» »

Areca hardware RAID kartica

Areca hardware RAID kartica

Zzzzzzz ::

Pozdrav

A ima kdo kaj izkušenj s temi HW RAID karticami? Kako se stvar obnese v praksi, ipd.?
Glede na to da jo nameravam dat v en malce starejši server, ki nima 64bit/133MHz vodila ampak le 64bit/33Mhz, a je to ok? Ker podatka o (ne)kompatibilnosti nisem zasledil...

Potem pa: Kje v SLO se da te zadevščine (upam da po zmerni ceni) kupit?

Hvala

Brane2 ::

V primerjavi s preteklo serijo kartic konkurence se je obnesla fenomenalno.

Malo nazaj je bil test na THG, kjer je Areca bistveno slabša videt. Je pa tko da THG ne verjamem veliko, sploh ko gre za tak HW,
pa tudi to je, da je bila do nedavnega Areca praktično edina poceni kartica z Intlovim IOP 432 CPU-jem, sedaj pa jo imajo tudi drugi (HighPoint itd). KAr se naslova tiče, ti lahko dam naslov svojega nemškega dealerja, s katerim sem bil doslej zadovoljen. To je , če boš stvar vzel a firmo,s eveda. Če kupuješ privat, je mogoče bolje ,če se obrneš na Mlacoma, ker jih je tudi imel v ponudbi.

Areco dobiš v dveh osnovnih verzijah: za PCI/PCI-X in za PCIe. Prva bi ti AFAIK morala delati tudi v navadnem PCI portu, če je treba.

Če boš šel v nabavo, jo obvezno vzemi z dodatno Li-Ion baterijo za vzdrževanje vdelanega RAM-a, mogoče tudi extra ploščkom bufferja, ker imajo tavečji modeli vdelanih "samo " 256 Mb. Sam ga takrat nisem dobil, potem pa se mi ni dalo iskat. Ker gre za registterski ECC RAM in ker gredo čezenj vsi podatki za disk, je najbolje da ga vzameš original v kompletu ( in ne kje drugje), če ga rabiš seveda.

Trenutno mam gor na svoji 1160 16 diskov 200Gb v RAID-6. Dela ko mina. Sicer so na Linuxu 2.6.19 na mojih opteronih hitrosti daleč pod izmerjenimi na testih, a se nimam časa zaj* sedaj s tem. Še vendo je to 200MB/s+ in več kot dejanjsko res rabim. Nisem ziher, da niso glavni krivec danes že počasni Opteroni 240...

Driverji delajo BP tudi na Gentooju. Dobil sem jih vedno v sourceu, ki sem ga vstavil v kernel in ročno copy&pasteal vrstico v Makefile in petnajst vrstic v Kconfig in to je bilo to. Sedaj še tega ni treba, ker je podpora za Areco že v kernelu, zaćenši mislim da od 2.6.18 ali 2.6.19.

ČE rabiš še kaj, povej.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ja, 64 bitni PCI na 33 MHz bi ti naj prenesl okrog 250 Mb/s peak, verjetno v praksi bolj okrog 150 MB.

V redu, če nisi ravno zahteven in če na tem PCIju ni veliko drugega prometa.

Pa si ziher, da ti stvar nese samo do 33 MHz ? Še nisem videl enega PCI-X slota, ki ne bi nesel vsaj do 66 MHz.

Razen če si dva sosedna slota delita signale in imaš v enem počasno 32-bitno kartico, na primer kako (pre)poceni mrežno... :\

Ja, mogoče bi se lahko obrnil tudi na Xenyo. Tudi oni so nekaj razlagali, da bi mogoče nabavili kaj.

noraguta ::

zadeva bi sicer morala laufat tudi na tvojem serverju.
preveri pa pred nakupom še hd compatibiliti list!
ftp://ftp.areca.com.tw/RaidCards/Documents/Hardware/
zanjo bit težave z nekaterimi diski. ni nujno ,da stvar ne dela z drugimi diski ni pa preverjeno , če drajvov ni na listi.

baterija je kot je brane ze povedal prakrticno obvezna. ceprav ko smo malo primerjali roke za nabavo nadomesnih komponent če kaj crkne , se nam tistih 72 ur ohranjanja write cacha nekako ne izide najbolje, ampak vseeno bolje kot nič. za kritične situacije pa itak komponente moraš imeti na zalogi :~(.

aja pa še en star test sata raid kontrolerjev. http://tweakers.net/reviews/557/1
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

Najprej najlepša hvala za izčrpno poročilo.

Stvari kupujem za firmo, postavljam namreč dedicated file server za razno razne podatke. Škoda mi je kupovat nov server, zato bom vzel enga starejšega (2x PIII 1Ghz) in ga nadgradil. Razmišljam da bi dal 2x250GB v RAID1, 1x250GB standalone za backup. Želim pa dobro HW RAID kartico ker sem zaradi kartice (3ware) enkrat že imel probleme ko se mi je (delno) usul RAID5...

Se pa priporočam za naslov nemškega dealerja, da vidim kakšne so cene v primerjavi s SLO cenami.

Evo naslova:

Sander Computer Systeme GmbH.
Tel : +49 (0) 2174 676 25
Fax : +49 (0) 2174 676 25

email: melena@scsgmbh.de

Povej, da sem te jaz poslal. Ne silit v mojem imenu za sconto (sili v svojem), le toliko da ve, da držim obljubo in pač obveščam zainteresirane.

Podatek ti je torej dal:

Branko Badrljica
HYDRA & Co.d.o.o.

