» »

Tranzistor in rele

Tranzistor in rele

MChip ::

Imam nek čuden problem ali pa je le moje neznanje o tranzistorjih!

Dogaja se mi neka čudna zadeva. Imam priklopljen tranzistor bc547 na rele tako da ga odpiram z baznim tokom. Vse lepo in prav dokler ne poizkusim rele vezati za tranzistorjem. Takrat se pojavi na releju neka napetost... Zakaj to?...bi moral vezati vzporedno diodo ? SAmo zakaj pa deluje vse skupaj normalano ko imam rele povezan pred tranzistorjem?

tukaj je shema:


http://shrani.si/o.php?11091508.jpg
Laško je zakon
  • spremenil: Azrael ()

BluPhenix ::

baznim tokom odpiraš rele? EM, kje je point tega ? Tranzistor je tam zato, da imaš dovolj toka za odpiranje releja in da tako ne preveč obremenjuješ ostalih komponent.

Dioda vzporedno z relejem (v pravi smeri seveda) je pa itak praktično obveza stvar.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

MChip ::

to imam drugače še večje vezje z atmelom, je le izhod atmela. Zanima me samo to zakaj se mi na shemi 1 preden ko vklopim stikalo oz. preden ko mikrokontrler poda logično enko (5v) pojavi neka napetost???...malo mi je čudno....okoli 7.2 v in pri tem se rele poskuša vklopit ampak mu ne uspe zaradi premalega toka in napetosti.....kaj bi to lahko bilo narobe?
Laško je zakon

Azrael ::

Vezavi sta zelo različni in zato tudi taki rezultati.

V delujočem primeru imaš emitor vezan na maso. Tok iz Atmela pa potem odpira in zapira tranzistor. Upam, da imaš vmes med mikrokontrolerjem in bazo kakšen upor (nekje 1k), saj brez njega samo mučiš mikrokontroler in tranzistor in bo prej ali slej nekaj mrknilo.

V drugem primeru imaš kolektor tranzistorja spojen direktno na + pol napajanja in njegova baza plava v "zraku". Jasno, da bo tekel nek tok skozi tranzistor.

In še nekaj blokirne diode zraven tuljavic reljev so obvezne!

Žal na take in podobne stvari mnogi uporabniki mikrokontrolerjev pozabljajo in se čudijo čemu se stvarem občasno zmeša, čeprav v programu ni napak. Ne zanemarjati analognega dela, čeprav ga poganja digitalna tehnika.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

TESKAn ::

Hm, ponavadi je dobro, da vežeš zaporedno na bazo en upor, da omejiš tok v bazo. Računaj, da bo tok skozi tranzistor nekako 100x bazni tok, tako lahko naračunaš vrednost upora - da ti v bazo spusti ~100krat manj toka, kot ga rabi rele, da se vklopi.
Drugače se navadno tranzistorje uporablja tako, da vežeš NPN (oz. NMOS) med breme in maso, za med breme in napajanje pa se uporablja PNP (PMOS) tranzistorje.
In kot so ti že povedali, na napajalne pine releja moreš vezat diodo v obratni smeri, tako da je ob priklopljenem napajanju zaporno polarizirana in ne prevaja. To je treba, ker ti ob izklopu da tuljava tokovni sunek in če ni diode, ti gre v vezje in (ponavadi) kaj skuri.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MChip ::

Hvala vama res! Super!:D

Si bom uredil vse! Mi je ogromno pomagalo! :))

Lep pozdrav!
Laško je zakon

Highlag ::

Pri kakšnih takšnih čudnih zadevah včasih pomaga, če si narišeš še izhodno vezje mikrokontrolerja. Včasih postanejo stvari bolj jasne. Zakaj in kako. Ne smeš jemati mikrokontolerjevega izhoda kot stikalo, ker to v bistvu ni. Na izhodu je ponavadi tranzistor z nekimi upori. Poglej v mikrokontrolerjevo specifikacijo kaj in kako. Tudi vsi izhodi nimajo enako strukturo.
Never trust a computer you can't throw out a window

Mikron ::

A se ne da med izhod nekega ic-ja oz. mikroprocesorja, ki ima proti masi 5V in bazo tranzistorja te vrste ponavati upor 4,7k?

MChip ::

jap.... sej pomoje je vseeno kakšen je upor samo da ni prevlek.... bipolarni tranzistor se tako ali tako proži z baznim tokom...ne? popravite me če sem se zmotil....pa upam da profesor za EVN te teme ne bere ker bom letos tako pogrnil da bo kar groza :D
Laško je zakon


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SMPS - problem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264046 (3644) einstein :P
»

optocoupler

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
383336 (2878) korenje3
»

dioda, tranzistor, ojačevalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255188 (2974) slitkx
»

Termoregulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
104889 (4889) Azrael
»

grelec za temperaturni senzor LM35

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
92243 (2044) pr2501

Več podobnih tem