» »

Kako ugotoviti identiteto uporabnika na internetu?

Kako ugotoviti identiteto uporabnika na internetu?

nokia6310 ::

Pozdravljeni!
Včeraj je bila pri preverjenem zanimiva tema o odkritju uporabnika na forumu, oziroma na internetu.
Profesorica računalništva na fdv-ju je med drugim izjavila, da ni nihče anonimen in da za uporabnikom ostanejo določene sledi, na podlagi katerih se ga da identificirat.
Kakšne sledi so to?
A so to zgol logi IP-JA na serverju, oz. sam IP ali gre tukaj za kaj več?
Omenjen je bil tudi program, s katerim se da ugotoviti identiteto določenega uporabnika, pa me zanima za kateri program gre in kako na kakšnem principu deluje?
Kaj pa če se nekdo logira prek proxija, a je še vedno tako lahko izsledljiv?
Če je vse to res, zakaj pa je potem tako težko dobiti neke hekerje, ki vdrejo v sistem z namenom, da bi nekomu povzročili škodo menda niso tako neumni, da bi kljub temu, da vejo, da se jih da izslediti se šli igrat z ognjem?
Kaj pa če nekdo vdre prek vnc-ja ali pa remote desktopa nekomu v računalnik in potem z njegovega naslova dela škodo dalje kdo je v tem primeru kriv tisti, ki je lastnik računalnika pa denimo, da ni tako podkovan in da programa nima zaščitenega z geslom ali tisti, ki je dejansko vdrl v drug računalnik in kako oškodovanec dokaže, da tega ni naredil on, ampak da ga je nekdo samo izrabil, saj je navzven vidno samo to,kot da je on naredil škodo nekomu drugemu čeprav je ni?
Mislim, da zna bit tema zanimiva.

trnvpeti ::

ja po IPju od logov
grejo na ISP operaterja, dobijo fizicni tel. prikljucek
in pozvonijo
pol pa vzamejo racunalnik, in analizirajo

ce uporabis en anonim proxy, pol imajo tezjo delo

OmegaBlue ::

Kot prvo ni bila profesorica FDV-ja ampak OŠ Trnovo. (Ni mi jasno zakaj človek iz SICERT-a ni govoril o tem). Glede "Program s katerim lahko izslediš anonimneža ima že vsak bolj računalniško podkovan najstnik", je navaden BS (pač novinarski hype). Na forumu za seboj pusti IP naslov in karkoli pač je napisal v profil ob prijavi. Tisti opevani programi lahko "izsledijo" IP do tvojega ISP (ponavadi do ljubljane) in nikakor ne do hiše. Naslov tistega IP-ja ti lahko pove samo ISP in še to samo s sodnim nalogom.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Roadkill ::

O človeku lahko najhitreje največ izveš tako, da v najdi.si vpišeš njegov nick in pogledaš vse njegove profile na forumih. Ni hudič, da na kakem bolj privatnem forumu nima vpisanih malo več podatkov.
Če ne drugega e-mail in tako ponoviš iskanje.

Vse moje podatke se da tako najti v 10ih minutah. Aja cancel that, imam že na s-tju v profilu podatke. :)
Ü

nokia6310 ::

Ja zanimivo in kateri program so novinarji sploh imeli po vašem v mislih?
Ni mi jasno, pa tisti primer ko so rekli, da so nekoga šli čakat pred blok kako so pa vedli kdo je, sej jim ni povedal?
Al pa obstaja še druga možnost, da novinarji malo prikrojijo vso zadevo zato da zgleda bol senzacionalna in da opozori nadobudne najstnike, da naj ne delajo traparij, saj se jih itak takoj odkrije, jaz pa pravim ne delaj traparij, če jih ne znaš.

