII 1000

Glede ohišja pa:
Če hočeš imeti res dobro ohišje kupi enlight.
Priporocam model 7237.

cmocko ::

Aja glede diska pa: ce delas resen server si nujno privosci SCSI disk!

km- ::

Hvala, glede ohisja me zanima ce mas ksn cenik, pa sliko. (uf, vsaj eden ki zna brat) ;)

cmocko ::

Evo ti link:
http://www.pcmech.com/show/reviews/7/

prodajajo ga pa pri AGT-ju

www.agt-racunalniki.com

gaso ::

cmocko ti ga mal biksas! a za server je super ohisje enlight 7237?!8-O Človk verjet ne more kaj vse eni priporočajo pa pametujejo kar tja v tri krasne. Ta tvoj ohišje je še za čist navadno domačo uporabo vprašljiv uporabljat.

Kupt je za server neki v stilu Server Case: CD9691, KA-066..., Cube...
in tako dalje.


km- ::

:D

cmocko ::

Sej sej...zdej pa še cene napiši! 8-O

cmocko ::

Gaso: Sploh pa ne vem kaj imas proti enlightu 7237? Ima izredno lehek dostop do hardvera (nič šraufanja) medije ima na sankah, prav taku tudi diske in disketno enoto, je prostorno in ima izredno kvaliteten napajalnik. Sicer ni "pravo" server ohišje, jih pa poznam par ki ga uporabljajo v ta namen. Tudi urezal se na tem ohišju nikoli ne bos. + cena je več kot sprejemljiva cca. 20k sit

km-: jest osebno nebi nikoli kupoval ohišja za 400$. Sploh pa ne za domači server. Če imaš pa preveč denarja si pa omisli prostostoječi nosilec (Troni...Tech-trade, Trzin)
notri pa našopaj Macase-ova KI-P20 19" industrial rack mount PC ohišja za borih 60k sit/komad. Mensezdi da so jih enkrat pri mlacomu mel. Pa bos imel server v kvalitetnem ohišju.

LP

cmocko ::

Drugace pa tudi Chieftec Dragon ni slaba izbira.

mh8759a ::

prvo kar je - ce ti je najvecja skrb za ohisje, si zelo zasel..ohisje je skor vsako dobro in ne mislit, da rabis ne vem kaj. Ze navadno ohisje z eno klimo za v slot ali z klimo za disk je v redu.
drugace ti pa predlagam pentiuma III 1,13 GHz ali pa 1,26 in to ta novega(z 256KB Cacha). Za tega bos tudi tezko nasel pametno plato zato je najbolje vzet kar original Intlovo plato Intel Server Board S815EBM1.
RAM verjetno standardni SD, mogoce tudi kaksnega brand.
Pri disku pazi - nikar serije 120GXP od IBMa. Za druge diske ne vem kako je kaj z njimi, ampak sam imam serijo 60GXP, in sicer 40 GB disk in je cist ok. Kar se tice SCSI diskov so bolj primerni za file serverje zato ne prevec poslusat ljudi, ki ti za web server svetujejo SCSI disk. Fajn je ce ga mas, ni pa nujen in tudi nasploh pri danasnjih diskih SCSI ne zagotavlja vec velike prednosti pred navadnimi diski.

Vse, kar sem omenil, sem stestiral in imam tocno tak server, laufam W2k Adv.Server, Exchange, SQL Server etc. in deluje super.

lp,
Marko

cmocko ::

To si pa lepo povedal mh8759a.
Res smo se skregali zaradi popolnoma nepomembne stvari kot je ohišje :P .

