» »

[Delphi] Izbira podatkovne baze

[Delphi] Izbira podatkovne baze

kajtimara ::

Sam vmesnik teče še kar. Problem so podatki.
Za testiranje sem jih dal v exe, tako, da se vedno pojavijo eni in isti.
Zdej bi pa rad uporabl (rabil) bazo. Tip, oblika, vrsta, ne vsebino.
Iz nje bi se samo izbiralo.
Kaj, kako, da starci in otroc ne bodo preveč inštalirali in brskali!
  • spremenilo: CCfly ()

jvolk ::

Kak program to delaš?
Koliko velika bo baza?

Tip, oblika, vrsta, ne vsebino.

Tega nisem ravno razumel.

kajtimara ::

Progran je en vprašalnik, test, preverjanje znanja. Iz baze izbiraš vprašanja in potem odgovarjaš.

Kolk velika baza?
Max 2000 recordov + slika ali film.

Glede: Tip, oblika, vrsta...
Ali paradox, ali acces, ali txt ali ... pač to ne poznam.
Kakšnega tipa naj bo fajl, ki bo imel v sebi shranjeje podatke

jvolk ::

Lahko uporabiš kar tekstovno datoteko. Lahko pa stvar narediš s SQL. In _te trpaj_ slik in filmov v bazo. Imej jih posebej. Če se odločiš za tekstovno datoteko potem lahko daš tako kočnico kot hočeš. Ponavadi se uporablja .dat.

kajtimara ::

kako pa izgleda sintaksa iskanja v eni tako txt datoteki(.dat)?
En select.

jvolk ::

Ne izgleda.. Čisto tako s for stavkom greš čez vse pa je :) Ali pa jih daš v en stringlist pa jih iščeš čez kako finkcijo za iskanje. mislim da nekaj obstaja.

mile ::

Recimo da imas dve možnosti:

1. text file, nalozis v TStringListo in uporabiš kot nekakšno map tabelo , ključe imaš v items , podatke v Objects in iščeš z IndexOf('') . Počasno pri večjem številu vnosov ( recimo 30.000)

2. MDB file , uporabiš ADO , na voljo poizvedbe z SQL-om

kar ti je lažje

darkolord ::

Al pa shraniš serializirane objekte v fajl.

delfy ::

Ali pa vse shraniš v XML fajl in na njemu poženeš XQuery.

kajtimara ::

če gledam velikost "baze", pride v poštev samo txt datoteka.
sam bazo vzdržujem v access-u pa ma že 600 Mb z mini slikami v OLE.
sam csv je 230 (max 500) kb, slik pa ene 9 (max 20Mb) Mb.
je pa ne bi imel kot obliko baze, ker ne vem, kako dobro se je da zaščiti.
katera oblika baze omogoča sintakso najbolj podobno MySQL?

darkolord ::

V enem fajlu Access

kajtimara ::

Do danes sem se mučil kaj in kako!
Bi želelo poizkusiti tole: delfy: Ali pa vse shraniš v XML fajl in na njemu poženeš XQuery.
Kako naredito tale XML? Namreč sem iz accessa pobral najbolj zanimive stvari in evo 500Mb. nesprejemljivo!
pomembno mi je majhna in zakodirana baza, kjer bom lahko dlele(my)SQL

mile ::

uporabi accessov mdb fajl, na formo vrzi en TadoConnection in en tADoQuery in si zmagu

kajtimara ::

mdb od accessa je nesprejemljiva velikost preko 500 Mb za 1300 recordov.
sem naredil dB IV verzijo 2.4 Mb. sprejmljivo. naredi dva fajla.
sta za dostop do baze potrebna oba?
problemi so:
- kako izgleda ena poizvedba iz take baze?
- nekdo lahko podegne v access tale db in ima vse podatke!