OmegaBlue ::

Seveda je senzacionalna, zmeraj ko pop tv poroča o čem "računalniškem" je napihnjeno. Kako so vedeli kdo je da so ga šli pred blok čakat? Takšni mulci ponavadi niso ravno pametni, zafrkavajo folk na IRC kanalu kjer ga nekdo ali več ljudi pozna, tako kot je že zgoraj povedal vpišeš nick v google in malo raziščeš, neka "deklica" ga na privat vpraša s kod je (navidezno nepovezano z dogodkom). Identiteto se lahko odkrije na veliko načinov, in večina jih izkorišča lahkovernost ali neumnost "anonimneža".
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Stajerc ::

Ta prispevek je bil pač hujskanje in kvazi vzgojno noto je imel.

Zakaj ker je bil namenjen ljudem ki niso računalniško dobro pismeni (staršem) in je hotel na podlagi senzacionalneg odkritja in par prirejenih izjav doseči preplah in ukrepanje staršev.

Nevem kaj bi naj sploh naredil starš nevešč intrneta svoji najstniški hčerki ali sinu. Preprovedal internet? Zakaj? Ker misli da se njegova punčka ali fantek naga slikata pa kažeta po internetu in v tem neznansko uživata?

Saj lepo da opozarjajo na to samo če so že hoteli pametni ispasti bi lahko naredili reportažo o dejanskih problemih.

Kaj je z mladimi da preživljajo par ur dnevno v povprečju za računalnikom kakšne negativne posledice lahko ima to.

Zakaj mladi fantje raje gledajo porniče ki jih dobijo na internetu kot da bi se ukvarjali z puncami v živo, kaj pomeni to da lahko na forumu napišeš karkoli brez zadržkov v resničnem življenju bi pa te za tak način pogovora nekdo vrjetno na gobec in kaj to pomeni če se par ur dnevno pogovarjaš preko forumov, msn jev, ircev... na tvoje komunikaciske sposobnosti v resničnem življenu. Kaj dobrega ti prinese igranje iger par ur na dan celo najstniško obdobje... in še in še.

Ne pa da so naši otroci kurbe in kurbiri ki se nagi slikajo in lepijo slike na glasuj zame da jih ocenjujejo in zato je internet slab!

Jaz sem se smejal zraven čeprav vem da je to moprda komu tudi problem ampak ispostaviti tako temo in edino njej nameniti pozornost poleg tega pa zraven reportaže še kazati nage riti 14 letnic v tangicah in češ da vsaka mlada punca to prvo naredi ko dobi internet to pa mi je smešno in ortodoksno in vse drugega prej kot pozitivno in vzgojno. To samo veča nerazumevanje in oddaljuje bistvo problema.
Have a nice day.

Barakuda1 ::

Kaj pa če se nekdo logira prek proxija, a je še vedno tako lahko izsledljiv?


Kolikor vem, se je po "11. septembru" pokazalo, da so tudi logiranja preko proxija izsledljiva.
malce težje sicer, a vendar izsledljiva.

Roadkill ::

Jah če imaš ameriško vojsko za sabo, ti tudi kak ruski ISP pokaže loge za prejšnji mesec.
Če si pa ena slovenska policija, se ti bodo pa samo smejali.
Ü

BigBoss ::

Vse tehnične sledi vedno lahko pokažejo kvečjemu samo to, da je bilo nekaj narejeno z določenega računalnika ali priključka.
Vedno pa me je zanimalo, kako dokažejo, da je to delal lastnik računalnika ali priključka in ne kdo drug ?
Aja, vedno ostanejo sledi. Prstni odtisi na tipkovnici.

Bo treba začet tipkat v rokavicah .... ;)

T-Majo ::

16 sm star pa sm se hudo smeju, ko sm to gledu. Po moje je zadne cajte pop tv v kurco, nobenga pametnega filma več (oz. novga), pol še pa z oddajam zaserejo vse (bar naprimer...ko se mi zdi, da je moja 12letna sestra pol pametna...od tistih tam). Drugač je pa res, usaka 13-14 let stara ko dobi net, pru na glasujzame pa se slika, skor gola.