LP

Area_51 ::

A nebi slučajno na to temo najboljše odgovorili recimo kot sso Sergio, DJsergio, alien-w, sej cele dneve uporabljajo strežnik. Njih vprašajte oni vam bodo vedli povedat.:))
Area 51

gaso ::

cmocko: cene so napisane zraven tvoj problem pa je al bos kupu ohisje za 20k al pa 60k. Ce se pogovarjas o skatli za 600k je 10% dat za ohisje pa res mala malca. Sploh tist tvoj ohisje je super ko bi jz sel slucajn mem pa bi mal power gumb prtisnu kr tko mal iz heca.

mh8759a: najbrz si mislu 512kb cache?

mh8759a ::

gaso: ja, seveda.moja napaka.:)

cmocko ::

cmocko: cene so napisane zraven tvoj problem pa je al bos kupu ohisje za 20k al pa 60k. Ce se pogovarjas o skatli za 600k je 10% dat za ohisje pa res mala malca. Sploh tist tvoj ohisje je super ko bi jz sel slucajn mem pa bi mal power gumb prtisnu kr tko mal iz heca.


Sej sej...serverji so namenjeni temu da se ljudje malo okoli njih sprehajajo pa knofe pritiskajo. Pomoje mu ne bo na Čopovi stala mašina, ali pa v šolski avli...ali pač?

LP

dr.J ::

Strežnika je malo resnejša zadeva od PCja, zato je smiselno pogledati, kaj se dobi v tem razredu. Priti v eno HW štacuni in našteti željene komponente je smešenje, saj bodo takoj videli, da naročnik nima pojma, kaj to strežnik je.

Poglej recimo sem
ni treba dati ravno pol milijončka, rezultat pa utegne biti precej boljši...

mh8759a ::

dr.J: torej glede smesenja - ce ves kaj hoces, ko stopis v trgovino se ne bos osmesil nikjer..in ce bos za pogovor zahteval resno osebo..smesi pa se mularija, ki hoce ne vem kaksno masino in jih moti ce je notri graficna od Winfast namesto od Inno3D in podobne.

in se, link, ki si ga dal, ne ponuja nobenih drugih informacij, ki jih ne bi tu ze nasteli. pravzaprav je celo popolnoma ista konfiguracija, ki sem jo predlagal sam.

kar se pa tice denarja - moja konfiguracija pride okol 400 tisoc oz. se manj.

Compaqa pod 600 tisoc ni, Della pod 700 tisoc ni, IBM xSeries so sicer nekaj cenejsi, a verjetno zaradi carine in davka ne prevec. Ce bi ze kupoval firmo, bi najraje kupil Della, pa se to le ce bi kupoval masino nad enih 800 jurjev, od IBM pa kvecjemu katerega od eSeries, ki so pa kar blizu milijona. Moje mnenje je, da do 500 jurjev se sploh ne splaca kupovati brand serverja, ker bo cisto iste kvalitete kot no-name, le s to razliko da bo za 100k drazji.

lp,
Marko



cmocko ::

Mislim da je bilo okoli te polemike ze dovolj/prevec povedano tako da predlagam prekinitev teme.8-)

SLOWWWeb.net ::

Si že kaj pomislil na že sestavljene strežnike, ker po moje bi bila to zate še ta najboljša izbira. ČE te zanima, skoči sem >:D .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

dr.J ::

K strežniku sodijo tudi ustrezni strežniški programi. Če boš poganjal Linux, je zadeva zastonj, če ba se boš klanjal Microsoftu in ne bi hotel imeti na vratu BSA, te bo softver stal več od hardvera.

Za strežnik z majhno obremenitvijo (kakšen bolj statičen web site, za tiskanje in za datoteke je gotovo dovolj navaden PC (tako kot je rečeno v enem zgornjih postov), za kaj več pa ne. Resne zadeve morajo imeti poskrbljeno za neprekinjeno napajanje, za BACKUP, itd itd.

gaso ::

dr.J a ti si šeen padalc k utruja z linuxom da je zastonj? A če torej kolega k kupuje strežnik nabav strojno opremo lohk zadevo prnese k teb, ti naroči da hoče imet to in to, pride čez dva dni zadevo iskat in bo zadostoval "hvala lepa"? Ker če je odgovor pritrdilen povej pa se zmenmo, boš mel dela še pa še....
Skonfiguriran linux NI ZASTONJ! Tvoj problem je če se tolk mal cenš da čas k ga porabš za linux ne spravš v denar. Da ne govorim o tem, da mi boš čez pol leta, ko ti bom povedal kter kernel mam, začel govorit - uf maš star kernel bo treba zamenjat....
O tem da bi recimo na file strežniku na linuxu hotu kakšen antivirusni pregled uporabnikovih datotek ne bomo zgubljal besed...

