» »

Material, na katerem se ne nabira prah

Material, na katerem se ne nabira prah

SmeskoSnezak ::

Vprašanje je, če obstaj tak material, na katerem se ne nabira prah in ki bi ga lahk uporabil v stanovanju kot , recimo za tla ali pohištvo (torej for common use). :8)
@ Pusti soncu v srce... @

antonija ::

Odvisno kaj zate pomeni "nabira". Takih materialov, na katerih se prah ne "nabira" (dokler niso polozeni vodoravno oz. blizu vodoravnega polozaja) je kar nekaj. Ampak dokler se bo pa prah "vsedal" bo pa cez cas vsak material, polozen vodoravno, prej ko slej prasen.

Torej za tla: no go, razen ce si zrihtas cisto sobo (brez praha)
pohistvo (navpicne ploskve): ze itak malo praha, ampak imas materiale in premaza za tvoj namen.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

"Nabira" kot, da vidimo po nekem času, da imamo prah, prašne delce. Saj v bistvu me zanima tudi, če resnično tak material obstaja (for non-comercial use).

Kakšna pa je čista soba? Brez prašnih delcev v zraku? A je to vakumska soba?

Na navpičnih površinah se prah tudi nabira. Vsaj sčasoma opaziš, da niso več tako lesketajoče. Imamo zares premaze za to, ampak mene zanima sam material, če obstaja, na katerem se "zares definitivno z 100% gotovostjo dokazano" ne nabira prah oz. prašni delci. (če pa ne obstaja... me zanima, na katerem materialu se prah nabira dalj časa. torej da se "čas za čiščenje" podalša oz. ga dalj časa ni.)

Vikking ::

Če stvar malo drugače pogledaš, bi bila zadeva veliko slabša, če bi imel sobo iz takšnih materialov. Prah bi imel konstantno v zraku, konstantno bi ga vdihaval. Bolje da se zadeva vsede in jo nato z lahkoto posesaš in obrišeš. Ker drugače boš mogu počakat da ti bodo po sobi letali že tako veliki kosi da jih boš lahko z roko pobral.:D

Vsake toliko časa si posesaj sobo, pa obriši pohištvo z antistatičnim sprayam. Z sealnikom ki ima vodno filtracijo, se kr pozna razlika pri sesanju z navadnim sesalnikom.

antonija ::

Prah se dostikrat prime zaradi statike, je pa res da ce imas dovolj prepiha bo prah vedno znova odpihnilo in bojo povrsine videti dalj casa ciste.

Cista soba je pa ..... cista soba:) Vakuuma ne rabis, sploh pa je soba pod vakuumom prilicno neuporabna za ljudi.

Pomojem ti krpa ne uide;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

ZLOky ::

Da, obstajajo takšni materiali. Dotični jih uporabljajo za gospodinjske aparate.
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

Khm... a sem dal jaz to temo v Ložo? A-a.

Torej pričakujem nek nivo debate, ne pa en bluz. Pa hvala lepa! ;)

ZLOky, mene zanima tudi ime materiala in kakšen link, ne pa samo odgovor da obstaja. Saj je to vendar Z&T oddelek! :))

gzibret ::

Ponavadi je tako, da kakšno vprašanje, takšen odgovor ;)

Če imaš vodoravno podlago IMO ni materiala, kjer se nebi nabiral prah.
Vse je za neki dobr!

Loki ::

hja, ce se prime zaradi staticne elektrike, potem bi se z nasprotnim nabojem lahko prah odbijalo? ali naj raje zbrisem tole? :8)
I left my wallet in El Segundo

ZLOky ::

Ponavadi je tako, da kakšno vprašanje, takšen odgovor

Dr'gač pa, tako je: Pred enim letom sem bil na izobraževanju v Italiji, kjer nas je bilo 12 udeležencev iz različnih evropskih držav in vsak je imel svoj projekt. Vem, da je imel en kolega projekt, kjer je bilo tudi govora o "teh" materialih. Imam njegov elektronski poštni naslov. Mogoče se bom pa v rit brcnu in poslal mail v poizvedbo o tem materialu, mogoče.
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

BlackHole ::

Torej bi vi raje imeli prah v zraku, kot na tleh? Zakaj že?
LP Marko

Luka Percic ::

Nej eden pove kaj je s tem prahom- a ima (skoraj) vsak delec naboj?

hja, ce se prime zaradi staticne elektrike, potem bi se z nasprotnim nabojem lahko prah odbijalo?