Lahko potrdim, da sem svojo kartico vzel pri njih in sem zadovoljen. Tako s kartico kot s Sanderjem.

Aja, glede pogajanja o ceni pomaga , če najprej pokukaš k evropski konkurenci (recimo "Starline" ) in se potem sklicuješ na te cene, če so nižje seveda.

In zakaj ne bi vzel stvari pri Starlineu direkt ?

Ker so sneaky glede legalnih stvari.

Dajo ti na vpogled "pogoje prodaje", ki ti jih pošljejo po mailu in ki so TOTALNO FAŠISTIČNI.

Potem zaigrajo, da jim je do tega,d a to podpišeše. Ko se upreš, pač rečejo, "potem pa nam vsaj potrdi, da si prejel ta pdf, tudi če se ne strinjaš z njim" >:D

V glavnem, z njimi nočem met nič. YMMV seveda.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

jype ::

Za raid-1 se ti ne splača kupovat raid kartice!

Tle pač ni nobenega računanja. Postaviš softverski mirror in je.

Če kupuješ Areco naredi raid-6 iz štirih diskov (to je n-2 kapacitete torej 500G za 250G diske), zadeva je precej hitrejša od raid-1 in hkrati varnejša, ker lahko crkneta poljubna 2 diska in je stvar še pokonci.

Če rabiš plac lahko tudi raid-5. Areca se pri tem zelo dobro obnese. Mimogrede - pri raid-1 so vsi kontrolerji praktično izenačeni zaradi zgoraj omenjenega nič računanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Sej če bi kupil tole kartico bi kupil predvidoma ARC-1110 in obesil gor 4 diske v RAID5 ali 6. Za enko se tega res ne splača. Bi pa vseeno rad videl razliko v ceni med ARC-1110 in ARC-1120 - če je razlika minimalna raje vzamem ta drugo...

@Brane2:
<melena@scsgmbh.de>: host scsgmbh.de[87.106.30.97] said: 550 sorry, no mailbox
here by that name. (#5.7.17) (in reply to RCPT TO command)

Ptem pa poglej na site in uoporabi uraden kontaktni mail.

Mogoče je spremenila mail, mogoče so jo šutirali ali pa stvar filtrira maile neznancev...

V bistvu se po moje RAID 0/1 še vedno lahko splača na HW RAID iz več vzrokov:

-če RAID vidiš kot celoto- nek logični SCSI disk, imaš lahko bistveno manj glavobolov, tako z raznimi zadevami, ki se na razumejo vedno z "md" napravami kot s konfiguracijo itd

- SW RAID ne more skrbeti za battery backup RAM bufferja, ker baterije enostavno ni. Če se podatki baferirajo v ramu in zmanjka štroma, si mrzel. HW kartica ima pa na sebi RAM, ki je baterijsko napajan in zanj lahko velja enako kot za RAM buffer na samem disku: če si nek sektor vpisal in ga je disk sprejel v buffer, ptem lahko računaš,d abo vpisan, tudi če vmes zmanjka štroma. Če ima SW RAID ta buffer kar va main ramu mašine, ptem aplikacija težko ve, kdaj so podatki res na varnem.

-če imaš med diskom in RAMom še kar nekaj SW layerjev, se ti zna zgoditi, da podatke semintja premetava ne DMA ampak CPU, kar je lahko neoptimalno

- pri SW RAIDu so lahko problemi z dresuro mašine,d a se zboota s takega "diska", ki jih pri HW RAID praktično ni.

- HW RAID se praviloma bolje obnaša pri veliko razdrobljenih prenosih ( mešani R in W itd) od čistega SW RAID.

O RAID-5 ali 6 pa sploh ni pametne debate IMHO.

Po moje se HW RAID ne splača, če niamš gor placa za recimo do 8 diskov. Pri 4 diskih se že vprašaš, koliko se RAID-6 splača.

Pri 6 tih je to že drugače. Takrat ti 8 protna Areca omogoča še dva fraj slota, ki ju lahko uporabiš bodisi za kake dodane diske ali za občasen priklop kakega diska za recimo migracijo podatkov ali pa kak čisti rezervni disk.

jype ::

Ja, tako nekako bi tudi jaz rekel, vendar se mi vseeno za en sam mirror ne zdi vredno kupovat "pravega" kontrolerja, sploh če imaš spodaj decent OS z decent bootloaderjem.

Baterija je neat, ampak za to imaš UPS. Bolj prav baterija pride pri lockupih mašin, kjer RAM izgubiš, bufferja na kontrolerju pa pravzaprav ne. Ampak držat konsistentnost je itak naloga journallinga.

Pri 4 diskih je RAID-5 po moje najbolje, pri več pa se raid-6 statistično že splača (zaradi bistveno manjše verjetnosti, da gre celo polje offline). Seveda je vse odvisno od različnih parametrov in želja uporabnika.

Dobil sem odgovore od obeh dealerjev.

Pri Sanderju jih nimajo več:
Unfortunatally, we don't have ARECA anymore in our delivery-program. Only a few 1130 /12 and 1160 /16.
We can offer 3Ware if you are interested.

Cene pri Starlineu:
ARC-1110 = € 235,-
ARC-1120 = € 365,-

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri strojni RAID kontroler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
749401 (5882) levaky
»

RAID - Katere diske kupiti?

241713 (1413) Jin
»

RAID5

201595 (1410) jlpktnst
»

[Linux] Kateri RAID postaviti?