SLOWWWeb.net ::

Če se ne motem, so tudi Linux [pro]strežniški programi za plačat? :\
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

km- ::

lol ;*)

|fubar| ::

gaso: torej, Linux JE zastonj.Ce imas nekaj volje lahko sistem brez kaksnih tezav nastavis...
Sicer pa ce pogledas izracun:

cena MS operacijskega sistema(kaj vem, Windows 2k server?) + konfiguriranje(ja, tudi tukaj ni zastonj)
ali pa
Linux(zastonj) + konfiguriranje...

In kaj je ceneje? Linux kot sam pa je cisto ZASTONJ.

TY-Team: O kaksnih pro strezniskih programih govoris? Vbistvu je programov mnogo(torej open-source, pod licenco GNU) tako, da nevem kaj mislis? Recimo najbolj znani http streznik Apache je popolnoma zastonj...

Sicer pa ti tudi jaz priporocam da kupis ze eno sestavljeno konfiguracijo streznika, potem pa gor das Debian GNU Linux.

SLOWWWeb.net ::

V mislih sem imel močnejše pakete [ne navadne] REDHAT. Saj vem, da se jih da dobiti tudi te zastonj, ampak nimaš pa bukvic, ki so ti lahko v izredno pomoč.

Drugač pa če bi jaz nabavljal opremo striktno zgolj in samo za serverje, bi se odločil za Cobalt, ki so res simpel in ga lahko sam skonfiguriraš v nekaj minutah >:D .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

|fubar| ::

Mocnejsi RedHat paketi? Saj vbistvu je ze pri navadnem paketu dobis
bukve zraven, pri mocnejsih je pac se user support 'bolj dodelan'...
Sicer pa, RedHat mislim, da je RedHat priljubljen predvsem pri
zacetnikih in za serverje ni priporocljiv(razlog za to: stevilne
varnostne luknje, ki se jih da izkoristiti z exploiti) in pa se manjsa
konfigurabilnost instalacije, potreba po mocnejsi strojni opremi...
Za serverje priporocam Debiana(trenutna stable verzija je 2.2, ampak
verzija 3.0 je tik pred izidom in je ze skoraj koncna - kodno ime
woody)...

SLOWWWeb.net ::

Ja vem, saj debiana tudi mi uporabljamo. Mislim, da se pri RH ne bi izgubil. Pri Debianu bi ga že sama inštalacija lahko zjebala :8) .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

dr.J ::

Gaso: konfiguriranje Windows strežnika je torej zastonj?
Govoril sem o ceni softvera! Strežnike je treba potem tudi vzdrževati.

Za linux obstajajo protivirusni programi, vsaj na Googlu je najti kar nekaj informacij o tem.

Komercialne distribucije ponujajo razne 'High Availability Clustering' rešitve, ki pa stanejo kar precej $.

Sicer pa je pri strežniku itak najbolj važno - ohišje! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava streŽnika

Oddelek: Izdelava spletišč
292154 (992) LuGi
»

Kako "poteka" gostovanje streznika?

Oddelek: Omrežja in internet
212973 (2481) Bakunin
»

Postavljanje strežnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
504732 (3681) tx-z
»

procesor za server

Oddelek: Strojna oprema
161226 (1041) Ales
»

Kater paket Linuxa mi priporocate?

Oddelek: Operacijski sistemi
372349 (1828) Cr00k

Več podobnih tem