Z istim nabojem, kvecjemu. Ce ima (vecina) prasnih delcev naboj. Istega predznaka.

Pa kdo govori, da bi raje imel prah v zraku? (človek božji...) :\

Mene pač zanima material, na katerem se ne nabira prah. In takšne debate, ki jo imate tu , so v Loži. Jaz sem pričakoval bolj argumentirane odgovore. Bolj znanstvene, če želite. c c c :)

BlackHole ::

Ja rekel si, da bi ta material uporabil doma na tleh ali za pohištvo. Torej, če prah ne bi padel (prijel) na tla, kam bi pa potem?
LP Marko

STASI ::

Sem pred nekja časa nazaj bral v ŽIT-u da steklo z dodatko ali titanovega oksida ali dioksida odbija vodo in umazanijo. Žal res ne vem katera spojina je prava. Gotovo imaš pa v kakem zborniku kot so Progress in Organic Coatings, Powder Technology, Reactive and Functional Polymers, Focus on Powder Coatings, Surface and Coatings Technology... ALi pa pojdi na OCLC First Search, SpringerLinq, ScienceDirect, Emerald Fulltekst
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

BigWhale ::

Ja zelo tanka mreza pod katero je kak cm prostora, da prah pade skoznjo, kjer ga sproti sesas stran. Slaba stran tega je, da imas vedno rahel podtlak v sobi... :P Potem namestis se filtre na vse odprtine pa mas sobo brez prahu.

Scrubbing pod tusem tudi pomaga. :P

WarpedGone ::

Ves prah, ki se kam usede, je bil prej v zraku.
Obstajajo kašni uporabni aparatki za konstantno čiščenje zraka? Če praha ne bo v zraku, se ne bo melo kaj usedat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Cveto ::

No, mi se v službi ukvarjamo z laserji in imamo "čiste prostore" Ena varianta je, da imaš v celi sobi nadtlak, kar prepreči vdor prašnih delcev, saj zrak prihaja v sobo samo preko filtrirnega sistema. Ko pa recimom odpreš vrata gre zrak zaradi nadtlaka samo ven, umazan zrak pa ne vdira noter. Za res čisto delovno mesto se uporabljajo tudi brezprašne komore, ki delujejo na podobne principu, le da je nadtlak omejen samo na komoro. V tako komori lahko recimo pustiš optiko tudi dlje časa, pa se na njej ne bo nabral para, čeprav je ena stranica komore odprta. Za preprečevanje nabiranja prahu v instrumentih se uporabljajo posebni lepljivi spreji, ki vlečejo prah nase, tako da ne kroži po instrumentu in se useda tja kamor se ne sme...

Nekega čudežnega materiala na katerem se ne bi nabira prah pomoje še ni, vem pa da so coatingi na optiki taki, da se prah samo usede (če že pride zraven), prime se pa čisto nič, tako da zdevo samo spihaš in je površinaspet O.K.

Vse skupaj je sicer bolj offtopic, pač tko da vidite na kakšen način se tudi da rešiti težave s prahom...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423554 (2750)          
»

Kaj dejansko pomaga proti prahu ??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6114258 (12180) m0LN4r
»

S cim cistiti prah/PC v studentski sobi

Oddelek: Pomoč in nasveti
468114 (7015) Unknown_001
»

motor na prašno eksplozijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8025088 (22586) msjr
»

prah v sobi

Oddelek: Loža
184864 (4528) Alen T 1978

Več podobnih tem