CCfly ::

Večina delphijašev uporablja Firebird. Morda bi se ti splačalo poizkusiti.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

kajtimara ::

vendar to zahteva instalacijo firebird-a priuporabniku.
nekaj simpl in majhnega rabim. baza je tako in tako samo za čitat!

zhigatsey ::

sqlite baza -> ne rabiš nobene inštalacije, komponente dobiš na http://www.aducom.com/,
ali firebird embedded -> ne rabiš inštalacije serverja, zastonj komponente zeoslib
tdbf na http://tdbf.sourceforge.net/, samo ne podpira sql-a,
v lazarusu imaš tudi komponente za sqlite....

krho ::

ja, in večina kopira moj port oz. uvoz. knjižnice v Delphi, nekateri so celo brisali moj copyright iz datoteke, ali pa direktno skopirali v svojo, ter malce popravili. gre za sqlite3, da ne bo pomote.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

kajtimara ::

shigatse končno se mi je začel odpirat. torej s tema dvema komponentama - sqlite ali firebird - lahko izvajam sql poizvedbe in ni pri uporabniku potrebna NOBENA instalacija. če prav razumem je komponenta zapečena v exe fajl? na katšnem tipu baze pa se lahko dela tale sql?

zhigatsey ::

Ne ne ne razumeš....
Sqlite je baza.... za upravljanje z bazo rabiš samo sqlite dll in pa komponente za delphi s katerimi se na bazo povezuješ, izvajaš poizvedbe itd...
Komponente za delphi pa uporabljajo sqlite3.dll ta pa upravlja z bazo... Kot primer sem ti dal aducom komponente.... Torej pri uporabniku ne
potrebuješ serverja, samo exe, datoteko z bazo in pa sqlite3.dll....

Firebird je pa tudi baza, in si jo lahko pretočiš v dveh izvedbah ena je server ena pa je embedded(ne rabi serverja), Tukaj imaš
pa tudi samo potem exe, fbclient.dll in pa datoteko(bazo)..... Komponente za povezavo iz delphija na firebird pa so zesolib(zastonj),
so pa tudi druge plačljive....

OwcA ::

Sploh rabiš samostojno bazo, ali bi zadoščala kar kakšna flat-file zadevščina ali morda kar bolj kot ne ad-hoc zapis v tekstovno datoteko (XML ali kaj podobnega) ?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kajtimara ::

shigatse torej tale dva sqlite in firebisrd sta pripomočka, s katerim dostopaš do baze - pobiraš ven, izbiraš, pišeš, komuniciraš z bazo. ok.
dostopaš do kakšne baze?. sam imam v glavi predstavo o dveh bazah. access in txt. če sam naredim dazo v accesu je velika 2 Mb, če dam to v csv datoteko (txt) je velika 200 kb. in z tema obema - sqlite in firebird - lahko dostopam do teh dveh baz - access(dB) in csv )txt). z sql sintakso, lahko izbiram iz baz take podatke, kot jih hočem??

OwcA ja samsotojno bazo rabim. vendar kakšno? vem vem, da odvisno od tega kaj hočem. kako zgleda XML baza?

kaj pa kakšna konkretna info v slo? ali pa ena koščica za glodanje?

zhigatsey ::

Še vedno ne razumeš najbolje. Sej baze nista samo acessova in pa txt, oz. csv (txt file sploh ni baza...),
Imamo več vrst podatkovnih baz.... Recimo Oracle, DB2, Postgres, Paradox, Firebird..... Pod pojmom baza ti smatraš eno
datoteko, v kateri so podatki.... v tvojem primeru je to accessova baza *.mdb...
Pri firebirdu se podatki hranijo v datoteki .fdb, tukaj notri so definicije tabel, triggerjev,
procedur, in podatki... da pa lahko upravljaš(kreiraš nove tabele, tirigerje..., urejaš podatke) s temi podatki pa mora biti nek program(server)... Isto je pri sqlite3 samo da se
datoteka s podatki hrani recimo v datoteki s3db, za upravljanje z podatkovno bazo pa poskrbi
dinamična knjižnjica sqlite3.dll... Pod pojmom baza si ti predstavljaj nek server, ki upravlja z datotekami v katerih se hranijo podatki....

Preberi si kakšno knjigo ti bo bolj jasno...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[EXCEL] Ogromne količine podatkov

Oddelek: Programiranje
293022 (2184) videc
»

namizna aplikacija v javi

Oddelek: Programiranje
371606 (1119) urosz
»

MDB in MYSQL

Oddelek: Izdelava spletišč
172155 (1833) gokky
»

Delphi ali c++?

Oddelek: Programiranje
362687 (2244) mspiller
»

[VB.Net] Baze

Oddelek: Programiranje
101377 (1215) Porker

Več podobnih tem