Tear_DR0P ::

jah fantje treba se je prodat

me pa zanima, če se dečki tud tko pomankljivo oblečeni fotkajo in dajo n glasuj zame (in če moderatorji to dopustijo) - interesi so striktno čudaške narave, tako da lahko natolcujete kolikor hočete
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Looney ::

Drugač je pa res, usaka 13-14 let stara ko dobi net, pru na glasujzame pa se slika, skor gola.
Jaz sem živi primer, da tvoja izjava ne drži popolnoma. In velika večina punc, ki jih poznam tudi.

So pa seveda izjeme. Ampak to so ponavadi takšne, katerih starše preveč ne briga kaj njihova hčerkica počne ko je sama doma. Če mene vprašate so nekateri starši zelo naivni glede tega. Vsi mislijo kako pridno punčko ali fantka imajo doma, potem pa, ko njihov zlati otrok kaj ušpiči ali pa najdejo takšne slike, pa si starši ne zmorejo priznati, da je to resnično njihov otrok. Češ, kako lahko kdo sploh pomisli, da bi dekle iz takšne ugledne družine počelo kaj takega.

Starši bi morali nehat gledat na svoje otroke kot na nedolžno predšolsko mularijo, temveč bi morali razumeti, da njihov otrok odrašča. V teh primerih pač v napačno smer in jim pomagati.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Daedalus ::

Omenjen je bil tudi program, s katerim se da ugotoviti identiteto določenega uporabnika, pa me zanima za kateri program gre in kako na kakšnem principu deluje?

Mhm. Sploh, če sredi Lj/kje drugje "ugrabiš" naključno izbrano nezavarovano wlan omrežje (ki jih je dosti), te bojo trackali. Direkt na klopco, na keri sediš z laptopom:D

Tile naši novinarji so pa res leet...naivneži.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

grex ::

trekali te bodo sicer direkt na klopco, ampak lahko pustiš pa recimo nespremenjeno MAC :D pol je lažje, ker trackajo naprej. Tista zadeva ti potem še kak cookie prebere pa majo že kakšno stran več, kjer se je uporabnik s tem MAC logiral - dobijo ip-je za naprej. Mathaii je razlagal o še bolj sofisticiranih načinih analize omrežja.

Za nekoga, ki se s tem veliko ukvarja, ni ravno težko delo.

Daedalus ::

MAC se da lepo spoofat...pa je mir.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

;-) ::

O človeku lahko najhitreje največ izveš tako, da v najdi.si vpišeš njegov nick in pogledaš vse njegove profile na forumih. Ni hudič, da na kakem bolj privatnem forumu nima vpisanih malo več podatkov.


najdi.si:D -google prej!
Drugega dela posta ne bom komentiral:D 8-)

blue ::

prenosnik
live linux CD (nikoli ne veš kaj že imaš na PCju)
odprt wlan (spoffan mac naslov)
tor (in ne kak "anonymous" proxy)

pa v brskalnikih je vedno dobro izklopiti java script, flash in java applet.

...seveda je dobro paziti, da te še kaka varnostna kamera ali pa lastnik wlana ne ujame..

nokia6310 ::

Stajerc:
Še kako se strinjam s tabo.
Seveda moramo vedeti še nekaj,da so naši starši iz generacij, ko jim računalniki niso bili čisto poznani in da si niti v najgrozljivejših sanjah ne morejo predstavljati kaj takega, kar se lahko v resnici zgodi.

zigi ::

Tisti opevani programi lahko "izsledijo" IP do tvojega ISP (ponavadi do ljubljane) in nikakor ne do hiše


Odvisno od ISP-ja. IP-ji iz študentskih domov ti včasih povejo še univerzo, blok v katerem živiš, včasih pa še številko sobe ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepoved o pisanju zakoncev Login (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25552960 (39802) poweroff
»

Kako postati neviden na internetu?

Oddelek: Omrežja in internet
253701 (2784) Kamran
»

nadzor nad mlajšimi

Oddelek: Omrežja in internet
151443 (1032) seminal
»

Nov članek: Spam, spam, spam

Oddelek: Novice / Nova vsebina
153677 (3677) Bakunin

Več podobnih tem