» »

Neonke in dušilke

Neonke in dušilke

Somman ::

Pozdravljeni,

Kupil sem dve neonki (18 in 14 Watt). Doma imam eno dusilko na kateri pise 36/40W. Zanima me , ce je dobra za 18W neonko? Kaj pa poraba? Ce prav razumem je porabnik neonka in dusilka zato bo poraba 18W, kolikor jih rabi ima neonka? Kaj je mozno, da vzporedno vezem obe neonki in uporaim samo eno dusilko? Res nimam pojma glede tega, zato hvala za pomoc.

LP

Azrael ::

Tako, kot si se zamislil ne gre. Dušilka mora biti enaka moči flouroscenčne žarnice (neonka je povcsem druga sorta). Če se uporabi 40W dušilka na 18 ali 15W žarnici, bi žarnica res svetila, življenska doba žarnice pa bi bila le okoli 15 do 20 ur, kar je povsem nesprejemljivo, saj je normalna življenska doba teh svetil vsaj 5.000 do 10.000ur.

Obstaja sicer možnost, da narediš tako imenovan tandem spoj, kjer uporabiš eno dušilko in 2 enaki žarnici, ki imata skupaj moč, ki je enaka moči dušilke, to je dve 18 ali 20W žarnici. Na ta način res prihraniš eno dušilko, ampak slabost je, da za vžig teh dveh žarnic rabiš štarterje, ki so za tandem spoj, z običajnimi štarterji je čas vžiga lahko daljši od minute ali sploh nemogoč. S selekcijo kupa običajnih štarterjev lahko dobiš primerne, samo to ni vredno truda in časa.
Nekoč je bil Slo-tech.

Somman ::

Hvala, Azrael
14 Watno fluoroscencno sem zamenjal za 18 Watno, tako da iamm dve 18 Watni. Sem se odlocil da bom uposteval tvoj nasvet in uporabil eno 36 Watno dusilko. Torej rabim se dva starterja in mogoce kondenzator? Vceraj sem bil v Merkurju in mi niso znali nic povedat. Niti niso vedeli kaj je to dusilka. Grem danes se v MErkur na Vicu kjer imajo upam da vec materiala in mi bo kdo vedel povedat kaj naj kupim.

LP

Azrael ::

Torej boš uporabil tandem spoj. Shema , kako zvezati je zelo verjetno narisana na dušilki sami. Če ni, bom poskusil poiskati kakšno lično narisanio shemo in prilepil sem.

Kondenzatorjev ne rabiš. Potrebuješ pa (kupi samo to kar ti manjka):
- dušilko 36 ali 40W (v resnici so to ene in iste);
- 2 žarnici 18 (drobne) ali 20W (debelejše in precej dražje, vendar delujejo malenkost bolje v tandem spoju);
- 4 podstavke za žarnice (2 naj bosta taka, da se vanj priklopi štarter);
- 2 štarterja za tandem spoj ali če ni drugega, štarter izključno za 20W žarnico - piše na njem, univerzalni od 4 do 80W v tandem spoju praktično nikoli ne delujejo dobro;
- vodniki potrebne dolžine preseka 0.75mm2, primerno stikalo, vijaki za pritrditev, material, kamor bo vse skupaj pritrjeno in ostale drobnarije.

Če bo ohišje, kamor bo montirana dušilka, kovinsko ne pozabi na njeno ozemljitev. Dušilke tudi ne zapiraj v majhen zaprt prostor, brez zračenja, saj se precej greje.
Nekoč je bil Slo-tech.

Somman ::

Na dušilki zal ni narisano kako naj vezem dve cevi, tako da ce imas pri roki kako slikico ali link bi bil res hvalezen.
LP in hvala se enkrat

Azrael ::

S... štarter
st... stikalo
L... faza
b... bula

Ne pozabi, da boš delal z nevarnimi napetostmi in glej, da bo izvedba mehansko in električno varna.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava flourescentne luči - dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111728 (1505) energetik
»

vezava neonske žarnice z dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1211127 (11054) vesolc
»

neonka in utripanje...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
65279 (5060) Azrael
»

Neonka 11W na 18W dušilko?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
233325 (2968) SHORTEE
»

Malo čudna pomoč za ta forum-POVEZAVA NEONKE

Oddelek: Pomoč in nasveti
52309 (2277) gumby

Več podobnih tem